Γνωρίζουμε τα βασικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να διατηρήσουμε έναν νεανικό και υγιή εγκέφαλο: να τρώμε υγιεινά, να ασκούμαστε ασκούμαστε και να κοιμόμαστε καλά. Η υγεία του εγκεφάλου μας όμως, μπορεί επίσης να επηρεαστεί από μια απροσδόκητη πηγή – τον δεύτερο εγκέφαλό μας-. Μέσα στα τοιχώματα του πεπτικού μας συστήματος είναι το έντερο ή ο “δεύτερος εγκέφαλος”, που περιέχει βακτήρια που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της δομής του εγκεφάλου μας, επηρεάζοντας πιθανώς τη διάθεση, τη συμπεριφορά και την ψυχική υγεία μας, όπως και την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.

Έντερο: Ο Δεύτερος Εγκέφαλος

Το έντερο είναι ικανό να επικοινωνεί με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμογαστρικού νεύρου – ένα κρανιακό νεύρο που εκτείνεται από το εγκεφαλικό στέλεχος στην κοιλιακή χώρα μέσω της καρδιάς, του οισοφάγου και του πνεύμονα – γνωστός ως άξονας του εντέρου. Ενενήντα τοις εκατό των ινών στον πνεύμονα μεταφέρουν πληροφορίες από το έντερο στον εγκέφαλο.

Αυτή η επικοινωνία γίνεται μέσω μορίων που παράγονται από τα βακτήρια του εντέρου και στη συνέχεια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτά τα μόρια είναι αρκετά ισχυρά για να αλλάξουν τη συμπεριφορά των ποντικών. Το αίμα απελευθερώνει τόσο τις νευροδραστικές ενώσεις όσο και τις ορμόνες, οι οποίες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και πηγαίνουν στον εγκέφαλο.

Το ανθρώπινο σώμα έχει πραγματικά γύρω 4 κιλά βακτηρίων του εντέρου. Όταν δημουργείται ανισορροπία σε αυτά τα βακτήρια, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα συμπτώματα, όπως:

  • Φούσκωμα
  • Διάρροια
  • Πόνος στις αρθρώσεις
  • Προσθήκη ή απώλεια κιλών
  • Πονοκέφαλοι
  • Εξανθήματα
  • Πρόβλημα μνήμης
  • Οδυνηρές περιόδους
  • Κόπωση
  • Κακός ύπνος

Τι κάνει μια ανισορροπία ευεργετικών και επιβλαβών βακτηρίων του εντέρου;

Τώρα, μια ανισορροπία των ευεργετικών έναντι επιβλαβών βακτηρίων του εντέρου, που είναι γνωστή ως «δυσβίωση του εντέρου», έχει συνδεθεί με πολλές ψυχιατρικές και νευρολογικές διαταραχές, όπως ο αυτισμός, το άγχος, η κατάθλιψη και το άγχος. Μπορεί ακόμη να διαδραματίσει κάποιο ρόλο σε νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως η νόσος του Alzheimer και της νόσου του Parkinson. Αυτό υποδηλώνει ότι το στομάχι ενός ατόμου ή η εντερική δυσφορία μπορεί να είναι η αιτία ή το προϊόν του άγχους, του στρες ή της κατάθλιψης. Αυτό σχετίζεται δυνητικά με προ-φλεγμονώδεις καταστάσεις που προκαλούνται από την ανισορροπία των βακτηριδίων πάνω ή στο εσωτερικό του σώματος.


Περαιτέρω, υπάρχει έρευνα που υποδηλώνει ότι ο χειρισμός των βακτηρίων του εντέρου μπορεί με κάποιο τρόπο να προκαλέσει συμπεριφορές που σχετίζονται με το άγχος και την κατάθλιψη. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 που αντικατέστησε τα βακτηρίδια του εντέρου των ανήσυχων ποντικών με βακτήρια από άφοβα ποντίκια, τα ποντίκια οδήγησαν σε λιγότερο ανήσυχα και πιο κοινωνικά. Εργάστηκε και αντίστροφα – όταν τα τολμηρά ποντίκια έγιναν δειλά, πήραν τα βακτήρια των ανήσυχων ποντικών και οι επιθετικοί ποντικοί εξασθένισαν όταν οι επιστήμονες άλλαξαν τα βακτήρια του εντέρου αλλάζοντας τη διατροφή τους, τροφοδοτούν τα προβιοτικά ή τα χορηγούν με αντιβιοτικά.

Υπάρχουν πολλές συνέπειες αυτής της σύνδεσης του εντέρου, όπως η δυνατότητα πρόληψης και θεραπείας νευρολογικών και νευροψυχιατρικών διαταραχών μέσω της υγείας του εντέρου.

Αυτό μας δείχνει ότι έχουμε ένα υγιές έντερο μπορεί να ισούται με ένα υγιές μυαλό.

Διαβάστε επίση: 8 Συνήθεις Αιτίες που μας Προκαλούν Συνεχώς Φούσκωμα (και πώς να αισθανθούμε καλύτερα)