Πολύς κόσμος γύρω μας υποφέρει από υπερβολική εφίδρωση, γνωστή και ως υπεριδρωσία. Το συγκεκριμένο ζήτημα παρά την αμεσότητά του και την αμηχανία που προκαλεί δεν είναι πολύ δημοφιλές σε άρθρα που κυκλοφορούν σχετικά με φυσικές λύσεις για ζητήματα υγείας και προσωπικής υγιεινής.
Ωστόσο, οι τρόποι αντιμετώπισης του ζητήματος αυτού είναι σχετικά περιορισμένοι και οι γιατροί δεν συνταγογραφούν φάρμακα εκτός από εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις – αν και η υπεριδρωσία ακόμη και σε ήπια μορφή – τείνει να είναι πολύ ενοχλητική. Το καλό νέο είναι ότι υπάρχουν σπιτικές θεραπευτικές λύσεις για άτομα με ήπια έως μέτρια υπεριδρωσία. Ας δούμε λοιπόν ορισμένες από αυτές!
Μηλόξυδο.
Το μηλόξυδο είναι ένα ισχυρό στυπτικό άρα και αποτελεσματικό για πολλές κι διαφορετικές σπιτικές χρήσεις. Μία από τις λιγότερο γνωστές είναι ο έλεγχος της εφίδρωσης. Το μηλόξυδο, όταν χρησιμοποιείται δερματικά, σχηματίζει μια λεπτή επικάλυψη που βοηθά τους πόρους να παραμείνουν κλειστοί.
Μασχάλες.
Σε περίπτωση εφαρμογής στις μασχάλες, τα παρακάτω βήματα μας οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα.
Συστατικά:
Μηλόξυδο.
Οδηγίες εφαρμογής:
Επιλέγουμε ποιες προβληματικές περιοχές στοχεύουμε με αυτήν τη θεραπεία.
Ξεπλένουμε καλά την περιοχή επιλογής.
Μουλιάζουμε ένα βαμβάκι στο μηλόξυδο.
Εφαρμόζουμε το βαμβάκι με το μηλόξυδο στην προβληματική περιοχή.
Αφήνουμε το μηλόξυδο στο δέρμα όλη τη νύχτα.
Το πρωί κάνουμε ντους και ξεπλένουμε καλά το δέρμα όπου εφαρμόστηκε το μηλόξυδο, από μέσα προς τα έξω.
Επίσης το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εφίδρωσης όταν λαμβάνεται εσωτερικά, δηλαδή αναμεμειγμένο με νερό. Λίγο μηλόξυδο μπορεί να λαμβάνεται από το στόμα σε καθημερινή βάση.
Συστατικά:
2 κ.σ. μηλόξυδο
1 κ.γ. ακατέργαστο μέλι
1 ποτήρι νερό
Οδηγίες:
Πίνουμε μια φορά την ημέρα με άδειο στομάχι.
Εφίδρωση στα πόδια.
Το μηλόξυδο χρησιμοποιείται επίσης από άτομα με μεγάλο πρόβλημα εφίδρωσης στα πόδια. Για να είναι αποτελεσματική αυτή η θεραπεία, πρέπει να γίνεται καθημερινά.
Συστατικά:
1/2 φλιτζάνι μηλόξυδο
4 φλιτζάνια νερό
Οδηγίες:
Προσθέτουμε το μίγμα νερού και μηλόξυδου σε μια λεκάνη για τα πόδια.
Μουλιάζουμε τα πόδια μας για 20 λεπτά.
Μαγειρική σόδα.
Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν μαγειρική σόδα σε σπιτικές συνταγές για κακοσμία και δερματικές παθήσεις λόγω υπερβολικής εφίδρωσης. Ενδεχομένως η μαγειρική σόδα να μην προκαλεί λιγότερη εφίδρωση, αλλά είναι ένα εξαιρετικό αποσμητικό και μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με υπεριδρωσία να μην εμφανίσουν δερματικές παθήσεις λόγω υπερβολικής εφίδρωσης.
Καλύτερα δε να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με κάποια σπιτική θεραπεία που αναφέρεται στο άρθρο αυτό – ενώ πρέπει να τονίσουμε ότι η μαγειρική σόδα είναι ένα οικονομικό προϊόν.
Ας δούμε τις ακόλουθες οδηγίες για μαγειρική σόδα που δρα ως φυσικό αποσμητικό.
Συστατικά:
1/2 φλιτζάνι άμυλο καλαμποκιού
1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
2 – 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
Οδηγίες:
Αναμιγνύουμε τα υλικά σε ένα μπολ.
Καθαρίζουμε σχολαστικά τις μασχάλες.
Εφαρμόζουμε το μείγμα χρησιμοποιώντας ένα υγρό πανί.
Αφήνουμε το μείγμα να στεγνώσει.
Λάδι καρύδας.
Το λάδι καρύδας θεωρείται από τις πιο δημοφιλείς σπιτικές θεραπευτικές λύσεις – μια από αυτές είναι και το πρόβλημα της έντονης εφίδρωσης. Συνήθως τα περισσότερα άτομα που χρησιμοποιούν λάδι καρύδας για την εφίδρωση, απλώς το εφαρμόζουν στις προβληματικές περιοχές του σώματος. Ενδεχομένως να χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα ελαίου καρύδας σε περίπτωση πιο σοβαρών περιπτώσεων, όπως πόδια ή οι μασχάλες.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το λάδι καρύδας δεν λεκιάζει τα ρούχα, εφόσον χρησιμοποιείται μόνο μια σχετικά μικρή ποσότητα και το λάδι εφαρμόζεται καλά στο δέρμα. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα του λαδιού καρύδας είναι ότι έχει ευχάριστο άρωμα.
Αποσμητικό λάδι καρύδας.
Μια εξαιρετική συνταγή για αποσμητικό ελαίου καρύδας περιλαμβάνει αραρούτι για την καταπολέμηση του ιδρώτα και της κακοσμίας.
Συστατικά:
2 κ.γ. βούτυρο καριτέ
3 κ.γ. μαγειρική σόδα
3 κ.γ. λάδι καρύδας
2 κ.γ. άμυλο αραρούτι
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
Οδηγίες:
Λιώνουμε το λάδι καρύδας και το βούτυρο καριτέ σε μέτρια φωτιά.
Κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και προσθέτουμε το αραρούτι και τη μαγειρική σόδα, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε λάδι λεβάντας και ανακατεύουμε ξανά.
Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα βάζο και αφήνουμε να κρυώσει.
Μαύρο τσάι.
Το μαύρο τσάι βοηθά πολύ στο πρόβλημα της υπερβολικής εφίδρωσης, καθώς έχει υψηλή συγκέντρωση ταννικού οξέος – στην ουσία έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ταννικό οξύ από όλους τους τύπους τσαγιού. Το ταννικό οξύ είναι ταυτόχρονα στυπτικό και αντιιδρωτικό, οπότε βοηθά στη συστολή των ιδρωτοποιών αδένων μειώνοντας σημαντικά την εφίδρωση.
Συστατικά:
2 φακελάκια μαύρο τσάι
3 φλιτζάνια νερό που σιγοβράζει
Καθαρό πανί
Οδηγίες:
Ετοιμάζουμε το τσάι κανονικά μουσκεύοντας τα φακελάκια τσαγιού σε νερό που σιγοβράζει.
Αφήνουμε να βράσει για 10 έως 15 λεπτά, λίγο περισσότερο από ό,τι το βράζουμε για να το πιούμε.
Μουσκεύουμε τα πανάκια στο τσάι.
Ταμπονάρουμε το πανάκι στις προβληματικές περιοχές.
Φασκόμηλο.
Το φασκόμηλο είναι μια εξαιρετική σπιτική θεραπεία για την υπερβολική εφίδρωση. Συνήθως καταναλώνεται ως τσάι, ή λαμβάνεται ως χάπι. Το φασκόμηλο οφείλει την δράση του κατά της εφίδρωσης στις αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητές του. Έτσι, μειώνεται η ποσότητα των βακτηρίων στην περιοχή της μασχάλης ή των ποδιών που μπορεί να προκαλέσει υπερβολική εφίδρωση. Επίσης, τα φύλλα του φασκόμηλου περιέχουν ταννικό οξύ, το οποίο επιτρέπει στο βότανο να συστέλλει τους ιδρωτοποιούς αδένες και να μειώνει την εφίδρωση ακριβώς όπως το μαύρο τσάι.
Ενδεχομένως, ο ευκολότερος τρόπος για να επωφεληθούμε από τις ιδιότητες του φασκόμηλου είναι να το απολαύσουμε ως ρόφημα.
Συστατικά:
1 κουτ. αποξηραμένα φύλλα φασκόμηλου
2 φλιτζάνια νερό
Οδηγίες:
Ζεσταίνουμε ένα φλιτζάνι νερό κι αφήνουμε να σιγοβράσει.
Προσθέτουμε 1 ή 2 κ.γ. φασκόμηλο στο νερό κι αφήνουμε για 7 λεπτά.
Εφαρμόζουμε το κρύο ρόφημα στις προβληματικές περιοχές.
Αμαμελίδα.
Η αμαμελίδα είναι μια άλλη φυσική θεραπεία πολύ αποτελεσματική στην καταπολέμηση της υπερβολικής εφίδρωσης. Η αμαμελίδα περιέχει πολλά ευεργετικά συστατικά, όπως ταννικό οξύ, που περιέχεται επίσης στο μαύρο τσάι και το φασκόμηλο και είναι πολύ ισχυρό στυπτικό. Η αμαμελίδα χρησιμοποιείται για εφίδρωση του προσώπου αλλά και άλλων περιοχών και εφαρμόζεται από μόνη της, χωρίς να την πλάσουμε σε πάστα, ούτε να την κάνουμε διάλυμα.
Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διότι μεγαλύτερη ποσότητα από την ενδεδειγμένη μπορεί να ξηράνει το δέρμα. Η αμαμελίδα δεν χρειάζεται να ξεπλυθεί εκτός κι αν ερεθίζει το δέρμα.
Αλόη.
Η αλόε βέρα είναι μια πολύ γνωστή σπιτική θεραπεία για τα ηλιακά εγκαύματα. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις υπερβολικής εφίδρωσης. Υπάρχουν δύο κύρια είδη αλόη βέρα που χρησιμοποιούνται συχνά για την υπεριδρωσία, ο χυμός αλόης και το τζελ αλόε βέρα.
Ο χυμός είναι πιο εύκολος στην εφαρμογή, καθώς το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να μουσκέψουμε ένα καθαρό πανάκι στον χυμό και να εφαρμόσουμε στις πληγείσες περιοχές. Ωστόσο, στην περίπτωση του τζελ αλόης βέρα, η διαδικασία είναι λίγο πιο περίπλοκη και γίνεται ως εξής:
Συστατικά:
Τζελ αλόε βέρα
3 φλιτζάνια νερό
Οδηγίες:
Ανακατεύουμε το τζελ αλόε βέρα και το νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν και να μας δώσουν ένα ανοιχτοπράσινο υγρό. Βυθίζουμε στο σκεύασμα ένα καθαρό πανί και εφαρμόζουμε στις πληγείσες περιοχές – δεν χρειάζεται ξέπλυμα.
Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ., 25032022.