Μια αρχαία παράδοση για φυσική θεραπεία και πρόληψη από ασθένειες!

Η Αγιουρβέδα είναι σύστημα φυσικής θεραπείας που  μας έρχεται από πολύ παλιά, από τα βάθη της παράδοσης. Η παρουσία της δεσπόζει εδώ και περίπου 5.000 χρόνια και η λειτουργία της έχει αντέξει στο πέρασμα του χρόνου. Οι απαρχές της βρίσκονται στον Βεδικό πολιτισμό της Ινδίας και θεωρείται από πολλούς ως η παλαιότερη θεραπευτική επιστήμη που υπάρχει. Η θεραπευτική της λειτουργία βασίζεται στην προϋπόθεση ότι υπάρχουν τρία doshas, (ενέργειες), η Vata, η Pitta και η Kapha ενώ η εκάστοτε ασθένεια προέρχεται από μια ανισορροπία μεταξύ των τριών αυτών ενεργειών.

Ο πρωταρχικός στόχος της αγιουρβεδικής  ιατρικής είναι να προσφέρει μακροζωΐα και υγεία στους ανθρώπους και να τους βοηθήσει να έχουν ισορροπημένη ζωή χωρίς να χρειάζονται συνταγογραφούμενα φάρμακα, περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις, χωρίς να βασανίζονται από οδυνηρές καταστάσεις. Στην πραγματικότητα, η ίδια η λέξη Αγιουρβέδα σημαίνει στα σανσκριτικά κάτι παρόμοιο με τη φράση «βίος χτισμένος πάνω στη γνώση», ή «επιστήμη της ζωής».

Αν και οι άνθρωποι που ζουν στην Ινδία έχουν βασιστεί αιώνες τώρα στην παραδοσιακή αυτή ιατρική για να θεραπεύσουν τα πάντα, από την υπογονιμότητα έως τα πεπτικά προβλήματα, ευτυχώς τα τελευταία χρόνια – δεδομένου η συμπληρωματική και εναλλακτική θεραπευτική πρακτική αποκτά όλο και περισσότερους θιασώτες σε όλο τον κόσμο – το ενδιαφέρον για το αγιουρβεδικό σύστημα έχει αναζωπυρωθεί σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει να προσφέρει σπουδαία αποτελέσματα.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland, η αγιουρβεδική ιατρική μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία φλεγμονωδών, ορμονικών, πεπτικών και αυτοάνοσων παθήσεων, όπως:
• Η ασθένεια Αλτσχάϊμερ
• Άγχος ή κατάθλιψη
• Ασθμα
• Καρκίνος
• Άνοια
• Δυσμηνόρροια (επώδυνη εμμηνόρροια)
• Έρπης
• Υψηλή αρτηριακή πίεση ή χοληστερόλη
• Νόσο του Parkinson
• Προβλήματα λόγω εμμηνόπαυσης
• Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) και κράμπες

Τα αγιουρβεδικά βότανα και διάφορες πρακτικές όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός, έχουν επίσης αποδειχθεί χρήσιμες στη σπιτική θεραπεία συμπτωμάτων όπως η ακμή, ενώ ανακουφίζουν από τη χρόνια δυσκοιλιότητα ή το IBS, καταπολεμώντας το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, μειώνοντας τον πόνο και τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Πώς λειτουργεί η αγιουρβεδική ιατρική;

Τα όπλα της αγιουρβεδικής ιατρικής είναι μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, αλλαγές στον τρόπο ζωής, ανακούφιση από το στρες και οι πρακτικοί της ιατρικής αυτής χρησιμοποιούν διάφορα βότανα για να θεραπεύσουν κάθε είδους καταστάσεις, βοηθώντας το σώμα να επανακτήσει την ισορροπία του. Η γενική θεώρηση της ιατρικής αυτής είναι ότι η ασθένεια και η ταλαιπωρία οφείλονται σε μια ανισορροπία μεταξύ των 3 ενεργειών, των τριών βασικών τύπων ενέργειας του σώματος: Vata, Pitta και and Kapha.

Σύμφωνα με την αγιουρβεδική ιατρική, καθένας από εμάς είναι μοναδικός όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ αυτών των τριών τύπων ενέργειας (ή της προσωπικότητας) σε ατομικό επίπεδο. Η προσωπικότητα του καθενός από εμάς έχει ορισμένες vata, pitta και kapha, συνήθως όμως μια ή δύο από αυτές κυριαρχούν περισσότερο σε ένα συγκεκριμένο άτομο. Αυτό τελικά ρυθμίζει τον τύπο σώματος, την όρεξη, τα επίπεδα ενέργειας, τις διαθέσεις και τις τάσεις. Κάθε dosha έχει τόσο βιολογικά όσο και συναισθηματικά χαρακτηριστικά, οπότε οι πρακτικοί της αγιουρβεδικής ιατρικής χρησιμοποιούν τα τρία doshas για να περιγράψουν κοινά χαρακτηριστικά του τύπου και της προσωπικότητας του ατόμου.

Σε αντίθεση με την προσέγγιση της δυτικής ιατρικής που συνταγογραφεί φάρμακα που ταιριάζουν σε όλους, χωρίς να λαμβάνει υπ΄όψιν την τεράστια ποικιλομορφία των ασθενών, η αγιουρβεδική ιατρική λαμβάνει υπόψη την ατομικότητα του εκάστοτε ασθενούς όταν συνταγογραφεί ολιστικές θεραπείες.

Οι 3 ενέργειες της Αγιουρβεδικής ιατρικής!

  • Vata Η ενέργεια Vata θεωρείται ότι μοιάζει με τον άνεμο. Είναι κυρίως υπεύθυνη για την κινητικότητα, την κυκλοφορία, την αναπνοή και άλλες βασικές λειτουργίες του σώματος. Οι τύποι Βάτα είναι γνωστοί ως δημιουργικοί και ενεργητικοί όταν βρίσκονται σε ισορροπία, αλλά φοβούνται, αγχώνονται και «αφαιρούνται» όταν δεν είναι. Φυσικά, οι τύποι της ενέργειας vata είναι συνήθως λεπτεπίλεπτοι,  έχουν μικρότερα οστά και δεν παίρνουν εύκολα βάρος. Επίσης, μπορεί να κρυώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, να έχουν ένα ευαίσθητο πεπτικό σύστημα και ξηρό, ευαίσθητο δέρμα.
  • Pitta Η pitta είναι εκείνη η ενεργειακή δύναμη που ρυθμίζει τη μεγαλύτερη μεταβολική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της πέψης, της απορρόφησης θρεπτικών ουσιών, της θερμοκρασίας του σώματος και της ενέργειας που καταναλώνεται. Οι τύποι Pitta είναι έξυπνοι, σκληροί και ανταγωνιστικοί όταν βρίσκονται σε ισορροπία, αλλά γίνονται υπερβολικά θυμωμένοι και επιθετικοί όταν δεν είναι σε ισορροπία. Είναι άνθρωποι μέτριας κατασκευής, αθλητικοί και ευπροσάρμοστοι όσον αφορά το βάρος ή τη μυϊκή τους μάζα.
  • Kapha η ενέργεια Kapha ελέγχει την ανάπτυξη του σώματος και θεωρείται η ενέργεια που φροντίζει και μεριμνά. Παρέχει ενυδάτωση στα κύτταρα και τα όργανα και βοηθά στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Τα άτομα με κυρίαρχη την ενέργεια Kapha είναι γνωστοί για τον ρεαλισμό τους, είναι υποστηρικτικοί, αγαπούν και συγχωρούν όταν βρίσκονται σε ισορροπία – λειτουργούν σχεδόν μητρικά. Ωστόσο, γίνονται επίσης οκνηροί, ανασφαλείς, ζηλόφθονες και θλιμμένοι όταν δεν χάνουν την ισορροπία τους.

Όταν οι τρεις doshas βρίσκονται σε ισορροπία – αποφεύγοντας την κυριαρχία της μίας έναντι των άλλων δύο, ή την παραμέληση κάποιας από τις τρεις –η αντιμετώπιση του άγχους, η υγιεινή διατροφή, η αντιμετώπιση των αλλαγών και η διατήρηση σχέσεων δρομολογούνται καλύτερα και η διαδικασία διευκολύνεται ακόμη περισσότερο και γίνεται αποτελεσματική.

Δύο από τις πιο σημαντικές πτυχές της αποκατάστασης της ισορροπίας στην αγιουρβεδική ιατρική είναι η προσαρμογή του οργανισμού στους φυσικούς ρυθμούς και ο συνδυασμός του τρόπου ζωής με τη φύση και τα κυκλικά πρότυπα. Ο μηχανισμός αυτός περιλαμβάνει την ευθυγράμμιση του επιπέδου δραστηριότητας, την επιλογή των διατροφικών συνηθειών, τον ύπνο, και γενικά τον τρόπο ζωής, με τον καιρό, τις εποχές – και για τις γυναίκες, ακόμη και με τους κύκλους της εμμήνου ρύσεως. Η Aγιουρβέδα μπορεί να σας βοηθήσει στη χαλάρωση του άγχους, ρυθμίζει την υγεία του κιρκαδικού μας ρυθμού, ενώ όλος ο οργανισμός και οι λειτουργίες του επωφελούνται από αυτές τις προσαρμογές, από τις ορμόνες έως την όρεξη.

Ένας πρακτικός της αγιουρβεδικής ιατρικής μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την αποκατάσταση και την εξισορρόπηση των ενεργειών, μέσω συγκεκριμένης διατροφής, θεραπευτικών βοτάνων και διεργασιών χαλάρωσης. Ο πρακτικός θα πάρει το ιατρικό σας ιστορικό, θα ελέγξει ζωτικά στοιχεία, όπως τον παλμό σας και τα ανακλαστικά σας, θα εξετάσει το δέρμα σας, το στόμα σας, τα ούλα και τη γλώσσα, θα αναφερθεί στην ποιότητα του ύπνο και των σχέσεών σας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες βοηθούν τον γιατρό να καθορίσει κατ΄αρχάς ποια είναι η βασική σας ενέργεια και στη συνέχεια να υπολογίσει ποιες από τις πτυχές της ενέργειας μπορεί να είναι εκτός ισορροπίας – για παράδειγμα, εάν είστε εργάζεστε υπερβολικά, εάν δεν κοιμάστε καλά, ή δεν καταναλώνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.