Ο κόσμος μας είναι γεμάτος θυμωμένους ανθρώπους! Αυτό όμως που κάνει τα πράγματα χειρότερα είναι ότι υπάρχει ένα διευρυμένο κίνημα οργής που αυξάνεται και εντείνεται μέσα στην κοινωνία. Ωστόσο πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο θυμός είναι ένα συναίσθημα και δεν είναι κακό να το εκφράζουμε όταν είναι απαραίτητο λόγω μιας κατάστασης.

Πολλοί άνθρωποι είναι συνεχώς θυμωμένοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαχειριστούν τα έντονα συναισθήματά τους. Άλλοι τα κρύβουν, άλλοι τα εκφράζουν πιο έντονα, ωστόσο η ουσία είναι ότι η λανθασμένη διαχείριση μπορεί και να καταστρέψει τον ψυχισμό μας.

Είναι φυσιολογικό μερικές φορές να θάβουμε αυτά τα συναισθήματα, τα οποία όμως δεν παύουν να ζουν μέσα μας και να μας δηλητηριάζουν. Οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι βιώνουν συχνά τέτοιες καταστάσεις με ανθρώπους που είχαν φρικτά παιδικά χρόνια ή υπέστησαν κακοποίηση. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να διαχειριστούν και να επεξεργαστούν την κακοποίηση και δυστυχώς, αυτά τα συναισθήματα εξασθενούν μόνο με την πάροδο του χρόνου. Πολλές φορές αυτοί οι άνθρωποι μοιάζουν με ωρολογιακή βόμβα που ετοιμάζεται να εκραγεί, καθώς μια κρυμμένη οργή μας κάνει να μοιάζουμε με εκρηκτικό μηχανισμό.

Κι όμως! Υπάρχουν έξυπνοι άνθρωποι που χρησιμοποιούν έξυπνους τρόπους διαχείρισής του θυμού τους και μπορούν να μας δώσουν κι έξυπνα μαθήματα!

Η επιβλαβής δύναμη του θυμού.

Έχετε θυμώσει ποτέ όταν βρίσκεστε σε κίνηση; Φανταστείτε ότι έχετε κολλήσει στον αυτοκινητόδρομο και καθυστερείτε να φτάσετε στη δουλειά. Εκείνη την ώρα, από το πουθενά έρχεται ένα άλλο αυτοκίνητο και σας κόβει τη δίοδο. Ξαφνικά, το πρόσωπό σας κοκκινίζει από οργή και γίνεστε έξαλλοι αλλά δεν μιλάτε.

Παραλίγο να είχατε ατύχημα επειδή κάποιος δεν σεβάστηκε τα όρια. Μπορεί μεν να αποφεύχθηκε μια πραγματική κρίση, αλλά η διάθεσή σας καταστράφηκε και όλη η ημέρα σας πάει στραβά διότι δεν μπορέσατε να εκφραστείτε και να απελευθερώσετε την έντασή σας! Την επόμενη μέρα, μπαίνετε στον αυτοκινητόδρομο με άλλη διάθεση, έτοιμοι να κατατροπώσετε όποιον σας ξανακλείσει τον δρόμο!

Ίσως χρειάζεται πολύς χρόνος για να καταλαγιάσουν αυτά τα συναισθήματα, χωρίς να λάβουμε υπόψη ότι κάθε μέρα βιώνουμε καταστάσεις που μας προκαλούν θυμό και άγχος. Επίσης είναι πιθανό με την πάροδο του χρόνου να αναπτύξετε άγχος οδήγησης επειδή περιμένετε ότι θα συμβεί κάποιο γεγονός που θα σας εξαγριώσει.

Έτσι, ο θυμός μπορεί γρήγορα να κυριεύσει τη ζωή σας, αν δεν τον εκφράσετε και δεν τον απελευθερώσετε από μέσα σας. Ένας έξυπνος άνθρωπος ξέρει ότι πρέπει να διαχειριστεί την οργή με κάποιον τρόπο. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε αντί να αφήνετε το αίμα σας να βράζει εγκλωβισμένος στον αυτοκινητόδρομο, να παίρνατε βαθιές αναπνοές, αφήνοντας την οργή να φύγει!

Έτσι, ούτε η μέρα σας θα καταστραφεί, ούτε θα  θυμώνετε κάθε φορά που οδηγείτε. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα συναισθήματα για να κάνετε αλλαγές, να μάθετε μια νέα διαδρομή προς την εργασία που είναι λιγότερο αγχωτική. Μια άλλη λύση είναι να ακούμε μουσική, ή να διαβάζουμε κάποιο βιβλίο, αντί να θυμώνουμε κατά τη διάρκεια της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Γιατί οι έξυπνοι άνθρωποι δεν χάνουν χρόνο στον θυμό.

Οι έξυπνοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι έχουν την επιλογή να διοχετεύσουν αυτήν την ενέργεια σε κάτι καλύτερο. Ας δούμε μερικούς λόγους που οι έξυπνοι άνθρωποι δεν αφήνουν τον θυμό να φουντώσει μέσα τους.

  1. Η αρνητικότητα δεν κάνει ποτέ καλό (εκτός από το να σε θυμώνει και να σε κουράζει).

Ο θυμός είναι μια μορφή αρνητικότητας. Μπορεί να εκνευριζόμαστε, λογικό είναι, αλλά δεν πρέπει να το αφήνουμε να μας κυριεύει. Ας υποθέσουμε ότι ένας υπάλληλος έκλεψε την ιδέα σας για μια καμπάνια μάρκετινγκ, πήρε εκείνος όλους τους επαίνους και δεν ανέφερε καθόλου τη δική σας συνεισφορά.

Εύκολα αυτά τα πράγματα μπορεί μέσα μας να φουσκώσουν και να κρυφτούν βαθιά στην καρδιά μας. Δυστυχώς, η μνησικακία μόνο αρνητικότητα φέρνει στη ζωή μας. Ο συνάδελφος πιθανότατα έχει προβλήματα απόδοσης και πρέπει να ενισχύσει τη θέση του. Το πρόβλημα δεν ήταν προσωπικό, καθώς εκείνος προσπαθούσε να σωθεί από μια κατάσταση.

Αντί να εξοργιστείτε και να τρέφετε δυσαρέσκεια για το πρόσωπό του, κατανοήστε ότι το κάρμα και το Σύμπαν έχουν τον τρόπο να φροντίζουν τα πράγματα. Μην ξεχνάτε ότι αυτή η δυσαρέσκεια μπορεί να σας επιστραφεί όταν βάλετε την αρνητικότητα στη ζωή σας. Οι έξυπνοι άνθρωποι επιλέγουν να επικρατεί θετικό κλίμα γύρω τους.

  1. Η μη συγχώρεση σε πληγώνει περισσότερο.

Είναι εύκολο να μην συγχωρείς κάποιον όταν έχει κάνει λάθος, ωστόσο, η άρνηση συγχώρεσης πάντα πληγώνει περισσότερο εμάς παρά το άτομο που μας αδίκησε. Οι υγιείς και δυνατές σχέσεις προϋποθέτουν συγχώρεση, αυτό είναι ένα δεδομένο που δεν πρέπει να μας διαφεύγει – η συγχώρεση είναι το κλειδί.

Κάθε φορά που συγχωρούμε κάποιον, απελευθερώνουμε τον εαυτό μας από ένα βάρος. Εάν ο σύζυγός σας σάς απάτησε, είναι πολύ εύκολο να θυμώσετε και να κρατήσετε κακία για μια τέτοια προσβολή. Ωστόσο, αν τον συγχωρήσετε και δώσετε τόπο στην οργή,  δεν θα την αφήσετε να κυριαρχήσει στη ζωή σας.

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό John Hopkins Medicine αναφέρει ότι η συγχώρεση δεν είναι απλώς κάτι που κάνουμε επειδή είναι το σωστό, αλλά αφορά άμεσα και την κατάσταση της υγείας μας. Σύμφωνα με μελέτες οι άνθρωποι που δε συγχωρούν έχουν χαμηλότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Το να μάθεις να συγχωρείς σημαίνει ότι ελευθερώνεις το μυαλό και την καρδιά σου από τον πόνο.

  1. Ο θυμός και η αγανάκτηση είναι άγκυρες στο παρελθόν.

Η ζωή είναι ένα γεμάτη προκλήσεις και καλύτερα να κοιτάμε μπροστά κι όχι πίσω. Μια συναρπαστική ιστορία της Βίβλου αναφέρεται στη Γένεση και μας βοηθά να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Ο Θεός ήταν θυμωμένος και έτοιμος να καταστρέψει την πόλη των Σοδόμων επειδή είχαν επιλέξει τη φαυλότητα. Ο Θεός ήθελε να σώσει τον Λωτ, τη γυναίκα του και τις δύο κόρες τους. Ο Κύριος τους έδωσε μια εντολή καθώς έφευγαν από την πόλη προς ασφαλή μέρη να μην κοιτάξουν πίσω, επειδή ήθελε να επικεντρωθούν σε αυτό που ήταν μπροστά και όχι σε αυτό που ήταν πίσω τους. Ο καθένας μπορεί να μάθει ένα μάθημα από αυτή την ιστορία, καθώς τα πράγματα πίσω μας θα μας καταστρέψουν, ακριβώς κατέστρεψαν τη γυναίκα του Λωτ. Η γυναίκα του Λωτ, την ώρα που έφευγαν γύρισε πίσω να δει τι εγκαταλείπει, και μετατράπηκε σε στήλη άλατος. Το παράδοξο είναι ότι ακριβώς σε εκείνο το σημείο ανακαλύφθηκε μια μεγάλη σπηλιά, σύμφωνα με το Reuters.

Όλοι κάναμε λάθη στο παρελθόν, καλύτερα να κοιτάξουμε μπροστά και να εστιάσουμε στους στόχους μας – οι έξυπνοι άνθρωποι το γνωρίζουν αυτό καλά!

  1. Υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να μάθουμε από τον θυμό.

Ας υποθέσουμε ότι ένας φίλος σας ζήτησε να του δανείσετε ένα ποσό, το οποίο όμως δεν σας επέστρεψε, καθώς πάντοτε έβρισκε μια δικαιολογία για να μην αποπληρώσει το χρέος. Είναι εύκολο να εξοργιστείς με κάποιον που δεν αποπληρώνει το ποσό που με μεγάλη ευγένεια του δάνεισες. Ωστόσο, ένα έξυπνο άτομο επικεντρώνεται στο μάθημα που παίρνει εκείνη τη στιγμή, αντί να πνιγεί στη δυσαρέσκεια. Κάθε κατάσταση που σας φέρνει η ζωή έχει και ένα μάθημα. Είναι στο χέρι σας να δώσετε προσοχή και να απελευθερώσετε τα θυμωμένα συναισθήματά σας.

Το μάθημα σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν δανείζετε χρήματα. Ξέρετε πλέον ότι ο λόγος αυτού του ατόμου δεν σημαίνει τίποτα, καθώς δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του. Οι έξυπνοι άνθρωποι ξέρουν ότι αν τους κοροϊδέψετε μια φορά, δεν θα σας επιτρέψουν να το ξανακάνετε.

  1. Συναίσθημα του θυμού και πολύτιμη ενέργεια.

Μερικοί άνθρωποι γυροφέρνουν ένα θέμα σαν το σκυλάκι που κυνηγάει την ουρά του. Πράγματι, μερικές φορές ο θυμός και η οργή μας κυριεύουν τόσο που δεν καταλαβαίνουμε πόση ενέργεια καταναλώνουμε σε αυτά τα συναισθήματα και τα αφήνουμε να μας ελέγχουν τη ζωή.

Σκεφτείτε τι θα μπορούσατε να καταφέρετε αν μπορούσατε να στρέψετε όλη αυτή την οργή προς κάτι ευεργετικό. Όταν εστιάζεις σε πράγματα χωρίς νόημα, παύεις να συγκεντρώνεσαι σε πράγματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να πετύχεις τους στόχους σου.

Ανακεφαλαιώνοντας…

Ο William Arthur Ward  αναφέρει ότι δεν πρέπει ποτέ να κατευθύνουμε τα συναισθήματα θυμού προς τους ανθρώπους, αλλά να εστιάζουμε στο πρόβλημα και να βρίσκουμε λύσεις. Αντί να θυμώσετε με τον οδηγό που σας έκλεισε τον δρόμο, προσπαθήστε να βρείτε λύση για την κίνηση – αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα!

Μπορεί αυτό το πρόσωπο να ήταν άρρωστο, μπορεί να έπρεπε να αντιμετωπίσει καταστάσεις που δεν μπορούσε να ελέγξει, ποτέ δεν είμαστε σίγουροι για αυτό που συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Ωστόσο, ο θυμός μας έκανε να σπαταλήσουμε πολύτιμο χρόνο και ενέργεια, χωρίς σοβαρό λόγο.

Όταν αφήνουμε τον θυμό να φουντώσει, δημιουργούμε άλλες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα φόβο οδήγησης σε αυτοκινητόδρομο. Ωστόσο, η δύναμη που όλοι κρύβουμε μέσα μας, μάς οδηγεί να ελέγχουμε την κατάσταση, η απελευθέρωση του θυμού μας οδηγεί σε απελευθέρωση ενός μεγάλου βάρους από μέσα μας. Έξυπνοι άνθρωποι, έξυπνοι τρόποι, ας δράσουμε κι εμείς έξυπνα!

Διαβάστε επίσης: Απελευθερωθείτε από τον Θυμό: Καθαρίστε το Συκώτι σας & Αισθανθείτε καλύτερα

Κείμενο – Επιμέλεια, Λ.Τ.

Για περισσότερα νέα σχετικά με Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση κάντε like στην σελίδα στο facebook