Η διατομική γη (DE) είναι ένα φυσικό προϊόν που αποτελείται από απολιθωμένα υπολείμματα μικροσκοπικών, υδρόβιων οργανισμών που ονομάζονται διάτομα. Καθώς, αποτελείται από τα κυτταρικά τοιχώματα/κελύφη μονοκύτταρων οργανισμών, εύκολα γίνεται λεπτή πούδρα. Στην πραγματικότητα, η σύνθεση των κυτταρικών τοιχωμάτων των διατόμων είναι από βιογενές πυρίτιο.

Μερικά κοινά προϊόντα που περιέχουν γη διατόμων απαντώνται σε μορφή σκόνης και υγρών υπό πίεση που χρησιμοποιούνται σε εξωτερικές επιφάνειες, αγροκτήματα, κήπους, ζωοτροφές αλλά και ως συμπληρωματικό τροφών που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Χρησιμοποιείται επίσης για το φιλτράρισμα του νερού, την παραγωγή τροφίμων, τα προϊόντα περιποίησης δέρματος, την καλλιέργεια και την εξουδετέρωση ελευθέρων ριζών, εντόμων, παρασίτων κι άλλων επιβλαβών  οργανισμών, μέσα από τη διαδικασία δέσμευσης. Έχει επίσης τη δυνατότητα να βελτιώσει τη λειτουργία του ασβεστίου, την ανοργανοποίηση των οστών, να προστατεύει τις αρθρώσεις, ενώ διαθέτει και αντιγηραντικές ιδιότητες.

6 Οφέλη που μας προσφέρει ο διατομίτης.

Τα οφέλη που κρύβει ο διατομίτης περιλαμβάνουν:

 • καλύτερη πέψη και εντερική λειτουργία
 • καλύτερη ηπατική λειτουργία και λειτουργία του παχέος εντέρου
 • καλύτερη αποτοξίνωση και απομάκρυνση βαρέων μετάλλων
 • ισχυρότερη ανοσολογική λειτουργία και προστασία από ασθένειες
 • καθαρότερο σπίτι, χωρίς παράσιτα και ιούς
 • πιο υγιές δέρμα, μαλλιά και νύχια
 • ενίσχυση των οστών και προστασία από κατάγματα ή οστεοπόρωση
 • καλύτερη υγεία των αρθρώσεων και των συνδέσμων
 • αύξηση της ενέργειας
 • αντιπαρασιτική λειτουργία των κατοικιδίων.

 1. Αποτοξίνωση του οργανισμού.

Η γη διατομών – γνωστή και ως διατομίτης – λειτουργεί σαν φυσικός παράγοντας αποτοξίνωσης, σκοτώνει παράσιτα και ιούς και ταυτόχρονα ενισχύει την αποτοξίνωση του αίματος. Είναι οικονομικό και απλό στη χρήση, αλλά πολύ πιο ασφαλές από άλλα προϊόντα αποτοξίνωσης.

Ο διατομίτης διατηρεί τα χαρακτηριστικά του ως σταθερό σωματίδιο, και παράλληλα αιωρείται όντας μέσα σε υγρό μέσο, ​​επιτρέποντας την καταπολέμηση βλαβών που οφείλονται στις ελεύθερες ρίζες. Ο διατομίτης αποτοξινώνει το αίμα και προσκολλάται σε ελεύθερες ρίζες και άλλες επιβλαβείς τοξίνες. Τα σωματίδια στη συνέχεια εξουδετερώνουν το φορτίο των ελεύθερων ριζών και τις αποβάλλουν μέσω του ιδρώτα, των ούρων και του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με μελέτες βοηθά επίσης στην εξάλειψη βαρέων μετάλλων από το σώμα, όπως το αλουμίνιο. (1)

 1. Φιλτράρει το νερό.

Ο διατομίτης είναι εξαιρετικό βοήθημα διήθησης. Έχει την ιδιότητα να φιλτράρει πολύ λεπτά σωματίδια που διαφορετικά περνάνε ή φράζουν τα φίλτρα.

Έτσι χρησιμοποιείται ευρέως στα φίλτρα νερού αλλά και σε δεξαμενές καθαρισμού ψαριών. Είναι επίσης σημαντικό στην παρασκευή μπύρας και κρασιού, σιροπιών, ζάχαρης και μελιού, καθώς δεν αλλοιώνει το χρώμα, τη γεύση ή τις θρεπτικές ουσίες.

Σύμφωνα με μια μελέτη ο διατομίτης βοηθάει στην καταστροφή των ιών και στον καθαρισμό του πόσιμου νερού. Οι ιοί αυξάνουν τον κίνδυνο ιογενών λοιμώξεων και επηρεάζουν αρνητικά το οικοσύστημα. (2)

Σύμφωνα με περαιτέρω μελέτες ο διατομίτης μπορεί να απορροφήσει έως 80% των ιών, συμπεριλαμβανομένου του ιού πολιομυελίτιδας 1 και του ιού κοξάκι B5, οι οποίοι κυκλοφορούσαν στο νερό της βρύσης ακόμη και μετά τη διήθηση. (3)

 1. Καταπολεμά τα Παράσιτα.

Σύμφωνα με μελέτες ο διατομίτης  βοηθά στον έλεγχο των εσωτερικών παρασίτων. Η χορήγηση διατομίτη σε κότες ελευθέρας βοσκής οδήγησε στη βελτίωση της παραγωγής και της ποιότητας των αυγών. (4) Επίσης σημειώθηκε αύξηση βάρους, ωοτοκίας και μεγέθους του κρόκου και των θρεπτικών συστατικών.

 

 1. Καταπολεμά έντομα και άλλες επιβλαβείς ουσίες που βρίσκονται στο σπίτι μας.

Ο διατομίτης είναι φυσικό εντομοκτόνο, αφού απορροφά τα λιπίδια από την κηρώδη εξωτερική στρώση των εντόμων, γεγονός που τους αναγκάζει να αφυδατώνονται και να πεθαίνουν. Έτσι ο διατομίτης βοηθά και στη διατήρηση των τροφίμων αλλά λειτουργεί και ως φυσικό αποσμητικό, καθαριστικό και παρασιτοκτόνο.

Ο διατομίτης βοηθά στην εξάλειψη των ακάρεων, της οικιακής σκόνης, των κατσαρίδων, των μυρμηγκιών και των μολύνσεων από ψύλλους στο χωρίς τη χρήση σκληρών χημικών ουσιών. Η ιδιότητα αφυδάτωσης των εντόμων επιτρέπει στον διατομίτη να λειτουργεί καλύτερα από άλλα προϊόντα. (5)

 1. Βελτιώνει την υγεία των αρθρώσεων και των οστών.

Σύμφωνα με μελέτες ο διατομίτης είναι ευεργετικός για τα οστά και τους συνδετικούς ιστούς, ενώ συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επίσης, υπάρχει συσχετισμός μεταξύ χορήγησης διατομίτη και σωστής διατροφής για την καλύτερη οστική πυκνότητα. (6)

Ενδεχομένως ο διατομίτης να βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου  και την ανοργανοποίηση των οστών. Αν και είναι απαραίτητες περισσότερες έρευνες, φαίνεται ότι η συμπληρωματική χορήγηση διατομίτη βοηθά τις φυσιολογικές μεταβολικές διεργασίες, την υγεία των αρθρώσεων και αποτρέψει τυχόν οστικές διαταραχές.

 1. Καθαρισμός δέρματος, νυχιών και δοντιών.

Ο διατομίτης χρησιμοποιείται σε οδοντόκρεμες, κρέμες απολέπισης, όπως και άλλα ωφέλιμα συστατικά – όπως ο άργιλος – και απομακρύνει τις τοξίνες, καθαρίζει και λειαίνει το δέρμα με ελάχιστες παρενέργειες. Ενδέχεται να έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες, ενισχύοντας, παράλληλα με τη χρήση ασβεστίου, τη διαμόρφωση ισχυρών οστών, νυχιών και δοντιών. (78)

Πώς χρησιμοποιούμε τον διατομίτη.

Ο διατομίτης είναι ασφαλής για τους ανθρώπους και τα ζώα, είτε χορηγείται εσωτερικά, είτε εξωτερικά, οπότε επιτρέπεται νομικά να προστίθεται σε πολλά διαφορετικά είδη τροφίμων, ποτών και συμπληρωμάτων. (9)  Μικρές ποσότητες διατομίτη υπάρχουν κανονικά σε όλους τους ιστούς του σώματος, οπότε γίνεται καλά ανεκτός, ενώ δεν είναι γνωστό εάν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. (10)

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 150 προϊόντα που σχετίζονται με φυτοφάρμακα και περιέχουν διατομίτη. Υπάρχουν επίσης πολλά διατροφικά προϊόντα με διατομίτη που χρησιμοποιούνται στο δέρμα, στα τρόφιμα, στα συμπληρώματα ή στα φάρμακα.

Ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις διατομίτη περιλαμβάνουν:

 • προϊόντα διατροφής για ζώα συντροφιάς
 • προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε σκύλους και γάτες ως παρασιτοκτόνα
 • εντομοκτόνα
 • σπρέι για απομάκρυνση τρωκτικών
 • φίλτρα νερού
 • προϊόντα φροντίδας του δέρματος
 • οδοντόκρεμες
 • τρόφιμα και ποτά, όπως μπύρα και κρασί
 • συμπληρώματα και φάρμακα
 • προϊόντα που χρησιμοποιούνται για απολύμανση ή καθαρισμό

Ο διατομίτης έχει διάφορες μορφές:

 • κοκκοποιημένη γη διατόμων, μια πρώτη ύλη που παράγεται από θρυμματισμένο πυρίτιο που συνήθως διατίθεται ως σκόνη και είναι ασφαλής για κατανάλωση από τον άνθρωπο (για να είναι διατροφική, πρέπει να περιέχει λιγότερο από 1 τοις εκατό κρυσταλλικό πυρίτιο)
 • αλεσμένη ή μικρονισμένη γη διατομών, μια πολύ λεπτή μορφή που χρησιμοποιείται σε φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα
 • πυρωμένη γη διατόμων, μια θερμικά επεξεργασμένη και ενεργοποιημένη μορφή που χρησιμοποιείται για φιλτράρισμα νερού και εκρηκτικές ύλες

Μπορείτε να αγοράσετε διατομίτη τροφίμων σε ορισμένα καταστήματα υγιεινής διατροφής ή από το διαδίκτυο.

Ας δούμε κάποια βήματα ασφαλούς χρήσης του διατομίτη ως παράγοντα αποτοξίνωσης και για την προστασία των οστών και των αρθρώσεων:

 • Μπορείτε να λαμβάνετε περίπου ένα κ.γ. διατομίτη με νερό μία φορά την ημέρα. Χρησιμοποιείται καλύτερα με άδειο στομάχι τουλάχιστον μία, ή δύο ώρες πριν ή μετά το φαγητό.
 • Πιείτε ένα επιπλέον φλιτζάνι νερό μετά από κάθε δόση για καλύτερα αποτελέσματα. Γενικά, φροντίστε να καταναλώνετε άφθονο νερό με τον διατομίτη για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.
 • Αυξήστε τη δόση σταδιακά μέσα σε λίγες εβδομάδες, μέχρι ένα, ή δύο κ.γ. ημερησίως ή μία κ.σ. το πολύ. Χωρίστε τη δόση στα δύο, μία δόση το πρωί και μία βράδυ.
 • Συνεχίστε τη χορήγηση για 10 μέρες με διαλείμματα 10 ημερών για αποτελεσματική και ασφαλή αποτοξίνωση. Μια άλλη πρακτική είναι να παίρνετε διατομίτη καθημερινά για λίγες εβδομάδες, ενώ παρακολουθείτε τα συμπτώματα και παράλληλα διακόπτετε και ξεκινάτε τη χορήγηση όλο το χρόνο. Είναι πιο ασφαλές όταν υπάρχουν διαλείμματα στη χορήγηση και δεν λαμβάνεται συνεχώς για πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους.
 • Ενδεχομένως να παρατηρήσετε κάποιες ήπιες παρενέργειες καθώς το περιβάλλον του εντέρου αλλάζει, η ζύμη αποβάλλεται και το σώμα απελευθερώνει αποθηκευμένες τοξίνες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ήπιους πονοκεφάλους, κόπωση και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, τα οποία θα πρέπει να μειωθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Αναρωτιέστε τι γεύση έχει ο διατομίτης; Είναι βασικά άγευστος με μία κάπως τραχιά υφή. Μπορείτε να το  καταπιείτε με νερό ή να το αναμίξετε σε χυμό, ή γιαούρτι. Δεν διαλύεται όταν αναμειγνύεται με νερό, οπότε είναι φυσιολογικό να υπάρχουν κατάλοιπα.

Ας δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον διατομίτη στο σπίτι μας:

 • Βήμα 1: Βουρτσίστε στα χαλιά, ή όπου νομίζετε ότι κρύβονται έντομα, ψύλλοι κ.λπ. (11)
 • Βήμα 2: Εφαρμόστε σκόνη διατομίτη στην αυλή, τα χαλιά, το αυτοκίνητο κ.λπ. Τρίψτε τη σκόνη στα χαλιά με μια σκούπα και φροντίστε να καλύπτετε την επιφάνεια, χωρίς η ποσότητα να είναι υπερβολική, για να αποφύγετε διαταραχές της αναπνοής.
 • Βήμα 3: Αφήστε τη σκόνη να ενεργήσει για περίπου τέσσερις έως 12 ώρες πριν χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική σκούπα. Μπορείτε να επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία μία φορά την εβδομάδα για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.

Πώς λειτουργεί ο διατομίτης;

Στην πραγματικότητα ο διατομίτης είναι πυριτικό ορυκτό φυτικής προελεύσεως, το οποίο αποτελεί περίπου το 26% του φλοιού της γης. Υπάρχουν διάφοροι τύποι, όπως: άμμος, σμαράγδι, χαλαζίας, μαρμαρυγία, άργιλος, αμίαντος και γυαλί. (12)

Ο διατομίτης διατίθεται σε δύο διαφορετικές ποιότητες: για εσωτερική και εξωτερική χρήση (που χρησιμοποιείται στις βιομηχανικές πρακτικές). (13)  Ο διατομίτης, λόγω των ιδιοτήτων του χρησιμοποιείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή διατομίτη είναι ασφαλείς και λαμβάνονται απευθείας από τη θάλασσα, καθώς οι επικαθήσεις διοξειδίου του πυριτίου συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στο ίζημα των ποταμών, των ρευμάτων, των λιμνών και των ωκεανών.

Ο διατομίτης δεν είναι δηλητηριώδης και θεωρείται ως ένα από τα “φθηνότερα και πιο ευέλικτα προϊόντα υγείας στην αγορά”, κυρίως επειδή το πυρίτιο είναι το δεύτερο πιο άφθονο στοιχείο στο έδαφος. (14)

Μέρη διατομίτη βρίσκονται ακόμη και μέσα σε σκελετούς ανθρώπων ή ζώων, καθώς βοηθούν στο σχηματισμό των οστών. Το πυρίτιο είναι σημαντικό συστατικό των ανθρώπινων συνδέσμων, των χόνδρων και των μυών και είναι επίσης άφθονο στα φυτά, καθώς διευκολύνει την ανάπτυξή τους. Σύμφωνα με μελέτες είναι ένα βασικό μέταλλο για τη δημιουργία ισχυρών οστών, μαλλιών και δοντιών και φιλικό προς το ασβέστιο. (15)

Το ορθο-πυριτικό οξύ είναι η μορφή του πυριτίου που απορροφάται κυρίως από τους ανθρώπους και βρίσκεται σε πολλούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των νυχιών, των οστών, των τενόντων, της αορτής, του ήπατος και των νεφρών. (16)Υπάρχουν αξιοσημείωτα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το διοξείδιο του πυριτίου είναι απαραίτητο για την υγεία και έχει ισχυρές αντιγηραντικές επιδράσεις. Η ανεπάρκεια του πυριτίου μπορεί να συμβάλει σε:

 • διαταραχές στην ανάπτυξη
 • παραμορφώσεις στο κρανίο και τα περιφερικά οστά
 • πόνο στις αρθρώσεις από ανεπαρκώς σχηματισμένες αρθρώσεις
 • διαταραχή του ισοζυγίου μετάλλων
 • βλάβη μηρών και σπονδύλων

Πώς ακριβώς βοηθά ο διατομίτης στη βελτίωση της υγείας και την καταπολέμηση των παρασίτων και των ιστών;

Το ίδιο το πυρίτιο είναι μια φυσική ουσία που βρίσκεται στο θαλασσινό νερό, ενώ το διοξείδιο του πυριτίου (που χρησιμοποιείται για την παρασκευή διατομίτη) δεν είναι. Δημιουργείται χημικά προσθέτοντας οξυγόνο και νερό σε καθαρό πυρίτιο. Το διοξείδιο του πυριτίου απαντάται σε δύο μορφές: κρυσταλλική και άμορφο πυρίτιο. Το άμορφο είναι ο τύπος που χρησιμοποιείται στην πλειονότητα των προϊόντων διατομίτη.

Η χημική σύνθεσή του τού επιτρέπει να είναι ανθεκτικό στο νερό και στο ηλιακό φως χωρίς να μεταβάλλεται ή να εξατμίζεται, γεγονός που το καθιστά χρήσιμο σε μια ποικιλία διαφορετικών υγρών και στερεών προϊόντων. Είναι μια ξηρή ουσία που είναι επίσης λειαντική με αιχμηρές άκρες. Λειτουργεί αλληλεπιδρώντας με ειδικά έλαια και λίπη που βρίσκονται μέσα σε έντομα και άλλους οργανισμούς, προκαλώντας την αφυδάτωση του σκελετού του οργανισμού οδηγώντας το στον θάνατο. Επειδή πρόκειται για ξηρή σκόνη, μπορεί να κυκλοφορήσει μέσα στον αέρα, οπότε εύκολα μπορούμε να εκτεθούμε και να την εισπνεύσουμε, ή να επικαθήσει στο δέρμα ή τα μάτια.

Μόλις εισέλθει στο σώμα, απορροφάται μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα, ενώ το υπόλοιπο εκκρίνεται γρήγορα στους πνεύμονες και τα ούρα. Δεν παραμένει στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν και μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο τύπος πυριτίου που είναι πολύ μικρό μπορεί να συσσωρευτεί σε μικρές ποσότητες στον πνευμονικό ιστό και τους λεμφαδένες. Αν και αποβάλλεται από το σώμα, μειώνει την παρουσία βαρέων μετάλλων και άλλων τοξινών που μπορούν να συμβάλουν σε αλλεργίες, λοιμώξεις, υποτονική πέψη και πολλά άλλα.

Όσον αφορά τον ρόλο του πυριτίου, το σώμα το χρησιμοποιεί για να αποθηκεύσει μέταλλα όπως ασβέστιο στις αρθρώσεις, στα όργανα και σε άλλους μαλακούς ιστούς. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων υγείας που οφείλονται στην ανεπάρκεια ασβεστίου. (17)

Υπάρχουν παρενέργειες;

Ενδέχεται ορισμένα άτομα να αντιδράσουν στον διατομίτη με ερεθισμούς ή άλλες παρενέργειες. Πιθανόν, ο διατομίτης να ερεθίσει τη μύτη και τις ρινικές διόδους όταν την αναπνέετε, ενώ εάν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει βήχα και δύσπνοια.

Ενδεχομένως να ερεθίσει το δέρμα δημιουργώντας ήπιο ερεθισμό και ξηρότητα. Εάν έχετε ευαισθησία, καλύτερα να παρακολουθείτε τα συμπτώματα και να είστε προσεκτικοί. Συνιστάται επίσης να διατηρείτε τον διατομίτη μακριά από παιδιά που μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα.

Όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη έκθεση, μελέτες σε ζώα γενικά δεν έχουν παρατηρήσει παρενέργειες.

Παρενέργειες για το περιβάλλον;

Σύμφωνα με τα στοιχεία δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές παρενέργειες και ο διατομίτης δεν είναι τοξικός για τα θηλαστικά, τα ψάρια και τα ασπόνδυλα υδρόβια.

Το διοξείδιο του πυριτίου βρίσκεται σε φυσική αφθονία στον ωκεανό, και το θαλασσινό νερό περιέχει τεράστιες ποσότητες διατομίτη. Οι σκελετοί πολλών τύπων θαλάσσιας ζωής και θαλάσσιων οργανισμών είναι στην πραγματικότητα προϊόν διατομίτη, χωρίς να ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για τα περισσότερα είδη.

Όσον αφορά τα φυτά, ο διατομίτης είναι πραγματικά ευεργετικός, καθώς χρησιμοποιείται ως μέσο καλλιέργειας. Πωλείται ως φυσικό πρόσθετο εδάφους και βοηθά το έδαφος να διατηρεί το νερό και τα θρεπτικά συστατικά, επιτρέποντας ταυτόχρονα περισσότερη κυκλοφορία οξυγόνου και εξόντωση των παρασίτων. Βοηθά επίσης στη διατήρηση των τροφίμων με φυσικό τρόπο και βοηθά στην ανασύσταση του εδάφους, ώστε να μπορούν να καλλιεργούνται περισσότερα φυτά και τρόφιμα για ζωικό κεφάλαιο και ανθρώπινη κατανάλωση.

Διατομίτης!

  • Ορισμένα κοινά προϊόντα που περιέχουν διατομίτη περιλαμβάνουν σκόνες και υγρά υπό πίεση που χρησιμοποιούνται σε εξωτερικές επιφάνειες, αγροκτήματα, κήπους και ως πρόσθετο σε ζωοτροφές αλλά και τροφές που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.
 • Τα πλεονεκτήματα του διατομίτη περιλαμβάνουν την αποτοξίνωση του σώματος, καθαρισμό του νερού, έλεγχο παρασίτων, ενώ έχει εντομοκτόνα δράση. Βελτιώνει την υγεία των αρθρώσεων, των οστών και των συνδέσμων, προστατεύει και καθαρίζει αποτελεσματικά το δέρμα τα νύχια και τα δόντια.
 • Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 150 προϊόντα με διατομίτη που σχετίζονται με φυτοφάρμακα και χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις περιλαμβάνουν: προϊόντα διατροφής κατοικίδιων ζώων, παρασιτοκτόνα, ειδικά υγρά απομάκρυνσης τρωκτικών, φίλτρα νερού, προϊόντα φροντίδας δέρματος, οδοντόκρεμες, τρόφιμα και ποτά.
 • Ο διατομίτης διατίθεται σε δύο διαφορετικές ποιότητες: κατάλληλος για εσωτερική χρήση (λαμβάνεται εσωτερικά από) και για εξωτερική χρήση (χρησιμοποιείται στη βιομηχανία).
 • Ο διατομίτης υπάρχει σε διάφορες μορφές, όπως: κοκκοειδής διατομίτης, μια πρώτη ύλη που παράγεται από θραύσματα πυριτίου, ή αλεσμένη ή μικρονισμένη γη διατόμων, μια πολύ λεπτή μορφή που χρησιμοποιείται σε παρασιτοκτόνα και εντομοκτόνα και μια θερμικά επεξεργασμένη και ενεργοποιημένη μορφή που χρησιμοποιείται στο φιλτράρισμα νερού και στις εκρηκτικές ύλες.

Διαβάστε επίσης: Ζεόλιθος, το μεγάλο μυστικό της αποτοξίνωσης

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

Facebook Comments
Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας κάντε like στην σελίδα στο facebook


Για περισσότερα νέα σχετικά με Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης κάντε like στην σελίδα στο facebook


*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο naturalsoul.gr έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε πληροφορία. Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.