Ανά καιρούς, οι περισσότεροι από εμάς  σοκαριζόμαστε από την εικόνα μας στον καθρέφτη μετά το πρωινό ξύπνημα. Ίσως να είναι μια αίσθημα φουσκώματος, με ή χωρίς τα πρησμένα μάτια που μας φαίνεται ασυνήθιστη. Για τους περισσότερους από εμάς, αυτά δεν είναι συμπτώματα ενός σοβαρού προβλήματος υγείας. Υπάρχουν πολλά αίτια για περιστασιακή κατακράτηση υγρών, όπως  το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, το άγχος, η υψηλή πρόσληψη νατρίου, καταχρήσεις, κ.λπ.

Το βασικό σημείο να θυμάστε είναι ότι αν αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά ή ακόμα και συνεχή, θα μπορούσε είναι ένδειξη μιας πιο σοβαρής νόσου των νεφρών ή διαταραχής του πεπτικού συστήματος και η επίσκεψη στο γιατρό σας θα ήταν απαραίτητη. Ωστόσο, το περιστασιακό αίσθημα φουσκώματος, καθώς και εκείνο που προηγείται ή υπάρχει κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Ας ρίξουμε μια ματιά σε 6 βότανα που μπορούν να βοηθήσουν να μειώσουμε αυτά τα περιστασιακά επεισόδια πρηξίματος και να βοηθήσουν τη νεφρική λειτουργία.

Βελτίωστε τη νεφρική λειτουργία: 6 από τα καλύτερα βότανα για την υγεία των νεφρών

Η υγεία των νεφρών θεωρείται ζωτικής σημασίας για μια μακρά και υγιή ζωή σε πολλές παραδοσιακές θεραπευτικές μεθόδους, όπως η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, η οποία μας δίνει πολλά από τα καλύτερα βότανα για τη μείωση της υπερβολικής κατακράτησης υγρών. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτά τα φαρμακευτικά φυτά εδώ και χιλιάδες χρόνια και μελετώνται σήμερα για έναν απλό λόγο … την αποτελεσματικότητά τους! Επομένως, μη διστάσετε να δοκιμάσετε αυτές τις χρήσιμες, φυσικές, και αποτελεσματικές θεραπείες. Προκειμένου να αλλάξουμε το σώμα μας και να αισθανόμαστε καλύτερα, πολλές φορές χρειαζόμαστε τη βοήθεια της φύσης.

Κινεζική αγγελική(γνωστό και ως Dong Quai)

Όταν πρόκειται για χρήσιμα βότανα για τη μείωση του φουσκώματος και παράλληλα την ανακούφιση των ορμονικών διαταραχών που συχνά το συνοδεύουν, δεν υπάρχει πιο ευεργετικό από Κινεζική αγγελική, επίσης γνωστή ως Dong Quai. Το βότανο αυτό βοηθά στη μείωση του φουσκώματος, αυξάνοντας το σχηματισμό των ούρων και ανακουφίζει τον μετεωρισμό. (1) Η Κινέζικη αγγελική είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που χρειάζονται ανακούφιση από έναν δύσκολο έμμηνο κύκλο.

Όμως, ωφελεί και τους άνδρες, λόγω της ικανότητάς της να προωθεί τη σωστή λειτουργία των νεφρών και να ρυθμίζει την παραγωγή ορμονών. Για να απολαύσετε τα οφέλη της Κινεζική αγγελικής, το μόνο που χρειάζεται είναι 2-3 γραμμάρια αποξηραμένων βοτάνων σε φέτες και ζεστό νερό για να φτιάξετε ένα νόστιμο και ευεργετικό τσάι. Η Κινεζική αγγελική δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από γυναίκες που έχουν πολύ προβληματικό έμμηνο κύκλο, που είναι έγκυες ή θηλάζουν.

Goji Berry

Ένας αγαπημένος καρπός για (2) μείωση της κατακράτηση υγρών και την υποστήριξη υγιούς λειτουργίας των νεφρών και είναι στην πραγματικότητα μια σούπερ, «υπερ-τροφή». Ο λαός του Νεπάλ και του Θιβέτ έχουν χρησιμοποιήσει  το Γκότζι Μπέρι για χιλιάδες χρόνια ως τονωτικό των νεφρών, καθώς και για τη βελτίωση της όρασης. Περίπου πέντε κουταλιές Γκότζι Μπέρι μπορούν να καταναλώνονται καθημερινά ως λειτουργικό συμπλήρωμα διατροφής. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Γκότζι Μπέρι για να φτιάξετε ένα ζεστό τσάι και ένα χαλαρωτικό βραδινό αφέψημα.

Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα πρέπει να ξεκινήσουν με μικρότερες ποσότητες, μια ή δύο κουταλιές της σούπας τη μέρα.

Διαβάστε επίσης: 10 Συνήθειες που Προκαλούν Σοβαρές Βλάβες στα Νεφρά σας

Cuscuta chinensis (γνωστός και ως Dodder Seed)

Ένα άλλο καταπληκτικό, αλλά λιγότερο γνωστό βότανο για την υγεία των νεφρών είναι το Cuscuta Chinensis – επίσης γνωστό και ως Dodder seed. Οι Κινέζοι βοτανολόγοι εκτιμούν ιδιαίτερα το Dodder seed για τις τονωτικές του (3) επιδράσεις στα νεφρά, το ήπαρ, και τη σπλήνα. Το Dodder seed έχει χρησιμοποιηθεί σε αντιδιαβητικά συνταγές επειδή ενισχύει και ενεργοποιεί τα νεφρά ενώ μειώνει την απότομη αύξηση των επιπέδψν γλυκόζης στο αίμα. Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε τα οφέλη του Dodder seed είναι να λαμβάνετε 300-500mg από 20: 1 συγκέντρωση σε ξηρή βάση καθημερινά.

Αμερικάνικο Τζίνσενγκ

Ένα από τα πιο πολύτιμα και ισχυρά προσαρμοσιογόνα φυτά που είναι ευρέως αναγνωρισμένο για τη διατήρηση υγιών συνθηκών στο σώμα που υποστηρίζουν τη σωστή λειτουργία των νεφρών είναι το αμερικάνικο τζίνσεγκ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το το αμερικάνικο τζίνσεγκ έχει πολλά οφέλη για την υγεία, χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες. Αυτή η ρίζα βοηθά στη ρύθμιση της ροής του αίματος και ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα εενώ είναι επίσης γνωστή για την ενίσχυση της αντοχής και πνευματικής συγκέντρωσης. Τα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ είχαν θετικά αποτελέσματα για την υγεία τους με τη μακροχρόνια χρήση αμερικάνικου τζίνσενγκ (12 εβδομάδων μελέτη (5)).

Συνιστώμενη δόση είναι 0,5 – 3g / ημέρα με 10% τζινσενοσίδες.

Πικραλίδα

Αν ενδιαφέρεστε να βρείτε αποτελεσματικά βότανα για τη μείωση της υπερβολικής κατακράτησης υγρών που αποτελούν μια πολύτιμη πηγή μετάλλων, δεν χρειάζεται να ψάξετε πέρα από τη δική σας αυλή ή στο πλησιέστερο ελεύθερη γη! Ναι η πολύ συχνή (4) Πικραλίδα είναι ένα εξαιρετικό τονωτικό του ουροποιητικού και των νεφρών. Μελέτες έχουν δείξει ευεργετικά αποτελέσματα και μείωση του οίδηματος / πρηξίματος μέσα σε λίγες ώρες από την πρόσληψη πικραλίδας.

Κάποιος μπορεί εύκολα να συλλέξει προμήθειες ενός ολόκληρου χρόνου την άνοιξη. Σιγουρευτείτε ότι βγάζετε όλο το φυτό μαζί με τη ρίζα. Μπορείτε συλλέγετε  τα φυτά πριν την ανθοφορία όταν είναι πιο τρυφερά, ή μετά, όταν  το άσπρο πρησμένα επικεφαλής σπόρος φαίνεται οπότε οι ρίζες θα προσφέρει περισσότερα οφέλη για εκείνους που χρειάζονται ένα φυσικό τρόπο για να μειώσει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ολόκληρο το φυτό είναι ευεργετικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, σε μια σαλάτα ή να φτιάξετε ένα τσάι. Μπορεί επίσης να το αποξηράνετε και να τα αποθηκεύσετε για μελλοντική χρήση.

Τα έξι σούπερ σταρ βότανα που αναφέρθηκαν παραπάνω προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία των νεφρών, ειδικά όταν πρόκειται για τη μείωση των βαθύτερων αιτίων τoυ φουσκώματος. Διαλέξτε ένα ή δύο από αυτά για ένα χρονικό διάστημα και στη συνέχεια μπορείτε να πειραματιστείτε με άλλα.  Αυτά τα βότανα έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τη γενική υγεία και προωθούν τη σωστή λειτουργία των νεφρών, για αυτό δοκιμάστε να τα συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή. Θα παρατηρήσετε πολύ θετικά οφέλη μετά από ένα διάστημα, απλά κοιτάξτε στον καθρέφτη.

1.Angelica Archangelica

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15180579downloads.hindawi.com/journals/ecam/aip/9094057.pdf

2.Goji

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92756/

3.Dodder Seed

http://www.academia.edu/9216249/Cuscuta_chinensis_Lam._A_systematic_review_on_ethnopharmacology_phytochemistry_and_pharmacology_of_an_important_traditional_herbal_medicine

4.Dandelion

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3155102/#B33

5.American Ginseng

http://dx.doi.org/10.1155/2014/969168