Πολλές φορές κάνουμε τη ζωή μας πιο όμορφη μέσα από καθημερινές επιλογές υγιεινής ζωής και μάλιστα σχεδόν σε καθημερινή βάση. Επιλέγουμε δηλαδή διατροφή και συνήθειες για να ενισχύσουμε την υγεία του πεπτικού μας συστήματος, της καρδιάς αλλά και της ψυχής μας. Πόσοι από εμάς ωστόσο προσέχουμε την υγεία των νεφρών μας; Οι καθημερινές συνήθειες διατροφής και δραστηριότητας ενδέχεται να οδηγήσουμε σε μακροχρόνιες βλάβες και ασθένειες. Ας δούμε λοιπόν, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την υγεία των νεφρών μας!
Οι επιλογές μας επηρεάζουν τα νεφρά μας!
Η βασική λειτουργία των νεφρών μας είναι να φιλτράρουν την κυκλοφορία του αίματος και να απομακρύνουν τοξίνες, απόβλητα, νεκρά κύτταρα και περισσή ποσότητα νερού και υγρών [6]. Οπότε, τυχόν απόβλητα απομακρύνονται μέσα των ούρων. Η εισροή υγρών στον οργανισμό επηρεάζει και την παραγωγή υγρών – γι ‘αυτό η εξέταση ούρων είναι ο πιο κοινός τρόπος για τη διάγνωση νεφρικών φλεγμονών, βλάβης ή άλλων ασθενειών.
Μήπως δεν πίνουμε αρκετό νερό;
Σίγουρα, θα έχετε ακούσει – αρκετές φορές μέχρι τώρα – ότι πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό! Είναι γνωστό ότι η αφυδάτωση συνδέεται με δυσλειτουργία των νεφρών, ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, υπήρχε η θεωρία ότι η ενυδάτωση μπορούσε να αποκαταστήσει πλήρως τη λειτουργία των νεφρών. Σύμφωνα με νέες έρευνες η συνεχής και επαναλαμβανόμενη αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νεφρική νόσο [1].
Επιλέγουμε τα σωστά υγρά;
Εφ΄όσον γνωρίζετε ότι η αφυδάτωση βλάπτει τα νεφρά, ενδεχομένως να μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε αναψυκτικά ως πηγή υγρών. Δυστυχώς, η κατανάλωση αναψυκτικών, με μεγάλη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και ζάχαρη αλλά και διάφορα πρόσθετα ενδέχεται, στην ουσία, να βλάψει τα νεφρά σας. Σύμφωνα με μελέτες ασθενείς που κατανάλωναν αναψυκτικά με φυσικά γλυκαντικά είχαν αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου [2]
Συνήθειες που είναι επιβλαβείς για τα νεφρά.
- Κάπνισμα
Σύμφωνα με διευρυμένες μελέτες το κάπνισμα και η χρήση άλλων προϊόντων, όπως ο καπνός, επιδρούν αρνητικά στη λειτουργία των νεφρών [3].
- Παυσίπονα
o Η μακροχρόνια χρήση αναλγητικών έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των νεφρών κατά 50% [8]! Χρόνιες παθήσεις, όπως οι ημικρανίες ή ο πόνος στις αρθρώσεις, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα). Καλύτερα να συνεννοηθείτε με τον γιατρό σας σχετικά με ασφαλέστερες επιλογές ανακούφισης από χρόνιους πόνους.
- Υπερβολική χρήση φαρμάκων.
o Ορισμένα φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται αλλά είναι ευρείας χρήσης έχουν συνδεθεί με νεφρικές βλάβες, όπως η ασπιρίνη, η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη.
- Υπερβολική άσκηση.
o Παραδόξως, συνήθειες υπερβολικής άσκησης συνδέονται με σοβαρή νεφρική βλάβη. Ίσως είναι επικίνδυνη η υπερβολική άσκηση! Σε κάθε περίπτωση συμβουλευθείτε τον γιατρό σας σχετικά με την ασφάλεια των δραστηριοτήτων σας.
- Ανεπάρκεια/υπερεπάρκεια ύπνου.
o Σύμφωνα με μελέτες σε μεσήλικες εκείνοι που κοιμόνταν λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα, ή περισσότερες από δέκα ώρες, συμπεριλαμβανομένων των μεσημεριανών ύπνων, παρουσίασαν νεφρική υπερδιήθηση, ένα σημάδι που μας προειδοποιεί για νεφρική νόσο [4].
- Υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών.
o Η υπερδιήθηση, το ίδιο σύμπτωμα που προκαλείται από ασταθές ωράριο ύπνου, πιστεύεται ότι προκαλείται από μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες [5]. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι εάν είστε σχετικά υγιείς και η διατροφή σας είναι υψηλή σε πρωτεΐνες (δηλαδή, τουλάχιστον 2,2 g / kg), δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Ωστόσο, αν κάποιος ζει ήδη με χρόνια νεφρική νόσο, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.
- Υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης.
o Όπως και η ζάχαρη στα αναψυκτικά, έτσι και η ζάχαρη στη διατροφή μας μπορεί να οδηγήσει στα ίδια προβλήματα. Καλύτερα να αποφεύγετε καραμέλες, σοκολάτες και επιδόρπια, για χάρη των νεφρών σας.
- Ανεπάρκεια μαγνησίου.
Το μαγνήσιο έχει πολλές λειτουργίες στην διατήρηση της υγείας του οργανισμού μας. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας σχετικά με τις επιπτώσεις της ανεπάρκειας μαγνησίου στη δημιουργία πέτρας στα νεφρά.
Μύθοι για την υγεία των νεφρών!
Υπάρχουν δύο γνωστοί μύθοι, σχετικά με την υγεία των νεφρών που δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά:
- Σύμφωνα με ορισμένες πηγές η κατανάλωση οινοπνεύματος προκαλεί νεφρική βλάβη.
o Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015, οι ερευνητές εντόπισαν το αντίθετο: όσο περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν τη χρήση αλκοόλ, τόσο χαμηλότερος ο κίνδυνος χρόνιας νεφρικής νόσου [6]. Ωστόσο, η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα υγείας.
- Θεωρείται ότι η κατανάλωση καφέ επιβαρύνει τα νεφρά μας.
o Σύμφωνα με πηγές, αυτό δεν ισχύει. Σύμφωνα με μία μελέτη του 2017 καμία σχέση δεν υπήρξε μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου νεφροπάθειας [7].
-
Προσφορά!
Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.