Πράγματι, πολλοί από εμάς προτιμούμε σε περιπτώσεις ιώσεων να καταπραΰνουμε τα συμπτώματα με φυσικές λύσεις, όσο αυτό είναι δυνατόν. Μια από τις πολύ δημοφιλείς και αποτελεσματικές φυσικές λύσεις είναι το neti pot, δοχείο ρινικού καθαρισμού, που μπορούμε να χρησιμοποιούμε καθημερινά, όσο πλησιάζει η εποχή των ιώσεων και της γρίπης! Αυτή η αρχαία τεχνική ρινικού καθαρισμού είναι απίστευτα ευεργετική και προσφέρει φυσική ανακούφιση από κρυολογήματα, αλλεργίες, ξηρότητα και όχι μόνο.

Θα δείτε ότι δεν είναι τόσο περίεργο όσο ακούγεται – και μάλιστα είναι και αναζωογονητικό! Ας δούμε μαζί τα οφέλη του net pot και πώς να το χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια – ακόμη και για παιδιά.

Τι είναι ένα Neti Pot;

Το neti pot χρησιμοποιήθηκε στην αρχαία Ινδία ως αγιουρβεδικό φάρμακο για τη ρινική συμφόρηση και είναι ένα δοχείο, σαν ένα μικρό τσαγιερό, που καθαρίσει τα ιγμόρεια. Το γεμίζουμε με διάλυμα θαλασσινού νερού, το οποίο διοχετεύεται μέσα από τα ρουθούνια και καθαρίζει τις ρινικές διόδους.

Δεν είναι τόσο ανατριχιαστικό όσο ακούγεται! Μετά την πρώτη δοκιμή θα δείτε ότι είναι ένα αναζωογονητικό ντους για τα ιγμόρεια!

Πόσο ασφαλή είναι τα Neti Pots;

Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, τα neti pots συνιστούν έναν απόλυτα ασφαλή τρόπο καθαρισμού των ρινικών οδών. Ωστόσο, δεν ξεχνάμε ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε αποστειρωμένο νερό για να αποφύγουμε την εισροή παθογόνων παραγόντων στις ρινικές οδούς.

Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιούμε φιλτραρισμένο νερό, το οποίο κατ΄αρχάς το βράζουμε και μετά το αφήνουμε να κρυώσει.

 

Neti Pots: Λειτουργούν τελικά;

Πράγματι είναι ένας πολύ καλός τρόπος ανακούφισης από τη συμφόρηση στα ιγμόρεια. Σύμφωνα με μελέτες η ρινική πλύση μειώνει τα συμπτώματα συμφόρησης, μειώνει τους πονοκεφάλους και τη χρήση φαρμάκων.

 

Τα Neti pots καθαρίζουν τα ιγμόρεια και τις ρινικές οδούς διοχετεύοντας αλμυρό νερό. Λειτουργεί όπως οι αμπούλες φυσιολογικού ορού, αλλά κάνει πολύ πιο ενδελεχή δουλειά στην αφαίρεση της βλέννας. Ας δούμε λοιπόν τα οφέλη από τη χρήση ενός neti pot:

  • Αφαιρεί την υπερβολική ποσότητα βλεννογόνου στη μύτη
  • Βοηθά σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού
  • Καθαρίζει τις ρινικές οδούς για καλύτερη αναπνοή – μπορεί να βοηθήσει και στο ροχαλητό!
  • Καθαρίζει τις ρινικές οδούς από τη γύρη ή τα αλλεργιογόνα
  • Ανακουφίζει στα συμπτώματα του κρυολογήματος
  • Ενυδατώνει και ανακουφίζει από τη ρινική ξηρότητα
  • Βοηθά σε προβλήματα στις ρινικές οδούς που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη
  • Συνήθως η χρήση ενός neti pot βοηθά στη συμφόρηση, πριν ή μετά από ένα ατμόλουτρο προσώπου με βότανα.

Το Neti pot είναι επίσης ιδανικό για την απομάκρυνση των αλλεργιογόνων στις ρινικές οδούς που είναι έτοιμα να μας ταλαιπωρήσουν. Την εποχή των αλλεργιών μπορούμε να εντείνουμε τη χρήση του neti pot, μαζί με άλλα φυσικά φάρμακα για την αλλεργία.

Πώς γίνεται η χρήση του Neti Pot!

Βασικά, ένα δοχείο neti διοχετεύει αλμυρό νερό μέσα από τις ρινικές διόδους με τη βοήθεια της βαρύτητας. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή:

Αναμιγνύουμε το διάλυμα αλμυρού νερού, προσθέτουμε ½ κ.γ. καθαρό θαλασσινό αλάτι σε 250 γρ. αποστειρωμένο νερό. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε έως και ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα.

Προσθέτουμε το διάλυμα θαλασσινού νερού σε ένα καθαρό δοχείο neti – καλύτερα το νερό να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Γέρνουμε το κεφάλι στο πλάι πάνω από τον νιπτήρα.

Τοποθετούμε το στόμιο του δοχείου neti στο επάνω ρουθούνι και ξεκινάμε τη διοχέτευση. Το υγρό θα περάσει από το κάτω ρουθούνι καθώς δοχετεύεται σε όλο το σύστημα. Σταματάμε τη διοχέτευση αφού χρησιμοποιήσουμε το μισό διάλυμα.

Επαναλαμβάνουμε από την άλλη πλευρά με το υπόλοιπο διάλυμα.

Σκουπίζουμε ή φυσάμε τη μύτη εάν χρειάζεται.

Ξεπλένουμε καλά – με αποστειρωμένο νερό – και στεγνώνουμε μετά τη χρήση.

Ο καθαρισμός μπορεί να γίνεται καθημερινά, η καλύτερη στιγμή είναι λίγο πριν τον ύπνο. Ωστόσο, εάν η καθημερινή χρήση σας κάνει να νιώθετε ξηρότητα μειώστε τη χρήση σε μία φορά την εβδομάδα.

Μπορούν και τα παιδιά να χρησιμοποιούν το Neti Pot;

Εάν το παιδάκι μας είναι τολμηρό και πρόθυμο να δοκιμάσει τη χρήση ενός δοχείου ρινικού καθαρισμού, μπορεί και να το λατρέψει! Όχι μόνο είναι αποτελεσματικό, αλλά κι ένας μαγικός τρόπος να βγάζεις νερό από τη μύτη!

Αρχικά, τους δείχνουμε τον τρόπο χρήσης κι εξηγούμε τη λειτουργία του και το πώς μας κάνει να αναπνέουμε καλύτερα – ένας απαλός ρινικός καθαρισμός είναι μια καλή αρχή. Αναζητήστε με τα παιδιά σας ειδικά δοχεία στο διαδίκτυο και βοηθήστε να τα διαλέξουν εκείνο που τους ταιριάζει καλύτερα – ακόμη και να δοκιμάσετε συνεχείς πλύσεις με αμπούλες φυσιολογικού ορού και μόλις το συνηθίσουν, αγοράζετε το δικό τους neti pot.

Συχνές ερωτήσεις Σχετικά με τα οφέλη και τη χρήση του Neti Pot!

Εάν είστε νέοι χρήστες των neti pots, ίσως έχετε κάποιες ερωτήσεις. Ας δούμε τις πιο συχνές:

Προκαλεί ατσαλιές;

Μπορεί αρχικά να προκαλέσει κάποιες ατσαλιές, γι΄αυτό βασικό είναι η χρήση να γίνεται πάνω από τον νιπτήρα. Μόλις πάρετε όμως το κολάι, μην ανησυχείτε καθόλου, όλα θα πάνε καλά και το υγρό δεν θα πιτσιλάει ούτε τα ρούχα σας, ούτε τον πάγκο.

Θα μπορώ να αναπνεύσω;

Δεν μπορείτε να αναπνεύσετε από τη μύτη ενώ χρησιμοποιείτε το δοχείο Neti, μπορείτε όμως να αναπνεύσετε από το στόμα.

Γιατί πρέπει το νερό να είναι αποστειρωμένο;

Αν και οι επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες, καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε αποστειρωμένο νερό για να είμαστε σίγουροι. Επίσης θα πρέπει μετά τη χρήση να πλένουμε καλά τα χέρια μας και να στεγνώνουμε  καλά το δοχείο ανάμεσα στις χρήσεις.

Πρέπει να έχω τι δικό μου Neti Pot;

Ναί. Τα δοχεία ρινικού καθαρισμού δεν πρέπει να είναι κοινής χρήσης, συνιστούν αντικείμενο προσωπικής υγιεινής. Είναι σχετικά οικονομικά, επομένως είναι εύκολο κάθε μέλος της οικογένειας να αποκτήσει το δικό του neti pot.

Σε ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά μου να χρησιμοποιούν Neti pots;

Τα Neti δεν συνιστώνται για βρέφη και καλύτερα να χρησιμοποιούνται σε παιδιά που είναι μεγαλύτερα και μπορούν να καταλάβουν τι θα νιώσουν. Επίσης καλύτερα να μην το χρησιμοποιούμε σε παιδιά που το φοβούνται ή το απορρίπτουν.

Πού μπορώ να βρω ένα καλό Neti Pot;

Στα περισσότερο φαρμακεία μπορεί κανείς να βρει ένα neti pot, μεταξύ αυτών υπάρχουν και πολλά από πλαστικό.

Μειονεκτήματα των Neti Pots;

Στην ουσία δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα στη χρήση του neti pot, εάν νιώθουμε συμφόρηση των ιγμορείων και δεν υπάρχουν παρενέργειες όταν γίνεται σωστά.

Είναι ένας υγιεινός και φυσικός τρόπος να καταπολεμήσουμε την εποχική και ενοχλητική συμφόρηση και να νιώσουμε ελευθερία αλλά και ασφάλεια!

Διαβάστε επίσης: Εισπνοές από Μηλόξυδο για την Ανακούφιση των Φλεγμονών στα Ιγμόρια

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.