Μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από συμπτώματα ινομυαλγίας, ενώ το 90 τοις εκατό είναι γυναίκες, ίσως λόγω των μειωμένων επιπέδων σεροτονίνης του γυναικείου εγκεφάλου. Τα συμπτώματα της ινομυαλγίας είναι πόνος, κόπωση, κατάθλιψη και άλλα κοινά συμπτώματα που μας οδηγούν στη διάγνωση αυτής της κατάστασης.

Ομοίως με άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως κόπωση των επινεφριδίων, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ρευματοειδείς καταστάσεις, δεν υπάρχει άμεση θεραπεία για την ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Συνήθη συμπτώματα της ινομυαλγίας.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας ποικίλλει ανάλογα με το κάθε άτομο, ενώ συχνά τα συμπτώματα εξαφανίζονται και επανεμφανίζονται. Η ινομυαλγία χαρακτηρίζεται από μακροχρόνιο και εκτεταμένο πόνο στους μύες και τους συνδετικούς ιστούς, χωρίς συγκεκριμένη αιτία. Εκτός από τον πόνο, τα κοινά συμπτώματα της ινομυαλγίας περιλαμβάνουν:(1)

  • Κόπωση
  • Πονοκεφάλους
  • Ζητήματα μνήμης
  • Διαταραχή ύπνου
  • Κράμπες στην κάτω κοιλιακή χώρα
  • Χρόνιους πόνους
  • Κατάθλιψη
  • Άγχος
  • Ομίχλη του ινώδους

Ορισμένοι ασθενείς ίσως εμφανίσουν δύσπνοια τις πρωινές ώρες, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα, αυξημένη ευαισθησία στους δυνατούς θορύβους, τα έντονα φώτα και τη θερμοκρασία. Κάποιοι παρουσιάζουν επίσης ινομυαλγία που συνοδεύεται από άλλες καταστάσεις, δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης, ενδομητρίωση, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, πονοκεφάλους, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Αιτίες που προκαλούν τα συμπτώματα της ινομυαλγίας.

Η διάγνωση της ινομυαλγίας είναι δύσκολη, καθώς δεν υπάρχει ακριβής εργαστηριακή εξέταση. Οι εξετάσεις ενδεχομένως να συνταγογραφηθούν για να αποκλείσουν άλλες καταστάσεις, ενώ οι γιατροί συχνά βασίζονται σε πληροφορίες του ίδιους του ασθενούς. Γενικά, οι ασθενείς παρουσιάζουν εκτεταμένο πόνο ή μυϊκούς πόνους που διαρκούν τουλάχιστον τρεις μήνες. Υπάρχει μια εξέταση, όπου ο γιατρός πιέζει 18 συγκεκριμένα σημεία για τη μέτρηση του πόνου και της ευαισθησίας, στον λαιμό, το στήθος, τα χέρια, τα πόδια κοντά στο γόνατο, στη μέση και ακριβώς κάτω από τους γλουτούς. Υπάρχουν και ασθενείς με ινομυαλγία που υποφέρουν από νευροπάθεια.

Δεν γνωρίζουμε την ακριβή αιτία της ινομυαλγίας, είναι όμως γνωστό ότι συσχετίζεται με τα εξής:

  • Γενετική προδιάθεση
  • Αλλεργίες
  • Ευαισθησίες ή αλλεργίες σε τροφές
  • Ιούς
  • Ορμονικές διαταραχές
  • Δυσπεψία
  • Υπέρταση
  • Μετατοπίσεις σπονδύλων
  • Άγχος
  • Ανεπάρκειες των νευροδιαβιβαστών
  • Μετατραυματικό στρες

Οι παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε ινομυαλγία περιλαμβάνουν επίσης τη γενετική προδιάθεση, το γυναικείο φύλλο, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τον λύκο. Συχνά, τα συμπτώματα αρχίζουν μετά από ένα έντονο στρες, μια λοίμωξη, μια χειρουργική επέμβαση ή κάποιο άλλο τραύμα. Σύμφωνα με τελευταία μελέτη, όσοι είναι επιρρεπείς στην ινομυαλγία ίσως υποφέρουν από υπερευαίσθητα ή υπερδραστήρια δίκτυα εγκεφάλου.

Θεραπεία των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας.

Η συνήθης θεραπεία περιλαμβάνει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDS), φάρμακα επιληψίας, αναλγητικά και αντικαταθλιπτικά. Αυτά τα φάρμακα δεν θεραπεύουν τη νόσο, ενώ ενδέχεται να έχουν σοβαρές παρενέργειές, όπως έλκη, γαστρορραγία, εντερορραγία, πεπτικές διαταραχές, υπέρταση, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, επικίνδυνες δερματικές βλάβες και  αλλεργικές αντιδράσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν κι εναλλακτικές λύσεις με αντικαταθλιπτικά και άλλα αγχολυτικά φάρμακα. Οι παρενέργειες ωστόσο περιλαμβάνουν ηπατική ανεπάρκεια, πέτρες στα νεφρά, κύστεις ωοθηκών, απλαστική αναιμία και προβλήματα γνωστικής λειτουργίας. Τα αντικαταθλιπτικά ενδεχομένως να προκαλέσουν αύξηση βάρους, απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας, κόπωση, αϋπνία, θολή όραση, διέγερση, ευερεθιστότητα και άγχος.

Πολλές από αυτές τις πιθανές παρενέργειες είναι παρόμοιες με τα κοινά συμπτώματα της ινομυαλγίας. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας προϋποθέτει υγιεινή διατροφή, αλλαγές στον τρόπο ζωής και συμπληρωματικές θεραπείες. Δεδομένου ότι η ινομυαλγία μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο και κόπωση που είναι παρόμοια με την αρθρίτιδα, ορισμένοι γιατροί συμβουλεύουν την επίσκεψη σε ρευματολόγο. Ενώ δεν υπάρχει οριστική θεραπευτική αγωγή, υπάρχουν φυσικές θεραπείες που βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής

Διατροφή και φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της ινομυαλγίας.

Σύμφωνα με πολλές κλινικές μελέτες η θεραπεία των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας απαιτεί μια προσέγγιση που περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Οι έρευνες λένε ότι η εξάλειψη της γλουτένης μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα. Σημαντικό είναι, επίσης, να περιορίσουμε την καφεΐνη, καθώς συμβάλει στην αϋπνία και σε διαταραχές ύπνου, άγχος, μυϊκούς τρόμους και κατάθλιψη – πολλά από τα καθημερινά συμπτώματα ασθενών με ινομυαλγία.

Η καφεΐνη κρύβεται όχι μόνο στον καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά κόλα, αλλά και στα ενεργειακά ποτά και φάρμακα, ενώ πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις μπάρες σοκολάτας διότι πολλές φορές περιέχουν καφεΐνη.

Επίσης, σημαντικό είναι να αποφεύγουμε σε κάθε περίπτωση τα τεχνητά γλυκαντικά, επειδή περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες και ενώσεις που συνδέονται με καρκίνο, ασθένειες του θυρεοειδούς, απώλεια μνήμης και επιληπτικές κρίσεις.

Ποιες τροφές μας βοηθούν στην αντιμετώπιση της ινομυαλγίας.

Ας δούμε ποιες τροφές μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε θεραπευτικά την ινομυαλγία. Αντικαταστήστε τα τρόφιμα που αναφέρθηκαν παραπάνω με θρεπτικές ουσίες, πρωτεΐνες, βιολογικά γαλακτοκομικά, ζυμωμένα τρόφιμα, βιολογικά φρούτα και λαχανικά και άλλες υγιεινές τροφές.

Πολλοί ασθενείς με ινομυαλγία ενδεχομένως να έχουν έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμινών Β12, C και D, φολικού οξέος και μαγνησίου. Στόχος είναι να μειωθεί η φλεγμονή και να βελτιωθεί το ανοσοποιητικό. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει διατροφικές αλλαγές, μια αλλαγή που για ορισμένους ανθρώπους είναι δύσκολη.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπόροι κολοκύθας, γιαούρτι ή κεφίρ, αμύγδαλα και αβοκάντο. Στόχος μας είναι η λήψη 3 μονάδων ημερησίως.

Τροφές πλούσιες σε μελατονίνη: Οι διαταραχές ύπνου είναι κοινές μεταξύ των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας, οπότε συνιστάται αύξηση της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης. Τα συμπληρώματα μελατονίνης θεωρούνται γενικά ασφαλή, αλλά αλληλοεπιδρούν με ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των ανοσοκατασταλτικών, των αντισυλληπτικών, των αντιπηκτικών και των φαρμάκων για τον διαβήτη.

Υπάρχουν όμως πολλά τρόφιμα που είναι πλούσια σε μελατονίνη:

  • Κεράσια και χυμός κερασιών
  • Καρύδια
  • Σινάπι
  • Ρύζι
  • Τζίντζερ
  • Κριθάρι
  • Σπαράγγια
  • Ντομάτες
  • Μέντα
  • Μπανάνες
  • Ερυθρό κρασί

Σύμφωνα με μελέτες, ελλείψεις σε ψευδάργυρο, μαγνήσιο και φυλικό οξύ, συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης.

Τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη:  Η τρυπτοφάνη βοηθά το σώμα να παράγει σεροτονίνη, η οποία χαρίζει ξεκούραστο ύπνο. Έκτος από τη γαλοπούλα, τρυπτοφάνη περιέχουν οι ξηροί καρποί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια ανοιχτής θαλάσσης, το κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, οι σπόροι, το σουσάμι.

Λάδι καρύδας: Αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά λίπη με λάδι καρύδας. Εντάξτε στην καθημερινή σας διατροφή 3-4 κ.σ. καρυδέλαιο για να μειώσετε τον πόνο στις αρθρώσεις, να εξισορροπήσετε τις ορμόνες, να βελτιώσετε τη μνήμη και τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου.

Ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά: Η Kombucha (κομπούχα) και άλλα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση βοηθούν στην καλή υγεία του εντέρου, ειδικά για όσους πάσχουν από ευερέθιστο έντερο.

Ψάρια ανοιχτής θαλάσσης: Ο σολομός και ο τόνος είναι εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και άλλων βασικών βιταμινών και μετάλλων. Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μειώνουν τη δυσκαμψία, τον πόνο στις αρθρώσεις, την κατάθλιψη και τις νοητικές ικανότητες.

Κουρκουμάς: Προσθέστε φρεσκοτριμμένο κουρκουμά στις αγαπημένες σας συνταγές. Η κουρκουμίνη είναι ενεργό συστατικό γνωστό για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του.

Τζίντζερ: Είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες και βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο και έχει ήπια πεπτική διέγερση. Προσθέστε φρέσκο ​​τζίντζερ σε σαλάτες, μαρινάδες και άλλες αγαπημένες συνταγές

Φυσικές θεραπευτικές αγωγές για την ινομυαλγία.

Δεν υπάρχει μαγικό χάπι για τα συμπτώματα της ινομυαλγίας, οπότε «Μια ισορροπημένη προσέγγιση είναι σημαντική».

Η υγιεινή διατροφή, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα συμπληρώματα διατροφής βοηθούν στην αντιμετώπιση της ινομυαλγίας.

Ας δούμε τα συμπληρώματα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ινομυαλγίας:

Ακετυλο L-καρνιτίνη (1500 mg/ημέρα): Σύμφωνα με μελέτες η L-καρνιτίνη βοηθά στην κατάθλιψη, τον πόνο και βελτιώνει την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με ινομυαλγία. (21)

Μαγνήσιο (500 mg/ημέρα): Η αύξηση πρόσληψης μαγνησίου βοηθά στη μείωση του πόνου και της ευαισθησίας. Επιπλέον, αυξάνει την ενέργεια και μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη.

Ιχθυέλαιο (1000 mg/ημέρα): Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου αντικαθιστούν τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Το ιχθυέλαιο είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων της φύσης και ανακουφίζει από το άγχος, την κατάθλιψη, ενώ βελτιώνει  την εγκεφαλική λειτουργία.

Κουρκουμάς και Μαύρο πιπέρι (1000 mg/ημέρα): Σύμφωνα με μία μελέτη τα συμπληρώματα που περιέχουν κουρκουμινοειδή και πιπερίνη βελτιώνουν σημαντικά την επούλωση των φλεγμονών και την αποτοξίνωση του οργανισμού.

Βιταμίνη D3 (5.000 IU/ημέρα): Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D σχετίζεται με χρόνιο πόνο και έντονο στρες.

5-υδροξυτρυπτοφάνη/5-ΗΤΡ (50 mg 1-3 φορές / ημέρα): Βοηθά στην ποιότητα του ύπνου, ενώ ανακουφίζει από τον πόνο. Βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ενώ είναι απαραίτητο να λαμβάνεται ως συμπλήρωμα.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής για την ινομυαλγία.

Η ανακούφιση από τα συμπτώματα της ινομυαλγίας συνοδεύεται από αλλαγές στον τρόπο ζωής. Σε κάθε περίπτωση, πρακτικές όπως το χαλαρωτικό και θεραπευτικό μασάζ, η μείωση του στρες, η τακτική άσκηση, ο βελονισμός μπορούν να σας βοηθήσουν.

Άσκηση κανονικής ή μέτριας έντασης: Πολλές φορές όταν πονάμε λόγω ινομυαλγίας, το τελευταίο που σκαφτόμαστε είναι η γυμναστική. Ωστόσο, μια γυμναστική μέτριας έντασης που περιλαμβάνει περπάτημα, κολύμβηση, ποδηλασία, γιόγκα και πιλάτες μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες και του πόνου, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Γιόγκα: Σύμφωνα με μελέτες, μια συνεδρία γιόγκα 75 λεπτών, δύο φορές την εβδομάδα, μειώνει σημαντικά τον πόνο. Επιπλέον, αλλάζει τα επίπεδα ολικής κορτιζόλης σε γυναίκες που πάσχουν από ινομυαλγία.

Βελονισμός: Πάνω από 2.500 χρόνια, ο βελονισμός χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει από τον πόνο και να βοηθήσει στην χαλάρωση. Ο βελονισμός είναι μια αποδεδειγμένη, ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τη μείωση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας.

Ο βελονισμός αποκαθιστά τη φυσιολογική ισορροπία του σώματος και η ανακούφιση από τον πόνο οφείλονται στα πεπτίδια οπιοειδών που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ενώ θεωρείται ότι αυτή είναι η φυσική απάντηση του σώματος για τη διαχείριση του πόνου.

Θεραπευτικό μασάζ: Το μασάζ μειώνει τους καρδιακούς παλμούς, ανακουφίζει από τον πόνο, βελτιώνει το εύρος της κίνησης και μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη.

Λεμφική αποστράγγιση: Η τεχνική αυτή βοηθάει στην κυκλοφορία του λεμφικού υγρού μέσα στο σώμα, απομακρύνοντας τις τοξίνες ανακουφίζοντας από συμπτώματα που σχετίζονται με την ινομυαλγία.

Αιθέρια Έλαια: Τα αιθέρια έλαια είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία ευρέος φάσματος καταστάσεων και συμπτωμάτων, όπως του στρες και του πόνου. Το αιθέριο έλαιο από ελίχρυσο βελτιώνει την κυκλοφορία, επουλώνει τον νευρικό ιστό και μειώνει τον μυϊκό πόνο. Συνδυάστε με λάδι καρύδας και μασάζ για καλύτερα αποτελέσματα.

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας βοηθά στο άγχος και τον ύπνο. Ένα ελαφρύ μασάζ στους μύες ανακουφίζει, ενώ αν ψεκάσουμε στην κρεββατοκάμαρα, βελτιώνουμε την ποιότητα του ύπνου.

Λουτρά: Τα ζεστά λουτρά αυξάνουν τη ροή του αίματος και ανακουφίζουν από τον πόνο, ειδικά όταν προσθέτουμε και σταγόνες αιθέριου ελαίου.

Κάντε ηλιοθεραπεία (!): 10-20 λεπτά ηλιοφάνειας κάθε μέρα μας βοηθά να αυξήσουμε τα επίπεδα βιταμίνης D. Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο να μην φοράμε αντηλιακό, διότι απωθεί τις ακτίνες του ήλιου που χρειαζόμαστε.

Η μεγάλη πρόκληση στη θεραπεία της ινομυαλγίας είναι να μην αφήσουμε την ελπίδα να σβήσει. Οι ερευνητές αναζητούν απαντήσεις όσον αφορά τη θεραπεία αυτής της εξουθενωτικής κατάστασης, ενώ εξετάζονται και πολλές μορφές φυσικής θεραπευτικής αγωγής, όπως εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο αυτό.

Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν συμπληρωματική θεραπευτική αγωγή που περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή,  αλλαγές προς έναν πιο ήπιο τρόπο ζωής και φυσικής προέλευσης συμπληρώματα διατροφής. Κι ας μην ξεχνάμε ότι μια φυσική αποκατάσταση και ένας πιο εναλλακτικός και φυσικός τρόπος δεν ανακουφίζει μόνο από την ινομυαλγία, αλλά βοηθά σε μια συνολική βελτίωση της υγείας και της ζωής μας!

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.