Το φθόριο και τα προβλήματα που σχετίζονται με αυτό βρέθηκαν για λίγο στη δημοσιότητα. Ενδεχομένως να έχετε ήδη απομακρύνει την φθοριούχο οδοντόκρεμα από την καθημερινή σας υγιεινή και επιλέγετε να καταναλώνετε φιλτραρισμένο νερό, ή εμφιαλωμένο για να αποφύγετε το φθόριο.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Υπάρχει κάποια λύση για το φθόριο; Σύμφωνα με νέες έρευνες, υπάρχει και λέγεται ταμάρινδος!

Ο ταμάρινδος έχει την ιδιότητα να μειώνει το φθόριο που αποθηκεύεται στα οστά.

Σύμφωνα με μελέτη του 2002 που δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα Κλινικής Διατροφής, ο ταμάρινδος έχει την ιδιότητα να απομακρύνει από τα οστά επικίνδυνες εναποθέσεις φθορίου. Ο στόχος της μελέτης ήταν η διερεύνηση των πιθανών ιδιοτήτων του ταμάρινδου στη μείωση αυξημένων επιπέδων φθορίου και στην αποβολή αυτού μέσω των ούρων. (1)

Τι είναι ο ταμάρινδος;

Ο ταμάρινδος είναι ένας καρπός που αναπτύσσεται σε αειθαλές, τροπικό δέντρο. Αυτό το δέντρο είναι εγγενές στην Αφρική, αλλά φύεται επίσης – και είναι δημοφιλές –  στην Αυστραλία, το Μεξικό και τη Νότια Ασία. Είναι μοναδικό, καθώς οι καστανοί καρποί του μοιάζουν με φρούτα που είναι πολύ ζουμερά όταν ωριμάζουν. Πριν από την ωρίμαση, ο ταμάρινδος είναι πράσινος και ξινός, ωστόσο, ωριμάζοντας γίνεται ένα γλυκόξινο, παχύρρευστο, φρούτο, μοναδικό στο είδος του!

Ο ταμάρινδος είναι πολύ δημοφιλής και βρίσκεται στα περισσότερα ασιατικά πιάτα. Οι ίδιοι οι Ασιάτες και άλλοι πολιτισμοί το προτιμούν και το επαινούν για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, ενώ αποτελεί μέρος πολλών παραδοσιακών θεραπειών.

Τι έδειξε η μελέτη;

Σύμφωνα με αυτή την απίστευτη μελέτη σχετικά με τη σχέση ταμάρινδου και φθορίου, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν κυρίως άνδρες, να καταναλώνουν ταμάρινδο για 18 ημέρες. Η πρόσληψη τους ήταν μόνο 10 γρ. περίπου. Η έρευνα ανακάλυψε σημαντική αύξηση στην ουρική απέκκριση φθορίου. Η μελέτη βασίστηκε στην προηγούμενη έρευνα σχετικά με τον ταμάρινδο, όπου οι συμμετέχοντες έλαβαν ταμάρινδο για τρεις εβδομάδες με αποτελέσματα αυξημένη έκκριση φθορίου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. (1, 2)

Πόσο σημαντικό είναι αυτό και γιατί;

Το φθόριο είναι ένα πρόβλημα στις ΗΠΑ. Περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα υποφέρουν από την ύπαρξη φθορίου στο τοπικό δίκτυο υδροδότησης, το οποίο τροφοδοτεί το καθημερινό πόσιμο νερό τους. (3)

Ο λόγος που θέλουμε να απομακρύνουμε το φθόριο είναι ο εξής: Τα φθορίδια είναι νευρωνικά, οπότε όταν συσσωρεύονται στο σώμα και τον εγκέφαλό σε υψηλά επίπεδα, ενδέχεται να οδηγήσουν σε νευρολογικές βλάβες, να μειώσουν το IQ, να επιβραδύνουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, να προκαλέσουν στειρότητα, να οδηγήσουν σε ατροφία των οστών και να προκαλέσουν καρκίνο.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλά παιδιά και ενήλικες ξεπερνούν τη συνιστώμενη πρόσληψη φθορίου τους και μόνο με τη χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας. Η υπερβολική ποσότητα φθορίου μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα IQ στα παιδιά.

Το φθόριο μπορεί να προκαλέσει:

  • Λεκέδες στα δόντια ή οδοντική φθορίωση
  • Φθορίωση των οστών
  • Αδυναμία των οστών
  • Προβλήματα αρθρώσεων
  • Χαμηλά επίπεδα οιστρογόνου ή τεστοστερόνης
  • Νεφρική απόφραξη
  • Έλλειψη κινήτρου
  • Στομαχικές διαταραχές
  • Αυτισμός
  • Αλτσχάιμερ
  • Βλάβη του DNA
  • Αυξημένη διαδικασία γήρανσης
  • Προβλήματα στην επίφυση
  • Προβλήματα στα λευκοκύτταρα

Το φθόριο δεν είναι απαραίτητο για το ανθρώπινο σώμα, στην πραγματικότητα, η χρήση του μπορεί να είναι μάλλον καταστροφική.

Συμπέρασμα


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ο ταμάρινδος ενδέχεται να μειώνει τα επίπεδα φθορίου και να βοηθά τους ανθρώπους που ανησυχούν για την ύπαρξη υπερβολικής ποσότητας φθορίου στον οργανισμό τους λόγω του νερού ή της οδοντόκρεμας.

Επιπλέον, η χρήση οδοντόκρεμας χωρίς φθόριο και το καθαρό από φθόριο πόσιμο νερό, μπορούν επίσης να βοηθήσουν εάν κάποιος ανησυχεί ότι μπορεί να έχει συγκεντρωθεί στον οργανισμό του υπερβολικό φθόριο.

Το ζήτημα αυτό είναι σημαντικό και τα αποτελέσματα υπόσχονται πολλά! Ελπίζουμε στο μέλλον να υπάρξουν περισσότερες έρευνες σχετικά με τον ταμάρινδο και τον τρόπο μείωσης των βλαβών που προκαλεί το φθόριο.

Διαβάστε επίσης: Πώς να κάνετε αποτοξίνωση του φθορίου από το σώμα σας

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.