“Πότε το χρήμα δεν έκανε τον άνθρωπο ευτυχισμένο, κι ούτε πρόκειται ποτέ να τον κάνει ευτυχισμένο. Δεν είναι η φύση του χρήματος να χαρίζει ευτυχία. Όσο περισσότερα χρήματα αποκτά κανείς, τόσο περισσότερα θέλει”­ Benjamin Franklin

Πρέπει να φτάσουμε σε μια ορισμένη ηλικία για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τη σημασία των χρημάτων. Μπορεί να είναι αλήθεια ότι “το χρήμα δεν φέρνει ευτυχία”, ωστόσο προσφέρει μια ασφάλεια, μια δυνατότητα επιβίωσης, κι αυτό είναι γεγονός σημαντικό, ειδικά στην εποχή μας. Κανείς από εμάς δεν επιδιώκει να ζήσει φτωχά. Πολλοί άνθρωποι που γίνονται ζάπλουτοι συχνά μεγαλώνουν σε φτωχές οικογένειες, γεγονός που ενισχύει την αποφασιστικότητά τους να μην ξαναζήσουν ξανά την εμπειρία της φτώχειας και της ανέχειας.

Σίγουρα, η απόκτηση χρημάτων δεν έχει τίποτα το κακό, per se. Πολλοί άνθρωποι που είναι πλούσιοι εργάστηκαν σκληρά για να δημιουργήσουν την επιτυχία που απαιτείται για τη συσσώρευση πλούτου. Το πρόβλημα είναι η συσσώρευση πλούτου με κάθε κόστος, αυτή η αμείλικτη επιδίωξη απόκτησης χρημάτων, η οποία ωστόσο καταρρέει, καθώς πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι το χρήμα δεν είναι, και ποτέ δεν θα γίνει, η αιτία της ευτυχίας.

Ας δούμε τις ζάπλουτες προσωπικότητες του Χόλυγουντ, ηθοποιούς, τραγουδιστές και καλλιτέχνες που καταστράφηκαν εντελώς εξαιτίας ναρκωτικών, αλκοόλ, κατάθλιψης και άλλων εθισμών. Ο Robin Williams, ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς και κωμικούς όλων των εποχών, αυτοκτόνησε – λόγω κατάθλιψης και εθισμού στα ναρκωτικά. Ο Williams ήταν εξαιρετικά πλούσιος και πετυχημένος, αλλά ο πλούτος δεν ήταν αρκετός για να εξασφαλίσει στον σπουδαίο καλλιτέχνη την ίδια του τη ζωή.

Είναι σαφές ότι τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία. Ας δούμε τι άλλο δεν μπορούν να αγοράσουν…

 

10 ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΕΣ ΑΞΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ!

  1. ΑΓΑΠΗ

Τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν τον πόθο, την έλξη και την εξουσία … αλλά δεν μπορούν να αγοράσουν αγάπη. Αυτό συμβαίνει επειδή η αγάπη είναι κάτι οικείο, κάτι εγκάρδιο, μυστηριώδες, ρομαντικό, τρυφερό και πολύ προσωπικό. Τα χρήματα δε συνδέονται με αυτά τα συναισθήματα, διότι συνιστούν απλώς μια μέθοδο ανταλλαγής – τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Τα χρήματα είναι απαραίτητα για να πληρώσουμε ένα προϊόν, μια υπηρεσία, την άνεση, την πολυτέλεια – τίποτα από αυτά δε σηματοδοτεί αυτό που πραγματικά χρειάζονται οι άνθρωποι.

Πολλοί από εμάς το μαθαίνουμε αυτό με πολύ σκληρό τρόπο. Συσσωρεύουμε χρήματα και το μόνο που κατορθώνουμε είναι να νιώθουμε κενοί. Αυτό συμβαίνει επειδή μεγαλώνουμε σε μια κουλτούρα που γοητεύεται από τον πλούτο, η οποία, στην πραγματικότητα, οδηγεί σε παρανοήσεις και ψευδείς πεποιθήσεις.

  1. ΑΛΗΘΕΙΑ

Τα χρήματα αγοράζουν επιρροή, αλλά η αλήθεια είναι ανεκτίμητη και σημαντική για όλους. Πολλές φορές το χρήμα μπορεί να αγοράσει πεποιθήσεις, αν επηρεάσει απόψεις και γνώμες, μεροληψία και διαφθορά και ίσως φανεί ότι το χρήμα κερδίζει. Αυτό όμως συμβαίνει βραχυπρόθεσμα.

Στο τέλος, ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα μπορεί κάποιος να δαπανήσει για να καταπνίξει την αλήθεια, η αλήθεια πάντοτε στο τέλος θα λάμψει.

  1. ΧΡΟΝΟΣ

Κάθε στιγμή που περνά δεν επιστρέφει, κάθε στιγμή που περνά μας φέρνει πιο κοντά στον θάνατο. Αυτό μπορεί να φαίνεται νοσηρό ή θλιβερό, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Η ζωή μας αρχίζει να φθίνει από τη στιγμή που γεννιόμαστε.

Όσο κι αν έχει προχωρήσει η επιστήμη και η ιατρική, δεν υπάρχει κανένας πρακτικός τρόπος για να επιτύχουμε τη μακροζωία. Οι ζάπλουτοι ματαιόδοξοι αυτού του κόσμου έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά προσπαθώντας να αγοράσουν την αθανασία. Αυτό όμως είναι μάταιο και το μόνο που διαπιστώνει κανείς είναι ότι ο θάνατος επέρχεται, ακόμη και νωρίτερα από ό,τι περιμένουμε.

Κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω. Ας προσπαθήσουμε να ζήσουμε την κάθε μας στιγμή, να ζήσουμε τη ζωή μας μέχρι τέλος.

  1. ΕΙΡΗΝΗ

Μόνο η καλλιέργεια της ψυχής και της σκέψης μπορεί να μας φέρει ειρήνη. Μια διάσταση αυτής της θέσης είναι η αποδοχή του κακού και η προσπάθεια μετατροπής του αρνητικού βιώματος σε θετικό.

Οι κυβερνήσεις δαπανούν τεράστια ποσά στο όνομα της “ειρήνης”, τα οποία ποτέ δεν κατόρθωσαν ούτε να αγγίξουν αυτό που ορίζουμε εμείς οι άνθρωποι ως «ειρήνη».

Το πιο σημαντικό είναι η εσωτερική μας ειρήνη, η οποία δεν εξαρτάται από το πορτοφόλι μας. Εξαρτάται από τον τρόπο που εκπαιδεύουμε το μυαλό μας, ορίζουμε προσδοκίες και τότε συνειδητοποιεί κανείς τι σημαίνει «ειρήνη».

  1. TAΛΕΝΤΟ

H προίκα και οι ικανότητες του μυαλού και του σώματος είναι αξίες ανεκτίμητες. Μπορεί το χρήμα να ενεργεί επικουρικά στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του ταλέντου, δεν μπορεί όμως να αγοράσει δεξιότητες και ικανότητες.

Εκτός από το έμφυτο ταλέντο, υπάρχει η ικανότητα να αποκτά κανείς μια δεξιότητα ή ένα ταλέντο και αυτό δεν αγοράζεται. Οι διανοητικές διαδικασίες και η επιδεξιότητα του νου και του σώματος δεν είναι προϊόν… είναι πολύτιμες αξίες.

  1. ΥΓΕΙΑ

Πράγματι, τα χρήματα βοηθούν στην υγειονομική και ιατρική περίθαλψη, ωστόσο δεν μπορούν να αγοράσουν την υγεία, εάν κάποιος τη χάσει. Ταυτόχρονα, δραστηριότητες όπως η άσκηση, η προληπτική ιατρική και η φυσική φροντίδα του εαυτού κοστίζουν ελάχιστα.

Είναι θλιβερό να βλέπεις διασημότητες να ξοδεύουν εξωφρενικά ποσά στην μάταιη προσπάθεια να διατηρήσουν την «φυσική τους ομορφιά». Πρώτα απ ‘όλα, η γήρανση είναι φυσική ομορφιά, οι ρυτίδες έχουν τη δική τους γοητεία, όπως και τα γκρίζα μαλλιά. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι δαπανούν τεράστια ποσά σε χειρουργικές επεμβάσεις που εμφυτεύουν πλαστικό και άλλα ανθυγιεινά συστατικά στο σώμα, γεγονός αφύσικο και βλαβερό.

  1. ΕΥΓΕΝΕΙΑ & ΚΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ

Υπάρχουν άνθρωποι κάθε εισοδήματος, ωστόσο ο σεβασμός απέναντι στον άλλον και η ευγένεια είναι θέμα προσωπικής παιδείας, δεν έχει σχέση με το χρήμα. Άλλωστε πολλοί από εμάς έχουμε συναντήσει αγενείς και αλαζόνες πλούσιους και ευγενικούς φτωχούς, γεμάτους παιδεία και καλλιέργεια ψυχής.

Τα χρήματα μπορεί πράγματι να μας οδηγήσουν σε μια «ανώτερη τάξη», αλλά σίγουρα δεν μας χαρίζουν ευγένεια, ή αριστοκρατικότητα. Χρειάζεστε αποδείξεις; Παρατηρήστε την Kim Kardashian ή τη Miley Cyrus. Τα συμπεράσματα δικά σας…

  1. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Η κατοχή χρημάτων προσελκύει ανθρώπους που θέλουν να γίνουν φίλοι μας, αλλά δεν εγγυάται την αληθινή φιλία. Οι αληθινοί φίλοι αγαπούν ο ένας τον άλλο … και τα αισθήματα αυτά δεν έχουν σχέση με το χρήμα – άλλωστε, όπως είπαμε, η αγάπη δεν εξαρτάται από το χρήμα!

Αληθινοί και παντοτινοί φίλοι είναι εκείνοι που βρίσκονται δίπλα μας σε στιγμές «έκρηξης» και παραμένουν εκεί μέχρι την «ηρεμία». Τα χρήματα και τα υλικά αγαθά δεν έχουν σημασία για τους αληθινούς φίλους… μόνο εμείς έχουμε σημασία για έναν αληθινό φίλο.

  1. ΓΝΩΣΗ

Οι πληροφορίες που συσσωρεύουμε, τα στοιχεία που βρίσκονται μέσα στο μυαλό μας και ο τρόπος με τον οποίο εκφράζουμε τη σοφία μας δεν είναι προϊόντα, κανείς δεν μπορεί να τα αγοράσει. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους ενεργούν με λανθασμένο και ανάρμοστο τρόπο; Αυτό συμβαίνει επειδή το χρήμα, ή και κάτι άλλο, έχει επηρεάσει τον τρόπο σκέψης τους.

Πολλοί πλούσιοι άνθρωποι έχουν δηλώσει πως το χρήμα τους κάνει να νιώθουν «αήττητοι» και ως αποτέλεσμα έχουν πάρει πραγματικά καταστροφικές αποφάσεις. Άρα, δεν είναι μόνο η απόκτηση αυτής της γνώσης που την καθιστά ανεκτίμητη, είναι και η πρακτική εφαρμογή αυτής της γνώσης… ούτε η απόκτηση, ούτε η εφαρμογή αγοράζονται.

  1. ΠΑΡΟΥΣΙΑ & ΑΠΟΔΟΧΗ

Ίσως το πιο σημαντικό είναι η παρουσία και η αποδοχή – η ικανότητα να είναι κανείς παρών και να αποδέχεται, χωρίς κρίση, κάθε κατάσταση. Αυτό το τεράστιο δώρο που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας δεν αγοράζεται. Είναι διαθέσιμο μόνο για εκείνους που προσπαθούν να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τις αρχές, τις απόψεις και τις θέσεις τους.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

Για περισσότερα νέα σχετικά με Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση κάντε like στην σελίδα στο facebook