Ο ενεργός άνθρακας είναι ένα ισχυρό φυσικό θεραπευτικό που βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Υπάρχει σε διάφορες μορφές, αλλά όταν χρησιμοποιείται για φυσική θεραπεία, καλύτερα να επιλέξουμε ενεργό άνθρακα από κέλυφος καρύδας ή άλλες φυσικές πηγές.

Μια από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις ενεργού άνθρακα είναι η ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία της δηλητηρίασης που προκύπτει από υπερβολική δόση φαρμάκων. Παράλληλα, συνίσταται για ανακούφιση από φουσκώματα, μείωση χοληστερόλης, καλύτερη λειτουργία της χολής, και είναι ασφαλές κατά την εγκυμοσύνη (ενδοθηλιακή χολόσταση). Σύμφωνα με έρευνες, ο ενεργός άνθρακας λειτουργεί καλύτερα από την πλύση στομάχου σε ορισμένες περιπτώσεις. (1)

Πώς λειτουργεί ο ενεργός άνθρακας; Παγιδεύει τις χημικές ουσίες και τις τοξίνες. Συνήθως, όμως, δεν χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κατάποσης πετρελαίου, αλκοόλ, λικέρ, οξέων ή άλλων διαβρωτικών δηλητηρίων.

Στην ουσία, ο ενεργός άνθρακας δεν απορροφά τις τοξίνες, αλλά λειτουργεί μέσω μιας χημικής διαδικασίας που λέγεται προσρόφηση. Η απορρόφηση είναι η αντίδραση των στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των θρεπτικών ουσιών, των χημικών ουσιών και των τοξινών, τα οποία απορροφούνται και αφομοιώνονται από την κυκλοφορία του αίματος. Η προσρόφηση είναι η χημική αντίδραση όπου τα στοιχεία δεσμεύονται και επικάθονται σε μια επιφάνεια.

Η πορώδης επιφάνεια του ενεργού άνθρακα είναι αρνητικά φορτισμένη, γεγονός που προσελκύει στην επιφάνειά του τα θετικά φορτία τοξινών και αερίων. Βασικό: ο ενεργός άνθρακας δεν έχει καμία σχέση με τα κάρβουνα του μπάρμπεκιου!

Οι 10 κορυφαίες χρήσεις και οφέλη του ενεργού άνθρακα!

Κάθε φορά που λαμβάνετε ενεργό άνθρακα, θα πρέπει να πίνετε 12-16 ποτήρια νερό ανά ημέρα, καθώς ο ενεργός άνθρακας μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Επιπλέον, η λήψη νερού βοηθά στην γρήγορη αποτοξίνωση και τη δυσκοιλιότητα.

 1. Λεύκανση των δοντιών.

Ο ενεργός άνθρακας βοηθά στην λεύκανση των δοντιών ενώ παράλληλα ενισχύει την καλή στοματική υγιεινή, μεταβάλλοντας την ισορροπία του pH στο στόμα, ενώ προστατεύει από την κακή αναπνοή και την ουλίτιδα.

Ο ενεργός άνθρακας λειτουργεί με προσρόφηση της οδοντικής πλάκας και των ουσιών που λεκιάζουν τα δόντια. Είναι μια λύση οικονομική και φυσική, που μας χαρίζει λαμπερό χαμόγελο.

Για να λευκάνουμε φυσικά τα δόντια μας, βυθίζουμε μια οδοντόβουρτσα σε ενεργό άνθρακα σε σκόνη, βουρτσίζουμε κανονικά και ξεπλένουμε με καθαρό νερό.

Για καλύτερα αποτελέσματα, βουρτσίζουμε με σκόνη ενεργού άνθρακα 2-3 φορές την εβδομάδα.

Σημείωση: Προσέχουμε, διότι ο άνθρακας μπορεί να λεκιάσει υφάσματα και υλικά από πορσελάνη. Εάν δείτε ότι αποκτάτε ευαισθησία στα δόντια, διακόψτε την χρήση.

Διαβάστε επίσης:Φυτική Λευκαντική Οδοντόκρεμα με Κουρκουμά. Φτιάξτε την Μόνοι Σας και Αποφύγετε τις Χημικές Ουσίες

 1. Ανακουφίζει από το φούσκωμα.

Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η χρήση ενεργού άνθρακα μπορεί να ανακουφίσει από το φούσκωμα, δεσμεύοντας τις ουσίες που το προκαλούν.

Συνήθως, λαμβάνουμε 500 γρ. ενεργού άνθρακα μία ώρα πριν από το γεύμα με ένα ποτήρι νερό και στη συνέχεια πίνουμε άλλο ένα επιπλέον ποτήρι νερό για να βοηθήσουμε στην παγίδευση των ενοχλητικών ουσιών.

 1. Δηλητηρίαση από αλκοόλ.

Μπορεί να μην απορροφά το αλκοόλ, αλλά ο ενεργός άνθρακας βοηθά στην αφαίρεση των τοξινών που συμβάλλουν στη δηλητηρίαση.

Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες,  όταν ο ενεργός άνθρακας λαμβάνεται ταυτόχρονα με το αλκοόλ, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις συγκεντρώσεις αλκοόλ στο αίμα.

 1. Καθαρίζει τη μούχλα.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν ότι το σώμα μας μπορεί να προσβληθεί από μούχλα! Η τοξική μούχλα προκαλεί κατάθλιψη, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, κακή εγκεφαλική λειτουργία, καρδιοαγγειακά νοσήματα, ερεθισμό των ματιών, πονοκεφάλους, έμετο, διαταραγμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια.

Καθαρίστε τη μούχλα, φορώντας γάντια και προστατευτική μάσκα, ενώ ο ενεργός άνθρακας, η μαγειρική σόδα, το ξίδι, το έλαιο τσαγιού και ο βόρακας είναι κάποιοι φυσικοί τρόποι για τον καθαρισμό της μούχλας. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα όπως συριγμό, εξάνθημα, υγρά μάτια, βήχα ή ανεξήγητους πονοκεφάλους, αναζητήστε κάποια πηγή μούχλας στο σπίτι!

 1. Φιλτράρει το νερό.

Ο ενεργός άνθρακας παγιδεύει ακαθαρσίες που βρίσκονται στο νερό, συμπεριλαμβανομένων των φυτοφαρμάκων, βιομηχανικών αποβλήτων και άλλων χημικών ουσιών. Ωστόσο, δεν παγιδεύει ιούς, βακτήρια και μέταλλα που συμβάλλουν στη σκληρότητα του νερού.

Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες, τα φίλτρα ενεργού άνθρακα καταστρέφουν το φθόριο. Το φθόριο είναι σημαντικό για την στοματική υγεία, τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και για την υγεία των νεφρών και του ήπατος.

 1. Αποτοξίνωση έκτακτης ανάγκης.

Η χρήση ενεργού άνθρακα λειτουργεί επίσης ως αντίδοτο σε περίπτωση τυχαίας ή σκόπιμης υπερδοσολογίας πολλών φαρμακευτικών σκευασμάτων. Είναι αποτελεσματικός σε δηλητηρίαση από ασπιρίνη, όπιο, κοκαΐνη, μορφίνη και ακεταμινοφαίνη. Θα πρέπει ωστόσο να χορηγείται το συντομότερο δυνατόν – μέσα σε μια ώρα από την κατάποση.

Ο ενεργός άνθρακας ανακουφίζει επίσης σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης, όταν υποφέρουμε από ναυτία και διάρροια. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό για τη δοσολογία και μην ξεχνάτε να λαμβάνετε επαρκή ποσότητα νερού.

 1. Βοηθά στην υγεία του δέρματος και του σώματος.

Ο ενεργός άνθρακας ανακουφίζει από την ακμή, τσιμπήματα εντόμων, δηλητηριώδους κισσού ή φιδιών. Συνήθως, εφαρμόζουμε ενεργό άνθρακα στην πληγείσα περιοχή και μετά τυλίγουμε με έναν επίδεσμο.

Για τη θεραπεία της ακμής, ανακατέψτε ενεργό άνθρακα με δύο κ.σ. αλόη και κάντε απαλό μασάζ στο πρόσωπο. Αφήστε να στεγνώσει και ξεπλύνετε. Ο ενεργός άνθρακας δεσμεύει τις περιβαλλοντικές τοξίνες και τις ακαθαρσίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη ακμής.

 

 1. Καθαρισμός του πεπτικού συστήματος.

Ο ενεργός άνθρακας βοηθά στην υγεία του πεπτικού, αφαιρώντας τοξίνες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, οξειδωτικές βλάβες και κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, των χημικών στο νερό που πίνουμε δημιουργούν ένα τοξικότητα στο σώμα μας. Είναι σημαντικό να καθαρίζουμε τακτικά το πεπτικό μας σύστημα για να έχουμε υγεία και ευεξία. Η δοσολογία είναι περίπου 10 γραμμάρια 90 λεπτά πριν από κάθε γεύμα, για δύο ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, καλύτερα να καταναλώνετε μόνο βιολογικά φρούτα και λαχανικά, κρέας και ψάρια ανοιχτής θαλάσσας. Αν διαπιστώσετε ότι έχετε δυσκοιλιότητα, πιείτε περισσότερο νερό.

Διαβάστε επίσης: hΚαθαρίστε Φυσικά το Παχύ σας Έντερο και Απαλλαγείτε από τις Τοξίνες

 1. Νεότητα και αντιγηραντική δράση.

Ο ενεργός άνθρακας βοηθά στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης στα νεφρά και το ήπαρ και την υγεία των επινεφριδίων. Είναι επιτακτική ανάγκη να αποτοξινώνουμε τον οργανισμός μας, καθώς ο ενεργός άνθρακας βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξίνες και τις χημικές ουσίες.

Μπορούμε να λαμβάνουμε δύο ταμπλέτες ενεργού άνθρακα την ημέρα μετά από έκθεση σε μη οργανικά τρόφιμα, βαριά γεύματα ή επαφή με άλλες τοξίνες. Έτσι θα έχουμε καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, μείωση της ομίχλης του εγκεφάλου, υγιή νεφρά, ήπαρ και πεπτικό σύστημα.

 1. Μειώνει την χοληστερόλη

Σύμφωνα με μελέτες ο ενεργός άνθρακας μειώνει την κακή χοληστερόλη και αυξάνει την καλή χοληστερόλη. Καλύτερα να αποφύγετε τη λήψη ενεργού άνθρακα 90 λεπτά έως δύο ώρες μετά από τη λήψη οποιουδήποτε συνταγογραφούμενου φαρμάκου ή συμπληρώματος, καθώς μπορεί να αποτρέψει την σωστή απορρόφηση.

Ενεργός άνθρακας για πρώτες βοήθειες!

Γνωρίζατε ότι ο ενεργός άνθρακας πρέπει να υπάρχει πάντα σε ένα βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών στο σπίτι και στην εργασία; (2) Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όταν κάποιος έχει απορροφήσει υπερβολική ποσότητα τοξινών, φαρμάκων ή χημικών ουσιών, καλούμε τις πρώτες βοήθειες. Κι όμως, εάν έχουμε πρόχειρο ενεργό άνθρακα, τότε η κατάσταση ελέγχεται καλύτερα μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.

Ενεργός άνθρακας και καλά βακτήρια!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ενεργός άνθρακας λειτουργεί με προσρόφηση και  μάλιστα λέγεται ότι ο ενεργός άνθρακας μπορεί να επιλέξει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να προσροφά.

Σύμφωνα με μελέτες τα στελέχη που παράγουν τοξίνη του ελικοβακτηρίου Ε. coli ήταν πιο πιθανό να απορροφηθούν από τον ενεργό άνθρακα, σε αντίθεση με την βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου, συμπεριλαμβανομένου του Enterococcus faecium, Bifidobacterium thermophilum και Lactobacillus acidophilus. Οπότε, καλύτερα να περιμένουμε τουλάχιστον 90 λεπτά πριν λάβουμε ενεργό άνθρακα μετά τη λήψη προβοτικών για να πάρουμε τα οφέλη και των δύο.

________________________________________

Παρενέργειες του ενεργού άνθρακα.


Γενικά, η χρήση ενεργού άνθρακα θεωρείται ασφαλής για τα περισσότερα άτομα. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε εάν πάσχετε από ορισμένες παθήσεις όπως εντερική αιμορραγία, διάτρυση εντέρου, χρόνια αφυδάτωση, πεπτικές διαταραχές, καθώς ο ενεργός άνθρακας ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τον οργανισμό. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση πρόσφατης εγχείρησης στην κοιλιακή χώρα.

Επιπλέον, ο ενεργός άνθρακας μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, συμπληρωμάτων ή άλλων φαρμάκων. Καλύτερα να λαμβάνουμε ενεργό άνθρακα 90 λεπτά έως δύο ώρες πριν από τα γεύματα, τα συμπληρώματα και άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ενδεχομένως να προκύψουν παρενέργειες με την ταυτόχρονη λήψη των ακόλουθων φαρμάκων: (3)

 • Ναλτρεξόνη (χρησιμοποιείται για την εξάρτηση από αλκοόλ και οπιοειδή)
 • Acrivastine
 • Βουπροπιόνη
 • Καρβινοξαμίνη
 • Φεντανύλη
 • Υδροκωδόνη
 • Mεκλιζίνη
 • Μεθαδόνη
 • Μορφίνη
 • Λιπόσωμα θειικού νατρίου μορφίνης
 • Μυκοφαινολικό οξύ
 • Οξυκοδόνη
 • Oκυμορφίνη
 • Suvorexant
 • Tαπενταδόλη
 • Ουμεκλιδίνιο
 • Ακεταμινοφίνη
 • Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά
 • Θεοφυλλίνη

 

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.