Όταν ανακαλύψετε ποιες ουσίες είναι τοξικές για το ανοσοποιητικό, το αναπνευστικό, το πεπτικό και το ενδοκρινικό σας σύστημα, μπορείτε να απομακρύνετε αυτές τις απειλές από το περιβάλλον στο οποίο ζείτε. Πιστεύουμε ότι βασική προϋπόθεση για να διατηρήσετε την υγεία σας, είναι η κατάλληλη ενημέρωση και γνώση. Παρακάτω σας παραθέτουμε τις 13 πιο κοινές απειλές που “κρύβονται” στον χώρο που ζείτε.

Ανακαλύψτε ποιες είναι οι καρκινογόνες ουσίες που “κρύβονται”  στο σπίτι σας.

1-Τα ρούχα σας μπορεί να είναι τοξικά. Έρευνα δηλώνει ότι τα συνθετικά υλικά, τα θερμοπλαστικά και τα ρούχα που δεν τσαλακώνονται μπορεί περιέχουν φορμαλδεΰδες. Η φορμαλδεΰδη θεωρείται καρκινογόνος ουσία για τον άνθρωπο και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του αναπνευστικού συστήματος. (1) Επιπροσθέτως, η έκθεση σε μπογιά, βερνίκι, κόλλα και προϊόντα καθαρισμού, τα οποία περιέχουν φορμαλδεΰδη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του ρινοφάρυγγα . () Εάν ζείτε δίπλα σε κάποια εγκατάσταση «υδραυλικής ρωγμάτωσης» , αυξάνεται η έκθεσή σας σε μη ασφαλείς ποσότητες φορμαλδεΰδης. Επίσης οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) είναι χημικές ουσίες που προκαλούν βλάβη του ήπατος, νεφρική βλάβη, και βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος. ()

2- Οι ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες μπορεί να βλάψουν τα κύτταρα του εγκεφάλου, τα μάτια και τους νευροδιαβιβαστές. Αποφύγετε την μπλε ακτινοβολία των υπολογιστών, το Wi-Fi, τα κινητά τηλέφωνα, τις τηλεοράσεις και άλλες ηλεκτρικές συσκευές κοντά στο σημείο όπου κοιμάστε. H ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία EMF δε διαταράσσει μόνο τον ύπνο και τις ορμόνες, αλλά συνδέεται και με τη διατάραξη του DNA. (2)

3 Βεβαιωθείτε ότι το στρώμα σας δεν έχει επεξεργαστεί με επιβραδυντικό φλόγας που μπορεί να οδηγήσει σε νόσο του θυρεοειδούς και σε καρκίνου του θυρεοειδούς. (3)

4 Το καθαριστήριο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας. Το τριχλωροαιθυλένιο είναι μια οργανική χημική ουσία που χρησιμοποιείται στο στεγνό καθάρισμα και συνδέεται με τον καρκίνο στο ήπαρ και στα νεφρά. (4) Υπάρχουν μη τοξικοί τρόποι στεγνού καθαρισμού των ρούχων σας.

5 Ποια φυτοφάρμακα χρησιμοποιείτε για να ψεκάσετε το γκαζόν σας; Οι περιβαλλοντικές χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινική διατάραξη συμπεριλαμβανομένων των φυτοφαρμάκων, έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο, (5) ειδικά του μαστού και τον καρκίνου του προστάτη. Η ατραζίνη (6) είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ζιζανιοκτόνα στις ΗΠΑ, και ψεκάζεται σε χλοοτάπητες, γήπεδα γκολφ μας και βρέθηκε ακόμα και στην παροχή νερού. Η ατραζίνη  ψεκάζεται σε συμβατικά τρόφιμα, όπως το καλαμπόκι, το ζαχαροκάλαμο, και το σιτάρι.

6 – Το φαρμακείο σας κρύβει κινδύνους. Η ακεταμινοφαίνη και τα ΜΣΑΦ σχετίζονται με σημαντικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του νεφρού. (7) Περίπου δεκαπέντε εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από κατάθλιψη. Υπάρχει μια σχέση μεταξύ της χρήσης των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και κινδύνου ορθοκολικού καρκίνου. (8) Να γνωρίζετε τις παρενέργειες που έχουν τα φάρμακά σας.

Διαβάστε επίσης: Θεραπεύστε το Άγχος με Έλαιο Λεβάντας και Αποφύγετε τις Επικίνδυνες Ουσίες που βρίσκονται στα Αντικαταθλιπτικά

7- Χημικές ουσίες που βρέθηκαν σε προϊόν πλυντηρίου, όπως: Downey® και Bounce® μπορεί να είναι επιβλαβείς για τους πνεύμονές σας (9). Η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων, η οποία θέτει τους κανονισμούς για τα είδη καθαρισμού, τα αποσμητικά χώρου και τα προϊόντα πλυντηρίου, επί του παρόντος δεν απαιτεί από τους κατασκευαστές να αποκαλύψουν οποιαδήποτε συστατικά στην ετικέτα. Σύμφωνα με την Anne Steinemann, (10), καθηγητής πολιτικής και περιβαλλοντικής μηχανικής και των δημοσίων υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, Σιάτλ  «Η αποκάλυψη όλων των συστατικών θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο βήμα να διαπιστωθεί τυχόν τοξικότητα καθώς και οι επιπτώσεις που έχουν στη υγεία.»

8- Προσοχή! Υπάρχει άμεση σύνδεση των επεξεργασμένων κρεάτων και του καρκίνου. «Το 2015 το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μπέικον, το ζαμπόν, και άλλα επεξεργασμένα κρέατα είναι καρκινογόνα για τον άνθρωπο. “Η κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%”. Η Αμερικανική οργάνωση καταναλωτών CSPI (Center for Science in the Public Interest) ζητά για μια προειδοποιητική ετικέτα στις συσκευασίες των επεξεργασμένου κρέατος που λέει:  «ΠΡΟΣΟΧΗ: η συχνή κατανάλωση των μεταποιημένων προϊόντων με βάση το κρέας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού.»

9 –Η ζάχαρη. Η ζάχαρη δεν τροφοδοτεί μόνο τα καρκινικά κύτταρα, τα παράγει. Υπάρχει συσχέτιση της υψηλής ινσουλίνης στο αίμα (11) και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη, του παγκρέατος, (12) και του μαστού. Ορισμένα προιοντα που περιέχουν ζάχαρη είναι εξαιρετικά εθιστικά.

10- Τα γαλακτοκομικά προϊόντα από αγελάδες στις οποίες έχει χορηγηθεί η αυξητική ορμόνη rBGH -γενετικώς τροποποιημένο αντίγραφο της σωματοτροπίνης, μιας ορμόνης φυσικά παραγόμενης από τα ζώα- ιδιοκτησίας της Monsanto, κατοχυρωμένη ως σωματοτροπίνη των βοοειδών (Bst). Η συγκεκριμένη ορμόνη χορηγείται στις αγελάδες για να παράγουν διπλάσια ποσότητα γάλακτος και έχει επιπτώσεις καταστροφικές στην υγεία των ζώων, αλλά και δυσάρεστα αποτελέσματα σε όσους καταναλώνουν το γάλα και τα παράγωγά του.  «Η ακμή, ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του προστάτη συνδέονται επιδημιολογικά με την πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων.» (13)

11- Ήρθε ο καιρός να ξεφορτωθείτε τα παλιά μπαχαρικά που είναι ξεχασμένα στο ντουλάπι σας. Τα μπαχαρικά αυτά μπορεί να είναι ληγμένα, να έχει αλλοιωθεί η μυρωδιά τους και να περιέχουν τοξικά συστατικά όπως: γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι σε Μαλτοδεξτρίνη, σιρόπι καλαμποκιού, καραμελόχρωμα, ασπαρτάμη, και τροποποιημένο άμυλο καλαμποκιού. Έχει βρεθεί ότι αυτές οι ουσίες είναι επιβλαβείς επιβλαβής για τα νεφρά μας. (14)

12 – Έρευνες των τελευταίων χρόνων δείχνουν ότι η υγεία των μιτοχονδρίων εξαρτάται κατα πολύ από τον τρόπο ζωής και τη διατροφή. (15) Τα μιτοχόνδρια είναι οι πηγές ενέργειάς μας. Οι εθισμοί, η λαιμαγία ή υπερβολική κατανάλωση MSG και trans λιπαρών οξέων μειώνει τη μιτοχονδριακή αποδοτικότητα και αυξάνει την παραγωγή δραστικών μορφών οξυγόνου (ROS). Η διαταραχής της δομής και της λειτουργίας των μιτοχονδρίων μπορεί να οδηγήσει σε κάποια ηπατική νόσο. (16)


13- Τα παιδιά μας εκτίθενται σε μια ποικιλία χημικών ουσιών που βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Μερικά από αυτά τα τοξικά συστατικά συνδέονται με τον καρκίνο.

Υπάρχει μια αφθονία των μη ασφαλών και μη φυσικών τροφίμων που καλοπροαίρετοι φίλουι και μέλη της  οικογένειά μας, μας προσφέρουν φέρει σε πάρτι ή συγκεντρώσεις. Αλλά, αν πάσχετε ήδη από φλεγμονή στο έντερο, (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κολίτιδα)στις αρθρώσεις, (αρθρίτιδα), στα οστά (οστεοπόρωση, κακή στοματική υγεία) και στον εγκέφαλο (άνοια, Alzheimer), η κατανάλωση αυτών των μη φυσικών τροφίμων δεν πρόκειται να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα, να είστε πιο χαρούμενοι ή να απολαύσετε την ημέρα μας. Το θετικό είναι ότι: μπορείτε να εξαλείψετε τη φλεγμονή, αποφεύγοντας όλα τα μη-φυσικά επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα.Αναζητείστε υγιεινά, θρεπτικά τρόφιμα, ασκηθείτε και θα διαπιστώσετε ότι θα νιώσετε ευεξία, θα έχετε περισσότερη ενέργεια και όρεξη για ζωή!