Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με φλεγμονές και αναζητάτε φυσικούς τρόπους θεραπείας, ίσως πρέπει να μάθετε, εάν δεν το γνωρίζετε ήδη, ότι υπάρχουν ορισμένα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, των οποίων η κατανάλωση θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από αυτά τα προβλήματα.

Η φλεγμονή (οίδημα) είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες άλγους, κόπωσης και κακής διάθεσης. Υποτίθεται ότι είναι ένας αμυντικός μηχανισμός του σώματος που προστατεύει τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους από μακροχρόνιες βλάβες μετά από τραυματισμούς και προστατεύει από λοιμώξεις.

Ωστόσο, μερικές φορές το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να στείλει την φλεγμονώδη αντίδραση σε υπερβολική δοσολογία, με αποτέλεσμα την πρόκληση χρόνιων φλεγμονών – μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες μορφές δυσφορίας και νοσημάτων.

Ας δούμε τις 10 κορυφαίες τροφές που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και πώς να τις ενσωματώσουμε στη διατροφή μας:

  1. Μανιτάρια

Ο όρος “μανιτάρια” είναι ευρύς και περιλαμβάνει χιλιάδες είδη μανιταριών, μερικά από τα οποία είναι δηλητηριώδη, αλλά τα περισσότερα είναι βρώσιμα. Φυσικά, όλα τα μανιτάρια που βρίσκονται στο παντοπωλείο είναι υπέροχα και ασφαλή – απλώς μη μαζέψετε ποτέ μανιτάρια από το δάσος ή την εξοχή – δεν είναι ασφαλή.

Τα μανιτάρια που ανακουφίζουν από τις φλεγμονές είναι τα portabello, οι τρούφες και το shiitake. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι όταν τα μαγειρεύουμε, τα μανιτάρια χάνουν σημαντικό μέρος της αντιφλεγμονώδους επίδρασής τους, οπότε είναι καλύτερα να τα προσθέτετε ωμά σε μια σαλάτα.

  1. Μούρα

Όλα τα μούρα είναι εξαιρετικά, ωστόσο, εκείνα με τις περισσότερες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες είναι οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα σμέουρα. Αυτά τα νόστιμα φρούτα σε μέγεθος μπουκίτσας είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν το σώμα σας να καταπολεμήσει κάθε ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας φλεγμονής.

Αυτοί οι καρποί αυξάνουν επίσης τη δραστηριότητα των κυττάρων NK του οργανισμού μας, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, η κατανάλωση μούρων βοηθά στην απώλεια βάρους και μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

  1. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι τούρμπο υπερτροφή και περιέχει τα ίδια είδη υγιεινών λιπαρών που βρίσκονται στα ψάρια μαζί με πολλές βιταμίνες και μέταλλα.

Είναι ενδιαφέρον ότι σύμφωνα με μια μελέτη όταν ένα άτομο καταναλώνει αβοκάντο με το χάμπουργκερ, μειώνει το επίπεδο των σημείων φλεγμονής IL-6 και NF-kB στο αίμα.

  1. Μπρόκολα

Το μπρόκολο περιέχει υψηλά επίπεδα ενός αντιοξειδωτικού που ονομάζεται σουλφοραφάνη, το οποίο καταπολεμά τυχόν φλεγμονές μειώνοντας τα επίπεδα των NF-kB και των κυτοκινών. Εκτός από το ότι είναι μία από τις καλύτερες τροφές που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, είναι μια από τις πιο θρεπτικές τροφές.

Ομοίως, η κατανάλωση σταυροειδών λαχανικών είναι επίσης μια πολύ καλή λύση και είναι καλύτερα να τα καταναλώνουμε στον ατμό για να διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά – ωστόσο παραμένουν θρεπτικά και με το βράσιμο, αρκεί να μην το παρακάνετε.

  1. Πράσινο Τσάι

Το πράσινο τσάι θεωρείται και είναι ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα – και για σοβαρούς λόγους – γιατί όχι μόνο έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αλλά επίσης μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Το μυστικό πίσω από την αποτελεσματικότητά του ως αντιφλεγμονώδους τροφής είναι η παρουσία ενός αντιοξειδωτικού που ονομάζεται epigallocatechin-3-gallate (EGCG), το οποίο μειώνει τα επίπεδα των κυτοκινών και επομένως προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες.

  1. Ψάρια

Τα ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όπως το DHA και το EPA, τα οποία αποδεδειγμένα μειώνουν τις φλεγμονές σύμφωνα με πολλές μελέτες. Ενώ όλα τα είδη ψαριών περιέχουν αυτά τα αντιφλεγμονώδη συστατικά, ορισμένα είδη είναι πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φλεγμονής από άλλα.

Ειδικότερα, ο σολομός, η ρέγγα, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και οι αντσούγιες είναι τα πλουσιότερα στα ευεργετικά λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας. Φυσικά, τα ψάρια θεωρούνται σε κάθε περίπτωση μια υγιεινή τροφή, καθώς οι άνθρωποι αλιεύουν χιλιετίες και οι πολιτισμοί με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής καταναλώνουν πολλά θαλασσινά.

  1. Πιπεριές

Οι πιπεριές και οι πιπεριές τσίλι είναι πολύ πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών και της βιταμίνης C. Οι πιπεριές τσίλι περιέχουν φερουλικό και σιναπικό οξύ, και σύμφωνα με μελέτες μειώνουν, τεκμηριωμένα, τις επιπτώσεις της γήρανσης και καταπολεμούν τη χρόνια φλεγμονή.

Περιέχουν επίσης καψαϊκίνη, μια ουσία που βελτιώνει την κυκλοφορία και τη υγεία μας συνολικά. Οι πιπεριές του Bell περιέχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό γνωστό ως κουερσετίνη, η οποία, σύμφωνε με μελέτες είναι αποτελεσματική στη μείωση των δεικτών φλεγμονώδους βλάβης στο σώμα.

  1. Σταφύλια

Τα σταφύλια είναι άλλη μια τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά που μπορεί να σας βοηθήσει στη μείωση των φλεγμονών. Όπως και τα μούρα, το σταφύλι περιέχει ανθοκυανίνες καθώς και μια σειρά βασικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και παθήσεων όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα σταφύλια και τα μούρα είναι επίσης φρούτα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων – γι΄αυτό επιλέξτε βιολογικά ή πλύνετέ τα με ξίδι μηλίτη.

  1. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι γνωστό ότι είναι ένα από τα πιο υγιεινά λίπη επειδή είναι μονοακόρεστο και περιέχει ένα αντιοξειδωτικό γνωστό ως ελαιοκανθάλη, γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που είναι συγκρίσιμες με τις επιδράσεις των OTC φαρμάκων όπως η ιβουπροφαίνη.

Οι μεσογειακές χώρες έχουν χαμηλότερα ποσοστά φλεγμονωδών νόσων και σύμφωνα με μια μελέτη όσοι καταναλώνουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε τακτική βάση έχουν χαμηλότερους φλεγμονώδεις δείκτες.

  1. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται ως κύριο συστατικό στο κάρυ. Όχι μόνο προσδίδει μια πολύ μοναδική και ενδιαφέρουσα γεύση σε πολλά πιάτα έθνικ κουζίνας, αλλά περιέχει επίσης μια ουσία που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αρθρίτιδας και διαβήτη.

Η κατανάλωση κουρκουμίνης με μαύρο πιπέρι μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μείωση των επιπέδων του φλεγμονώδους δείκτη CRP. Δυστυχώς, η κατανάλωση κουρκουμά στη φυσική μορφή καθιστά κάπως δύσκολη την πρόσληψη αρκετής κουρκουμίνης για να έχει ευεργετική επίδραση, αλλά η κατανάλωση σε συνδυασμό με μαύρο πιπέρι μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά απορρόφησης κατά 2.000%.


Οι σωστές τροφές είναι το πρώτο βήμα στη μείωση των φλεγμονών. Μπορεί να λαμβάνετε χάπια και ίσως να είναι ένας τρόπος πιο εύκολος, ωστόσο δεν είναι συνήθως μια πραγματική θεραπεία. Στην πραγματικότητα, η εξάρτηση από τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί πραγματικά να καταστήσει την κατάσταση χειρότερη με την πάροδο του χρόνου, καθώς το φάρμακο τελικά θα αρχίσει να χάνει κάποια από την αποτελεσματικότητά του σε μια στιγμή που μπορεί η κατάσταση να έχει επιδεινωθεί.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής είναι οι σημαντικές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής που θα δώσουν στον οργανισμό μας τα συστατικά που χρειάζεται για να θεραπευθεί και να ρυθμίσει πιο σωστά τις λειτουργίες του.

 

Κείμενο – Απόδοση Λ.Τ.