33 Εκπληκτικές Χρήσεις της Μαγειρικής Σόδας
Γιατί χρησιμοποιείται η μαγειρική σόδα; Οι χρήσεις μαγειρικής σόδας είναι πολλές, από τα φουσκωτά κέικ και τον φυσικό καθαρισμό του σπιτιού, μέχρι  την καθημερινή μας υγιεινή, την υγεία του πεπτικού και των νεφρών. Ας δούμε κατ’ αρχάς τι είναι η μαγειρική σόδα!

Τι είναι η μαγειρική σόδα;

Το επιστημονικό της όνομα είναι όξινο ανθρακικό νάτριο. Ο χημικός τύπος είναι NaHC03 και είναι μια ουσία γνωστή για τα αλκαλικά της αποτελέσματα, χάρη στο pH της που είναι 9. (1)

Τι είναι το διττανθρακικό νάτριο; Στην φυσική του μορφή, το όξινο ανθρακικό νάτριο είναι επίσης γνωστό ως ναχκολίτης, ένα ορυκτό που βρίσκεται σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Το βρίσκει κανείς σε περιοχές της Καλιφόρνια, του Κολοράντο, της Μποτσουάνα και της Κένυας. Υπάρχουν επίσης μεγάλα αποθέματα στο Μεξικό, την Ουγκάντα, την Τουρκία και το Μεξικό. (2)

Πολλοί συγχέουν τη μαγειρική σόδα με το baking powder, το οποίο είναι παράγοντας χημικής διόγκωσης. Οι ουσίες είναι παρόμοιες αλλά διαφορετικές, αφού το baking powder αποτελείται από διττανθρακικό νάτριο και ένα ή περισσότερα όξινα άλατα. (3)

6 Οφέλη της μαγειρικής σόδας για την υγεία!

Η μαγειρική σόδα είναι μία εξαιρετική λύση για τον καθαρισμό και την αφαίρεση των λεκέδων, αλλά υπάρχουν και πολλά οφέλη για την υγεία. Το διττανθρακικό νάτριο χρησιμοποιείται μερικές φορές ως συμπλήρωμα επειδή παρέχει διαιτητικό διττανθρακικό. Όταν λαμβάνεται από το στόμα, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα όξινου ανθρακικού στον ορό. Τι είναι το όξινο ανθρακικό; Το διττανθρακικό τυπικά παρασκευάζεται από τους νεφρούς και δρα ως ρυθμιστικό οξύ στο σώμα. (4)  Ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες χρήσεις σόδας για την υγεία περιλαμβάνουν:

 1. Βοηθάει το πεπτικό σύστημα

Η μαγειρική σόδα βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων και βελτιώνει την ισορροπία του pH στο σώμα. Συχνά χρησιμοποιείται εσωτερικά για την εξουδετέρωση πεπτικών διαταραχών όπως η παλινδρόμηση οξέος ή η καούρα. Όταν αυτά οφείλονται σε υπερκατανάλωση όξινων τροφών ή σε γενικά όξινη κατάσταση του σώματος, οπότε η βραδεία κατανάλωση μαγειρικής σόδας σε νερό μπορεί να σας βοηθήσει να εξουδετερώσετε τα οξέα και να ισορροπήσετε το pH. (5)

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας μαγειρικής σόδας μπορεί να προκαλέσει αύξηση της παραγωγής οξέων.

 1. Αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες

Η μαγειρική σόδα εξουδετερώνει τα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του Streptococcus mutans, που σχετίζεται με την αποσύνθεση των δοντιών. (6) Είναι επίσης αποτελεσματικό έναντι διαφόρων μυκητιακών ομάδων  που προκαλούν λοιμώξεις του δέρματος και των νυχιών. (7)

 1. Ενισχύει την υγεία των νεφρών

Σύμφωνα με έρευνες η μαγειρική σόδα βοηθά την υγεία των νεφρών. Σύμφωνα με κλινικές δοκιμές  άτομα που έλαβαν συμπληρώματα με διττανθρακικό είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες ταχείας εξέλιξης της νεφρικής νόσου. Σύμφωνα με μελέτες η συμπλήρωση διττανθρακικών αλάτων επιβραδύνει το ρυθμό εξέλιξης της νεφρικής ανεπάρκειας και βελτιώνει τη διατροφική κατάσταση των ασθενών. (7)

 1. Μειώνει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι από τις πιο συχνές λοιμώξεις με τις γυναίκες να είναι πιο επιρρεπείς από τους άνδρες. (89)

Σύμφωνα με κλινικές δοκιμές τα ούρα ασθενών με ουρολοιμώξεις αλκαλοποιήθηκαν και  σημειώθηκε «σημαντικό επίπεδο θετικών επιδράσεων στα συμπτώματα». Γενικά η μαγειρική σόδα φαίνεται να είναι ένας εύκολος, οικονομικός τρόπος για να βελτιωθούν τα συμπτώματα ουρολοιμώξεων που συνοδεύονται από όξινα ούρα με ελάχιστες ή καθόλου ανεπιθύμητες παρενέργειες. (10)

 1. Μειώνει τις μυαλγίες και την κόπωση

Σύμφωνα με μελέτες η λήψη όξινου ανθρακικού νατρίου πριν από την άσκηση μπορεί επίσης να έχει «μέτρια θετική επίδραση» στην αθλητική απόδοση που περιλαμβάνει έως επτά λεπτά συνεχιζόμενης έντονης άσκησης. Επιπλέον, το διττανθρακικό νάτριο μπορεί να είναι χρήσιμο για παρατεταμένη σωματική δραστηριότητα. (11)

Σύμφωνα με τους ερευνητές “Θα ήταν χρήσιμο να υποστηρίξουμε την προπόνηση για να επιτρέψουμε στον αθλητή να προπονηθεί πιο σκληρά, αλλά και να μειώσουμε κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις, ώστε να προλάβουμε βλάβες των μυών και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα» (12). Σύμφωνα με άλλες κλινικές μελέτες η λήψη μαγειρικής σόδας πριν από τη διαλείπουσα ποδηλασία βελτίωσε την απόδοση του αναβάτη. (13)

 1. Βοηθά στην ανακούφιση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας

Οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας μπορεί να εκδηλωθούν ως ανεπιθύμητες αλλαγές στο στόμα και στο λαιμό. Οι πλύσεις με μείγμα μαγειρικής σόδας καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση αυτών των παρενεργειών. Συνδυάστε ¼ κ.γ. μαγειρικής σόδας, 1/8 κ.γ. θαλασσινό αλάτι με ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και ξεπλύνετε το στόμα σας τρεις φορές την ημέρα. Κάθε φορά, ξεπλύνετε το μίγμα άλατος και μαγειρικής σόδας με ένα ποτήρι ζεστό νερό (14).

Οι κορυφαίες 33 χρήσεις της μαγειρικής σόδας

Χρήσεις μαγειρικής σόδας – Φυσική ομορφιά και δέρμα

 1. Φυσικό αποσμητικό– Δημιουργήστε το δικό σας αποσμητικό αναμειγνύοντας ένα κ.γ. μαγειρική σόδα με αρκετό νερό για να δημιουργήσετε μια γαλακτώδη πάστα, κατόπιν τρίψτε το κάτω από τα μασχάλες σας, ακόμα και στα πόδια σας.
 2. Απολέπιση προσώπου – Απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα από το πρόσωπό σας δημιουργώντας το δικό σας peeling. Αναμίξτε ένα κ.γ. μαγειρική σόδα με μισό φλιτζάνι νερό και τρίψτε το στο πρόσωπό σας με κυκλική κίνηση, στη συνέχεια ξεπλύνετε. Είναι ένας φυσικός και οικονομικός τρόπος απολέπισης, ωστόσο αποφύγετε τη συχνή χρήση για να μην διαταραχθεί η ισορροπία του pH του δέρματός σας.
 3. Μαλακτικό για τα χέρια – Για να απομακρύνετε λεκέδες και οσμές, ανακατέψτε τη μαγειρική σόδα με ζεστό νερό και τρίψτε τα χέρια σας. Αυτό το φυσικό καθαριστικό χεριών θα αφήσει τα χέρια σας καθαρά και απαλά.
 4. Ανακουφιστικό ποδόλουτρο – Δημιουργήστε το δικό σας λουτρό ποδιών με μια κ.σ. μαγειρική σόδα και ζεστό νερό. Αυτό το λουτρό θα αφαιρέσει τα βακτήρια και τις οσμές και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του μύκητα του μεγάλου δακτύλου.
 5. Εγκαύματα του δέρματος – Η μαγειρική σόδα ανακουφίζει από τα ηλιακά εγκαύματα, τα αλλεργικά εξανθήματα και τις παρενέργειες από τσίμπημα δηλητηριώδους κισσού, ή άλλου φυτού. Ανακατέψτε ένα κ.γ. με λίγο νερό για να δημιουργήσετε μια πάστα, την οποία μπορείτε να εφαρμόσετε στις πληγείσες περιοχές. Αφήστε για αρκετά λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε. Μπορείτε να το κάνετε αυτό μερικές φορές την ημέρα, μέχρι να ανακουφιστείτε εντελώς.
 6. Αφαίρεση ακίδας – Οι ακίδες απομακρύνονται φυσικά μετά από λίγες μέρες εάν μουσκέψουμε την πληγείσα περιοχή σε μαγειρική σόδα (χρησιμοποιήστε ένα μείγμα που περιλαμβάνει μια κουταλιά σούπας μαγειρικής και ζεστό νερό). Βυθίστε την πληγείσα περιοχή δύο φορές την ημέρα.
 7. Δάγκωμα εντόμων – Τρίψτε τη σόδα στο πληγέν σημείο για να απαλλαγείτε από την κνησμό. Δημιουργήστε μια πάστα με ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα και νερό. Συνεχίστε να εφαρμόζετε την πάστα – περίπου τρεις φορές την ημέρα – έως ότου το δάγκωμα εξαφανιστεί.
 8. Ανακούφιση από το ηλιακό έγκαυμα – Το εύθραυστο δέρμα που προκαλείται από τα ηλιακά εγκαύματα χρειάζεται ενυδάτωση, δηλαδή ένα μείγμα σόδας και νερού. Απολαύστε ένα ζεστό λουτρό που περιλαμβάνει μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα. Μπορείτε επίσης να αναμίξετε τη μαγειρική σόδα στην αγαπημένη σας λοσιόν σώματος για να καταπραΰνετε το ηλιακό έγκαυμα.

Χρήσεις μαγειρικής σόδας – Μαλλιά και δόντια

 1. Καθαριστικό μαλλιών– Μαγειρική σόδα για τα μαλλιά; Ναί! Απλά προσθέστε ένα κ.γ. στο σαμπουάν σας, τρίψτε το στα μαλλιά σας και ξεπλύνετε όπως συνήθως. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αφαιρέσετε ρύπους και λιπαρότητα, καθώς και τα υπολείμματα που παραμένουν από τα προϊόντα για τα μαλλιά.
 2. Καθαρίζει βούρτσες και χτένες – Δημιουργήστε μια πάστα συνδυάζοντας δύο κ.γ. μαγειρική σόδα με ένα φλιτζάνι νερό. Προσθέστε το μίγμα στις βούρτσες και τις χτένες και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά.

11.Σπιτική οδοντόκρεμα – Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βελτιώσετε την υγεία των δοντιών. Είναι γνωστό ότι η μαγειρική σόδα βοηθά στην αφαίρεση της πλάκας – γι ‘αυτό χρησιμοποιείται συνήθως τόσο σε συμβατικές όσο και σε φυσικές οδοντόκρεμες. Επίσης η απ΄ευθείας χρήση έχει λειαντικές ιδιότητες και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να φθείρει το σμάλτο, οπότε προσέξτε τη χρήση. Για να διατηρήσετε καθαρή αναπνοή, μπορείτε να την προσθέσετε στην οδοντόκρεμα σας, να φτιάξετε τη δική σας οδοντόπαστα ή να βουτήξετε την οδοντόβουρτσα σας σε μαγειρική σόδα μερικές φορές την εβδομάδα. (15)

 1. Λεύκανση δοντιών – Για να διατηρήσετε τη λευκότητα των δοντιών, δημιουργήστε τη δική σας πάστα με ένα κ.γ. σόδα και νερό. Μία φορά την εβδομάδα, τρίψτε την πάστα στα δόντια σας, αφήστε να μείνει για πέντε λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε το στόμα σας. Αυτός είναι ένας καταπληκτικός φυσικός τρόπος για λεύκανση των δοντιών και την καταπολέμηση των βακτηρίων χωρίς χημικές ουσίες. (16)

Χρήση μαγειρική σόδας – Υγεία

 1. Ανακούφιση από τη δυσπεψία – Η μαγειρική σόδα ανακουφίζει από τις καούρες, σε σημείο που οι κατασκευαστές συμβατικών φαρμάκων χρησιμοποιούν διττανθρακικό νάτριο στα σκευάσματα τους. Είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για τη μείωση της καούρας και της δυσπεψίας, σε αντίθεση με άλλες επιλογές. Προσθέστε ½ κ.γ. σε δύο φλιτζάνια νερό. Μια ώρα μετά το φαγητό, πιείτε αυτό το μείγμα για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας.
 2. Πρόληψη του καρκίνου – Όταν υπάρχει ανισορροπία του pH, διαταράσσεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Η μαγειρική σόδα αυξάνει το pH των όξινων όγκων χωρίς να επηρεάζει την ισορροπία του pH των υγιών ιστών και του αίματος. Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι οι στοματικές δόσεις διττανθρακικού νατρίου μπορούν να αυξήσουν το pΗ του όγκου και να αναστείλουν μεταστάσεις σε πειραματόζωα με μεταστατικό καρκίνο του μαστού. (17)
 3. Βοηθά στην άσκηση – Τα οφέλη από μαγειρική σόδα αφορούν και την εκγύμναση. Το μούσκεμα σε ένα ζεστό νερό με 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα λέγεται ότι βοηθά στην εξουδετέρωση του γαλακτικού οξέος που δημιουργείται στους μύες μετά από μια προπόνηση. (18) Μπορεί επίσης να ενισχύσει την αθλητική απόδοση όταν καταναλώνεται πριν από τη σωματική άσκηση.
 4. Βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών – Ως αλκαλική ουσία, η μαγειρική σόδα απομονώνει οξέα στο σώμα και βοηθά στη διατήρηση ισορροπημένων επιπέδων pH. Η κακή λειτουργία των νεφρών δεν απομακρύνει το οξύ από το σώμα, οπότε η κατανάλωση μαγειρικής σόδας μπορεί να βοηθήσει με αυτό και μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να επιβραδύνουν την πρόοδο της χρόνιας νεφροπάθειας. (19)
 5. Μειώστε τον πόνο του έλκους – Επειδή η μαγειρική σόδα εξουδετερώνει τα οξέα του στομάχου, μπορεί να βοηθήσει στα έλκη. Συμβουλευθείτε το γιατρό σας, αλλά η λήψη μαγειρικής σόδας με νερό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του έλκους. (20)

Χρήση μαγειρικής σόδας – Σπίτι

 1. Φυσικός καθαρισμός κουζίνας – Ψεκάστε τη μαγειρική σόδα στις επιφάνειες της κουζίνας σας και χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι ή ένα πανάκι. Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε μερικές σταγόνες λεμονιού, λεβάντας ή αιθέριου ελαίου μέντας για φυσικό άρωμα.
 2. Καθαριστικό για σκεύη – Η μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πολύνετε πιάτα και σκεύη χωρίς να τα βλάψει. Απλώς αφήστε τα να μουλιάσουν σε μαγειρική σόδα για 15 με 20 λεπτά… το γράσο, οι ρύποι, τα λίπη, θα εξαφανιστούν αμέσως!
 3. Καθαριστικό χαλιών – Πολλά καθαριστικά χαλιών περιλαμβάνουν χημικά που μπορούν να είναι επιβλαβή για τα κατοικίδια ζώα ή τα παιδιά σας, γι ‘αυτό χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα για να καθαρίσετε φυσικά και σωστά το χαλί σας, εξουδετερώνοντας όλες τις οσμές. Ψεκάστε το χαλί και αφήστε να μείνει για 15 έως 20 λεπτά. Κατόπιν καθαρίστε με την ηλεκτρική σκούπα.
 4. Καθαρίζει υγιεινά τα μωρουδιακά– Η μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό καθαριστικό, ενισχυτικό απορρυπαντικού ακόμη και μαλακτικό. Είναι ο τέλειος τρόπος για να καθαρίσετε τα ρούχα του μωρού – προσθέστε μόνο ένα φλιτζάνι στο πλυντήριο.
 5. Καθάρισμα φρούτων και λαχανικών – Προσθέστε 1 κ.γ. σε νερό και τρίψτε τα φρούτα και τα λαχανικά σας. Είναι ένας τέλειος τρόπος για να αφαιρέσετε τα βακτήρια.
 6. Λάμψη στα ασημικά – Δημιουργήστε μια πάστα που είναι τρία μέρη μαγειρική σόδα και ένα μέρος νερού. Τρίψτε την πάστα επάνω στα ασημικά σας και αφήστε να μείνουν σε ένα μεγάλο δίσκο ή μπολ. Μετά από 15 έως 20 λεπτά, ξεπλύνετε.
 7. Καθαριστικό φούρνου – Μην χρησιμοποιείτε επιβλαβείς χημικές ουσίες για τον καθαρισμό του φούρνου σας. Προσθέσετε ένα κ.γ. μαγειρική σόδα σε ένα υγρό σφουγγάρι ή πανάκι. Αυτός ο συνδυασμός θα καθαρίσει εύκολα τα υπολείμματα τροφών και το λίπος.
 8. Καθάρισμα αποχετεύσεων– Ανακατέψτε σόδα και ξύδι για να δημιουργήσετε το δικό σας καθαριστικό αποχέτευσης. Ένα μίγμα ξιδιού και μαγειρικής σόδας είναι μια πολύ ασφαλέστερη επιλογή από τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που συνήθως χρησιμοποιούνται. Αφήστε να μείνει για 15 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Τα αποτελέσματα θα σας καταπλήξουν!
 9. Πλυντήριο πιάτων – Προσθέστε το στον κανονικό κύκλο πλυσίματος των πιάτων. Τα πιάτα σας θα λάμπουν!
 10. Πυροσβεστήρας – Σε περίπτωση μικρής πυρκαγιάς στην κουζίνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μαγειρική σόδα για να την σβήσετε. Μόλις την ρίξετε σε μια μικρή φωτιά η φωτιά θα σβήσει. (21)
 11. Αποσμητικό παπουτσιών – Πασπαλίστε μαγειρική σόδα μέσα στα παπούτσια σας. Σε λίγα λεπτά η κακοσμία θα εξαφανιστεί.
 12. Καθαριστικό λεκέδων από καφέ και τσάι– Για να αφαιρέσετε λεκέδες από καφέ και τσάι, ετοιμάστε ένα γρήγορο μείγμα: ¼ φλυτζάνι μαγειρική σόδα με ¼ νερό. Τρίψτε το μείγμα πάνω στην περιοχή και για σκληρούς λεκέδες αφήστε να μείνει για λίγες ώρες και στη συνέχεια ξεπλύνετε.
 13. Καθαριστικό κουρτίνας του ντους – Απαλλαγείτε από τους λεκέδες που εμφανίζονται στις κουρτίνες ντους τρίβοντας τις με μαγειρική σόδα. Προσθέστε λίγο νερό και η βρωμιά θα φύγει σύντομα.
 14. Φρεσκάρισμα ντουλάπας – Για να φρεσκάρετε τη ντουλάπα σας, τοποθετήστε μέσα ένα κουτί ή ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα. Αλλάζετε κατά διαστήματα περιοδικά για να διατηρείτε τη ντουλάπα σας φρέσκια και καθαρή.
 15. Πλύνετε το αυτοκίνητό σας – η μαγειρική σόδα αφαιρεί εύκολα το λίπος και τη βρωμιά, και είναι το ιδανικό συστατικό για τον απόλυτο καθαρισμό του αυτοκινήτου. Δημιουργήστε μια πάστα με ένα ¼ φλιτζάνι μαγειρική σόδα σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Με ένα σφουγγάρι ή πανάκι, τρίψτε την πάστα στο αυτοκίνητό σας (ελαστικά, φώτα, καθίσματα, παράθυρα) και στη συνέχεια ξεπλύνετε. Ή αραιώστε σε δύο λίτρα νερού για να απομακρύνετε τη βρωμιά και να φρεσκάρετε το χρώμα – βεβαιωθείτε ότι διαλύετε καλά καθώς η μαγερική σόδα μπορεί να γδάρει το χρώμα.
 16. Αποσμητικό για την τουαλέτα της γάτας – Για να δώσετε άρωμα στο καλαθάκι της γάτας, καλύψτε πρώτα το κάτω μέρος με μαγειρική σόδα και, στη συνέχεια, γεμίστε το με την ειδική άμμο ως συνήθως. Αφού καθαρίσετε, προσθέστε κάποια επιπλέον αποσμητικά, ψεκάζοντας με μαγειρική σόδα.

 

Συνιστώμενες δόσεις για τη μαγειρική σόδα

Κρύωμα και γρίπη

Η μαγειρική σόδα χρησιμοποιείται παραδοσιακά για θεραπεία του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Οι συνιστώμενες δόσεις από την Arm and Hammer Company για κρυολογήματα και γρίπη χρονολογούνται από το 1925. Η εταιρεία μοίρασε τις δόσεις σε τρεις μέρες: (22)

Ημέρα 1: Έξι δόσεις ½ κ.γ. μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι δροσερό νερό, ανά δύο ώρες περίπου.

Ημέρα 2: Τέσσερις δόσεις ½ κ.γ. σε ένα ποτήρι δροσερό νερό, ανά δύο ώρες περίπου.

Ημέρα 3: Δύο δόσεις ½ κ.γ. σε ένα ποτήρι δροσερό νερό, πρωί και βράδυ, και στη συνέχεια ½ κ.γ. σε ένα ποτήρι δροσερό νερό κάθε πρωί μέχρι να θεραπευτούν τα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης .

Δυσπεψία

Για ανακούφιση από δυσπεψία, μια συνηθισμένη δοσολογία είναι ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι νερό. Αυτό μειώνει τα οξέα του στομάχου, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν προκαλούνται όλες οι μορφές δυσπεψίας από υπερπαραγωγή οξέος, οπότε αν τα συμπτώματα συνεχιστούν συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. (23)

Είναι πάντα καλύτερο να καταναλώνετε αργά ένα μίγμα μαγειρικής σόδας και νερού. Όταν το παίρνετε εσωτερικά ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ: (24)

 • Λήψη μίγματος μαγειρικής σόδα και νερού, στην οποία η μαγειρική σόδα δεν διαλύεται πλήρως
 • Λήψη περισσότερων από 3,5 κ.γ. σε μια ημέρα
 • Λήψη περισσότερων από 1,5 κ.γ. ημερησίως εάν είστε άνω των 60 ετών
 • Λήψη μέγιστης δοσολογίας για περισσότερο από δύο εβδομάδες
 • Πόσιμο διάλυμα μαγειρικής σόδας πολύ γρήγορα
 • Τη λήψη όταν είστε υπερβολικά χορτάτοι (για να αποφύγετε τη γαστρική ρήξη)

Προφυλάξεις και Πιθανές παρενέργειες

Οι χρήσεις μαγειρικής σόδας για το δέρμα ή το σώμα θεωρούνται γενικά ασφαλείς και μη τοξικές. Η κατανάλωσή από το στόμα είναι επίσης ασφαλής, αλλά δεν πρέπει να υπερβαίνει τη συνιστώμενη δόση. Η υπερβολική δοσολογία μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία των οξέων οδηγώντας σε ναυτία, εμετό και / ή κοιλιακό άλγος. Σπάνια, περιπτώσεις υπερδοσολογίας οδηγούν σε επιληπτικές κρίσεις, κώμα και θάνατο.

Είναι πλούσιο σε νάτριο – 1.259 χιλιοστόγραμμα σε ένα κουταλάκι του γλυκού – οι υψηλές δόσεις δεν είναι ασφαλείς. Οι υψηλές δόσεις μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσουν διόγκωση Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να επιβαρύνει την κυκλοφορία και να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα μαγειρικής σόδας έχει αναφερθεί ότι έχουν αναπτύξει ανισορροπίες χημείας αίματος και δυσλειτουργία της καρδιάς.

Επίσης, μπορεί να αυξήσει την απέκκριση του καλίου που μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη καλίου.

Εάν έχετε οίδημα, ηπατική νόσο, νεφρική νόσο ή υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να αποφύγετε την εσωτερική λήψη. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να καταναλώνετε εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Εάν χρησιμοποιείτε συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν το καταναλώσετε και μιλήστε με τον γιατρό σας εάν είστε σε δίαιτα περιορισμένου νατρίου.

Δεν πρέπει να το πάρετε εντός δύο ωρών από τη λήψη άλλων φαρμάκων. Δεν συνιστάται επίσης να χορηγείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών, εκτός εάν απευθύνεται από τον παιδίατρό σας. (25)

Εάν χρησιμοποιείτε μαγειρική σόδα για τη θεραπεία μιας ιατρικής πάθησης και έχει περάσει περισσότερες από δύο εβδομάδες, καλύτερα να δείτε τον ιατρό σας για να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να συνεχίσετε την αυτοθεραπεία.

Μερικά προϊόντα που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τη σόδα είναι η ασπιρίνη και άλλα σαλικυλικά, βαρβιτουρικά, συμπληρώματα ασβεστίου, κορτικοστεροειδή, φάρμακα με ειδική επίστρωση για την προστασία του στομάχου, του λιθίου, της κινιδίνης και των διουρητικών.

Μιλήστε με το γιατρό σας προτού χρησιμοποιήσετε διττανθρακικό νάτριο εάν παίρνετε επί του παρόντος κάποια φάρμακα ή έχετε τρέχοντα προβλήματα υγείας.


Ανακεφαλαιώνοντας…

Λόγω χαμηλού κόστους είναι ένα πραγματικά προσιτό φυσικό φάρμακο με έναν φαινομενικά ατελείωτο κατάλογο χρήσεων. Από τον καθαρισμό του μπάνιου σας ή του προσώπου, ηρεμεί τη δυσπεψία και ενισχύει την προπόνηση, οι πολλές της χρήσεις είναι καταπληκτικές.

Φυσικά, όπως συμβαίνει με όλα τα καλά συστατικά, δεν πρέπει να το παρακάνετε, διότι υπάρχουν πάντα παρενέργειες. Το ανθρακικό νάτριο είναι μια ουσία υψηλής αλκαλικότητας, η οποία, όταν χρησιμοποιείται σωστά, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τα προβλήματα υγείας των νεφρών, των ούρων και του πεπτικού συστήματος. Ακόμη και αν δεν ενδιαφέρεστε για εσωτερικές ή τοπικές χρήσεις σόδας, η μαγειρική σόδα συνίσταται ανεπιφύλακτα ως ένα από τα καλύτερα  φάρμακα που έχετε στο σπίτι σας και ένα αποτελεσματικό και μη τοξικό καθαριστικό!

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

Για περισσότερα νέα σχετικά με Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης κάντε like στην σελίδα στο facebook

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο naturalsoul.gr έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε πληροφορία. Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.

Facebook Comments
2019-08-08T14:40:35+03:008 Αυγούστου 2019|Κατηγορίες: Φυσικές Θεραπείες|