Πολλές μορφές διαλογισμού, όπως ο θεραπευτικός διαλογισμός χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή. Αν και ο διαλογισμός βασιζόταν σε δεδομένο  θρησκευτικό πλαίσιο, είχε εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο από τον 19ο αιώνα.

Στον διαλογισμό το άτομο χρησιμοποιεί μια τεχνική σκέψης, όπως η συγκέντρωση και η προσοχή με σκοπό να ενεργοποιήσει τη λειτουργία τους. Πολλοί θεωρούν ότι επιτυγχάνουν διανοητική καθαρότητα, συναισθηματική σταθερότητα και μια κατάσταση απόλυτης ηρεμίας.(1)

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές διαλογισμού με πολλά διαφορετικά οφέλη. Εδώ, θα επικεντρωθούμε στον θεραπευτικό διαλογισμό  για να σας βοηθήσουμε να ενεργοποιήσετε τον θεραπευτικό μηχανισμό του σώματός σας.

Τι είναι ο θεραπευτικός διαλογισμός;

Ο θεραπευτικός διαλογισμός είναι μια πρακτική που βοηθά τους ανθρώπους να επικεντρωθούν στις καταστάσεις που επιθυμούν. Οι άνθρωποι που αγωνίζονται με χρόνιες ασθένειες και πόνο μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον θεραπευτικό διαλογισμό για να βελτιώσουν την κατάστασή τους. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι θεραπεύει ειδικές παθήσεις, πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι η πρακτική του θεραπευτικού διαλογισμού έχει βελτιώσει την κατάστασή τους όταν χρησιμοποιείται παράλληλα με ιατρικές θεραπείες.

Με καθοδηγούμενη εικονοποίηση, ο ασθενής δημιουργεί διανοητικές εικόνες του οργανισμού, καταπολεμώντας την ασθένεια ή τον πόνο από τον οποίο υποφέρει. Για παράδειγμα, μπορούμε να φέρουμε στο μυαλό μας τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν μια μόλυνση.

Πώς λειτουργεί;

Σε γενικές γραμμές, ο διαλογισμός μειώνει το άγχος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει θετικές και ριζικές αλλαγές στο σώμα. Το άγχος και το στρες είναι δύο από τις πιο κοινές αιτίες ασθενειών και εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος. Με τη μείωση του άγχους και του στρες μέσω του διαλογισμού μπορούμε να βελτιώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να βοηθήσουμε το σώμα μας να καταπολεμήσει την ασθένεια.(2)

Επιπλέον, ο θεραπευτικός διαλογισμός προάγει θετικότητα και ανοιχτό πνεύμα. Πολλοί ασθενείς που πάσχουν από μακροχρόνιες ασθένειες μπορεί να χάσουν την ελπίδα και την πίστη για πλήρη ανάκαμψη. Η πρακτική του θεραπευτικού διαλογισμού μπορεί να βελτιώσει την προσέγγιση ενός ατόμου όσον αφορά τη θεραπεία του, οδηγώντας τον νου στην προοπτική ανάκαμψης.

Πώς να ασκήσετε θεραπευτικό διαλογισμό.

Ο θεραπευτικός διαλογισμός ασκείται σε μόλις δέκα λεπτά, αλλά μπορούμε να διαλογιστούμε όσο θέλουμε. Το καλό είναι ότι επιλέγουμε πόσο χρόνο θα διαλογιστούμε, έτσι ώστε να ταυτιστεί με τον τρόπο ζωής μας. Το πιο δύσκολο είναι να ξεκινήσετε.

Υπάρχουν κάποια βήματα που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε το ταξίδι του θεραπευτικού διαλογισμού. Αυτό μπορεί εύκολα να γίνει στην άνεση του σπιτιού σας, αλλά ορισμένοι προτιμούν να βρίσκονται έξω για περισσότερη ηρεμία και αναζωογόνηση.

Ξεκινήστε δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον.

Το περιβάλλον για τον διαλογισμό πρέπει να είναι άνετο, χωρίς να σας αποσπά τίποτα. Το μέγεθος του χώρου εξαρτάται από το αν κάθεστε ή ξαπλώνετε όταν διαλογίζεστε. Αυτό ενδεχομένως να εξαρτάται από την πάθησή σας. Μπορείτε να επιλέξετε κάποια χαλαρωτική μουσική ή να βρίσκεστε έξω με τους ήχους της φύσης.

Βεβαιωθείτε ότι νιώθετε άνετα.

Φορέστε άνετα ρούχα και χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για να είστε άνετα. Αν είστε ξαπλωμένοι, στηρίξτε το κεφάλι σας. Εάν κάθεστε ψηλά, κρατήστε την πλάτη σας ευθεία στον κορμό για να στηρίξετε το υπόλοιπο σώμα, σαν μια χορδή που σας τραβάει από την κορυφή του κεφαλιού σας.

Κλείστε τα μάτια σας και συγκεντρωθείτε σε αυτό που νιώθετε.

Κλείστε τα μάτια για να αποφύγετε οπτικές διαταραχές. Αυτό είναι συχνά το πιο δύσκολο βήμα, διότι μπορεί να σας φανεί κάπως παράξενο στην αρχή. Συγκεντρωθείτε σε αυτό που νιώθετε. Αυτό μπορεί να είναι η πίεση από το έδαφος όπου είστε καθισμένοι ή ξαπλωμένοι. Ίσως να είναι το αεράκι. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο και νιώστε τις διαφορετικές αισθήσεις του σώματός σας.

Εστιάστε στην αναπνοή σας.

Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές και συγκεντρωθείτε για να γεμίσετε τους πνεύμονες με αέρα. Εκπνεύστε αργά και ελεγχόμενα. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας πριν σταματήσετε τη διαδικασία και προσπαθήστε να μπείτε σε ρυθμό που να σας κάνει να νιώθετε άνετα.

Απελευθερώστε τις εντάσεις σας.

Φέρτε στον νου σας αυτό που αισθάνεστε αλλά αυτή τη φορά, εστιάστε σε αυτό που νιώθετε μέσα στο σώμα σας. Φανταστείτε ότι κάθε ένταση του σώματος έχει διαφορετικό χρώμα. Όσο πιο τεταμένο το μέρος του σώματος, τόσο πιο έντονο είναι το χρώμα. Ξεκινώντας από τα δάχτυλα των ποδιών σας, φανταστείτε ότι ένα φωτεινό λευκό ταξιδεύει στο σώμα σας, μετακινώντας το χρώμα προς τα πάνω και προς το στήθος, χαλαρώνοντας ολόκληρο το σώμα σας.

Καθώς το χρώμα φτάνει στο στήθος εκπνεύστε βαθιά και νιώστε την απελευθέρωση έντασης στον αέρα.

Δημιουργήστε τη δική σας νοητική εικόνα.

Όταν χαλαρώσετε, δημιουργήστε σιγά-σιγά τη δική σας νοητική εικόνα όσον αφορά την κατάσταση που σας ταλαιπωρεί. Αν είναι ο πόνος που σας κάνει να υποφέρετε, φανταστείτε ότι οι μύες σας θεραπεύονται. Αν είναι μια ασθένεια, φανταστείτε τα λευκά αιμοσφαίρια που επιτίθενται στην ασθένεια. Κάντε την εικόνα αυτή όσο το δυνατόν πιο ζωντανή.

Επιστρέψτε αργά στο σώμα σας.

Για να ολοκληρώσετε τον διαλογισμό, είναι σημαντικό να επιστρέψετε στο σώμα σας αργά, καθώς η βίαιη επιστροφή μπορεί να είναι σοκ. Μη βιαστείτε και διατηρήστε τον εαυτό σας σε χαλαρή κατάσταση. Συγκεντρωθείτε σε αυτό που μπορεί να αισθάνεται το σώμα σας από το περιβάλλον, όπου βρίσκεστε και τι μπορεί να νιώθετε. Αφουγκραστείτε το περιβάλλον και στη συνέχεια ανοίξτε αργά τα μάτια σας. Μην βιαστείτε, απλά απολαύστε τη χαλάρωση του θεραπευτικού διαλογισμού.

Ο θεραπευτικός διαλογισμός είναι ένας καταπληκτικός τρόπος να συγκεντρώσετε την ενέργειά σας στην καταπολέμηση της ασθένειας και να θεραπεύσετε τον πόνο. Σταδιακά θα νιώσετε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον θεραπευτικό μηχανισμό του σώματός σας. Καλό ταξίδι στον θεραπευτικό διαλογισμό!

Διαβάστε επίσης: Η Επιστήμη Υποστηρίζει ότι η Σιωπή είναι Ζωτικής Σημασίας για τον Εγκέφαλό μας

 

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.