Μήπως ανακαλύψατε ότι δεν μπορείτε να δείτε τόσο καλά όπως και πριν; Μην ανησυχείτε, δείτε πώς μπορείτε να βελτιώσετε την όρασή σας.
Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να βελτιώσετε την μυωπία σας. Οι απαντήσεις στο πώς μπορείτε να βελτιώσετε την όρασή σας βρίσκονται σε μερικές απλές συμβουλές και ασκήσεις για τα μάτια.
Πώς να βελτιώσετε την όρασή σας: Τι είναι η μυωπία!
Η μυωπία είναι ένα διαθλαστικό σφάλμα. Ο οφθαλμός δεν κάμπτει το φως σε ένα συγκεκριμένο σημείο, οπότε δεν υπάρχει σωστή εστίαση στα είδωλα. Κατά συνέπεια, ένας μύωπας βλέπει τα κοντινά αντικείμενα με ευκρίνεια, αλλά δεν μπορεί να δει μακριά, δηλαδή βλέπει θαμπά.
Οι οπτομέτρες πολλές φορές βρίσκουν μυωπία σε παιδιά ηλικίας μεταξύ οκτώ και δώδεκα ετών, η οποία επιδεινώνεται με την ηλικία. Η όραση ενός ατόμου δεν αλλάζει πολύ μεταξύ 20 και 40 ετών, ενώ μπορεί να αυξηθεί κατά την ενηλικίωση.
Οφθαλμίατροι, οπτομέτρες και οπτικοί αναφέρουν ότι η βαριά μυωπία εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 20 έως 30 ετών. Διορθώνεται με φακούς επαφής ή με διαθλαστική χειρουργική επέμβαση.
Βελτιώστε την μυωπία σας: Αίτια μυωπίας.
Η μυωπία είναι μια κατάσταση την οποία μπορείτε να περιορίσετε – ακόμη και να την αποφύγετε – εάν γνωρίζετε τα αίτια της.
Αν καταλάβουμε την κατασκευή του ματιού θα δούμε πώς λειτουργεί η μυωπία. Ο οφθαλμός έχει δύο περιοχές που εστιάζουν σε είδωλα, τον κερατοειδή, το διαφανές εμπρόσθιο τμήμα του οφθαλμού σε σχήμα θόλου και τον φακό.
Η δομή αυτή έχει ομαλή καμπυλότητα όταν τα μάτια έχουν κανονικό σχήμα – οπότε βλέπει τέλεια. Διαθλούν το εισερχόμενο φως και εστιάζουν στα είδωλα απευθείας πάνω στον αμφιβληστροειδή.
Το σφάλμα διαθλάσεως προκύπτει όταν το μάτι είναι μεγάλο ή ο κερατοειδής καμπυλώνει απότομα. Το φως εστιάζει μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, οπότε τα είδωλα των μακρινών αντικειμένων είναι θολά.
Πώς να βελτιώσετε την όρασή σας: Συμπτώματα της μυωπίας!
Μήπως το παιδί σας παραπονιέται ότι δεν μπορεί να δει την πινακίδα στο φορτηγό που μεταφέρει παγωτά και βρίσκεται στο απέναντι πεζοδρόμιο; Μήπως δεν μπορεί να διακρίνει και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά; Υποψιάζεστε ότι μπορεί να πάσχει από μυωπία. Παρατηρήστε μήπως εμφανίζει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα. Εάν ναι, καλύτερα να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο.
- Θολή όραση.
Κατ΄αρχάς, το παιδί σας μπορεί να διαμαρτύρεται για θολή όραση όταν κοιτάζει αντικείμενα σε μακρινή απόσταση. Ίσως δεν μπορεί να διαβάσει καθαρά ταμπέλες στο απέναντι πεζοδρόμιο.
- Μισοκλείνει τα μάτια.
Εάν μισοκλείνει τα μάτια για να δει πιο καθαρά, ίσως πάσχει από μυωπία.
- Πονοκέφαλοι.
Η μυωπία μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους.
- Μια δυσκολία με ελιγμούς οχημάτων.
Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να οδηγήσει το ποδήλατό του, ίσως πρέπει να δείτε έναν οφθαλμίατρο πριν τραυματισθεί.
Βελτιώστε την όρασή σας με αυτές τις 8 συμβουλές!
Ο τακτικός έλεγχος μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τη μυωπία. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να προλάβετε διαταραχές της όρασης.
- Βιταμίνες.
Οι βιταμίνες C, A και E μπορούν να αποτρέψουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, κάτι που συμβαίνει όταν το η κηλίδα του αμφιβλιστροειδούς, το τμήμα του ματιού που καθορίζει την κεντρική όραση, επιδεινώνεται. Σύμφωνα με μελέτες, οι βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα μπορεί να αποτρέψουν τη μυωπία και τη φθορά της οφθαλμικής δομής.
Πηγές αυτών των βιταμινών είναι:
- Κόκκινες πιπεριές
- Καρότα
- Μπρόκολο
- Σπανάκι
- Φράουλες
- Γλυκοπατάτα
- Εσπεριδοειδή
- Καροτενοειδή
Η μητέρα σας σάς υπενθύμιζε να τρώτε τα καρότα σας επειδή έκαναν καλό στα μάτια. Είχε δίκιο!
Τα καρότα περιέχουν καροτενοειδή. Θα βρείτε καροτενοειδή όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη στην αμφιβληστροειδή. Βελτιώνουν την κηλίδα και την πυκνότητα των χρωστικών, απορροφώντας το υπεριώδες φως.
Η κατανάλωση καροτενοειδών σε μορφή συμπληρώματος ενισχύει την όραση.
- Γυμναστήριο.
Η γυμναστική σε τακτά χρονικά διαστήματα βοηθά την όραση και τη μέση σας! Ο διαβήτης τύπου 2 δεν προκαλεί μόνο παχυσαρκία, αλλά και μια κατάσταση γνωστή ως διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, όταν το περίσσευμα ζάχαρης στο αίμα καταστρέφει τα κύτταρα εντός του αμφιβληστροειδούς. Επίσης, ματώνουν οι μικρές αρτηρίες μέσα στον αμφιβληστροειδή.
- Διαχείριση χρόνιων καταστάσεων.
Η χορήγηση χαπιών μπορεί να σας ταλαιπωρεί, ίσως δεν έχετε την ελευθερία να τρέφεστε όπως επιθυμείτε, ενώ δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τυχόν υπέρταση και άλλα προβλήματα υγείας.
Ωστόσο, η μη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας. Το οπτικό νεύρο μπορεί να υποφέρει από τυχόν φλεγμονή, προκαλώντας απώλεια όρασης. Οι υγιείς καταστάσεις θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά αυτά τα προβλήματα.
- Χρησιμοποιήστε γυαλιά ηλίου.
Τα γυαλιά ηλίου δεν είναι μόνο μόδα, είναι και προστασία για τα μάτια μας. Δεν αφήνουν την υπεριώδη ακτινοβολία να τα διαπεράσει και προστατεύουν τα μάτια σας από καταστροφικές καταστάσεις όπως ο καταρράκτης, ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και ο αστιγματισμός.
- Κανόνας των 20 λεπτών.
Ο κανόνας είναι απλός. Κάντε διαλείμματα 20 λεπτών από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Στρέψτε το βλέμμα σας σε κάτι άλλο που βρίσκεται λίγο πιο μακριά, κάντε μια βόλτα ή πιείτε ένα ποτό.
- Διακοπή καπνίσματος.
Γνωρίζετε ότι το κάπνισμα βλάπτει τους πνεύμονες και την καρδιά. Επίσης λεκιάζει τα δόντια και καταστρέφει το δέρμα, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη.
- Χρησιμοποιήστε προστατευτικά γυαλιά.
Προστατέψτε τα μάτια σας όταν κάνετε κάτι επικίνδυνο, π.χ. παίζετε ρακέτες, δουλεύετε στο γκαράζ ή κάνετε επιστημονικά πειράματα. Τα γυαλιά εμποδίζουν την είσοδο μεταλλικών και άλλων θραυσμάτων στα μάτια.
Ασκήσεις που βελτιώνουν την όραση.
Οι οφθαλμικές ασκήσεις θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας και να μειώσετε τυχόν πονοκεφάλους. Παράλληλα, θα μειώσετε τον κίνδυνο οφθαλμικών προβλημάτων.
- Άσκηση ζεστής παλάμης.
Τρίψτε τις παλάμες σας μεταξύ τους με δύναμη και τοποθετήστε τις πάνω στα βλέφαρά σας. Αφήστε τη ζεστασιά των της κάθε παλάμης να διοχετευθεί στα μάτια σας. Συνεχίστε μέχρι τα μάτια σας να απορροφήσουν όλη τη θερμότητα. Επαναλάβετε αυτήν την άσκηση δύο ή τρεις φορές.
- Ανοιγοκλείνω τα μάτια.
Όχι, δεν είστε αγενής αν ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας – σε κάθε περίπτωση θα βελτιώσετε την όρασή σας.
Καθίστε, χαλαρά, με ανοιχτά μάτια και ανοιγοκλείστε γρήγορα 10 έως 15 φορές. Στη συνέχεια, κλείστε τα και παραμείνετε με κλειστά μάτια για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε τέσσερις έως πέντε φορές. Τα μάτια σας θα εστιάσουν καλύτερα.
- Μεγέθυνση.
Η μεγέθυνση είναι μια πολύ χρήσιμη άσκηση. Όπως υποδηλώνει το όνομα, ο στόχος της είναι να εστιάσει από πολύ κοντά σε ένα αντικείμενο, έτσι ώστε να μετατοπίσετε την προοπτική σας.
Με τους αντίχειρες και τα χέρια απλωμένα, καθίστε άνετα σε μια καρέκλα. Λυγίστε αργά τα χέρια σας και μετακινήστε τα προς τα μάτια σας. Θα εστιάσετε τον αντίχειρα, ενεργοποιώντας τους μύες των ματιών σας.
- Μετατόπιση.
Αυτή η άσκηση αφορά τη μετατροπή των ματιών και την αντιστροφή της κατεύθυνσης. Κοιτάξτε δεξιά και μετακινήστε τα μάτια αργά προς τα αριστερά. Η κίνηση προκαλεί την ενεργοποίηση των μυών των ματιών. Επιπλέον, γίνεται καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.
- Σχήμα του Οκτώ
Η τελική άσκηση είναι η Εικόνα του Οκτώ και δραστηριοποιεί τους μύες των ματιών. Καθίστε και ισιώστε τα πόδια σας μπροστά από το σώμα σας. Βάλτε τη δεξιά γροθιά πάνω από το δεξί γόνατο. Διατηρήστε τον αγκώνα σε ευθεία θέση με τον αντίχειρα προς τα πάνω.
Στη συνέχεια, με τον αντίχειρά σας σχεδιάστε το νούμερο οκτώ, κρατώντας τον αγκώνα σας σε ευθεία θέση συνεχώς. Επαναλάβετε την άσκηση πέντε φορές δεξιόστροφα και αριστερόστροφα. Στη συνέχεια, κάντε το ίδιο με το αριστερό σας χέρι.
Γενικά, υπάρχουν πολλές συμβουλές για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την όρασή μας. Μελετήστε τις συμβουλές αυτές και θα δείτε την όρασή σας να βελτιώνεται και μαζί με αυτή και η ποιότητα ζωής σας.
Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.
Διαβάστε επίσης: 26 Τροφές που βελτιώνουν την όρασή μας!