Η δυσκοιλιότητα δεν είναι μόνο οδυνηρή αλλά και ενοχλητική. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, διότι αυτού του είδους οι καταστάσεις αντιμετωπίζονται εύκολα με φυσικούς τρόπους. Όσον αφορά τη δυσκοιλιότητα, υπάρχουν βότανα που ανακουφίζουν και βελτιώνουν την πεπτική λειτουργία.

Η δυσκοιλιότητα μας επηρεάζει έως έναν βαθμό και ο καθένας το βιώνει σε διαφορετικό βαθμό, αλλά αυτό δεν την καθιστά λιγότερο δυσάρεστη ή ενοχλητική. Ευτυχώς, υπάρχουν βότανα για τη δυσκοιλιότητα και καθώς οι γνώσεις μας σχετικά με τη φυσική θεραπεία έχουν αυξηθεί, μπορούμε να διακόψουμε τυχόν επιβλαβή φάρμακα.

Τα βότανα διαθέτουν εκπληκτικές ιδιότητες και δεν χαρίζουν μόνο γεύση στις συνταγές μας, αλλά έχουν κι άλλα οφέλη. Ανακουφίζουν από τις φλεγμονές κι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οπότε άνετα μπορούν να αποτελέσουν μέρος της καθημερινής σας ζωής. Όσον αφορά τη δυσκοιλιότητα, υπάρχουν βότανα που βελτιώνουν και την πεπτική λειτουργία.

Λένε ότι είμαστε αυτό που τρώμε, αλλά, για να είμαστε πιο ακριβείς, είμαστε αυτό που αφομοιώνουμε. Χωρίς καλή πέψη, η διατροφή δεν λειτουργεί ευεργετικά, καθώς οι ουσίες δεν καταλήγουν στους ιστούς και τα κύτταρα με τον ιδανικό τρόπο. Η κακή πέψη οδηγεί σε δυσκοιλιότητα και όλες τις δυσάρεστες παρενέργειες.

Ας δούμε λοιπόν τι είναι αυτή η κατάσταση, η οποία σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να αναφέρεται στα επίσημα τραπέζια!

Τι είναι η δυσκοιλιότητα.

Η χρόνια δυσκοιλιότητα προκύπτει λόγω μειωμένων περισταλτικών κινήσεων του εντέρου, ή δύσκολη διέλευση των κοπράνων, κατάσταση που διαρκεί μερικές εβδομάδες ή και περισσότερο. Αν παρατηρήσετε λιγότερες από τρεις επισκέψεις στην τουαλέτα την εβδομάδα, ίσως πάσχετε από αυτή την κατάσταση.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ενδεχομένως να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, όπως:

  • Μολύνσεις στο παχύ έντερο ή στο ορθό.
  • Προβλήματα με τα νεύρα γύρω από το παχύ έντερο ή το ορθό.
  • Μυικές διαταραχές στους μύες που βοηθούν στην εντερική λειτουργία.
  • Ορμονικές διαταραχές (διαβήτης, θυρεοειδής, κ.λπ.).
  • Η ηλικία και το φύλο.
  • Κακή διατροφή.
  • Έλλειψη άσκησης.
  • Ορισμένα φάρμακα.

Το πρόβλημα είναι ότι είναι δύσκολο να εντοπίσουμε μια συγκεκριμένη αιτία για τη δυσκοιλιότητα,  ενώ κάθε κατάσταση και κάθε άτομο είναι διαφορετική περίπτωση. Μπορεί να νιώθουμε απογοήτευση, αλλά λύσεις πάντα υπάρχουν. Εάν θέλετε να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, μπορείτε να δοκιμάσετε ορισμένα βότανα που βοηθούν και ενισχύουν την πεπτική διαδικασία.

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσετε αυτά τα βότανα είναι συνήθως σε μορφή ροφήματος, χαρίζοντας απολαυστικό άρωμα και γεύση στην καθημερινότητά μας.

  1. Σέννα.

Η σέννα είναι εξαιρετικό φυσικό καθαρτικό και υπέροχο ρόφημα. Η σέννα βγαίνει από το θάμνο της Senna Alexandrina και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αποξηραμένα φύλλα και τον λοβό για να φτιάξουμε τσάι. Η σέννα περιέχει γλυκοσίδες, οι οποίες καθιστούν τη σέννα φυσικό καθαρτικό.

Πολλά καθαρτικά φάρμακα περιέχουν πράγματι σέννα, καθώς λειτουργούν καλύτερα από τα χημικά παρασκευάσματα.

  1. Μέντα.

Το τσάι μέντας είναι πολύ δημοφιλές, βελτιώνει την πέψη και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Η μενθόλη που βρίσκεται στη μέντα ανακουφίζει το στομάχι και βοηθά στην πέψη. Πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι μέντας μετά από κάθε γεύμα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα και να ηρεμήσετε το στομάχι σας.

  1. Πικραλίδα.

Άλλο ένα δημοφιλές ρόφημα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προέρχονται από πεπτικές διαταραχές, όπως φούσκωμα, μετεωρισμός και κράμπες. Όσον αφορά τη δυσκοιλιότητα, η πικραλίδα βοηθά το ήπαρ να παράγει χολή και η χολή βοηθά στις κινήσεις του εντέρου.

Η πικραλίδα ενεργεί επίσης σαν φυσικό διουρητικό, δηλαδή αποβάλλει μεγάλες ποσότητες νερού από τον οργανισμό. Αυτό το νερό κυκλοφορεί στο πεπτικό σύστημα, διευκολύνοντας την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Επίσης η πικραλίδα με την ενυδατική της δράση βοηθά στην αποσυμφόρηση του εντέρου.

  1. Πράσινο Τσάι

Το πράσινο τσάι είναι μια άλλη φυσική επιλογή διουρητικού που λειτουργεί όμοια με την πικραλίδα. Η περιεκτικότητα του πράσινου τσαγιού σε καφεΐνη μπορεί επίσης να έχει καθαρτικό αποτέλεσμα και να βοηθήσει στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Το πρόσθετο πλεονέκτημα με το πράσινο τσάι είναι ότι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, μειώνει τη χοληστερόλη και ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι έχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι.

  1. Ρίζα γλυκόριζας

Ένα από τα καλύτερα βότανα για τη δυσκοιλιότητα και η καλύτερη επιλογή για την υγεία του πεπτικού μας. Εκτός του ότι βοηθά στην πέψη, είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Ετοιμάστε ρίζα γλυκόριζας σε ρόφημα και φροντίστε να πίνετε μετά τα γεύματα. Θα συμβάλει σε καλύτερη πέψη και θα ενθαρρύνει τις κινήσεις του εντέρου.

  1. Χαμομήλι

Ένα άλλο δημοφιλές βότανο σε μορφή ροφήματος κατά της δυσκοιλιότητας είναι το χαμομήλι. Το χαμομήλι είναι απολαυστικό μετά από μια έντονη μέρα για να χαλαρώσουμε και να ξεκουράσουμε το σώμα μας. Λειτουργεί ευεργετικά, ανακουφίζει από την δυσκοιλιότητα, βοηθά το έντερο να ηρεμήσει και βοηθά στις κινήσεις του εντέρου.

  1. Ρίζα Αλθαίας(μολόχα)

Ίσως δεν σας είναι και τόσο γνωστό αυτό το βότανο, αλλά είναι ένα πολυετές φυτό που φύεται στην Ευρώπη, τη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική. Χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια για βελτίωση της πέψης και είναι πολύ δημοφιλές ακόμη και σήμερα. Επίσης, είναι τόσο ισχυρό που χρησιμοποιείται σε ροφήματα με βάση φάρμακα.

Έχει καθαρτικές ιδιότητες παρόμοιες με τη ρίζα γλυκόριζας ενώ παράλληλα έχει καταπραϋντική επίδραση στο σώμα. Είναι άλλο ένα βότανο που καταπραΰνει το στομάχι, ειδικά όταν το πίνετε αργά. Όπως το χαμομήλι, χαλαρώνει το σώμα και βοηθά στον ύπνο.

Ανακεφαλαιώνοντας…

Εάν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, δεν χρειάζεται να πάρετε φάρμακα που ίσως σας προκαλέσουν πρόσθετα προβλήματα. Υπάρχουν υπέροχα βότανα για τη δυσκοιλιότητα που όχι μόνο σας ανακουφίζουν, αλλά βελτιώνουν την πέψη και αποτρέπουν την επιδείνωση της κατάστασης.

Έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και μπορείτε να είστε ήσυχοι γνωρίζοντας ότι όχι μόνο αντιμετωπίζετε με φυσικό τρόπο το πρόβλημά σας, αλλά ενισχύετε και τη γενικότερη υγεία σας.

 

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.