Τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται συνεχώς, ενώ οι επιστήμονες προσπαθούν να ελέγξουν τον ιό και να βρουν νέους τρόπους καταπολέμησης της λοίμωξης. Μπορεί το πρόβλημα να αποτελεί πλέον παγκόσμιο πρόβλημα, ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε και ίσως να προλάβουμε τον κορωνοϊό με φυσικούς τρόπους.

Εκτός από τους γνωστούς, συνήθεις τρόπους σχετικά με τον βήχα, το πλύσιμο των χεριών και την απόσταση από άτομα που νοσούν, υπάρχουν και ορισμένοι φυσικοί τρόποι προστασίας.

Τι είναι ο κορωνοϊός!

Οι κορωνωϊοί (CoV) είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που εντοπίζονται σε ένα εύρος θηλαστικών και πτηνών. Οι ιοί αυτοί, όταν προσβάλουν ανθρώπους προκαλούν διάφορες καταστάσεις, όπως ήπιες αναπνευστικές λοιμώξεις αλλά και σοβαρές ασθένειες, όπως SARS, ή MERS. Η ασθένεια του κορονωϊού 2019 (COVID-19) είναι ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρόσφατα στον άνθρωπο.

Οι κορωνωϊοί είναι ζωονοτικοί/ζωονοσογόνοι, δηλαδή μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο. Ο SARS, για παράδειγμα, πιστεύεται ότι προέρχεται από γάτες civet ενώ το MERS μεταδόθηκε για πρώτη φορά στους ανθρώπους από καμήλες dromedary. Όπως και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, οι κορονωϊοί μεταδίδονται από άτομο σε άτομο μέσω επαφής με σωματικά υγρά όπως το σάλιο, το αίμα ή τα ούρα. Έως τώρα, οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει ακόμα πού προέκυψε ακριβώς ο COVID-19.

Επί του παρόντος, είναι επίσης ασαφές το πώς ακριβώς μεταδόθηκε ο COVID-19. Ωστόσο, μέχρι να παρασκευαστεί το εμβόλιο ή μια θεραπεία για τον ιό, η λήψη ορισμένων βασικών προστατευτικών μέτρων είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά και συνετή.

Στατιστικά στοιχεία:

  • Από τις 27 Φεβρουαρίου 2020, επιβεβαιώθηκαν 82.294 κρούσματα COVID-19, 95% των οποίων ήταν στην Κίνα.
  • Ο αριθμός θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο για τον ιό είναι 2.804.
  • Υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 46 διαφορετικές χώρες. Εκτός από την Κίνα, οι χώρες που πλήττονται περισσότερο περιλαμβάνουν την Κορέα, την Ιταλία, την Ιαπωνία και το Ιράν.
  • Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε διάστημα 2-14 ημερών μετά τη μόλυνση.
  • Χωρίς μέτρα περιορισμού όπως η καραντίνα, εκτιμάται ότι ένα μολυσμένο άτομο μεταδίδει δυνητικά τον ιό σε 1,5-3,5 άτομα.
  • Αν και ο ιός δεν είναι επιλεκτικός, το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνεται με την ηλικία. Το ποσοστό θνησιμότητας σε άτομα πάνω από 50 ετών, για παράδειγμα, είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από άτομα που είναι πάνω από 40 ετών. Εν τω μεταξύ, οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών έχουν ποσοστό θνησιμότητας σχεδόν 15%.
  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει 15 εργαστήρια ελέγχου COVID-19 σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Σενεγάλη, η Γαλλία, η Ρωσία, η Ινδία και οι ΗΠΑ.

Διάγνωση

Το ιατρικό προσωπικό διαγιγνώσκει τον κορωνοϊό λαμβάνοντας το ιατρικό ιστορικό και πραγματοποιώντας εργαστηριακές εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος, πτυέλων ή επιχρισμάτων από τον λαιμό. Όσοι έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα ή έχουν έρθει σε στενή επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τα συμπτώματα του κορονωϊού είναι παρόμοια με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Βήχα
  • Καταρροή
  • Κεφαλαλγία
  • Πονόλαιμο
  • Πόνο στο στήθος

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο κορωνοϊός μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα, όπως πνευμονία, νεφρική ανεπάρκεια, σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, ακόμη και θάνατο.

Μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Η λήψη ορισμένων βασικών προστατευτικών μέτρων κατά της μόλυνσης είναι μια απλή στρατηγική που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ας δούμε μερικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους διπλανούς μας.

  1. Συχνό πλύσιμο των χεριών

Πλένουμε τακτικά τα χέρια μας χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό ή ένα αλκοολούχο σκεύασμα, το οποίο σκοτώνει τους ιούς και αποτρέπει την εξάπλωση των μικροβίων. Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν καταναλώσετε τροφές και μετά από βήχα, φτέρνισμα, ή αφού φυσήξετε τη μύτη σας και φυσικά μετά από χρήση τουαλέτας.

  1. Διατηρήστε αποστάσεις

Προσπαθήστε να διατηρήσετε απόσταση τουλάχιστον τριών μέτρων από οποιονδήποτε βήχει ή φταρνίζεται. Αυτό θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε την εισπνοή σταγονιδίων που ενδεχομένως περιέχουν τον ιό.

  1. Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών

Οι ιοί διατηρούνται ζωντανοί σε επιφάνειες έως 48 ώρες. Η πλύση και η απολύμανση των επιφανειών που χρησιμοποιούνται τακτικά μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση μικροβίων και να προλάβει τη μόλυνση.

  1. Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα

Τα χέρια σας μπορεί να κολλήσουν ιούς από τις επιφάνειες που αγγίζετε. Αν αγγίξετε το πρόσωπό σας με άπλυτα χέρια, μπορεί να μεταφέρετε αυτά τα μικρόβια, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να εισέλθουν στο σώμα και να προκαλέσουν μόλυνση.

  1. Τήρηση των κανονισμών υγιεινής για τον βήχα

Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε χρησιμοποιούμε τον αγκώνα μας για να καλύψουμε το στόμα, προλαμβάνοντας έτσι την εξάπλωση μικροβίων και ιών. Φροντίστε επίσης να απορρίπτετε χρησιμοποιημένα χαρτομάντηλα και – φυσικά – θα πρέπει να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας μετά από επαφή με εκκρίσεις.

  1. Αποθήκη αναλώσιμων και απολυμαντικών

Παρόλο που οι υγειονομικές αρχές δεν συστήνουν τη χρήση μάσκας προσώπου εκτός αν κάποιος νοσεί, ή βρίσκεται σε άμεση επαφή με όσους έχουν μολυνθεί, φροντίστε να αποθηκεύσετε αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται τακτικά για υγειονομικούς λόγους. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει επάρκεια απορρυπαντικών πλυντηρίων ρούχων και πιάτων, απολυμαντικών, σαπουνιών, καθαριστικών σώματος, μωρουδιακών και άλλων αναλώσιμων για ένα μήνα.

  1. Συχνή ενημέρωση και επιβεβαίωση για την κυκλοφορία του ιού στην περιοχή μας

Φροντίστε να ενημερώνεστε για τη μετάδοση του ιού από τις ειδήσεις ή το ιατρικό κέντρο της περιοχής σας, σχετικά με την κυκλοφορία του ιού, τις υπηρεσίες και τα εκπαιδευτικά κέντρα που παραμένουν κλειστά ή κλείνουν (σχολεία, πανεπιστήμια κ.α.) – πληροφορίες στο 1135.

  1. Αναζητήστε εγκαίρως ιατρική φροντίδα

Εάν δεν αισθάνεστε καλά, καλύτερα να μένετε σπίτι για να μην μολύνετε άλλους. Εάν αντιμετωπίζετε πιο σοβαρές παρενέργειες όπως ο βήχας, ο πυρετός ή η δύσπνοια, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, ή την τοπική υγειονομική αρχή για να καθορίσετε τα μέτρα που πρέπει να λάβετε για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Φυσικοί Τρόποι Θωράκισης του Οργανισμού μας Ενάντια στον Κορωνοϊο

Εκτός από τα προαναφερόμενα μέτρα πρόληψης, υπάρχουν και συμπληρώματα που μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, χωρίς να αντικαθιστούν το πλύσιμο των χεριών ή την υγιεινή του αναπνευστικού συστήματος – εννοείται ότι η άμεση ιατρική φροντίδα είναι απαραίτητη εάν παρατηρήσετε ύποπτα συμπτώματα.

  1. Βιταμίνη C και D3

Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ημερήσιες ανάγκες για βιταμίνη C είναι 300 mg ημερησίως και έως 1.000-3.000 mg ημερησίως σε περιόδους αυξημένης ανάγκης. Οι καλύτερες διατροφικές πηγές βιταμίνης C είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των εσπεριδοειδών, της ντομάτας, της πιπεριάς και των μούρων.

Η βιταμίνη D3 είναι επίσης ευεργετική για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη D3 είναι επίσης αναπόσπαστο μέρος της φυσιολογικής, υγιούς λειτουργίας των ανοσοκυττάρων. Οι συστάσεις δοσολογίας κυμαίνονται από 400 έως 800 IU ημερησίως έως και 5.000 IU.

  1. Κόκκινη άλγη

Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες κάποιες ενώσεις που απομονώνονται από την κόκκινη άλγη, γνωστές και ως Griffithsia, ενδεχομένως να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και την εύρυθμη λειτουργία του.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό των οριστικών αποτελεσμάτων.

  1. Ρίζα γλυκόριζας

Η γλυκυρριζίνη, μια δραστική ουσία που βρίσκεται στη ρίζα της γλυκόριζας, διαθέτει ισχυρές ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, θα πρέπει να διεξαχθούν επιπρόσθετες μελέτες για την αξιολόγηση των ευεργετικών αποτελεσμάτων της ρίζας της γλυκόριζας.

  1. Σιρόπι σαμπούκου

Το σιρόπι από μούρο αφροξυλιάς έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό και την λειτουργία του. Συμβουλευθείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για περαιτέρω οδηγίες.

  1. Υγιεινές τροφές και βότανα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Ας δούμε κάποιες υγιεινές τροφές και βότανα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μερικά από τα οποία έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια:

Σε κάθε περίπτωση φροντίστε η διατροφή σας να είναι πλούσια σε λαχανικά, βιταμίνη C, φρούτα, μέλι manuka, βότανα, μπαχαρικά και βιολογικό κρέας όπως ζωμό πουλερικών και οστών. Ένα ιδανικό γεύμα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, για παράδειγμα, είναι η σπιτική κοτόσουπα (προσθέστε το τζίντζερ και το σκόρδο).

Ιθαγενές της Νέας Ζηλανδίας, το μέλι μανούκα είναι ένας τύπος μελιού με ιδιότητες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπλέον, η Εχινάκεια μπορεί να είναι επωφελής.

  1. Ριγανέλαιο

Επίσης, το ριγανέλαιο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος – καθώς το  κύριο ενεργό συστατικό του, η καρβακρόλη θεωρείται ότι παρέχει αυτά τα οφέλη.

Μια σύντομη ματιά…

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που είναι άγνωστα για τον νέο κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, προς το παρόν δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για το COVID-19. Αυτοί που έχουν μολυνθεί πρέπει να λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, η οποία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τη φροντίδα για την υποστήριξη λειτουργιών ζωτικών οργάνων σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες για κορονωϊούς και πολύ λίγα αντιιικά φάρμακα είναι αποτελεσματικά, γενικά. Επιπλέον, η ανάπτυξη νέων φαρμάκων μπορεί να απαιτήσει επένδυση από πλευράς χρόνου, χρημάτων και πόρων, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει την εξεύρεση αποτελεσματικών ιατρικών θεραπειών κατά του COVID-19.

Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές πειραματίζονται με τη χρήση των υπαρχόντων φαρμάκων για τη θεραπεία νέων λοιμώξεων όπως ο κορωνοϊός. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine, οι γιατροί στο Περιφερειακό Ιατρικό Κέντρο Providence της Ουάσιγκτον έλαβαν άδεια από το FDA για να θεραπεύσουν μια περίπτωση κορωνοϊού χρησιμοποιώντας μια ερευνητική αντιιική θεραπεία που σχεδιάστηκε αρχικά για να θεραπεύσει τον ιό Ebola. Μετά από οκτώ ημέρες νοσηλείας, η κλινική κατάσταση του ασθενούς άρχισε να βελτιώνεται.

Αν και η έρευνα στον άνθρωπο είναι ακόμα ελλιπής, μελέτες in vitro έχουν ανιχνεύσει ότι αυτή η νέα θεραπεία θα μπορούσε δυνητικά να μειώσει την ανάπτυξη του κορονωϊού για να βοηθήσει στον έλεγχο των μολύνσεων. Επίσης εξετάζονται και άλλα αντιιικά φάρμακα, όπως η λοπιναβίρη / ριτοναβίρη, η οποία είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του HIV..

Ανακεφαλαιώνοντας.

  • Οι κορονωϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσει σειρά διαφορετικών συμπτωμάτων.
  • Η ασθένεια του κορονωϊού 2019 (COVID-19) είναι ένα νέο στέλεχος του ιού που αναγνωρίστηκε πρόσφατα στον άνθρωπο και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα και δύσπνοια.
  • Ορισμένες φυσικές προσεγγίσεις για την υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και της υγιούς λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να περιλαμβάνουν τη βιταμίνη C και D, την κόκκινη άλγη, τη γλυκόριζα, το σιρόπι μούρων αφροξυλιάς και το μέλι μανούκα.
  • Εντούτοις, μέχρι να αναπτυχθούν νέες αποτελεσματικές θεραπείες, είναι σημαντικό να πλένουμε τα χέρια μας συχνά, να διατηρούμε απόσταση από νοσούντες, να απολυμαίνουμε τις επιφάνειες, να τηρούμε κανόνες υγιεινής και να αναζητούμε αμέσως ιατρική φροντίδα εάν παρατηρήσουμε ύποπτα συμπτώματα.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.