Χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι αναζητούν το μυστικό της αιώνιας νεότητας και της αθανασίας. Από την ανατριχιαστική στιγμή που ο άνθρωπος συνειδητοποίησε τη θνητότητά του, αναζητά τρόπους να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Από τους μύθους περί αθανασίας που άφθονα μας χαρίζει η λαογραφία μέχρι το πορτραίτο του Dorian Gray του Oscar Wilde και την ιστορία του Peter Pan, του αγοριού που μένει για πάντα νέος, ο άνθρωπος προσπαθεί να πιεί από το ελιξίριο της νεότητας, αλλά κανείς δεν το έχει ακόμη βρει! Όσο προχωράει η κοινωνία, η ανθρωπότητα απομακρύνεται από τους μύθους και προσπαθεί να ανακαλύψει την απάντηση με άλλους τρόπους.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες μελετούν την εγκεφαλική λειτουργία για να ανακαλύψουν ποιο μέρος ελέγχει τη γήρανση. Ο πληθυσμός των Η.Π.Α. που έχει ξεπεράσει την ηλικία των 65 ετών έχει αυξηθεί από 35 εκατομμύρια το 2000 σε 49,2 εκατομμύρια το 2016. Δηλαδή το 12,4% του ηλικιωμένου πληθυσμού αυξήθηκε σε 15,2% μέσα σε 16 χρόνια. Αυτά τα στοιχεία έδειξαν ότι είναι απαραίτητη η ανάγκη επιβράδυνσης της γήρανσης και του εκφυλισμού του εγκεφάλου.

Τι προκαλεί τη γήρανση του εγκεφάλου;

Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε ότι ο υποθάλαμος είναι το μέρος του εγκεφάλου που συσχετίζεται με τη γήρανση και έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τις ορμόνες και το νευρικό σύστημα. Μια πρόσφατη μελέτη σε ποντίκια που δημοσιεύτηκε στο Nature ανέλυσε αυτή τη σχέση μεταξύ υποθαλάμου και εγκεφάλου· αυτό που παρατήρησαν είναι ότι η γήρανση των ποντικών ξεκίνησε μετά από σημαντική απώλεια των υποθαλαμικών κυττάρων.

Όταν η ομάδα των ερευνητών σκοπίμως αφαίρεσε αυτά τα κύτταρα από τα ποντίκια, τα ποντίκια παρουσίασαν επιταχυνόμενη γήρανση και μικρότερη διάρκεια ζωής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο των τρωκτικών βλάπτει τα ζωτικά κύτταρα. Ως εκ τούτου, εισήγαγαν και πάλι τα υποθαλαμικά κύτταρα που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να είναι ανθεκτικά στο φλεγμονώδες περιβάλλον. Αυτά τα ποντίκια παρουσίασαν βραδύτερη γήρανση και αυξημένα ποσοστά μακροζωΐας.

Μειονεκτήματα της μελέτης.

Παρόλο που η μελέτη αυτή έμοιαζε να έχει ανακαλύψει το μυστικό της «παρατεταμένης νεότητας», υπάρχουν δύο παράγοντες που εμποδίζουν την εξαγωγή ασφαλών αποτελεσμάτων:

  1. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε λαμβάνοντας υπ΄όψιν μια σχετικά σύντομη χρονική περίοδο.
  2. Το πείραμα δεν έχει πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους.

Επομένως, δεν μπορούμε να πούμε ότι η θεραπεία της γήρανσης έχει ανακαλυφθεί. Απαιτείται περισσότερη έρευνα, αλλά τα ευρήματα αυτής της μελέτης εξακολουθούν να αποδίδουν τη διαδικασία γήρανσης στον υποθάλαμο.

Πλεονεκτήματα της μελέτης

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό σχετικά με αυτή τη μελέτη, είναι η βλάβη που προκαλεί η φλεγμονή στον εγκέφαλο. Όταν οι ερευνητές εισήγαγαν στα ποντίκια μη γενετικά τροποποιημένα υποθαλαμικά κύτταρα, τα ποντίκια πέθαναν επειδή η φλεγμονή σκότωσε τα νέα κύτταρα. Ωστόσο, όταν η ομάδα τροποποίησε τα κύτταρα για να είναι ανθεκτικά στις φλεγμονές, τα ποντίκια επέζησαν και μάλιστα πολύ!

Ίσως το βασικό σενάριο σε αυτό το σημείο είναι η προστασία του εγκεφάλου από τις βλαβερές συνέπειες των φλεγμονών, μέχρι η επιστήμη να κατορθώσει να ερευνήσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις φλεγμονές.

Μέχρι να δούμε αποτελέσματα νέων και βελτιστοποιημένων ερευνών, ας δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να διατηρήσουμε τον οργανισμό μας απρόσβλητο από φλεγμονές· ένας από αυτούς είναι να αποφεύγουμε τροφές και δραστηριότητες που ενδεχομένως να προκαλέσουν φλεγμονές.

Ας αποφύγουμε φλεγμονώδεις τροφές, όπως:

  • Εξευγενισμένα αλεύρια και σπόροι.

o Αυτά τα τρόφιμα μεταβάλλουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα και παράγουν ελεύθερες ρίζες στο σώμα, οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία φλεγμονών.

  • Καφεΐνη

o Μια μελέτη συνέκρινε άτομα που πίνουν καφέ με άτομα που δεν πίνουν καφέ και ανακάλυψε ότι όσοι πίνουν καφέ είχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν φλεγμονές, ακόμη και εκείνοι που έπιναν μέτριες ποσότητες καφεΐνης.

  • Χρόνιο άγχος

o Το άγχος αυξάνει την παραγωγή προ-φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο σώμα, οι οποίες ενδεχομένως να είναι χρήσιμες σε μια στιγμή τραυματισμού, αλλά επιδρούν αρνητικά όταν βρίσκονται και κυκλοφορούν στον οργανισμό σε μια σταθερή ποσότητα και συχνότητα.

  • Περιβαλλοντικές τοξίνες όπως τα φυτοφάρμακα, τα πρόσθετα τροφίμων και τα συντηρητικά.

o Αυτά είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για όσους πάσχουν ήδη από κάποια φλεγμονώδη νόσο, όπως οι αλλεργίες και το άσθμα. Επίσης, αυτές οι χημικές ουσίες ενδεχομένως να προκαλέσουν φλεγμονές που είναι ύποπτες για καρκινογένεση.

Ας δούμε ορισμένες συνήθειες που βοηθούν στην καταπολέμηση των φελγμονών:

Άσκηση.

Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει, ακόμη και να αποτρέψει μία φλεγμονή και να βελτιώσει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Μπορείτε να ξεκινήσετε σιγά-σιγά και να φτάσετε τα 20-30 λεπτά έντονης άσκησης, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Επαρκής ύπνος και ξεκούραση.

Μία μελέτη που έγινε σε ποντίκια που είχαν μείνει άυπνα για τέσσερις εβδομάδες έδειξε αυξημένη λιπώδη μάζα, φλεγμονές και αντίσταση στην ινσουλίνη. Η έλλειψη ύπνου οδηγεί επίσης σε άγχος, το οποίο οδηγεί σε κακή διατροφή, που με τη σειρά της δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο φλεγμονών. Προσπαθήστε να έχετε έναν ήρεμο ύπνο για 7-9 ώρες και δοκιμάστε διάφορες χαλαρωτικές τεχνικές καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα.

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα

Η μεσογειακή διατροφή περιέχει πολλά αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, όπως

  • ντομάτες
  • φρούτα όπως φράουλες, πορτοκάλια, βατόμουρα και κεράσια
  • ξηρούς καρπούς
  • ελαιόλαδο
  • φυλλώδη λαχανικά
  • και ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά.

 

Όπως βλέπετε, η υγεία μας αλλά και η διαδικασία γήρανσης βρίσκεται στα χέρια μας!

 

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.