Μήπως πεινάτε συνέχεια; Μήπως έχετε πάρει βάρος παρά τη μειωμένη λήψη θερμίδων; Υποφέρετε από συχνές στομαχικές διαταραχές; Εάν απαντήσατε “ναι” σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις, ίσως αντιμετωπίζετε συμπτώματα υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Δεν πρέπει να μας ξεγελά η άποψη ότι μόνο οι διαβητικοί θα πρέπει να ανησυχούν για το σάκχαρό τους. Στην ουσία καθένας από εμάς μπορεί να έχει αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα όταν καταναλώνουμε συγκεκριμένες τροφές – και δεν είναι μόνο οι καραμέλες, τα σάντουιτς και τα κέικ που προκαλούν αυτή την αύξηση. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν υψηλά για μεγάλες χρονικές περιόδους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη ή σε άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.
Εάν είστε εξοικειωμένοι με τα συμπτώματα του αυξημένου σακχάρου και τα αισθάνεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ίσως θα πρέπει να λάβετε κάποια απαραίτητα μέτρα για να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
Ποιες είναι οι αιτίες των συμπτωμάτων των αυξημένων επιπέδων σακχάρου;
Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στα υψηλά επίπεδα σακχάρου, όπως τα εξής:
- Κακή διατροφή
- Έλλειψη τακτικής άσκησης
- Το άγχος
- Ορισμένα ζητήματα υγείας
- Χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων
Ποια είναι τα συμπτώματα του αυξημένου σακχάρου στο αίμα;
Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι πάσχετε από διαβήτη εάν αντιληφθείτε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου είναι μόνο ένα σύμπτωμα του διαβήτη. Στην πραγματικότητα, ένα άτομο που πάσχει από υπεργλυκαιμία (υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα) ενδεχομένως να μην έχει συμπτώματα. Ωστόσο, τα συμπτώματα υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα περιλαμβάνουν τα εξής:
- Υπερβολική δίψα
- Ξηροστομία
- Διαρκή αίσθηση πείνας
- Συχνή ούρηση ή/και ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας
- Ξηροδερμία και φαγούρα
- Η καθημερινή κόπωση ή/και υπερβολική κόπωση
- Δυσκολία συγκέντρωσης
- Υπερβολική ποσότητα κοιλιακού λίπους/αύξηση σωματικού βάρους
- Συνεχείς λοιμώξεις
- Θολή όραση
- Ανικανότητα
- Αργή επούλωση εκδορών και τραυμάτων
- Εκνευρισμός
- Στομαχικές διαταραχές
Διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυξημένου σακχάρου!
Ο Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΔ) είναι ένας αριθμητικός δείκτης που κατατάσσει τους υδατάνθρακες βάσει του ρυθμού γλυκαιμικής τους απόκρισης – τον βαθμό κατά τον οποίο διάφορες τροφές συμβάλλουν στην αύξηση του επιπέδου σακχάρου μετά τα γεύματα. Ο ΓΔ χρησιμοποιεί μια κλίμακα από το 0 έως το 100, έτσι ώστε οι υψηλότερες τιμές να αντιστοιχούν σε τροφές που επιταχύνουν την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η καθαρή γλυκόζη χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς και έχει ΓΔ 100. Η πέψη των τροφών υψηλού ΓΔ είναι γρήγορη και οι τροφές απορροφώνται, οδηγώντας σε έντονες διακυμάνσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αντίθετα, η πέψη τροφών χαμηλού ΓΔ είναι αργή και η απορρόφησή τους προκαλεί βαθμιαία αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Οι τροφές χαμηλού ΓΔ έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία επειδή μειώνουν τα επίπεδα ινσουλίνης και την αντίσταση στην ινσουλίνη, αποτρέποντας την αύξηση των επιπέδων σακχάρου.
Η διατροφή χαμηλού ΓΔ είναι παράλληλα επωφελής για τον έλεγχο του βάρους, επειδή βοηθά στον έλεγχο της όρεξης και καθυστερεί το αίσθημα της πείνας.
Κατάλογος τροφών ΓΔ.
Το πρώτο βήμα για να ξεκινήσετε μια ισορροπημένη διατροφή χαμηλού ΓΔ είναι η αντικατάσταση τροφών υψηλού ΓΔ με τροφές μέτριου ή και χαμηλού ΓΔ. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει ποιες είναι οι τροφές χαμηλού, μέτριου και υψηλού ΓΔ.
Τροφές υψηλού ΓΔ
= 70+ (ΔΙΑΚΟΠΗ – προσπάθεια αποφυγής)
Τροφές μέτριου ΓΔ
= 55-69 (κατανάλωση με προσοχή)
Τροφές χαμηλού ΓΔ
0-54 (ιδανικές προς κατανάλωση)
Είτε επιθυμείτε να χάσετε βάρος, είτε προσπαθείτε να βελτιώσετε τα υψηλά επίπεδα σακχάρου, είτε στόχος σας είναι μια συνολικά ισορροπημένη διατροφή, ο έλεγχος των τιμών ΓΔ είναι μια πολύ καλή αρχή. Λάβετε υπόψη ότι κέντρο της διατροφής μας είναι η ποιότητα, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη και την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
Ακολουθεί μια λίστα με τις τιμές ΓΔ τροφών που τις βρίσκουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο:
Τροφές χαμηλού ΓΔ
Αυγά (1 αυγό) – 0
Χούμους (1 φλιτζάνι) – 6
Μπρόκολο (1 φλιτζάνι) – 10
Λευκά κρεμμύδια ( 1 μέτριο) – 10
Καρύδια (1 φλιτζάνι) – 15
Κάσιους (1 φλιτζάνι) – 22
Κεράσια (1 φλιτζάνι) – 22
Γκρέιπφρουτ (1/2 μεγάλο) – 25
Γιαούρτι (χωρίς ζάχαρη – 1 φλιτζάνι) – 28
Λουκάνικο γαλοπούλας (1 λουκάνικο) – 28
Γίγαντες (1 φλιτζάνι) – 31
Φασόλια χάντρες (1 φλιτζάνι) – 34
Μήλο (1 μέτριο) – 38
Χυμός τομάτας (230 γρ.) – 38
Ζυμαρικά ( 1 φλιτζάνι) – 42
Σταφύλια λευκά (1 φλιτζάνι) – 46
Χυμός ανανά (230 γρ.) – 46
Καρότο (1 μεγάλο) – 47
Πορτοκάλι (1 μέτριο) – 48
Μπανάνα (1 μεγάλη) – 52
Αρακάς (1 φλιτζάνι) – 54
Τροφές μέτριου ΓΔ
Καστανό ρύζι )1 φλιτζάνι) – 55
Μέλι (1 κ.σ.) – 55
Πίτα για σουβλάκι (1 κομμάτι σίτου) – 57
Βρώμη ( 1 φλιτζάνι) – 58
Ζυμαρικά με τυρί (1 μερίδα) – 64
Λευκό ρύζι (1 φλιτζάνι) – 64
Τροφές υψηλού ΓΔ
Λευκό ψωμί (1 φέτα) – 70
Ποπ-κορν (2 φλιτζάνια) – 72
Κουλούρι (1 από λευκό σιτάρι) – 72
Ντόνατ με επίστρωση (1 τεμάχιο) – 76
Ρυζογκροφρέτες ( 1 τεμάχιο) – 78
Ψητή πατάτα (1 μέτρια) – 85
Δημητριακά από καλαμπόκι – 92
Γλυκόζη (50 γρ.) – 100
* Οι παραπάνω τιμές αφορούν μέσους όρους τροφών που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Δεδομένου ότι ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στην πρόσληψη της τροφής, ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξουμε την αντίδραση του οργανισμού μας είναι να εξετάσουμε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα δύο ώρες μετά το γεύμα. Ωστόσο, η Λίστα Τροφών ΓΔ αποτελεί έναν καλό οδηγό για την αρχή μια ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.