Το λουτρό αποτοξίνωσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε και να απομακρύνετε τις τοξίνες από τον οργανισμό σας. Ωστόσο, η σωστή αποτοξίνωση χρειάζεται αυτό που λέγεται «αυτοφαγία»! Είναι μια φυσική διαδικασία καθαρισμού και ένας εκπληκτικός τρόπος για τη βελτίωση της υγείας και τη στήριξη της κυτταρικής ομοιόστασης.

Τι είναι η αυτοφαγία;

Η αυτοφαγία είναι μια διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού όπου το σώμα χρησιμοποιεί παλιά στοιχεία  ως δομικό υλικό δημιουργίας νέων κυττάρων. Επειδή ανακυκλώνει πρώτα τα “άχρηστα” κύτταρα, η αυτοφαγία είναι μια διαδικασία που βοηθά στη βελτίωση της υγείας γενικά.

Το 2016, ο Ιάπωνας επιστήμονας Yoshinori Ohsumi κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για την έρευνα πάνω στους μηχανισμούς της αυτοφαγίας, ανοίγοντας τον δρόμο για μια καλύτερη κατανόηση των ασθενειών και του ρόλου της αυτοφαγίας στην καταπολέμησή αυτών.

Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η διαταραχή της αυτοφαγίας μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως νευροεκφυλισμό, καρκίνο, διαβήτη, ηπατοπάθεια, αυτοάνοσες ασθένειες και λοιμώξεις, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη του 2010.

Πώς λειτουργεί η αυτοφαγία;

Η διαδικασία αποτοξίνωσης μέσω της αυτοφαγίας ενεργοποιείται από στρεσογόνους παράγοντες στο σώμα, αλλά οι ερευνητές διερεύνησαν πώς αυτοί οι παράγοντες άγχους προκάλεσαν αυτή τη διαδικασία αυτοκαθαρισμού.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια πρωτεΐνη (p62) είναι υπεύθυνη για την πρόκληση αυτοφαγίας. Τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS), τα οποία είναι ένα μεταβολικό παραπροϊόν, ενεργοποιούν την p62 για να γίνει έναρξη καθαρισμού των παλαιών στοιχείων. Αυτός είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης που βοηθά στη βελτιστοποίηση των κυττάρων στο σώμα και βοηθά τη μακροζωία. Η αυτοφαγία είναι μια διαδικασία που βοηθά στη μείωση της βλάβης του στρες στο σώμα.

Στη μελέτη, οι ερευνητές δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένες μύγες φρούτων με το τμήμα της p62 που είναι υπεύθυνο για την αυτοφαγία. Οι μύγες αυτές δεν έχουν κανονικά την ικανότητα να  καθαρίζουν τον οργανισμό τους μέσα από την αυτοφαγία. Ζούσαν περισσότερο υπό συνθήκες άγχους σε σχέση με εκείνες χωρίς την πρωτεΐνη p62. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αυτοφαγία μπορεί να είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και άλλων ζητημάτων γύρω από τη διαδικασία γήρανσης.

Οφέλη της αυτοφαγίας!

Η αυτοφαγία είναι μια εξαιρετικά έξυπνη διαδικασία που χρησιμοποιεί το σώμα μας για την υγεία των κυττάρων. Επειδή ανακυκλώνει παλιά ή δυσλειτουργικά στοιχεία του οργανισμού, η αυτοφαγία βοηθά το σώμα να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια στέρησης θρεπτικών στοιχείων (πείνα, νηστεία, κέτωση κ.λπ.). Στην ουσία, το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει παλιές πρωτεΐνες για καύσιμα όταν δεν εισέρχονται νέες πρωτεΐνες στο σώμα.

Η αυτοφαγία προλαμβάνει επίσης την τοξική συσσώρευση κατεστραμμένων κυτταρικών συστατικών στο σώμα, ιδιαίτερα των μιτοχονδρίων, και προκαλεί κυτταρικό θάνατο.

Η αυτοφαγία έχει πολλά άλλα πλεονεκτήματα!

Μείωση κινδύνου καρκινογένεσης

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 η αυτοφαγία είναι μια προσαρμόσιμη διαδικασία που μπορεί να επιλέξει ποια υλικά θα ανακυκλωθούν ανάλογα με το είδος του στρες στο οποίο βρίσκεται το σώμα. Η μελέτη συνεχίζει, αναφέροντας ότι αυτή η προσαρμοστικότητα καθιστά την αυτοφαγία σημαντικό μέρος της εξάρτησης από τον καρκίνο και η παρεμπόδιση της αυτοφαγίας μπορεί να προκαλέσει κακοήθη νόσο. Ωστόσο, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Clinical Cancer Research διαπίστωσε ότι ορισμένοι τύποι καρκίνου εξαρτώνται από την αυτοφαγία και ότι η καταστολή της αυτοφαγίας είναι η καλύτερη θεραπεία για αυτούς τους καρκίνους. Αυτές οι πληροφορίες δείχνουν ότι πρόκειται για περίπλοκο θέμα που χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Υγεία της καρδιάς

Σύμφωνα με μια μελέτη, οι καρδιακές παθήσεις που προκαλούνται λόγω γήρατος συνήθως χαρακτηρίζονται από «υπερτροφία, ίνωση και συσσώρευση κακών πρωτεϊνών και δυσλειτουργικών μιτοχονδρίων». Η αυτοφαγία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απομάκρυνσης αυτών των δυσλειτουργικών υλικών, αλλά συχνά μειώνεται με την ηλικία. Έτσι, είναι ουσιαστικό το γεγονός ότι η αυξανόμενη διαδικασία αυτοφαγίας θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των καρδιακών προβλημάτων που σχετίζονται με την ηλικία, κάτι που υποστηρίζεται από τη μελέτη. Σε μελέτες σε πειραματόζωα, η απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών βελτίωσε το κυτταρικό περιβάλλον και συνεπώς την υγεία της καρδιάς.

Νόσος Αλτσχάιμερ

Η αυτοφαγία είναι μια κρίσιμη διαδικασία για την πρωτεϊνική ομοιόσταση και την κυτταρική υγεία. Οι ερευνητές και οι ειδικοί τείνουν να συμφωνήσουν ότι το έλλειμμα της αυτοφαγίας στο σώμα πιθανά συμβάλει σε νευροεκφυλιστικές νόσους όπως η νόσος του Πάρκινσον και του Alzheimer. Η βελτίωση της αυτοφαγίας στο σώμα μπορεί στη συνέχεια να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer ή μπορεί να είναι το κλειδί στην αντιστροφή του.

Αύξηση της μακροβιότητας

Η αυτοφαγία είναι μια διαδικασία επιβίωσης που επιτρέπει στους ανθρώπους να επιβιώσουν και να λειτουργήσουν σωστά σε αγχωτικές συνθήκες. Εξαιτίας αυτού, η αυτοφαγία ενδεχομένως να βοηθά στη μακροζωΐα. Αλλά οι ερευνητές δεν είναι απολύτως σαφείς για το πώς η αυτοφαγία επηρεάζει τη μακροζωία και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το θέμα χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Πώς ενεργοποιείται η αυτοφαγία

Η αυτοφαγία ενεργοποιείται όταν το σώμα υφίσταται ικανή ποσότητα άγχους που θα προκαλέσει μια βιο-μηχανική αντίδραση. Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι για να γίνει κάτι τέτοιο:

Νηστεία

Ο περιορισμός της κατανάλωσης της τροφής για ορισμένο χρονικό διάστημα είναι ένας τρόπος για να προκαλέσετε αυτοφαγία. Σύμφωνα με τον Dr. Daniel Pompa, η 3η και 4η ημέρα λήψης νερού (νηστεία νερού) είναι το σημείο ενεργοποίησης της αυτοφαγίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι ημέρες 3-4 ήταν αρκετά δύσκολες, αλλά στη συνέχεια τα άτομα δήλωσαν ότι, αργότερα, ένιωσαν γεμάτοι ενέργεια.

Εάν δεν είστε έτοιμοι για 3-7 ημέρες νηστείας νερού, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να απολαύσετε κάποια παρόμοια πλεονεκτήματα:

  • Διαλείπουσα νηστεία – η διαλείπουσα νηστεία είναι η μείωση συχνότητας των γευμάτων (όχι λιγότερη ποσότητα τροφής). Ο ύπνος είναι ήδη περίοδος νηστείας. Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να διευρυνθεί, δηλαδή, μπορείτε να γευματίσετε στις 20:00 και να μην φάτε τίποτα μέχρι το μεσημέρι της επόμενης μέρας. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι όσο μικρότερο είναι το κενό, τόσο το καλύτερο και θεωρούν ότι ένας καλό στόχος είναι να παραμένουμε νηστικοί για διάστημα 4-8 ωρών.
  • Διατροφή περιορισμένης χρονικής διάρκειας (TRE) – Μοιάζει πολύ με την διαλείπουσα νηστεία, αλλά εμπεριέχει επίσης ένα στοιχείο κιρκαδικού ρυθμού. Η TRE θεωρεί ότι πρέπει να καταναλώνουμε τροφές όταν το σώμα είναι σε καλύτερη κατάσταση να διαχειριστεί την τροφή (νωρίτερα μέσα στην ημέρα) και να διακόψουμε την κατανάλωση όταν αρχίζει να βραδιάζει, που το σώμα και ο μεταβολισμός μειώνονται. Σύμφωνα με την TRE το δείπνο μπορεί να είναι στις 5 μ.μ. και να μην τρώμε τίποτα μέχρι τις 8 το επόμενο πρωί.
  • Γυμναστική και νηστεία – Το πρώτο βήμα θα ήταν η κατανάλωση 3 ολοκληρωμένων γευμάτων την ημέρα και η διακοπή των σνακ. Στη συνέχεια, θα μπορούσατε να ασκηθείτε και να αυξήσετε τον χρόνο νηστείας περισσότερο (12 ώρες για να αρχή) και ενδεχομένως να μειώσετε τη συχνότητα σε δύο γεύματα με διαφορά 4-8 ώρες.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα Δείχνει ότι η Νηστεία για 72ώρες μπορεί να Αναγεννήσει το Ανοσοποιητικό Σύστημα

Kέτωση

Ενώ η νηστεία έχει πολλά οφέλη πέρα ​​από την ενεργοποίηση της αυτοφαγίας, δεν είναι πάντοτε εφικτή. Ωστόσο, η «κέτωση» μπορεί να σας προσφέρει πολλά από τα οφέλη της αυτοφαγίας.

Η κέτωση είναι μια κατάσταση στην οποία το σώμα σας χρησιμοποιεί λίπος ως καύσιμο αντί για γλυκόζη (όπως κατά τη διάρκεια νηστείας). Αλλά η κέτωση μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την εξάλειψη όλων των τροφίμων. Αντ ‘αυτού, μπορείτε να καταναλώνετε πολλά λιπαρά, μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης, χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως η κετογονική δίαιτα.

Αυτό το είδος διατροφής μειώνει τους υδατάνθρακες έτσι ώστε το σώμα να αναγκάζεται και πάλι να αρχίσει να χρησιμοποιεί λίπος για καύσιμο. Επειδή το λίπος καίγεται καλύτερα από τους υδατάνθρακες και η αυτοφαγία οδηγεί στην ανακύκλωση του παλαιού υλικού, η κέτωση μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία των κυττάρων.

Ο Dr. Pompa συνιστά να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα. Για μερικούς ανθρώπους ίσως να μην είναι εφικτή μια καθημερινή κετογονική διατροφή. Μερικές γυναίκες θεωρούν ότι λειτουργούν καλύτερα εάν τρώνε περισσότερους υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της περιόδου και στη συνέχεια επιστρέφουν στη δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Άλλοι διαπιστώνουν ότι μια κετογονική διατροφή 6 ημέρες την εβδομάδα και μια ημέρα με υδατάνθρακες μία φορά την εβδομάδα βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά τους δίνει τα ίδια οφέλη μιας κετογονικής διατροφής.

Ελέγξτε!

Υπάρχουν μετρητές όπως το Keto Mojo για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν είμαστε σε διαδικασία κέτωσης ή όχι. Μετράει μια μικρή σταγόνα αίματος και ελέγχει τα επίπεδα κετόνης αίματος. Τα επίπεδα 0.5-1.5 mmol / L θεωρούνται θρεπτική κέτωση και 1.5-3 mmol / L θεωρείται βέλτιστη για καύση λίπους και πιθανώς για αυτοφαγία.

Καθώς το σώμα προσαρμόζεται, αποκτάμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε και να βγαίνουμε γρήγορα από τη διαδικασία κέτωσης.

Άσκηση

Η άσκηση προσφέρει πολλά οφέλη, έτσι δεν αποτελεί έκπληξη ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενεργοποίηση της αυτοφαγίας. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012, η αυτοφαγία είναι υπεύθυνη για τα μεταβολικά οφέλη της άσκησης. Η άσκηση προκαλεί αυτοφαγία στα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των μυών, του ήπατος, του παγκρέατος και του λιπώδους ιστού.

Δεν είναι σαφές ποια μορφή άσκησης είναι πιο επωφελής. Εντούτοις, η προπόνηση υψηλών εντάσεων (HIIT) έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων. Αλλά οποιαδήποτε άσκηση προσφέρει κάποιο όφελος, οπότε απλά γυμναστείτε!

Σάουνα

Τα οφέλη της σάουνας είναι δεδομένα και μάλιστα είναι τόσο ευεργετική που μπορεί να τονώσει την αυτοφαγία. Σύμφωνα με έρευνες, η σάουνα μπορεί να βελτιώσει την κυτταρική υγεία ενεργοποιώντας την αυτοφαγία. Ο λόγος είναι ότι η θερμότητα από τη σάουνα προκαλεί κάποια πίεση στο σώμα, που στη συνέχεια διεγείρει αυτή τη διαδικασία αποτοξίνωσης.

Αυτοφαγία και αποτοξίνωση

Το σώμα είναι περίπλοκη μηχανή, αλλά εξίσου καταπληκτική και έξυπνη. Η αυτοφαγία είναι ένας λαμπρός τρόπος που ο οργανισμός προσαρμόζεται για να αντιμετωπίσει στρεσογόνους παράγοντες και να βελτιώσει την κυτταρική υγεία. Αυτό που είναι ακόμα πιο συναρπαστικό στη χρήση της αυτοφαγίας για τη βελτίωση της υγείας είναι ότι μπορεί να γίνει από όλους. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε εξοπλισμό ή ακριβά συμπληρώματα! Η διαδικασία της είναι τόσο απλή όσο η ενεργοποίηση και η δημιουργία μικρών στρεσογόνων παραγόντων που τελικά συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας μας!

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.