Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Χειροπρακτικής, οι πόνοι στην πλάτη είναι μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν 80 εκατομμύρια εργαζόμενοι ενήλικες ετησίως αντιμετωπίζουν πόνους στην πλάτη, με αποτέλεσμα να χάνονται περισσότερες από 264 εκατομμύρια ημέρες εργασίας.

Ας δούμε κάποια περαιτέρω στοιχεία που αφορούν τους πόνους στην πλάτη:

  • Ποσοστό ατόμων 80% θα αντιμετωπίσει κάποια στιγμή πόνους στην πλάτη.
  • Ο πόνος στην πλάτη είναι ο 3ος πιο συνήθης λόγος επίσκεψης στον γιατρό. (Οι διαταραχές του δέρματος και η οστεοαρθρίτιδα / προβλήματα άρθρωσης είναι η πρώτη και η δεύτερη, αντίστοιχα.)
  • Ο πόνος χαμηλά στην πλάτη κοστίζει στις Η.Π.Α. έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, οδηγώντας σε χαμηλότερη παραγωγικότητα και απώλεια μισθών.
  • Η πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών δεν οφείλονται σε ιατρικές καταστάσεις, αλλά σε ξαφνικές αλλοιώσεις στη δομή της πλάτης.
  • Ο αριθμός των ατόμων με ειδικές ανάγκες που πάσχουν από πόνους στην πλάτη αυξήθηκε κατά 54% μεταξύ 1990 και 2015.
  • Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από πόνους στο χαμηλό σημείο της πλάτης ανακάμπτουν, συχνά ο ασθενής υποτροπιάζει. Πολλές φορές, ο πόνος χαμηλά στην πλάτη εξελίσσεται σε χρόνια κατάσταση.
  • Όπως θα δείτε παρακάτω, η στάση του σώματος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της πλάτης μας. Φυσικά, αυτό σχετίζεται άμεσα και με τη στάση ύπνου.

Το άρθρο αυτό αναφέρεται στις στάσεις ύπνου που ενδεχομένως να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τους πόνους στην πλάτη. Ας δούμε πώς μπορούμε να έχουμε καλύτερο και πιο απολαυστικό ύπνο ενώ παράλληλα ανακουφίζουμε την πλάτη μας.

ΠΟΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ –  ΦΤΑΙΕΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ!

«Οι πόνοι στην πλάτη, οι επικίνδυνοι τοκετοί, τα ταλαιπωρημένα πόδια και οι πόνοι των δοντιών είναι από τις κάποιες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι ήδη από την εξέλιξη της ανθρωπότητας…» ~ Charles Q. Choi (πηγή)

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, η πλάτη είναι ένα πολύπλοκο τμήμα του ανθρώπινου μηχανισμού με πολλά κινούμενα μέρη – οστά, αρθρώσεις, μύες, δίσκοι και σπόνδυλοι. Ακόμα και η μικρότερη κίνηση, ένα τυχαίο χτύπημα, μπορεί ανεξήγητα να διαταράξει κάποιο δομικό στοιχείο – και το μεγαλύτερο μέρος –  της γύρω περιοχής.

Διαβάστε επίσης: Αυτές οι 10 Ασκήσεις θα Δώσουν Στήριξη την Πλάτη σας και θα Διορθώσουν την Κακή Στάση του Σώματος

ΠΡΩΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ

Το πρώτο σημάδι ότι κάτι πάει στραβά! Πόνος, και μάλιστα πόνος ευρέος φάσματος.

Άλλες καταστάσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τους πόνους στην πλάτη περιλαμβάνουν αρθρίτιδα, κακή στάση του σώματος (ακόμη και στάση ύπνου), ανύψωση βαρέων αντικειμένων, παχυσαρκία και ψυχολογικό στρες.

Στην πραγματικότητα, η διαδικασία της βιολογικής εξέλιξης είναι υπεύθυνη για τα περισσότερα από τα προαναφερόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Επίσης,  η ορθή στάση του ανθρώπινου σώματος συνιστά ιδιαίτερο μειονέκτημα όταν πρόκειται για τη διατήρηση της σκελετικής υγείας.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η όρθια στάση ασκεί περισσότερη πίεση στη σπονδυλική στήλη. Σύμφωνα με τον Bruce Latimer, ανθρωπολόγο στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve, οι άνθρωποι είναι το μοναδικό είδος ζώου που μπορούν να υποστούν κακοποίηση των σπονδύλων.

Κι όμως, υπάρχουν και καλά νέα!

Ο Latimer παρουσιάζει μια προβληματική σπονδυλική, παρομοιάζοντας τα δομικά στοιχεία με φλιτζανάκια και πιατάκια. Τα 24 φλιτζάνια είναι οι ξεχωριστοί σπόνδυλοι της σπονδυλικής στήλης και τα πιατάκια είναι οι δίσκοι που υπάρχουν μεταξύ κάθε σπονδύλου. “Στη συνέχεια, πάρτε ένα [βαρύ βιβλίο] και τοποθετήστε το στην κορυφή, στο κεφάλι σας δηλαδή. Εάν είστε πολύ προσεκτικοί, ίσως καταφέρετε να ισορροπήσετε – διαφορετικά το πάτωμα θα γεμίσει σπασμένες πορσελάνες”. Με άλλα λόγια, η πλάτη και η σπονδυλική στήλη είναι δομές εξαιρετικά εύθραυστες.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα της πλάτης: ο τρόπος που περπατάμε, με το ένα πόδι να προχωρά μπροστά ενώ το αντίθετο χέρι ταλαντεύεται. Ο Latimer λέει ότι αυτή η επαναλαμβανόμενη κίνηση που συνδυάζεται με τα πόδια, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκαλέσει κάταγμα των σπονδύλων. Το αποτέλεσμα: χρόνιοι πόνοι στην πλάτη, αναπηρία ή όλα τα παραπάνω.

Ας δούμε λοιπόν τις πέντε καλύτερες στάσεις ύπνου που θα μας απαλλάξουν από πόνους στην πλάτη.

ΥΠΝΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙ ΜΕ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ

Οδηγίες:

(1) Τοποθετήστε το σώμα στο πλάι και φροντίστε να έρχεστε σε επαφή με το στρώμα – εκτός από το κεφάλι σας εάν χρησιμοποιείτε μαξιλάρι.

(2) Τοποθετήστε ένα μικρό μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας έτσι ώστε να νιώθετε άνετα.

(3) Αν υπάρχει χώρος ανάμεσα στη μέση σας και το στρώμα, τοποθετήστε ένα μικρό μαξιλάρι για στήριξη.

Πώς λειτουργεί: Ο ύπνος στο πλάι με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα ευθυγραμμίζει τους γοφούς, τη λεκάνη και τη σπονδυλική στήλη. Και τα τρία είναι μέρη του σώματος που ενδεχομένως να προκαλέσουν πόνους, ιδιαίτερα, στο κάτω μέρος της πλάτης. Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ανάσκελα, αυτή η θέση μπορεί να σας βοηθήσει.

Φροντίστε να αλλάζετε πλευρό για να αποφύγετε πιθανές ανωμαλίες στη σπονδυλική στήλη και επιδείνωση του πόνου.

  1. ΥΠΝΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙ ΣΕ ΕΜΒΡΥΑΚΗ ΘΕΣΗ

Οδηγίες:

(1) Κατ ‘αρχάς ξαπλώστε ανάσκελα και σιγά-σιγά τοποθετηθείτε στο πλάι.

(2) Διπλώστε τα γόνατά σας προς το στήθος ενώ χαμηλώνετε τον κορμό προς τα γόνατα.

(3) Αλλάξτε πλευρό περιστασιακά για να αποφύγετε τυχόν δυσφορία.

Πώς λειτουργεί: Ο ύπνος στο πλάι σε εμβρυακή θέση ενδείκνυται σε περιπτώσεις κήλης, όπου η μεγέθυνση της άρθρωσης στο σπονδυλικό σωλήνα προκαλεί στενότητα του δίσκου. Η εμβρυϊκή θέση ουσιαστικά διευρύνει τον στενό χώρο, με αποτέλεσμα να ασκείται λιγότερη πίεση στα νεύρα.

  1. ΜΠΡΟΥΜΥΤΑ ΜΕ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΚΟΙΛΙΑΚΩΝ

Οδηγίες:

(1) Ξαπλώστε μπρούμυτα και τοποθετήστε ένα άνετο μαξιλάρι κάτω από την κοιλιακή χώρα.

Πώς λειτουργεί: Τα άτομα με προβλήματα δίσκου ενδεχομένως να δουν ανακούφιση, καθώς όταν η κοιλιακή χώρα ανασηκώνεται διευκολύνεται η ένταση μεταξύ δίσκου και σπονδύλου.

Προσέξτε καθώς ο ύπνος μπρούμυτα μπορεί να προκαλέσει περισσότερη πίεση στον λαιμό, αυξάνοντας πιθανώς τον κίνδυνο των προβλημάτων της πλάτης.

  1. ΑΝΑΣΚΕΛΑ ΜΕ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΟΝΑΤΑ

Οδηγίες:

(1) Ξαπλώστε ανάσκελα.

(2) Διατηρήστε τη σπονδυλική στήλη σταθερή και  τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα. Σε κάθε περίπτωση το σχήμα του μαξιλαριού είναι σημαντικό, οπότε εάν νιώθετε άβολα, αλλάξτε μαξιλάρι.

(3) Εάν δε νιώθετε άνετα το κάτω μέρος της πλάτης, δοκιμάστε να τοποθετήσετε μια τυλιγμένη πετσέτα στη μέση για πρόσθετη στήριξη.

Πώς λειτουργεί: Ο ύπνος ανάσκελα βοηθά στην αναδιανομή του βάρους και το μαξιλάρι διευρύνει τα κενά ανάμεσα στους δίσκους στο κάτω μέρος της πλάτης. Εάν το βάρος μεταδοθεί η πλάτη είναι το μεγαλύτερο τμήμα του σώματος και η διοχέτευση του βάρους ανακουφίζει την πλάτη από το βάρος που πρέπει να σηκώσει. Τέλος, η σπονδυλική στήλη ευθυγραμμίζεται με φυσικό τρόπο, σε σχέση με τις υπόλοιπες στάσεις ύπνου.

  1. ΥΠΝΟΣ ΑΝΑΣΚΕΛΑ ΣΕ ΚΛΙΣΗ

Οδηγίες: Αυτή η τελευταία στάση ύπνου προϋποθέτει είτε ρυθμιζόμενο κρεβάτι είτε ειδική πολυθρόνα. Ο ύπνος σε θέση ανάσκελα σε κλίση, αν και δεν θεωρείται ιδανική στάση ύπνου, ενδεχομένως να ανακουφίζει από πόνους στην πλάτη

Πώς λειτουργεί: Η ανάπαυση σε κλίση σχηματίζει μια φυσική γωνία μεταξύ των μηρών και του κορμού, μειώνοντας την πίεση στη σπονδυλική στήλη.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΝΟΝΤΑΣ: ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ

Ας δούμε μια τελευταία συμβουλή που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου:

Φροντίστε σωστά την ευθυγράμμιση μεταξύ αυτιών, ώμων και γοφών, καθώς και τα τρία στοιχεία θα πρέπει να σχηματίζουν όσο το δυνατόν καλύτερα μια γραμμή 180 μοιρών. Αυτός ο “κανόνας” ισχύει για κάθε πρόβλημα ύπνου και πλάτης. Η ευθυγράμμιση αυτής της περιοχής βοηθά στη σταθεροποίηση ολόκληρου του σώματος, ζωτικής σημασίας για τη μείωση του πόνου στην πλάτη.

Διαβάστε επίσης: Μήπως Ξυπνάτε Κάθε Νύχτα την Ίδια Ώρα; Δείτε τι Σημαίνει!

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.