Το αιθέριο έλαιο βετιβέρ μάς έρχεται από την Ινδία και χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας και της Δυτικής Αφρικής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Έχει ένα εξωτικό, καπνιστό, γλυκό άρωμα, παρόμοιο με το πατσουλί αλλά θυμίζει και άρωμα λεμονιού, κι επειδή χαρίζει γαλήνη ονομάζεται στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα “λάδι της ηρεμίας”.

Το έλαιο προέρχεται από το φυτό Vetiver (βετιβέρια/γεράνι), το Chrysopogon zizanioides, ένα πολυετές χορτάρι που ανήκει στην οικογένεια Poaceae. Πολύ πριν γίνει αιθέριο έλαιο,  το βότανο χρησιμοποιήθηκε για το άρωμά του, κρεμασμένο σε ματσάκια στις πόρτες για να γλυκάνουν τον αέρα. Χρησιμοποιείται εκτενώς στην αρωματοποιία και τη σαπωνοποιία αλλά προστίθεται και σε καλλυντικά και έλαια.

Το αιθέριο έλαιο βετιβέρ έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, είναι αντιφλεγμονώδες, αντισηπτικό, ηρεμιστικό, αφροδισιακό, μεταξύ άλλων, και έχει πολλές χρήσεις. Ας δούμε ορισμένα οφέλη που μας χαρίζει το αιθέριο έλαιο από βετιβέρια και πράγματι αξίζει μια θέση στη συλλογή αιθέριων ελαίων μας.

Αιθέριο Έλαιο Βετιβέρ: 10 Λόγοι που θα μας κάνουν να το αγαπήσουμε

 1. Καταπολεμά την αϋπνία.

Το αιθέριο έλαιο βετιβέρ έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, βοηθά στην ηρεμία και χαλάρωση του μυαλού και είναι ιδανικό για την αϋπνία. Θεωρείται το καλύτερο αιθέριο έλαιο για βαθύ ύπνο, καθώς βοηθά επίσης στην πρόληψη ή μείωση του θυμού, του άγχους, της νευρικότητας και της ανησυχίας που μπορεί να μας κρατήσει ξύπνιους.

Προσθέστε λίγες σταγόνες σε έναν διαχύτη αιθέριου ελαίου κι απολαύστε έναν όμορφο ύπνο.

 1. Ηρεμεί τα νεύρα μας.

Όπως αναφέρθηκε, το αιθέριο έλαιο από βετιβέρια έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, οπότε, καταπραΰνει και χαλαρώνει και μας βοηθά να παραμένουμε ήρεμοι και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με μελέτες το αιθέριο έλαιο από βετιβέρια επιδρά ηρεμιστικά σε περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την έκφραση των έμφυτων συμπεριφορών, όπως συναισθηματικές εκρήξεις, την αρτηριακή πίεση, την αναπνοή και τους καρδιακούς ρυθμούς. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η δράση του ήταν παρόμοια με αυτή του Diazepam, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία άγχους, μυϊκών σπασμών, επιληπτικών κρίσεων και άλλων καταστάσεων.

 1. Ενισχύει τη λίμπιντο.

Σύμφωνα με μελέτες, το αιθέριο έλαιο από βετιβέρια ενισχύει την λίμπιντο, προκαλώντας συναισθήματα σεξουαλικής επιθυμίας. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη θεραπεία θεμάτων, όπως η ψυχρότητα και η ανικανότητα όταν είναι ψυχολογικής μορφής. Τόσο το σωματικό όσο και το ψυχικό στρες μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας με την πάροδο του χρόνου

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, αυξάνεται η τεστοστερόνη αντιδρά και αυξάνεται επίσης. Στο χρόνιο άγχος ωστόσο, τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται φθάνοντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα – χαμηλότερα από τα επίπεδα που ενεργοποιεί η αύξηση της κορτιζόλης. Έτσι, συχνά βιώνει κανείς απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας.

Το αιθέριο έλαιο από βετιβέρια χαλαρώνοντας το σώμα εξισορροπεί τις ορμόνες έτσι ώστε η σεξουαλική επιθυμία επανέρχεται.

 1. Ανακουφίζει από κράμπες και προεμμηνορυσιακό σύνδρομο

Το αιθέριο έλαιο από βετιβέρια στηρίζει την υγεία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος και παράλληλα συμβάλλει στην ισορροπία των ορμονών. Βοηθά στη θεραπεία των συμπτωμάτων του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, όπως μεταβολές της διάθεσης, κόπωση, φούσκωμα, εξανθήματα, κράμπες και ενοχλήσεις στο στήθος. Ανακουφίζει από τις οδυνηρές κράμπες χάρη στις ηρεμιστικές του ιδιότητες που χαλαρώνουν το σώμα. Δεδομένου ότι εξισορροπεί τις γυναικείες ορμόνες, βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων στειρότητας.

 1. Αντιμετώπιση της Δ.Ε.Π.Υ.

Εάν έχετε παιδί ή παιδιά που πάσχουν από Δ.Ε.Π.Υ. το αιθέριο έλαιο από βετιβέρια μπορεί να είναι μια ιδανική λύση. Σύμφωνα με έρευνες η αποτελεσματικότητά του τεκμηριώθηκε σε παιδιά με Δ.Ε.Π.Υ. Στις κλινικές δοκιμές με ποικιλία ελαίων, συμπεριλαμβανομένου του γερανιού, της λεβάντας, του κέδρου, η βετιβέρια έδειξε αύξηση της απόδοσης κατά 100% – με το έλαιο του κέδρου να φτάνει το εντυπωσιακό ποσοστό του 83%. Η βετιβέρια αντιμετώπισε κοινά συμπτώματα Δ.Ε.Π.Υ., όπως της κακής εστίασης, απόσπασης προσοχής, οργανωτικής δυσκολίας, ανυπομονησίας, ταραχής.

 1. Βελτίωση της συγκέντρωσης και της εστίασης

Δεν χρειάζεται να πάσχουμε από Δ.Ε.Π.Υ. για να επωφεληθούμε από την ιδιότητα του βετιβέρ να βελτιώνει την εστίαση και τη συγκέντρωσή μας. Το αναζωογονητικό και εξωτικό άρωμά του βοηθά στην ηρεμία του νου ώστε να μπορείτε να εστιάσετε καλύτερα σε καθήκοντα που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, καθιστώντας το ιδανικό  μελέτη σπουδών ή απαιτητικές διανοητικές εργασίες.

 1. Μείωση τυχόν φλεγμονών.

Η χαλαρωτική και καταπραϋντική δράση του βετιβέρ μειώνει τυχόν φλεγμονές, ιδιαίτερα του νευρικού και κυκλοφορικού συστήματος, καθώς και των αρθρώσεων. Πράγματι, πολλοί πάσχοντες από αρθρίτιδα έχουν διαπιστώσει ότι ο συνδυασμός δύο ή τριών σταγόνων με έλαιο φορέα όπως ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο και το μασάζ στις πληγείσες περιοχές παρέχει σημαντική ανακούφιση. Είναι επίσης εξαιρετικό για τη μείωση τυχόν φλεγμονών που προκαλούνται από την αφυδάτωση και την θερμοπληξία.

 1. Μείωση της εμφάνισης των ουλών.

Το αιθέριο έλαιο από βετιβέρια βοηθά στην ταχεία επούλωση των τραυμάτων. Η χρήση του ελαίου μπορεί να μειώσει ή και να εξαλείψει την εμφάνιση ουλών, ενώ βοηθά στην δημιουργία νέου ιστού δέρματος. Λέγεται επίσης, ότι η βετιβέρια είναι αποτελεσματική για ραγάδες λόγω εγκυμοσύνης ή αύξησης βάρους.

 1. Εντομοαπωθητικό

Το έλαιο του γερανιού είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό. Σύμφωνα με μελέτες έχει την ιδιότητα να ελέγχει τις προνύμφες κουνουπιών που είναι υπεύθυνες για νόσους που μεταδίδονται από κουνούπια, όπως η ελονοσία, ο κίτρινος και ο δάγκειος πυρετός. Το έλαιο είναι τόσο αποτελεσματικό που απωθεί ακόμη και τους τερμίτες, όπως έδειξαν μελέτες και έρευνες με οκτώ διαφορετικά έλαια, όπως η βετιβέρια, το γαρύφαλλο, το λεμόνι, ο κέδρος, ο ευκάλυπτος κ.α. Το έλαιο από βετιβέρια βοηθά επίσης στην απαλλαγή από τις ψείρες. Δεδομένου ότι είναι μη τοξικό και καταπολεμά τους επιβλαβείς οργανισμούς, μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά στο τριχωτό της κεφαλής για την καταπολέμηση ψειρών.

 1. Προλαμβάνει μικροβιακές λοιμώξεις.

Σε τροπικές περιοχές, όπως η Ινδία, τα βακτηρίδια και τα μικρόβια γρήγορα μένουν ανεξέλεγκτα εξαιτίας των ζεστών, υγρών κλιμάτων. Σε αυτές τις συνθήκες, όταν κάποιος τραυματίζεται είναι πολύ πιθανότερο να αναπτύξει σηψαιμία, γι ‘αυτό και οι κάτοικοι χρησιμοποιούν το αιθέριο έλαιο γερανιού ως φάρμακο για την πρόληψη μιας βακτηριακής λοίμωξης.

Οι επιστημονικές μελέτες έχουν τεκμηριώσει τον λόγο που η βετιβέρια είναι τόσο αποτελεσματική. Πράγματι Γάλλοι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αιθέριο έλαιο από βετιβέρια θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια πιθανή εναλλακτική λύση για τα συνθετικά βιοκτόνα κατά των αναδυόμενων μικροβίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, καθώς πρόκειται για λιγότερο επιβλαβείς παρενέργειες και χαμηλότερο κόστος θεραπείας. Το έλαιο είναι πολύ αποτελεσματικό στην αναστολή της ανάπτυξης του Staphylococcus aureus, των βακτηρίων που ευθύνονται για την πρόκληση σήψης και καταπολεμά τα βακτήρια.

5 Τρόποι χρήσης του αιθέριου ελαίου βετιβέρ.

Εκτός από την εισπνοή ή την τοπική εφαρμογή μερικών σταγόνων μπορείτε να δοκιμάσετε:

 1. Χαλαρωτικό λουτρό

Μετά από μια δύσκολη μέρα, ο καλύτερος τρόπος χαλάρωσης είναι ένα ζεστό λουτρό με λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου από βετιβέρια. Προσθέστε 20 σταγόνες στο ζεστό σας μπάνιο και απολαύστε το ηρεμιστικό του άρωμα.

 1. Δροσιά σε μια ζεστή μέρα.

Το αιθέριο έλαιο από βετιβέρια μας δροσίζει σε μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού – όταν οι θερμοκρασίες είναι πραγματικά υψηλές και  μπορεί να συμβάλει ακόμη και στην αποφυγή θερμοπληξίας. Απλά προσθέστε 10 έως 15 σταγόνες σε ένα χλιαρό λουτρό και απολαύστε για 20 λεπτά. Εάν δεν βρίσκεστε κοντά στο σπίτι ή δεν μπορείτε να κάνετε μπάνιο, μπορείτε επίσης να προσθέσετε 5 σταγόνες λάδι σε ένα μπολ με χλιαρό νερό και να το ρίξετε πάνω από το σώμα και το πρόσωπό σας.

 1. Μασάζ με αιθέριο έλαιο γερανιού

Μπορείτε να παρασκευάσετε το δικό σας χαλαρωτικό λάδι μασάζ, συνδυάζοντας 3 – 5 σταγόνες ελαίου από βετιβέρια με ίσα μέρη αμυγδαλέλαιου ή καρυδέλαιου για να κάνετε το δέρμα σας πιο απαλό, χαρίζοντας χαλάρωση στο σώμα και το μυαλό σας. Το αιθέριο έλαιο από βετιβέρια είναι εξαιρετικό για τους πονεμένους μύες καθώς παρέχει πρακτικά άμεση ανακούφιση.

 1. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος

Η τοπική εφαρμογή ελαίου ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μείγμα ελαίου όπως παραπάνω, να το προσθέσετε σε ένα διαχύτη και να εισπνεύσετε το άρωμα ή να προσθέστε μερικές σταγόνες στο αγαπημένο σας φυσικό ενυδατικό. Είναι ένας φυσικός τονωτικός παράγοντας, ο οποίος είναι εξαιρετικός για τη μείωση των τοξινών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι βοηθά στην προστασία των κυττάρων του σώματος και του DNA.

 1. Αντιπυρετικές ιδιότητες

Εάν έχετε πυρετό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο βετιβέρ, προσθέτοντας 3 – 5 σταγόνες σε ένα διαχύτη και εισπνέοντας το άρωμα για 30 με 60 λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας ή όλη τη νύχτα καθώς κοιμάστε. Στην ιδανική περίπτωση, πάρτε 5 βαθιές εισπνοές όταν ενεργοποιείτε για πρώτη φορά τον διαχύτη πριν επιστρέψετε σε μια κανονική αναπνοή. Το αιθέριο έλαιο από βετιβέρια μπορεί μερικές φορές να φράξει τον διαχύτη, οπότε μπορείτε να θέλετε να προσθέσετε και μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας.

Αγοράζοντας αιθέριο έλαιο βετιβέρ.

Σε κάθε περίπτωση, για να απολαύσετε τα οφέλη των αιθέριων ελαίων, φροντίστε να προμηθεύεστε έλαια αγνά και ανόθευτα σε ποσοστό 100%, χωρίς προσθήκη τεχνητών και επιβλαβών ουσιών.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

Facebook Comments