Η πιτυρίδα είναι αποτέλεσμα της αποβολής των νεκρών κυττάρων του δέρματος από το τριχωτό της κεφαλής, το οποίο αντικαθίσταται περίπου κάθε τέσσερις εβδομάδες. Αρκετοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν καθημερινά αισθητικό πρόβλημα με την εμφάνιση της πιτυρίδας, ενώ ο κνησμός μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του τριχωτού.

Παράλληλα, καταστάσεις όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, το έκζεμα, η ψωρίαση και η υπερανάπτυξη του μύκητα Malassezia  επιδεινώνουν την εμφάνιση και την εξέλιξη της πιτυρίδας. Υπάρχουν στο εμπόριο πολλά φαρμακευτικά σαμπουάν, τα οποία ωστόσο προκαλούν ευαισθησία, ή παύουν να έχουν αποτελέσματα μετά από λίγο καιρό, χωρίς να λάβει κανείς υπ΄όψιν και το κόστος  αυτών των προϊόντων.

Ας δούμε ορισμένες φυσικές λύσεις που ενδεχομένως να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πιτυρίδας, είτε μειώνοντας τον ρυθμό απολέπισης, είτε καταπολεμώντας τους μύκητες ή τα βακτήρια, ενυδατώνοντας το τριχωτό της κεφαλής.

Φυσικές Λύσεις για την Αντιμετώπιση της Πιτυρίδας

Ασπιρίνη

Η ασπιρίνη περιέχει σαλικυλικό οξύ, ένα δραστικό συστατικό που προέρχεται από  φλοιό δέντρων και βρίσκεται σε πολλά φαρμακευτικά σαμπουάν. Η ασπιρίνη, για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας, είναι εύκολη στη χρήση, καθώς το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να λιώσουμε δύο ασπιρίνες – με τη χρήση δύο κουταλιών – και να προσθέσουμε τη σκόνη σε οποιοδήποτε σαμπουάν. Μετά την εφαρμογή αφήνουμε να μείνει στο τριχωτό της κεφαλής για περίπου δύο λεπτά, ξεπλένουμε και μετά ξαναλουζόμαστε, χωρίς ασπιρίνη αυτή τη φορά.

Το σαλικυλικό οξύ διαλύει τις νιφάδες πιτυρίδας, ενώ το δεύτερο λούσιμο καθαρίζει πολύ καλύτερα και εις βάθος το τριχωτό της κεφαλής, καθώς το παχύ στρώμα των νεκρών κυττάρων του δέρματος έχει εξαλειφθεί.

 

Έλαιο από τεϊόδεντο

Το έλαιο τεϊόδεντρου είναι ισχυρός αντιβακτηριακός και αντιμυκητιακός παράγοντας, ενώ ορισμένα σαμπουάν περιέχουν ήδη περίπου 5% από αυτό το υπέροχο συστατικό. Έτσι, μπορούμε να προσθέσουμε στο σαμπουάν μας 2 σταγόνες ελαίου τεϊόδεντρου ανά 30 γραμμάρια σαμπουάν. Ανακινούμε δυνατά και χρησιμοποιούμε κανονικά. Το έλαιο τεϊόδεντρου βοηθά στην εξάλειψη τυχόν μυκητιασικών και βακτηριακών λοιμώξεων στο τριχωτό της κεφαλής που προκαλούν ξεφλούδισμα και φαγούρα. Αν κάποιος έχει ευαισθησία στο συγκεκριμένο έλαιο μπορεί να εφαρμόσει μια σταγόνα ελαίου στο εσωτερικό του καρπού για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.

 

Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα, ως φυσική θεραπεία, βοηθά σε πολλές δερματικές παθήσεις. Σχετικά με τον τρόπο χρήσης, πρέπει αρχικά να έχουμε καθαρά και βρεγμένα μαλλιά. Κατόπιν εφαρμόζουμε μια χούφτα μαγειρική σόδα απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής, αφήνουμε για λίγα λεπτά και μετά ξεπλένουμε. Η μαγειρική σόδα καταπολεμά τους μύκητες που αναπτύσσονται όταν το τριχωτό της κεφαλής είναι λιπαρό. Ενδέχεται κάποιοι άνθρωποι να παρατηρήσουν ξηρότητα, η οποία ρυθμίζεται μετά από μερικές εβδομάδες. Η χρήση μαγειρικής σόδας χαρίζει απαλά μαλλιά και μειώνει τον κνησμό του τριχωτού.

 

Ξύδι

Μια πολύ καλή φυσική θεραπεία είναι το μηλόξυδο, ή το λευκό ξύδι. Ο οξύτητα αλλάζει το pH του τριχωτού της κεφαλής, οπότε καταπολεμά την ανάπτυξη ζυμομύκητων. Ετοιμάζουμε ένα μείγμα με 1 μέρος μηλόξυδου, ή λευκού ξυδιού, και 1 μέρος νερού, το προσθέτουμε σε ένα μπουκάλι σπρέι και ψεκάζουμε στο τριχωτό της κεφαλής. Τυλίγουμε τα μαλλιά με μια πετσέτα και αφήνουμε για μία περίπου ώρα. Στη συνέχεια ξεπλένουμε με σαμπουάν ως συνήθως. Η εφαρμογή αυτής της λύσης δύο φορές την εβδομάδα δρα ανασταλτικά και θεραπευτικά κατά της πιτυρίδας.

 

Στοματικό διάλυμα

Τα στοματικά διαλύματα με βάση το αλκοόλ ενδέχεται να καταπολεμήσουν τους ζυμομήκυτες. Αρχικά, πλένουμε τα μαλλιά με κανονικό σαμπουάν και προσθέτουμε το στοματικό διάλυμα με βάση το αλκοόλ για να ξεπλύνουμε και, αν θέλουμε συνεχίζουμε με μαλακτικό μαλλιών. Συνήθως, αθλητές ή όσοι γυμνάζονται συχνά εφαρμόζουν αυτή τη λύση, καθώς οι ζυμομύκητες αναπτύσσονται και λόγω του ιδρώτα του τριχωτού της κεφαλής.

 

Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας είναι άλλη μία δοκιμασμένη μέθοδος αντιμετώπισης της πιτυρίδας που προκύπτει από δερματίτιδα ή ξηρότητα. Έχει επίσης ωραία μυρωδιά και περιέχει χρήσιμα λίπη που ενυδατώνουν το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά. Πριν από το ντους, εφαρμόζουμε στο τριχωτό 3 έως 5 κ.σ. λάδι καρύδας και κάνουμε ελαφρύ μασάζ. Δεν είναι απαραίτητο να ζεστάνουμε το λάδι, αφού και με τα δάχτυλα μπορούμε να του δώσουμε την ιδανική θερμοκρασία για να είναι όσο ρευστό χρειάζεται. Αφήνουμε για περίπου μία ώρα και λουζόμαστε κανονικά – εάν θέλουμε συνεχίζουμε με μαλακτικό. Ορισμένα σαμπουάν περιέχουν ήδη αυτό το συστατικό.

 

Χυμός λεμονιού

Ο χυμός λεμονιού δρα επίσης αποτελεσματικά στον έλεγχο της πιτυρίδας. Εφαρμόζουμε 2 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού στο τριχωτό, κάνουμε μασάζ, αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά και ξεπλένουμε με νερό. Στη συνέχεια επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με αραιωμένο μείγμα από 1 κ.γ. χυμό λεμονιού και 1 φλιτζάνι νερό και ξεπλένουμε καλά. Επαναλαμβάνουμε καθημερινά μέχρι να εξαλειφθεί η πιτυρίδα. Η οξύτητα του χυμού λεμονιού μειώνει το pH του τριχωτού της κεφαλής, οπότε δεν αναπτύσσονται ζυμομύκητες. Καλύτερα να αποφύγουμε το στέγνωμα των μαλλιών με πιστολάκι, ή την έξοδο στον ήλιο μετά τη χρήση χυμού λεμονιού γιατί μπορεί να προκαλέσει λεύκανση εάν δεν ξεπλυθούν καλά τα μαλλιά.

 

Αλάτι

Το συνηθισμένο επιτραπέζιο αλάτι, ή το θαλασσινό αλάτι βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση της πιτυρίδας. Εφαρμόζουμε 1-2 κ.σ. αλάτι στο τριχωτό της κεφαλής ενώ τα μαλλιά είναι στεγνά και κάνουμε ελαφρύ μασάζ, καθώς το αλάτι ρυθμίζει την ξηρότητα του δέρματος. Κατόπιν λουζόμαστε ως συνήθως. Αυτή η θεραπεία μπορεί να επαναλαμβάνεται όσο συχνά χρειάζεται.

 

Αλόη

Σε περίπτωση έντονου κνησμού λόγω δερματίτιδας, ή βακτηρίων, μια πολύ καλή λύση είναι η αλόε βέρα. Πριν το λούσιμο κάνουμε μασάζ με τζελ αλόε βέρα και αφήνουμε για περίπου 15 – 30 λεπτά, κατόπιν λουζόμαστε ως συνήθως. Το τζελ αλόε βέρα βοηθά επίσης στη μείωση του ερεθισμού και του κνησμού που προκαλείται από ηλιακό έγκαυμα στο τριχωτό της κεφαλής.

 

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένας ισχυρός αντιμικροβιακός παράγοντας και ιδανικός στην εξάλειψη των βακτηρίων που προκαλούν πιτυρίδα. Μπορούμε να λιώσουμε, ή να τρίψουμε φρέσκες σκελίδες σκόρδου με τις οποίες κάνουμε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. Μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 κ.γ. μέλι για να μειώσουμε την ένταση της μυρωδιάς του σκόρδου. Κάνουμε μασάζ και αφήνουμε για 30 έως 60 λεπτά. Λούζουμε ως συνήθως και επαναλαμβάνουμε μία φορά την εβδομάδα.

 

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο βοηθά επίσης στην ενυδάτωση του τριχωτού της κεφαλής. Κάνουμε μασάζ με 1 κ.γ. ελαιόλαδο, τυλίγουμε με μια πετσέτα, ή σκουφάκι και αφήνουμε το όλη τη νύχτα. Το πρωί λουζόμαστε κανονικά. Υπάρχουν φαρμακευτικά σαμπουάν που περιέχουν ελαιόλαδο.

 

Τριγωνέλλα

Η τριγωνέλλα καταπολεμά επίσης την πιτυρίδα, διότι διαθέτει αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Μουλιάζουμε 2 κ.σ. σπόρους τριγωνέλλας σε 1 φλιτζάνι νερό όλη τη νύχτα, στραγγίζουμε το νερό και πλάθουμε σε μορφή πάστας. Προσθέτουμε μερικές κουταλιές της σούπας μηλόξυδο στην πάστα, στη συνέχεια εφαρμόζουμε στο τριχωτό της κεφαλής και αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Κατόπιν ξεπλένουμε με ένα ήπιο σαμπουάν. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία όσο συχνά χρειάζεται. Η τριγωνέλλα έχει μυρωδιά παρόμοια με το σιρόπι σφενδάμου, το οποίο ρυθμίζει την ένταση του μηλόξυδου.