Όλοι μας περνάμε περιόδους έντονου άγχους, που ίσως επηρεάζει κατά καιρούς την ποιότητα ζωής μας. Ωστόσο, ίσως να πάσχουμε από μόνιμο άγχος, γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει, καθώς το διαρκές άγχος έχει συνέπειες, όπως αλλαγές συμπεριφοράς αλλά και σοβαρές συνέπειες στη σωματική μας υγεία.

Ας δούμε κάποια πρόσθετα στοιχεία για τις βασικές επιπτώσεις που έχει το άγχος στον οργανισμό μας.

 

Οι επιπτώσεις του άγχους στο σώμα μας.

Το άγχος είναι φυσιολογική διάσταση της ζωής. Μπορεί να νιώσουμε άγχος πριν μιλήσουμε μπροστά σε κόσμο, ή πριν μια επαγγελματική συνέντευξη.

Βραχυπρόθεσμα, το άγχος αυξάνει την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό, συγκεντρώνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, εκεί που είναι απαραίτητη. Αυτή η πολύ φυσική αντίδραση μας προετοιμάζει να αντιμετωπίσουμε μια έντονη κατάσταση. Εάν όμως γίνει πολύ έντονη, μπορεί να νιώσουμε ζαλάδα και ναυτία. Μια υπερβολική ή επίμονη κατάσταση άγχους μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία.

Οι διαταραχές άγχους μπορεί να συμβούν σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής, αλλά συνήθως εμφανίζονται στη μέση ηλικία, με τις γυναίκες να είναι πιο επιρρεπείς, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.

Οι έντονες εμπειρίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαταραχής άγχους και τα συμπτώματα ενδεχομένως να ξεκινήσουν αμέσως ή χρόνια αργότερα. Μια σοβαρή κατάσταση υγείας, ή χρήση ουσιών μπορεί επίσης να οδηγήσει Pvσε μια διαταραχή άγχους.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαταραχών άγχους και περιλαμβάνουν:

Γενικευμένη διαταραχή άγχους.

Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από υπερβολική ταραχή, χωρίς λογική αιτία. Η Αμερικανική Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης εκτιμά ότι η κατάσταση αυτή επηρεάζει περίπου 6,8 εκατομμύρια Αμερικανούς ενήλικες ετησίως.

Η γενικευμένη διαταραχή άγχους διαγιγνώσκεται όταν η ακραίας μορφής ανησυχία για εύρος περιπτώσεων διαρκεί έξι μήνες ή και περισσότερο. Εάν αντιμετωπίζετε μια ήπια περίπτωση άγχους, πιθανότατα μπορείτε να ολοκληρώσετε τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή μας.(1)

Κοινωνική διαταραχή άγχους.

Αυτή η διαταραχή εμπεριέχει υπερβολικό φόβο έναντι κοινωνικών καταστάσεων και της κριτικής της ή ταπείνωσης από τους άλλους. Αυτή η σοβαρή φοβία κοινωνικού χαρακτήρα ενδεχομένως να αφήσει αίσθημα ντροπής.

Η τυπική ηλικία έναρξης είναι τα 13. Περισσότερο από το ένα τρίτο των ατόμων με αγχώδη κοινωνική διαταραχή περιμένουν μια δεκαετία ή και περισσότερο πριν ζητήσουν βοήθεια.(2)

Ανακεφαλαίωση.

Όλοι υποφέρουν από άγχος σε διάφορες φάσεις της ζωής τους, αλλά το χρόνιο άγχος μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής μας. Εκτός από αλλαγές συμπεριφοράς, το άγχος μπορεί επίσης να έχει σοβαρές συνέπειες στη σωματική μας υγεία.

Ας δούμε κάποια στοιχεία σχετικά με τη σωματοποίηση του άγχους, δηλαδή τις βασικές επιπτώσεις που έχει το άγχος στο σώμα μας.

Διαβάστε επίσης: Πώς να ελευθερώσετε το στρες που είναι συσσωρευμένο στο σώμα σας

Οι συνέπειες που έχει το άγχος στο σώμα μας.

Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)

Η διαταραχή αυτή αναπτύσσεται μετά από ένα τραυματικό βίωμα. Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν αμέσως ή να καθυστερήσουν για χρόνια. Οι συνήθεις αιτίες περιλαμβάνουν πόλεμο, φυσικές καταστροφές ή φυσικές επιθέσεις. Εάν έχετε διαταραχή μετατραυματικού στρες, ίσως αντιμετωπίσετε αναδρομές, ξαναζώντας την τραυματική εμπειρία ξανά και ξανά. Μπορεί να θυμηθείτε ή να τρομάξετε εύκολα και ίσως να αποσυρθείτε συναισθηματικά. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν εφιάλτες, αϋπνία και θλίψη.

Τα επεισόδια ενεργοποιούνται, ενδεχομένως, χωρίς προειδοποίηση.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD)

Τα άτομα που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο ενδεχομένως να συναρπάζονται με την επιθυμία να εκτελούν συγκεκριμένες τελετουργίες (καταναγκασμούς) ξανά και ξανά, ή να βιώνουν ενοχλητικές και ανεπιθύμητες σκέψεις που μπορεί να είναι τρομακτικές (εμμονές). Οι συνήθεις καταναγκασμοί περιλαμβάνουν πλύσιμο των χεριών, καταμέτρηση ή έλεγχο μιας διαδικασίας. Οι κοινές εμμονές περιλαμβάνουν ανησυχίες σχετικά με την καθαριότητα, τις επιθετικές παρορμήσεις και την ανάγκη για συμμετρία.(3)

Φοβίες.

Οι φοβίες περιλαμβάνουν φόβο στενών χώρων (κλειστοφοβία), υψοφοβία, κ.λπ.. Μπορεί να έχετε ισχυρή επιθυμία αποφυγής του φοβερού αντικειμένου, ή της κατάστασης.

Διαταραχή πανικού.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί κρίσεις πανικού, αυθόρμητα συναισθήματα άγχους, τρόμου ή επικείμενης καταστροφής. Τα φυσικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ταχυπαλμία, πόνο στο στήθος και δύσπνοια και ενδεχομένως να εμφανίζονται ανά πάσα στιγμή. Μπορείτε επίσης να συνοδεύεται με άλλο τύπο διαταραχής άγχους, όπως με διαταραχή πανικού.

Κεντρικό νευρικό σύστημα

Το χρόνιο άγχος προκαλεί απελευθέρωση ορμονών σε τακτική βάση. Αυτό μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα συμπτωμάτων όπως πονοκέφαλος, ζαλάδες και κατάθλιψη.

Στην φάση άγχους, ο εγκέφαλος γεμίζει το νευρικό σύστημα με ορμόνες και χημικά που αποσκοπούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε μια απειλή. Η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη είναι δύο παραδείγματα αυτών των ουσιών.

Αυτό μπορεί να είναι απαραίτητο σε μια περίπτωση περιστασιακού γεγονότος υψηλού στρες, όμως η μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες στρες μπορεί να είναι πιο επιβλαβής για τη σωματική μας υγεία μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, η μακροχρόνια έκθεση σε κορτιζόλη μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Καρδιαγγειακό σύστημα.

Οι διαταραχές άγχους προκαλούν ταχυπαλμία και πόνο στο στήθος. Ίσως διατρέχουμε αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης και καρδιακών παθήσεων. Αν πάσχετε ήδη από καρδιακή νόσο, οι διαταραχές άγχους μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίων επεισοδίων.(4)

Πεπτικό σύστημα.

Το άγχος επηρεάζει επίσης και το πεπτικό μας σύστημα. Ενδεχομένως να υποφέρουμε από στομαχικές διαταραχές, ναυτία, διάρροια και άλλα πεπτικά προβλήματα, ενώ η απώλεια όρεξης είναι ένα ενδεχόμενο.

Ίσως οι διαταραχές άγχους να σχετίζονται με την εκδήλωση ανάπτυξης συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) μετά από εντερική λοίμωξη. Το ευερέθιστο έντερο μπορεί να προκαλέσει έμετο, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει απελευθέρωση χημικών ουσιών και ορμονών, όπως η αδρεναλίνη. Βραχυπρόθεσμα, αυτό αυξάνει τους παλμούς και τον ρυθμό αναπνοής, για να πάρει ο εγκέφαλος περισσότερο οξυγόνο. Αυτό μας προετοιμάζει για να αντιμετωπίσουμε μια έντονη κατάσταση. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί επίσης να επωφεληθεί. Στην περίπτωση του περιστασιακού άγχους, το σώμα μας επιστρέφει στην κανονική του λειτουργία μόλις η κατάσταση συναγερμού λήξει.

Ωστόσο, εάν νιώθετε επανειλημμένα άγχος το οποίο διαρκεί πολύ, το σώμα δεν λαμβάνει ποτέ σήμα για να επιστρέψει στην κανονική λειτουργία. Αυτό μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μας αφήσει έκθετους σε ιογενείς λοιμώξεις και συχνές ασθένειες. Επίσης, ο τακτικός εμβολιασμός μπορεί να μην λειτουργεί σωστά σε περίπτωση άγχους.

Αναπνευστικό σύστημα


Το άγχος προκαλεί γρήγορη, ρηχή αναπνοή. Εάν έχετε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD), μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με το άγχος. Το άγχος μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος.

Διαβάστε επίσης: Διαφραγματική αναπνοή: Τεχνική αναπνοής γιόγκα για το έντονο στρες ή άγχος

Άλλες επιδράσεις

Η διαταραχή άγχους μπορεί να προκαλέσει άλλα συμπτώματα, όπως:

  • πονοκεφάλους
  • μυϊκή ένταση
  • αυπνία
  • κατάθλιψη
  • κοινωνική απομόνωση

Διαβάστε επίσης: 10 Οφέλη της Κανναβιδιόλης CBD για το Πόνο και το Άγχος που θα σας Καταπλήξουν!

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.