Το φύλλο ελιάς χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αρχαία Αίγυπτο, ως σύμβολο ουράνιας δύναμης. Έκτοτε, τα φύλλα ελιάς χρησιμοποιούνται θεραπευτικά ως εκχύλισμα, τσάι βοτάνων και σκόνη. Τα φύλλα ελιάς περιέχουν πολλές δυνητικά βιοδραστικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές, αντιϋπερτασικές, αντιφλεγμονώδεις και υπογλυκαιμικές ιδιότητες – παρόμοιες με τα γνωστά οφέλη του ελαιολάδου.

Όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι το εκχύλισμα των φύλλων ελιάς είναι ένα ισχυρό φυσικό φάρμακο, με οφέλη όπως ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, της ενέργειας, ενώ ρυθμίζει την υπέρταση.

________________________________________

Τι είναι το εκχύλισμα φύλλων ελιάς!

Το εκχύλισμα ελιάς προέρχεται από τα φύλλα της ελιάς Olea europaea. Η ελιά είναι μέρος της οικογένειας Oleaceae και σύμφωνα με τους ερευνητές η προέλευσή της πάει περίπου 6.000-7.000 χρόνια πίσω, στην περιοχή που αντιστοιχεί στην αρχαία Περσία και τη Μεσοποταμία. Συνήθως σπάνια υπερβαίνει τα 12-15 μέτρα σε ύψος και τα λουλούδια της είναι μικρά, λευκά και τα φύλλα έχουν ασημοπράσινο χρώμα. Η συγκομιδή της ελιάς γίνεται όταν το χρώμα τους πάει από το πράσινο προς το μωβ.

Στις αρχές του 1800, τα θρυμματισμένα φύλλα ελιάς χρησιμοποιήθηκαν ως προσθήκη σε ρόφημα ως αντιπυρετικό και αργότερα στο τσάι ως θεραπεία για την ελονοσία. Στη μαροκινή ιατρική, τα φύλλα ελιάς ρυθμίζουν το σάκχαρο και τον διαβήτη. Αυτά τα φαρμακευτικά οφέλη του εκχυλίσματος των φύλλων ελιάς οφείλονται στις ισχυρές ενώσεις του φυτού.

Μία βιοδραστική ένωση που υπάρχει στα φύλλα ελιάς είναι η σεκοϊριδοειδή ολευρωπεΐνη, η οποία αποτελεί 6%-9% της ξηράς ύλης του φύλλου. Άλλα βιοδραστικά συστατικά περιλαμβάνουν σεκοϊριδοειδή, φλαβονοειδή και τριτερπένια. Αυτοί είναι μεταβολίτες των φυτών που παρέχουν οφέλη για την υγεία μέσω κυτταρικών σηματοδοτικών διαύλων και αντιοξειδωτικών επιδράσεων.

Η ολευρωπεΐνη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον από τις αρχές του 1900 λόγω των αντι-ιικών, αντιβακτηριακών και αντιμυκητιασικών ιδιοτήτων της. Σύμφωνα με μελέτες, η ολευρωπεΐνη, η οποία είναι πολυφαινόλη, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στη φυσική μείωση της αρτηριακής πίεσης και προλαμβάνει καρδιαγγειακές παθήσεις. Η ολευρωπεΐνη έδειξε επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς δοκιμάστηκε σε όγκους στα ζώα, οι οποίοι υποχώρησαν ή εξαφανίστηκαν.

Εκχύλισμα Φύλλων Ελιάς: 9 Αποδεδειγμένα οφέλη

 1. Ρυθμίζει την υπέρταση

Σύμφωνα με μία μελέτη του 2011 σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος των φύλλων ελιάς σε σύγκριση με το Captopril, φάρμακο για την υπέρταση, 500 ml εκχυλίσματος φύλλων ελιάς, δύο φορές ημερησίως για οκτώ εβδομάδες, μείωσε σημαντικά την συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση.

Επίσης, η χορήγηση του εκχυλίσματος είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των  τριγλυκεριδίων (μείωση της κακής χοληστερόλης) χωρίς παρενέργειες.

 1. Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία

Τα φύλλα ελιάς χρησιμοποιούνται ως τονωτικό της καρδιαγγειακής λειτουργίας για χιλιάδες χρόνια. Οι υψηλές δόσεις εκχυλίσματος φύλλων ελιάς έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση των αυξημένων επιπέδων LDL-χοληστερόλης και βοηθούν στη διατήρηση της κανονικής αρτηριακής πίεσης.

Η ολευρωπεΐνη και η υδροξυτυροσόλη, το κύριο προϊόν της ελαιοευπεΐνης που υπάρχει στις ελιές και το εκχύλισμα των φύλλων ελιάς, συνδέονται με μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου και ορισμένων καρκίνων.

Σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα, το εκχύλισμα φύλλων ελιάς μπορεί να αντιστρέψει το καρδιαγγειακό στρες και χρόνιες φλεγμονές που προκαλούν ασθένειες.

 1. Καταπολεμά τον διαβήτη

Σύμφωνα με μια ελληνική μελέτη το εκχύλισμα φύλλων ελιάς βελτίωσε τα συμπτώματα του διαβήτη με φυσικό τρόπο. Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς έχει υπεργλυκαιμική επίδραση, δηλαδή μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ το φύλλο ελιάς ελέγχει επίσης τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι πολυφαινόλες του φύλλου της ελιάς καθυστερούν την παραγωγή σακχάρου και την πρόληψη φλεγμονωδών ασθενειών, όπως ο διαβήτης. Οι πολυφαινόλες της ελιάς, μάλιστα, που βρίσκονται στα εκχυλίσματα των φύλλων ελιάς, είχαν ιδιότητες που βελτίωναν τη γλυκόζη του αίματος στην περίπτωση της  υποείδωσης.

Μελέτες επίσης σε ζώα έδειξαν ότι τα φύλλα ελιάς βοηθούν στην απώλεια βάρους ρυθμίζοντας την έκφραση ορισμένων γονιδίων που επιδρούν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, αυτό το στοιχείο χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

 1. Μείωση κινδύνου νεοπλασιών.

Τα φύλλα ελιάς βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου λόγω της ιδιότητάς τους να διακόπτουν την αγγειογόνο διαδικασία, η οποία διεγείρει την ανάπτυξη των όγκων. Η ολευρωπεΐνη έχει αντιοξειδωτικό και αντι-αγγειογόνο δράση αναστέλλοντας την αναπαραγωγή και τη μετανάστευση καρκινικών κυττάρων.

Σύμφωνα με μια ελληνική έρευνα το 2009 για πρώτη φορά προέκυψε ότι το εκχύλισμα των φύλλων ελιάς έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική επίδραση και αναστέλλουν την αναπαραγωγή καρκινικών κυττάρων. Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς επιβραδύνει την ανάπτυξη κυττάρων που σχετίζονται με καρκίνο του μαστού, της ουροδόχου κύστης και του εγκεφάλου.

 1. Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του εκχυλίσματος φύλλων ελιάς είναι η θετική επίδραση στην εγκεφαλική λειτουργία. Σύμφωνα με μελέτες, η ολευρωπεΐνη μειώνει τα συμπτώματα ή την εμφάνιση διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η άνοια και η νόσος του Alzheimer.

Σύμφωνα με έρευνες, οι ελεύθερες ρίζες συνδέονται με τη νόσο Alzheimer. Επειδή το φύλλο ελιάς είναι αντιοξειδωτικό, βοηθά στην καταπολέμηση των βλαβών που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τον εγκέφαλο από την απώλεια μνήμης. Η χρήση εκχυλίσματος φύλλων ελιάς είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη φυσική θεραπεία της νόσου του Alzheimer.

Σύμφωνα με μια in vivo μελέτη η ολευρωπεΐνη προκαλεί αυτοφαγία, επιτυγχάνοντας μείωση των συσσωματωμένων πρωτεϊνών και μείωση του γνωστικού εκφυλισμού. Αυτό σημαίνει ότι το εκχύλισμα των φύλλων ελιάς προάγει την ομαλή διάσπαση και ανακύκλωση των συστατικών των κυττάρων.

 1. Θεραπεύει την αρθρίτιδα.

Η αρθρίτιδα είναι μια κοινή ασθένεια που προκαλεί οίδημα, δηλαδή φλεγμονή, και πόνο στις αρθρώσεις. Επειδή το φύλλο ελιάς είναι αντιφλεγμονώδης παράγοντας, λειτουργεί ως φυσική θεραπεία της αρθρίτιδας. Η οστεοαρθρίτιδα είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος αρθρίτιδας, που επηρεάζει περισσότερους από 33 εκατομμύρια Αμερικανούς. Αυτό συμβαίνει όταν ο χόνδρος μεταξύ των οστών και της άρθρωσης φθείρεται, γεγονός που επιτρέπει στα οστά να τρίβονται μεταξύ τους. Σύμφωνα με μελέτες το εκχύλισμα φύλλων ελιάς μειώνουν τον χρόνιο πόνο που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα και την παραγωγή κυτοκινών και ενζύμων που αποτελούν δείκτες της φλεγμονώδους διαδικασίας.

 1. Σκοτώνει βακτήρια και μύκητες.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της ελιάς είναι η ιδιότητα να καταπολεμά τις λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων από candida, μηνιγγίτιδα, πνευμονία, χρόνια κόπωση, ηπατίτιδα Β, ελονοσία, γονόρροια, έρπητα ζωστήρα και φυματίωση. Επίσης αντιμετωπίζει φυσικά λοιμώξεις του αυτιού, των δοντιών και του ουροποιητικού.

Επίσης, σύμφωνα με μια μελέτη του 2003, το εκχύλισμα ελιάς είχε αντιμικροβιακή δράση ενάντια στα βακτηρίδια και τους μύκητες και λειτουργεί ως φυσικό αντιβιοτικό. Στη μελέτη, το εκχύλισμα φύλλων ελιάς σκότωσε σχεδόν όλα τα βακτηρίδια, συμπεριλαμβανομένων των δερματοφυκών (που προκαλούν λοιμώξεις στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια), candida albicans (παράγοντας γεννητικών λοιμώξεων) και Escherichia coli (βακτηρίδια που βρίσκονται στο έντερο).

Επίσης, μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα φύλλων ελιάς λειτουργεί ως αντιμικροβιακός παράγοντας που ελέγχει παθογόνα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων του Ε. Coli και της σαλμονέλας.

 1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το φύλλο ελιάς έχει αντιικές ιδιότητες, οπότε καταπολεμά ή αποτρέπει το κοινό κρυολόγημα και θεραπεύει επικίνδυνους ιούς. Οι έρευνες δείχνουν ότι το εκχύλισμα φύλλων ελιάς καταπολεμά αποτελεσματικά έναν αριθμό μικροβίων που προκαλούν ασθένειες, ιούς που προκαλούν γρίπη και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις.

Οι ισχυρές ενώσεις που βρίσκονται στα φύλλα της ελιάς καταστρέφουν τους βλαβερούς οργανισμούς και δεν επιτρέπουν την αναπαραγωγή των ιών και την πρόκληση λοίμωξης.

 1. Προστατεύει το δέρμα.

Τα φύλλα ελιάς αποκαθιστούν χρόνιες βλάβες του δέρματος και σημάδια γήρανσης. Λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τα φύλλα ελιάς βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων τύπων βλάβης στα κύτταρα, ειδικά εκείνων που προκαλούνται από την οξείδωση. Σύμφωνα με μελέτες σε ποντίκια το δέρμα τους έδειξε σημάδια ανάκαμψης μετά έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ η θεραπεία ανέστειλε επίσης την καρκινογένεση του δέρματος και ανάπτυξη όγκου.

Ορισμένα από τα οφέλη των φύλλων της ελιάς περιλαμβάνουν:

 • περισσότερη ενέργεια
 • ανακούφιση από πονόδοντο
 • μειωμένη επιθυμία για φαγητό
 • ανακούφιση του πόνου
 • ρύθμιση του καρδιακού παλμού
 • βελτιωμένη επούλωση πληγών

Δημοφιλείς χρήσεις του εκχυλίσματος φύλλων ελιάς.

Ο ευκολότερος τρόπος είναι να αγοράσετε ένα ειδικό σκεύασμα από το φαρμακείο, ή το διαδίκτυο και φροντίστε να είναι βιολογικό και δεν περιέχει φυτοφάρμακα.

Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς χρησιμοποιείται ως κρέμα δέρματος και σε άλλη καλλυντική μορφή, οπότε μπορείτε να προσθέσετε 5 με 10 σταγόνες εκχύλισμα φύλλων ελιάς στο πρόσωπό σας και χαρείτε τα οφέλη του εκχυλίσματος.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να φανούν τα αποτελέσματα; Τα αποτελέσματα ποικίλουν ανάλογα με τους στόχους, αλλά σύμφωνα με μελέτες τα αποτελέσματα αρχίζουν να είναι ορατά εντός 8 εβδομάδων.

Ας δούμε μερικούς απλούς τρόπους να χρησιμοποιήσουμε το εκχύλισμα φύλλων ελιάς στο σπίτι:

 • Εκχύλισμα φύλλων ελιάς για φροντίδα του δέρματος: Λόγω των αντιγηραντικών και βακτηριακών ιδιοτήτων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκχύλισμα φύλλων ελιάς για να καθαρίσετε το πρόσωπο σας. Προσθέστε 5-10 σταγόνες εκχύλισμα στην λοσιόν σώματος – είναι απολύτως φυσικό και απαλλαγμένο από επιβλαβείς χημικές ουσίες. Αν χρησιμοποιείτε εκχύλισμα φύλλων ελιάς για έρπητα ή άλλο πρόβλημα δέρματος, απλά προσθέστε εκχύλισμα υψηλής ποιότητας σε μια βαμβακερό πανάκι και εφαρμόστε στην πληγείσα περιοχή.
 • Εκχύλισμα φύλλων ελιάς για στοματική υγιεινή: Τα φύλλα ελιάς διαθέτουν ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, οπότε είναι ιδανική λύση για την καταπολέμηση των στοματικών λοιμώξεων. Προσθέστε πέντε σταγόνες εκχύλισμα φύλλων ελιάς στην οδοντόκρεμά σας και δείτε τα αποτελέσματα.
 • Χάπια με εκχύλισμα φύλλων ελιάς: Το εκχύλισμα ελιάς είναι επίσης διαθέσιμο σε μορφή κάψουλας και μαλακής γέλης. Η λήψη της κάψουλας ενισχύει το ανοσοποιητικό και παρέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, ενώ στηρίζει και την καρδιαγγειακή υγεία. Φροντίστε να μοιράσετε την ημερήσια δόση σε 2-3 μικρότερες δόσεις και συνδυάστε με γεύμα ή σνακ.
 • Ρόφημα ελιάς: θα βρείτε ρόφημα από φύλλα ελιάς σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και στο διαδίκτυο. Η καθημερινή κατανάλωση ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία και μειώνει τυχόν φλεγμονές. Εάν έχετε πρόσβαση σε ελαιόδεντρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φύλλα για ρόφημα. Αφού τα πλύνετε, ψήστε στους 150 βαθμούς, κατόπιν λιώστε και αφαιρέστε τους μίσχους. Προσθέστε 1 κ.σ. του μίγματος σε ζεστό νερό για 10 λεπτά. Η καθημερινή κατανάλωση θα σας δώσει όλα τα απαραίτητα οφέλη, ενώ μπορείτε να προσθέσετε μέλι ή λεμόνι εάν το βρίσκετε πολύ πικρό.

 

Πιθανές παρενέργειες εκχυλίσματος φύλλων ελιάς.

Όταν χρησιμοποιείται σε κατάλληλες ποσότητες, είναι γενικά ασφαλές. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το εκχύλισμα φύλλων ελιάς μπορεί να προκαλέσει ζάλη σε άτομα με υπόταση, επειδή μειώνει την πίεση ακόμη περισσότερο.

Τα φύλλα ελιάς ενδεχομένως να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές. Στην περίπτωση αυτή αραιώστε σε λάδι φορέα, όπως το λάδι καρύδας, ή προσθέστε επιπλέον νερό στο ρόφημα. Άλλες παρενέργειες μπορεί να είναι διάρροια, παλινδρόμηση, κεφαλαλγία, πόνος στο στομάχι και καούρα.

Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας – περαιτέρω έρευνες είναι απαραίτητες.

Αποφύγετε τη λήψη εκχυλίσματος σε περίπτωση υπότασης – το εκχύλισμα ελιάς έχει υπογλυκαιμικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες, οπότε αν βρίσκεστε σε θεραπεία, ξεκινήστε με μικρές δόσεις αφού συμβουλευθείτε τον γιατρό σας – ειδικά εάν είναι η πρώτη φορά.

Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς μπορεί να αυξήσει την επίδραση αραιωτικών, όπως η βαρφαρίνη, επειδή το φύλλο ελιάς αποτρέπει την προσκόλληση αιμοπεταλίων. Εάν λαμβάνετε βαρφαρίνη ή άλλα αραιωτικά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε το εκχύλισμα των φύλλων ελιάς.

Σε περίπτωση χημειοθεραπείας, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

________________________________________

Ανακεφαλαιώνοντας…

 • Τα φύλλα ελιάς χρησιμοποιούνται από τους αρχαίους χρόνους, ενώ οι Αιγύπτιοι θεωρούσαν την ελιά ουράνια δύναμη. Σήμερα, το εκχύλισμα των φύλλων ελιάς, ως βάμμα, χάπι, ρόφημα είναι δημοφιλές σε όλο τον κόσμο ως φυσική θεραπεία.
 • Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς χρησιμοποιείται για μείωση τυχόν φλεγμονών και την ενίσχυση της ανοσολογικής λειτουργίας, την καταπολέμηση λοιμώξεων και τη στήριξη της καρδιαγγειακής υγείας. Χρησιμοποιείται επίσης τοπικά για την καταπολέμηση των δερματικών προβλημάτων και την τόνωση της στοματικής υγιεινής.
 • Η δοσολογία κυμαίνεται από 500-1,000 χιλιοστόγραμμα ημερησίως. Γενικά η καθημερινή λήψη εκχυλίσματος φύλλων ελιάς σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού είναι ασφαλής. Ενδεχομένως ορισμένα άτομα να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πόνο στο στομάχι, πονοκέφαλο, ζάλη, καούρα και διάρροια.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

Facebook Comments