Έχετε σκεφτεί ότι κάποιο από τα αγαπημένα σας φαγητά μπορεί να αυξήσει το άγχος σας; Ας δούμε ποιες τροφές μπορούμε να αποφύγουμε για να ανακουφιστούμε από το άγχος και να έχουμε μια καλύτερη καθημερινότητα.

Το άγχος επηρεάζει καθημερινά μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού για διάφορους λόγους,  καθιστώντας το μια από τις πιο κοινές ψυχιατρικές παθήσεις στις Η.Π.Α. αλλά και παγκοσμίως (1)

Συχνά συνταγογραφούνται χάπια κατά του άγχους, ωστόσο υπάρχουν λύσεις αντιμετώπισης του άγχους που αφορούν διατροφικές συνήθειες και αλλαγή του τρόπου ζωής. Οι αλλαγές αυτές θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα – χωρίς τις αρνητικές παρενέργειες των αγχολυτικών φαρμάκων. Ο έλεγχος των συνηθειών μας παίζει πολύ σημαντικότερο ρόλο στην ψυχική μας υγεία από όσο νομίζουμε.

Ας δούμε ορισμένα συμπτώματα του άγχους και, στη συνέχεια, ας εξετάσουμε για ποιο λόγο η διατροφή μπορεί να είναι τόσο σημαντική στον έλεγχο του καθημερινού στρες.

Τι ακριβώς είναι το άγχος;

Το άγχος είναι ένα συνεχές αίσθημα υπερβολικής ανησυχίας που επηρεάζει την καθημερινότητά μας. Ίσως έχετε πιάσει τον εαυτό σας να αποφεύγει μέρη και καταστάσεις που πυροδοτούν το άγχος σας. (2)

Οι άνθρωποι βιώνουν το άγχος διαφορετικά και σε διαφορετικό βαθμό οξύτητας. Ας δούμε ορισμένα από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά και συμπτώματα του άγχους: (3)

  • Συνεχές αίσθημα ανησυχίας, νευρικότητας, πανικού ή ανησυχίας.
  • Γρήγορος καρδιακός ρυθμός.
  • Εφίδρωση.
  • Δυσκολία στον ύπνο.
  • Αδυναμία.
  • Προβλήματα πέψης.

Πώς η διατροφή μας επηρεάζει το άγχος.

Όπως συμβαίνει γενικά με την κατάσταση της υγείας μας, η διατροφή παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στο άγχος από ό,τι νομίζουμε! Ό,τι τρώμε μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον τρόπο που νιώθουμε, την ψυχική μας κατάσταση.

Για παράδειγμα, ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη αυξομειώνει απότομα το σάκχαρο στο αίμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα. Μια δίαιτα υψηλή σε επεξεργασμένα και τεχνητά τρόφιμα μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία του πεπτικού, η οποία επηρεάζει άμεσα την ψυχική υγεία μέσω της σύνδεσης εντέρου-εγκεφάλου. Η κακή υγεία του εντέρου μπορεί να προκαλέσει ορισμένες καταστάσεις ψυχικής υγείας, καθώς μελέτες δείχνουν ότι η φλεγμονή του εντέρου συνδέεται με το άγχος και την κατάθλιψη. (4)

Ένας από τους καλύτερους τρόπους βελτίωσης της υγείας του εντέρου είναι η ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, η οποία διατηρεί την εντερική χλωρίδα σε φυσιολογική κατάσταση, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση τυχόν φλεγμονών. Η εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα  ελέγχει τα συμπτώματα του άγχους και στηρίζει την υγεία μας γενικά.

7 Τρόποι να ελέγξουμε το στρες! 

Υπάρχουν απλές αλλά πολύ αποτελεσματικές διατροφικές αλλαγές για τον έλεγχο του στρες. Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε μια καλά ισορροπημένη διατροφή πετυχαίνοντας σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βέλτιστη υγεία του εντέρου, μειώνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης φλεγμονών – στοιχεία σημαντικά για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας.

  1. Μείωση ζάχαρης.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να εκτινάξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να προκαλέσει άγχος. Στην πραγματικότητα, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί πραγματικά να μοιάσει με ήπια κρίση πανικού για μερικούς ανθρώπους! (5) Μπορούμε να μειώσουμε την πρόσληψη της ζάχαρης, διαβάζοντας προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων, μειώνοντας τη ζάχαρη στον καφέ ή το τσάι μας, ή καταναλώνοντας περισσότερα τρόφιμα ολικής προέλευσης.

  1. Μείωση καφεΐνης.

Ακριβώς όπως η ζάχαρη, η καφεΐνη μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε αγχώδεις και πολύ πιο ανήσυχοι λόγω της διεγερτικής δράσης που προκαλεί στον οργανισμό. Εάν αισθάνεστε νευρικοί μετά από ένα φλιτζάνι καφέ, προτιμήστε τσάι από βότανα όπως χαμομήλι ή πράσινο τσάι.

  1. Περισσότερα προβιοτικά.

Είναι γνωστό ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε προβιοτικά στηρίζουν επαρκώς την υγεία του πεπτικού συστήματος, οπότε μειώνουν και το άγχος. Σύμφωνα με μελέτες, τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν την ιδιότητα να μειώνουν το στρες! (6) Επομένως, δοκιμάστε στη διατροφή σας ένα κομμάτι ξινολάχανο, λίγο κίμτσι ή τουρσί και πιείτε λίγη κομπούχα που θεραπεύει το έντερο.

  1. Λιγότερη γλουτένη.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να απομακρύνουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους και μάλλον έχουν δίκιο. Σύμφωνα με μελέτες η ανοσολογική απόκριση λόγω ευαισθησίας στη γλουτένη συνδέεται με ορισμένες ψυχιατρικές παθήσεις. (7) Εάν καταναλώνετε γλουτένη και υποφέρετε από άγχος, ίσως αξίζει να την απομακρύνετε από τη διατροφή σας για να δείτε πώς επηρεάζει την ψυχική σας υγεία.

  1. Περισσότερα τρόφιμα που φτιάχνουν τη διάθεση.

Ιδέες για υγιεινά σνακ με 5 καθαρούς υδατάνθρακες – ή και λιγότερους!

Φροντίστε τον εαυτό σας προσφέροντάς του τροφές που τονώνουν τη διάθεση, όπως ωμό κακάο, βατόμουρα και αβοκάντο. Σύμφωνα με μελέτες τα βατόμουρα επιδρούν θετικά στη διάθεση των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων, επομένως αναζητήστε γευστικές συνταγές με τροφές που ανεβάζουν τη διάθεση για όλη την οικογένεια. (8, 9)

  1. Περισσότερα ωμέγα-3.

Είναι γνωστό ότι οι τροφές με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας και, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ελέγχουν και το στρες. (10) Προσθέστε άγριο σολομό στη διατροφή σας δύο φορές την εβδομάδα, ή συμπληρώστε με ιχθυέλαιο υψηλής ποιότητας.

  1. Περισσότερη βιταμίνη Β.

Βιταμίνες Β

Το σύμπλεγμα της βιταμίνης Β χρησιμοποιείται χρόνια τώρα για την τόνωση της διάθεσης και τη μείωση του άγχους. (11) Μπορείτε να προσθέσετε στην διατροφή σας αβοκάντο, αμύγδαλα και ζωικά προϊόντα ελευθέρας βοσκής για πρόσληψη επαρκούς ποσότητας βιταμινών Β για να σταθεροποιήσετε τη διάθεση και να μειώσετε το άγχος.

Ανακεφαλαιώνοντας…

Εάν υποφέρετε από άγχος, λάβετε υπ΄όψιν ότι η αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Για αρχή μπορείτε να στηρίξετε την υγεία του εντέρου προσθέτοντας στη διατροφή σας περισσότερες τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, καταπολεμώντας τυχόν φλεγμονές, σταθεροποιώντας το σάκχαρο στο αίμα, μειώνοντας τη ζάχαρη και αποφεύγοντας τροφές και ποτά που προκαλούν άγχος όπως η καφεΐνη και η γλουτένη. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η διατροφή συνδέεται άμεσα με τη διάθεση, οπότε ήρθε η ώρα να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για μια καλύτερη ψυχική υγεία μέσω μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής!

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.