Στο παρελθόν είχε κυκλοφορήσει ένα παραπλανητικό email με αναληθείς ισχυρισμούς σχετικά με την εμφάνιση και θεραπεία του καρκίνου. Το email αυτό διαδόθηκε μέσω άρθρων ιστοσελίδων με αποτέλεσμα τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων σχετικά με αυτό το πολύ σοβαρό θέμα.Το email αυτό έχει καταρριφθεί από επίσημη δήλωση του του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Johns Hopkins. (πηγή)

Παρακάτω παρατίθενται οι ψευδής ισχυρισμοί και η κατάρριψη τους με τη βοήθεια πληροφοριών από τα ellinixa hoaxes.

Ισχυρισμός:

Κάθε άνθρωπος έχει καρκινικά κύτταρα στο σώμα του. Αυτά τα καρκινικά κύτταρα δεν φαίνονται στις συνήθεις εξετάσεις, εφόσον δεν έχουν πολλαπλασιαστεί σε ορισμένα δισεκατομμύρια. Όταν ο γιατρός διαβεβαιώνει τους καρκινοπαθείς ότι δεν υπάρχουν πλέον καρκινικά κύτταρα στο σώμα τους μετά από θεραπεία, αυτό σημαίνει απλώς ότι είναι αδύνατη η ανίχνευση των καρκινικών κυττάρων στις εξετάσεις τους, επειδή ο αριθμός τους δεν ανέρχεται καν στο ανιχνεύσιμο ποσό.
Καρκινικά κύτταρα εμφανίζονται από 6 έως και περισσότερες από 10 φορές στη ζωή ενός ανθρώπου.

Στον οργανισμό μας κάθε μέρα κάποια κύτταρα καταστέφονται και κάποια άλλα δημιουργούνται. Οι πληροφορίες για αυτές τις διαδικασίες ρυθμίζονται από συγκεκριμένες οδηγίες που υπάρχουν στο γενετικό μας υλικό. Από την άλλη ο καρκίνος προκύπτει όταν εξωγενείς παράγοντες όπως το κάπνισμα, η υπεριώδης ακτινοβολία η κακή διατροφή κ.α, και από κληρονομικούς παράγοντες που προκαλούν μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια που ρυθμίζουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

Όταν δεν συντρέχουν οι λόγοι της μετάλλαξης των συγκεκριμένων γονιδίων, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι υπάρχουν καρκινικά κύτταρα σε κάποιον οργανισμό κάποια δεδομένη χρονική στιγμή. Η ύπαρξη καρκινικών κυττάρων δεν είναι δεδομένη και δεν υπάρχει μελέτη που να τεκμηριώνει αυτόν τον ισχυρισμό.

Ισχυρισμός:

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου είναι ισχυρό, τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφονται και έτσι αποτρέπεται ο πολλαπλασιασμός τους και κατά συνέπεια ο σχηματισμός όγκων.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης μιας μορφής καρκίνου το πρόβλημα είναι η αναγνώριση των καρκινικών κυττάρων από το ανοσοποιητικό όχι το αν το ανοσοποιητικό είναι ισχυρό ή αδύναμο. Τα καρκινικά κύτταρα, σε αντίθεση με ιούς ή βακτήρια, δεν ενημερώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ότι βρίσκονται στον οργανισμό μας, αλλά αντίθετα έχουν μηχανισμούς για να κρύβονται από τις άμυνες μας. Μάλιστα πολλές νέες ερευνητικές προσπάθειες και πειραματικές αγωγές εστιάζουν σε μεθόδους που βοηθούν τους μηχανισμούς αναγνώρισης του ανοσοποιητικού συστήματος έτσι ώστε να παρακάμπτει το “καμουφλάζ” των καρκινικών κυττάρων.(πηγή)

Ισχυρισμός:

Όταν κάποιος έχει καρκίνο αυτό υποδεικνύει ότι παρουσιάζει πολλαπλές διατροφικές ελλείψεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς, περιβαλλοντικούς και διατροφικούς παράγοντες. Καθώς και στον τρόπο ζωής του ατόμου. Για να ξεπεραστούν οι πολλαπλές διατροφικές ελλείψεις, πρέπει να αλλάξει η διατροφή. Να συμπεριληφθούν συμπληρώματα, τα οποία θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ορισμένες “κακές συνήθειες” όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η διατήρηση υγιεινών συνηθειών ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, αλλά δεν μπορούν να εξαλείψουν όλους τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτήν την κατάσταση, επειδή υπάρχουν κληρονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που δεν μπορεί να ελέγξει κάποιος με τον τρόπο ζωής του.(πηγή)

Όσον αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα αναλύσαμε πριν τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.

Ισχυρισμός:

Ένας επιπρόσθετος τρόπος για την υποστήριξη των θεραπειών καταπολέμησης του καρκίνου είναι η εξασθένηση των καρκινικών κυττάρων, με το να μην τους παρέχεται η τροφή που χρειάζονται για να πολλαπλασιαστούν.
Η ζάχαρη τρέφει τον καρκίνο. Αφαιρώντας τη ζάχαρη από τη διατροφή μας απομακρύνουμε μία σημαντική πηγή ενέργειας από τα καρκινικά κύτταρα. Τα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως τα Canderel, NutraSweet, Equal, Spoonful κ.λπ. παράγονται από ασπαρτάμη, που είναι βλαβερή. Ένα καλύτερο φυσικό υποκατάστατο θα ήταν το μέλι Manuka ή οι μελάσες αλλά μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες.

Τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη βιοχημική διεργασία για να παράγουν ενέργεια αξιοποιώντας τη γλυκόζη. Τα καρκινικά κύτταρα ωστόσο, χρησιμοποιούν μια διαφορετική, λιγότερο αποδοτική διαδικασία παραγωγής ενέργειας από τα υγιή κύτταρα του οργανισμού, η οποία ονομάζεται αεροβική γλυκόλυση. Αυτή η διαδικασία παράγει ενέργεια πιο γρήγορα ώστε να καλύπτει τις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες των καρκινικών κυττάρων, ωστόσο απαιτεί πολύ μεγαλύτερα ποσά γλυκόζης από ένα τυπικό υγιές κύτταρο.

Το εν λόγω φαινόμενο, δηλαδή η επιστράτευση διαφορετικής μεταβολικής διαδικασίας για την αξιοποίηση της γλυκόζης από τα καρκινικά κύτταρα, έμεινε γνωστό ως Φαινόμενο Warburg από τον Γερμανό γιατρό Otto Warburg ο οποίος το ταυτοποίησε.

Ωστόσο αυτό που δεν κατάφερε να αποδείξει ο Warburg ή οποιοσδήποτε επιστήμονας μέχρι σήμερα είναι αν αυτό το φαινόμενο συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου ή αν είναι απλώς συνέπεια ενός καρκίνου. Με απλά λόγια δεν υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική τεκμηρίωση για την εικασία ότι η διακοπή κατανάλωσης ζάχαρης θα έχει την οποιαδήποτε επίδραση στην εξέλιξη ενός καρκίνου ή προληπτική δράση για την αποφυγή καρκινογένεσης.

Επιπρόσθετα δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να συνδέει υποκατάστατα ζάχαρης όπως η ασπαρτάμη με καρκινογένεση ή έστω αύξηση ρίσκου για ανάπτυξη καρκίνου.

Ισχυρισμός:

Το επιτραπέζιο αλάτι περιέχει χημικές προσθήκες για να αποκτήσει το λευκό του χρώμα. Καλύτερη εναλλακτική είναι μπαχαρικά τύπου Bragg’s aminos ή θαλασσινό αλάτι.
Το γάλα κάνει το σώμα μας να παράγει βλέννα, ιδίως στη γαστρεντερική οδό. Ο καρκίνος τρέφεται από τη βλέννα. Διακόπτοντας το γάλα και υποκαθιστώντας το με γάλα σόγιας χωρίς προσθήκη γλυκαντικών, τα καρκινικά κύτταρα εξασθενούν.
Τα καρκινικά κύτταρα ευδοκιμούν σε όξινα περιβάλλοντα. Μία διατροφή βασισμένη στο κρέας είναι όξινη. Είναι προτιμότερο να τρώμε ψάρι και λίγο κοτόπουλο, από ότι μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας. Το κρέας περιέχει επίσης αντιβιοτικά, αυξητικές ορμόνες και παράσιτα που είναι όλα επιβλαβή, ειδικά για καρκινοπαθείς.
Μία διατροφή που αποτελείται από 80% φρέσκους χυμούς και λαχανικά, σιτηρά ολικής αλέσεως, σπόρους, ξηρούς καρπούς και λίγα φρούτα σας βοηθά να δημιουργήσετε ένα αλκαλικό περιβάλλον στο σώμα σας.
Νερό, καλύτερα καθαρισμένο ή φιλτραρισμένο, για την αποφυγή γνωστών τοξινών και βαρέων μετάλλων που περιέχονται στο νερό της βρύσης. Το αποσταγμένο νερό είναι όξινο και καλύτερα να αποφεύγεται.

Ο ισχυρισμός για το λευκό χρώμα του αλατιού δεν είναι αληθής καθώς το χρώμα αυτό δεν προέρχεται από τα πρόσθετα του, αλλά αποτελεί το φυσικό του χρώμα.

Υπάρχουν όγκοι που παράγουν βλέννα, όμως αυτό δεν έχει να κάνει με την κατανάλωση γάλακτος.

Ο τελευταίος ισχυρισμός σε αυτό το σημείο αφορά τη σύνδεση μεταξύ αλκαλικού περιβάλλοντος και καρκίνου.

Το pH είναι ένας δείκτης που μας λέει πότε ένα διάλυμα είναι όξινο ή βασικό. Το ανθρώπινο αίμα έχει ως φυσιολογικό εύρος pH το 7-7.4 και σε αυτό μπορούν να διεξαχθούν οι χημικές αντιδράσεις που μας κρατάνε ζωντανούς.

Είναι αλήθεια λοιπόν ότι τα καρκινικά κύτταρα δε θα άντεχαν σε ένα έντονα αλκαλικό περιβάλλον, αλλά αυτό ισχύει κυριολεκτικά για κάθε κύτταρο στο σώμα μας, καρκινικό ή υγιές.

Ακριβώς επειδή οι μεγάλες μεταβολές στο φυσιολογικό εύρος του pH θα προκαλούσαν σοβαρά προβλήματα υγείας ο ανθρώπινος οργανισμός έχει εργαλεία που εξισορροπούν πιθανές αλλαγές, όπως για παράδειγμα τα νεφρά. Ακόμα και αν θέλαμε επομένως να αλλάξουμε τις συνθήκες οξύτητας του οργανισμού μας δε θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε με ειδικά προγράμματα διατροφής.

Επιπρόσθετα έχουν γίνει ανασκοπήσεις μελετών για την εξέταση των ισχυρισμών περί επίδρασης «αλκαλικών διατροφών» στην υγεία τα οποία δεν έδειξαν καμία θετική επίδραση.(πηγή)

Ισχυρισμός:

Ο καρκίνος είναι μία ασθένεια του μυαλού, του σώματος και της ψυχής. Ένα ενεργό και θετικό πνεύμα θα βοηθήσει τον μαχητή του καρκίνου να επιβιώσει. Ο θυμός, η πικρία και τα δυσάρεστα συναισθήματα θέτουν το σώμα σε ένα αγχώδες και όξινο περιβάλλον. Μάθετε το πνεύμα σας να αγαπά και να συγχωρεί. Μάθετε να χαλαρώνετε και να απολαμβάνετε τη ζωή.

Ο καρκίνος είναι αποτέλεσμα γενετικών μεταβολών που διαταράσσουν το φυσιολογικό πρόγραμμα διαίρεσης των κυττάρων μας. Σε αυτές τις γενετικές αλλαγές ενδέχεται να συμβάλουν επιγεννετικοί παράγοντες, δηλαδή αλλαγές στο περιβάλλον μας οι οποίες επηρεάζουν την έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων, περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως ορισμένες μορφές επιβλαβούς ακτινοβολίας και ούτω καθεξής. Δεν υπάρχει ωστόσο επιστημονική συναίνεση όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι η αρνητική ψυχολογία ή διάθεση μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογένεση ή ότι η θετική διάθεση μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο πρόληψης.(πηγή)

Ισχυρισμός:

Τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν σε οξυγονωμένα περιβάλλοντα. Η καθημερινή άσκηση και οι βαθιές αναπνοές βοηθούν στη διοχέτευση περισσότερου οξυγόνου στα κύτταρα. Η οξυγονοθεραπεία είναι μία ακόμα μέθοδος που χρησιμοποιείται για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.

Η οξυγονοθεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση χημικών ενώσεων οι οποίες μπαίνουν στον οργανισμό ενός ασθενούς και απελευθερώνουν οξυγόνο. Η ιδέα είναι πως η αύξηση συγκέντρωσης οξυγόνου στον οργανισμό λειτουργεί ανασταλτικά για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Μια εκ των μεθόδων οξυγονοθεραπείας μάλιστα είναι η ενδοφλέβια ένεση υπεροξειδίου του υδρογόνου σε ασθενείς.(πηγή)

πηγές: ellinikahoaxes.gr ,  enimerotiko.gr