Πώς να φτιάξουμε φυσικά και σπιτικά προβιοτικά!

Αλμυρό, ξινό και γλυκό είναι μερικές από τις πολύ δυνατές και ευχάριστες γεύσεις που συνοδεύουν τα ζυμωμένα τρόφιμα. Οι τροφές αυτές συνοδεύουν το κυρίως γεύμα μας, ειδικά όταν το συνοδευτικό είναι ζουμερά λαχανικά, ή ανακουφίζουν τις μικρές μας λιγούρες πάνω σε ένα κομμάτι ψωμί· μπορούμε ακόμη και να πιούμε ένα μεγάλο δροσιστικό ποτήρι χυμού από ζυμωμένα λαχανικά μετά από μια μέρα στον ήλιο! Υπάρχουν πολλές και υπέροχες υγιεινές συνήθειες που εμπλουτίζουν την καθημερινή μας διατροφή. Η σπιτική ζύμωση καθιστά αυτά τα απολαυστικά τρόφιμα και ποτά – γεμάτα προβιοτικά και γεύση –  εύκολα διαθέσιμα σε όλους.

Η υγιής χλωρίδα του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας και η τακτική κατανάλωση προβιοτικών τροφών και ποτών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατάμε σε ισορροπία τα βακτηρίδιά μας. Μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, τα υγιή βακτήρια του εντέρου βοηθούν στη διατήρηση του σωστού βάρους, τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση των καρδιακών παθήσεων, του άγχους και της κατάθλιψης. Υπάρχει επίσης και η αίσθηση της ικανοποίησης που προκύπτει από ένα υγιές πεπτικό σύστημα και μια σωστή διαδικασία πέψης!

Υπάρχουν πολλά προβιοτικά σε μορφή χαπιού, αλλά όταν τα προβιοτικά τρόφιμα ή ροφήματα διατίθενται σε τόσο πλούσιες, νόστιμες και μοναδικές γεύσεις, γιατί να πάρουμε χάπι! Ωστόσο, εάν πάρουμε τα προβιοτικά σε μορφή χαπιού, όχι μόνο χάνουμε όμορφες γεύσεις αλλά χάνουμε και οφέλη για την υγεία, καθώς η φυσική κατανάλωση προβιοτικών μας προσφέρει περισσότερα υγιή βακτήρια σε σχέση με τα χάπια. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ζυμωμένων τροφίμων, οι οποίες περιέχουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά, εξαίρετα ευεργετικά για τον οργανισμό μας!

Ξυνολάχανο – Ιδανικό για αρχάριους!

Ένα από τα πιο απλά ζυμωμένα τρόφιμα που μπορείτε να παρασκευάσετε στην άνεση της κουζίνας σας είναι το ξυνολάχανο, ή λάχανο τουρσί. Το ξυνολάχανο είναι μια υπέροχη συνταγή για να ξεκινήσετε τη διαδικασία ζύμωσης και  – ως αρχάριος – αποκτάτε και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να ασχοληθείτε πιο ενεργά με τη ζύμωση. Πρώτα κόβουμε το λάχανο, το αλατίζουμε μέχρι να μαλακώσει, να γίνει ζουμερό και μετά το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο βάζο. Σφραγίζουμε καλά βάζο, ώστε οι χυμοί να καλύπτουν πλήρως το λάχανο. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ένα βάρος, όπως μια σακούλα με νερό, για να παραμείνει το λάχανο εντελώς βυθισμένο. Στη συνέχεια αφήνουμε το βάζο σε ζεστό μέρος για να ξεκινήσει η ζύμωση. Μετά από 2-3 περίπου μέρες δοκιμάζουμε για να δούμε εάν είναι έτοιμο.

Αν θέλουμε, αφήνουμε το βάζο να μείνει περισσότερο, ώστε τα αρώματα να γίνουν πιο έντονα και να μαλακώσει ακόμη περισσότερο το λάχανο. Βασικά, προτιμώ το δικό μου να έχει πιο τραγανή υφή. Μη διστάσετε να προσθέσετε μπαχαρικά ή καρυκεύματα που σας αρέσουν. Οι σπόροι σέλινου και τα μούρα κέδρου δίνουν μια ενδιαφέρουσα παραδοσιακή γεύση. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε κομμένα καρότα ή μοβ λάχανο. Πειραματιστείτε και διασκεδάστε!

Προβιοτικά στα καρυκεύματά σας!

Υπάρχουν αμέτρητοι τύποι καρυκευμάτων που παραδοσιακά έχουν υποστεί ζύμωση, ή διατίθενται σε διάφορες γευστικές παραλλαγές ζύμωσης. Δεδομένου ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση συχνά έχουν έντονη γεύση και μεγάλη διάρκεια ζωής, τα καρυκεύματα και η ζύμωση δημιουργούν έναν απίστευτα γευστικό συνδυασμό.

Πολλές ζεστές σάλτσες ζυμώνονται χωρίς να το καταλάβουμε. Όταν η ζύμωση γίνεται στο σπίτι, ξέρουμε ότι τα υλικά μας είναι φρέσκα, οπότε παίρνουμε από τις σαλάτες μας την καλύτερη και τη μέγιστη ποσότητα προβιοτικών. Ένας πολύ απλός τρόπος για να φτιάξουμε ζεστή σάλτσα είναι να προσθέσουμε σκόρδο και ολόκληρες καυτερές πιπεριές της αρεσκείας μας, σε ένα αποστειρωμένο βάζο με άλμη. Η άλμη είναι ένα μείγμα νερού και αλατιού, δηλαδή έχουμε προσθέσει μία κ.σ. σούπας αλάτι σε δύο φλιτζάνια φιλτραρισμένου νερού. Αφήνουμε το μείγμα μας να ζυμωθεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη και μέχρι 12 μήνες. Ανοίγουμε το βάζο σε τακτά χρονικά διαστήματα και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά μας. Προσθέστε περισσότερη άλμη μέχρι να επιτύχετε την επιθυμητή συνοχή. Μπορείτε να προσθέσετε τα καρυκεύματα που επιθυμείτε, όπως γαρύφαλλο, γλυκάνισο, μουστάρδα ή ζάχαρη. Δείτε λεπτομερέστερες οδηγίες εδώ.

Επίσης μπορείτε να παρασκευάσετε πικάντικες σάλτσες με φρούτα και λαχανικά. Η διαδικασία είναι ουσιαστικά η ίδια με τη ζεστή σάλτσα. Απλά τοποθετούμε τα συστατικά σε ένα αποστειρωμένο βάζο, προσθέτουμε την άλμη, καλύπτουμε και αφήνουμε να μείνει το μείγμα μας λίγο καιρό για να γίνει η ζύμωση. Μπορούμε να ζυμώσουμε ανανά και σάλτσα από μύρτιλα με λεμόνι και τζίντζερ, ή να φτιάξουμε μια πικάντικη σάλτσα με κανέλα και μήλο. Δείτε αυτές τις 25 συνταγές πικάντικης σάλτσας και εμπνευστείτε!

Μπορούμε ακόμη να φτιάξουμε ζυμωμένη μαρμελάδα μούρων με ακατέργαστο μέλι. Τοποθετούμε τα μούρα σε αποστειρωμένο βάζο και καλύπτουμε με το ακατέργαστο μέλι. Καλύτερα να γεμίσουμε το βάζο μέχρι τα 3/4 για να μη δημιουργηθούν αέρια. Σφραγίζουμε και τοποθετούμε σε ζεστό και σκοτεινό μέρος. Απελευθερώνουμε κάθε μέρα τα αέρια που δημιουργούνται και γυρίζουμε το βάζο για να βεβαιωθούμε ότι το μέλι καλύπτει όλα τα μούρα. Αφήνουμε να μείνει για τουλάχιστον μια εβδομάδα, αλλά μπορούμε να αφήσουμε και λίγο παραπάνω για εντονότερη γεύση.

Πιείτε τα προβιοτικά σας – Εναλλακτική λύση που εκτοξεύει την ενέργειά μας!

Τα ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν μια αφρώδη γεύση, που μας αναζωογονεί. Τόσο η kombucha όσο και το κεφίρ νερού προσφέρουν ένα γλυκό αεριούχο ρόφημα, γεμάτο προβιοτικά. Η προετοιμασία τους διαρκεί λίγο περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες συνταγές, διότι πρέπει να προμηθευτούμε καλλιέργεια μαγιάς για να ξεκινήσει η διαδικασία ζύμωσης. Μόλις ολοκληρωθεί η βασική διαδικασία, οι δυνατότητες γεύσης είναι ατελείωτες, επομένως μπορούμε να πειραματιστούμε και να απολαύσουμε το δημιούργημά μας!

Για να ετοιμάσουμε kombucha χρειαζόμαστε συμβιωτική καλλιέργεια μικροοργανισμών, δηλαδή scoby. Αυτή την καλλιέργεια μπορούμε να την προμηθευτούμε ακόμη και από το κατάστημα που πουλάει kombucha. Μόλις έχουμε στα χέρια μας τη scoby, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι τσάι, ζάχαρη και φιλτραρισμένο νερό. Ετοιμάζουμε το τσάι, προσθέτουμε περίπου 4 κ.γ. ζάχαρη ανά λίτρο τσαγιού και αφήνουμε να κρυώσει. Αμέσως μετά προθέτουμε τη scoby, καλύπτουμε με ένα πανί και αφήνουμε να μείνει σε ένα ζεστό σκοτεινό μέρος για μια έως δύο εβδομάδες.

Για περισσότερες λεπτομέρειες διάβαστε το άρθρο: Κομπούχα – “Το τσάι της αθανασίας” (συνταγή)

Το κεφίρ νερού είναι παρόμοιο με την kombucha, αλλά η καλλιέργεια είναι διαφορετική και δεν χρειαζόμαστε τσάι. Για το κεφίρ νερού χρειαζόμαστε κόκκους κεφίρ. Μπορούμε να αγοράσουμε τους κόκκους, αλλά δεν μπορούμε να φτιάξουμε κόκκους από κεφίρ που έχουμε αγοράσει. Ανακατεύουμε 2-4 κ.σ. κεφίρ, 4 φλιτζάνια νερό και 4 κ.σ. νερό. Καλύπτουμε με ένα πανί και αφήνουμε για 2-3 ημέρες. Αφαιρούμε τους κόκκους για να τους επαναχρησιμοποιήσουμε την επόμενη φορά και απολαμβάνουμε. Αν θέλουμε ένα πιο αφρώδες κεφίρ, αφήνουμε να γίνουμε 2η ζύμωση για μερικές ακόμα ημέρες.


Απολαύστε τις γεύσεις σας και φροντίστε το πεπτικό σύστημα με τις νέες μαγειρικές σας δεξιότητες!

Η σπιτική ζύμωση είναι εξαιρετικά απλή και παρέχει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων γεύσης για να προσθέσετε στη διατροφή σας. Όταν ετοιμάζετε τα σπιτικά προβιοτικά σας, είστε βέβαιοι ότι είναι πραγματικά ωφέλιμα, αγνά, πλούσια σε υγιή βακτήρια που αναζωογονούν τον οργανισμό και ενισχύουν την υγεία μας. Επιπλέον, μπορείτε να φτιάξετε μια μεγάλη ποικιλία από ζυμωμένα ακατέργαστα τρόφιμα επιλέγοντας από το εύρος τροφίμων που θα βρείτε στα ειδικά καταστήματα.

Απολαύστε το ταξίδι στο κόσμο των σπιτικών προβιοτικών!

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.