Μερικές φορές, όταν αρρωσταίνουμε  χρειάζεται να αφήσουμε τον οργανισμό να καταπολεμήσει φυσικά την ασθένεια, εάν αυτό είναι φυσικά εφικτό και πάντα κατόπιν ιατρικής συναίνεσης. Ωστόσο, συχνά οι ασθένειες, ή λοιμώξεις  του αναπνευστικού, όπως βρογχίτιδα, γρίπη κ.λπ. προκαλούν βήχα, που μπορεί να μας εξαντλήσει και να επιδεινώσει την ποιότητα του ύπνου μας, ή της φυσικής μας κατάστασης.

Για τις περιπτώσεις που ο γιατρός μας συναινέσει να αντιμετωπίσουμε τον βήχα με σπιτικές συνταγές, υπάρχει μια συνταγή που καταπραΰνει την τάση για βήχα και βοηθά τον ταλαιπωρημένο μας λαιμό να ξεκουραστεί – κι εμείς μαζί του.

 

Φυσική και σπιτική θεραπεία για τον βήχα!

Ας δούμε μια εύκολη σπιτική θεραπευτική αγωγή  γεμάτη υγιεινά συστατικά που καταπραΰνουν φυσικά τον πονόλαιμο και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας!

Τα συστατικά της σπιτικής συνταγής – και οι θεραπευτικές ιδιότητες του καθενός – έχουν ως εξής:

 

Το ωμό μέλι βοηθά στην καταστολή του βήχα,  (ενδείκνυται σε βρέφη άνω του ενός έτους), ενώ στην ουσία και μόνο μια κουταλιά είναι αρκετή για καλά αποτελέσματα!

Ο χυμός λεμονιού παρέχει την απαραίτητη δόση βιταμίνης C.

Το φρέσκο τζίντζερ είναι αντιφλεγμονώδες από τη φύση του και έχει αποχρεμπτική δράση. Η σκόνη τζίντζερ έχει εξίσου καλά αποτελέσματα.

Το χαμομήλι καταπραΰνει τους μύες, ανακουφίζει από το ενοχλητικό «γαργαλητό» στο λαιμό και μας βοηθά να έχουμε ξεκούραστο ύπνο.

Η αλθαία ρίζα είναι βότανο με υψηλή περιεκτικότητα σε βλεννογόνο και καταπραΰνει το λαιμό.

Η κανέλα βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη βελτίωση της γεύσης.

Μπορούμε εύκολα να προμηθευτούμε αυτά τα συστατικά, είτε μέσω διαδικτύου, είτε από το τοπικό μας κατάστημα υγιεινής διατροφής – δεν έχετε παρά να «γκουγκλάρετε» το βότανο της αρεσκείας σας και θα βρείτε πληθώρα σε είδος και μάρκες! Απλά, προσοχή στις προδιαγραφές

Συχνές ερωτήσεις!

Ας δούμε μερικές ερωτήσεις σχετικά με τη σπιτική συνταγή για το σιρόπι του βήχα!

 

Πού μπορώ να βρω άνθη χαμομηλιού; Μπορείτε να βρείτε ολόκληρα λουλούδια στο τοπικό παντοπωλείο, σούπερ μάρκετ, ή κατάστημα βοτάνων αλλά και στο διαδίκτυο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φακελάκια χαμομηλιού, αν είναι πιο εύκολο. Το καλύτερο βέβαια είναι να καλλιεργούμε το δικό μας! Σε περίπτωση χρήσης ελαίου από χαμομήλι, το προσθέτουμε στη συνταγή αφού κρυώσει το παρασκεύασμα.

Τι γίνεται αν δεν έχω ρίζα marshmallow (ρίζα αλθαία); Μια εναλλακτική λύση είναι οι σπόροι τριγωνέλλας, αλλά μπορείτε και να παραλείψετε τη ρίζα αλθαίας.

Μπορώ να παγώσω μικρές μερίδες σε ειδικό σκεύος και να το φυλάξω για το μέλλον; Φυσικά, γιατί όχι!

Τι διάρκεια ζωής έχει; Διατηρείται δύο μήνες στο ψυγείο.

Μπορώ να προσθέσω κι άλλα φυσικά θεραπευτικά για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας; Ναί! Λίγο  αγριομελισσόχορτο, φτελιά, εκχύλισμα φλοιού κερασιού, μηλόξυδο, κουρκουμάς ή πιπέρι καγιέν θα ήταν   ό,τι πρέπει!

Λαμβάνεται από μικρά παιδιά; Καλύτερα να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σχετικά με τη χρήση ακατέργαστου μελιού σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε το μέλι με σιρόπι σφενδάμου για πολύ μικρά παιδιά – πάντα κατόπιν συνεννόησης με τον παιδίατρο.

Μπορούμε να προσθέσουμε αιθέρια έλαια; Ας είμαστε προσεκτικοί, καθώς τα περισσότερα αιθέρια έλαια ενδείκνυνται μόνο για εξωτερική χρήση.

Πώς πρέπει να αποθηκεύσουμε το σπιτικό σιρόπι μας; Στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο – ένα γυάλινο βάζο θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή.

Το σιρόπι αυτό είναι κατάλληλο και για ξηρό και για παραγωγικό βήχα; Ενδεχομένως να είναι αποτελεσματικό στον ξηρό βήχα, ωστόσο παραδοσιακά χρησιμοποιείται για χρόνιο βήχα, πνευμονία και βρογχίτιδα.

Σπιτικό σιρόπι για τον βήχα!

Ο εύκολος συνδυασμός βοτάνων ανακουφίζει από τον βήχα και βοηθά να έχουμε έναν ήρεμο ύπνο. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν το χρησιμοποιήσετε σε παιδιά κάτω των δύο ετών.

Αυτό το καταπραϋντικό σιρόπι για τον βήχα περιέχει μέλι, βότανα και εσπεριδοειδή, έτσι ηρεμεί από τον βήχα και τον πονόλαιμο.

Συστατικά!

4 φλιτζάνια νερό

¼ φλιτζάνι τζίντζερ (φρεσκοτριμμένο ή αποξηραμένο)

¼ φλιτζάνι άνθη χαμομηλιού

¼ φλιτζάνι ρίζα marshmallow (αλθαία)

1 κ.σ. κανέλα

¼ φλιτζάνι χυμό λεμονιού

1 φλιτζάνι μέλι

Οδηγίες!

Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, ανακατεύουμε το νερό και τα αποξηραμένα βότανα. Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση και μετά αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να σωθεί το νερό, περίπου στο μισό – μετά το πιο σωστό είναι να χρησιμοποιήσουμε 1 φλιτζάνι υγρό αφού σουρώσουμε από τα βότανα.

 

Μπορούμε να περάσουμε τα βρασμένα βότανα μέσα από ένα λεπτό διχτυωτό σουρωτήρι ή τουλουπάνι – έτσι έχουμε και κομποστοποιημένα βότανα!

Όσο το υγρό είναι ακόμα ζεστό, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το μέλι. Αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 2 μήνες.

Σημειώσεις!

Χορηγούμε 1 κ.γ. σε παιδιά και 1 κ.σ. σε ενήλικες ανάλογα με τα συμπτώματα.

Σημείωση: Όποιος είναι αλλεργικός σε κατιφέδες, μαργαρίτες ή χρυσάνθεμα πρέπει να αποφεύγει το χαμομήλι.

Σημείωση: Σε κάθε περίπτωση συνεννοηθείτε με τον γιατρό σας, ειδικά εάν τα συμπτώματα επιμείνουν.

Μετάφραση – απόδοση: 

Λ.Τ. – 24032002