Η ζωή μας σήμερα είναι γεμάτη άγχος, στρες και τρελούς ρυθμούς καθημερινότητας. Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι η ορμονική ανισορροπία είναι μια κατάσταση που κλιμακώνεται και πολλές γυναίκες υποφέρουν από πλεόνασμα ανδρογόνων ή οιστρογόνων με, δυστυχώς, αρκετές επιπτώσεις. Η κυριαρχία των οιστρογόνων, ειδικότερα, συνδέεται με παράγοντες που προκαλούν σοβαρά προβλήματα. Μπορεί να προκύψει από διάφορους παράγοντες, όπως κακή διατροφή, ρύπανση του περιβάλλοντος, χρόνιο στρες κ.λπ. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση θα πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία αύξησης των οιστρογόνων και μια θεραπευτική αγωγή.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ

 • Αύξηση βάρους, ιδιαίτερα στους γοφούς, τη μέση και τους μηρούς
 • Ανωμαλίες περιόδου, όπως ελαφριά ή βαριά αιμορραγία
 • Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο
 • Κύστες στον μαστό
 • Ινομυώματα
 • Κόπωση
 • Απώλεια της λίμπιντο
 • Κατάθλιψη ή άγχος

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ

 1. Ορμονικοί καρκίνοι

Οι καρκίνοι του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών ενδέχεται να συνδέονται με χρόνια κατάσταση κυριαρχίας των οιστρογόνων. Ο καρκίνος του μαστού, ιδιαίτερα, προσβάλλει τις γυναίκες με ανησυχητικό ρυθμό. Στην πραγματικότητα, μια στις οκτώ γυναίκες διαγιγνώσκεται με αυτή τη μορφή κακοήθειας. Είναι γνωστό ότι τα οιστρογόνα κρύβονται μέσα στον λιπώδη ιστό και τα λιπώδη κύτταρα ενεργοποιούν την ισχυρότερη μορφή οιστρογόνου: την οιστραδιόλη, μια ουσία την οποία ο οργανισμός δυσκολεύεται πολύ να απομακρύνει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κυκλοφορία οιστρογόνων και, κατά συνέπεια, επιβλαβή μεταβολισμό.

 1. Αυτοάνοσα νοσήματα

Οι έντονες διακυμάνσεις των οιστρογόνων, όπως κατά τη διάρκεια του τοκετού και της εμμηνόπαυσης, μπορούν να συμβάλλουν στην εκδήλωση αυτοάνοσων νοσημάτων, καθιστώντας τον οργανισμό πιο επιρρεπή σε φλεγμονώδεις καταστάσεις, οι οποίες είναι αναπόφευκτες. Ωστόσο, οι βλαβερές συνέπειες ενδεχομένως να ελαχιστοποιηθούν, φροντίζοντας για την απομάκρυνση τυχόν ξενοοιστρογόνων στα πλαστικά, τα προϊόντα ομορφιάς, τα τρόφιμα και το νερό.

 1. Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς

Η υπερβολική παρουσία οιστρογόνου αυξάνει τα επίπεδα σφαιρίνης (TBG), πρωτεΐνης  που επιτρέπει στις ορμόνες του θυρεοειδούς να κυκλοφορούν στο αίμα. Όταν αυτές οι ορμόνες δεσμεύονται από την ορμόνη TBG καθίστανται ανενεργές. Αυτό αποτρέπει την αποθήκευση και μετατροπή αυτών σε ενεργές μορφές, οι οποίες με τη σειρά τους διαταράσσουν τον μεταβολισμό.

 1. Ανάπτυξη μήκυτα candida

O μύκητας candida ζει στο στόμα και τα έντερα, βοηθά στην πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Αυτός ο ευεργετικός οργανισμός μπορεί να γίνει παθογόνος όταν εντοπίζεται σε μεγάλες ποσότητες, προκαλώντας εντερικές διαταραχές και διαρροή εντέρου. Σύμφωνα με μελέτες ο candida ισχυροποιείται όταν εκτίθεται σε οιστρογόνα. Οι γυναίκες που ακολουθούν πρόγραμμα ελέγχου γεννήσεων ή θεραπεία υποκατάστασης ορμονών είναι πιο ευαίσθητες στις μολύνσεις αυτές.

9 ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ

 1. Τροφές που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές

Το κρέας και τα γαλακτοκομικά περιέχουν αυξητικές ορμόνες που μπορούν να διαταράξουν την περίπλοκη ισορροπία του σώματός μας. Επιπλέον, τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα και τα μυκητοκτόνα στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι χημικά που διαταράσσουν την ενδοκρινική λειτουργία και τον μεταβολισμό.

 1. Νερό

Είναι γνωστό ότι το νερό που πίνουμε είναι μολυσμένο από ρύπους, λιπάσματα και οιστρογόνα τόσο από τα ζώα όσο και από τα φυτοφάρμακα. Επιπλέον, αμέτρητες χημικές ουσίες που προέρχονται από την απορροή των φυτών και η παρουσία πλαστικών σε χώρους υγειονομικής ταφής συμβάλλουν στη ρύπανση του νερού. Τα διυλιστήρια καύσης άνθρακα εκπέμπουν επίσης τεράστιες ποσότητες υδραργύρου στον αέρα κάθε χρόνο, ο οποίος βρίσκεται στο νερό. Πολλές από τις ενώσεις αυτές μπορεί να έχουν αρνητικές ορμονικές επιπτώσεις.

 1. Προϊόντα προσωπικής φροντίδας

Ο μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί καθημερινά 10-15 προϊόντα ομορφιάς, τα οποία εμπεριέχουν συνολικά περίπου 130 χημικές ουσίες! Είδη μακιγιάζ, διάφορες λοσιόν, σαμπουάν, οδοντόκρεμες και σαπούνια περιέχουν συνήθως ξενοιοστρογόνα ή άλλες χημικές ουσίες με οιστρογόνο δράση. Αυτά είναι αναμφισβήτητα πιο επιβλαβή από τα οιστρογόνα που βρίσκουμε στα τρόφιμα, καθώς αυτό που συμβαίνει στο δέρμα μας δεν μπορεί να αποτοξινωθεί από το συκώτι. Προσέξτε ιδιαίτερα το συστατικό, “άρωμα”, καθώς είναι ένας όρος ομπρέλα που μπορεί να περιέχει διάφορες ουσίες που διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία.

 1. Εντερικές διαταραχές

Το μικροβίωμα του εντέρου, εκτός των άλλων, ρυθμίζει και την ποσότητα οιστρογόνων. Αυτό γίνεται εφικτό μέσω ενός ενζύμου γνωστού ως «βήτα-γλυκουρονιδάση». Όταν απειλείται η υγεία του εντέρου, όπως στην περίπτωση SIBO, διαταράσσεται και ο μεταβολισμός των οιστρογόνων. Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να θέσει τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και άλλες παθήσεις που προκαλούνται από την κυριαρχία των οιστρογόνων.

 1. Πλαστικές Ύλες KAI BPA (δισφαινόλη-Α)

Το πλαστικό, ανεξάρτητα από την πηγή, περιέχει ξενοοιστρογόνα που μολύνουν τα τρόφιμα και το νερό, ενώ ούτε και τα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη “BPA free” είναι ασφαλή. Το θερμικό χαρτί είναι σημαντική πηγή BPA και τα άτομα που διαχειρίζονται θερμικό χαρτί σε τακτική βάση παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων.

 1. Βαρέα Μέταλλα

Ακριβώς όπως τα πλαστικά, τα βαρέα μέταλλα όπως το κάδμιο, ο μόλυβδος και ο υδράργυρος αυξάνουν την ποσότητα οιστρογόνων. Αυτές οι ενώσεις διασκορπίζονται σε όλη την ατμόσφαιρα και είναι ύποπτες ως παράγοντας που οδηγεί σε κατάσταση πρώιμης εφηβείας.

 1. Υπερβολική συγκέντρωση λίπους

Η αποθήκευση υπερβολικού λίπους από τον οργανισμό (δηλαδή γύρω από τους γοφούς, τη μέση και τους μηρούς) είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες κυριαρχίας των οιστρογόνων. Το οιστρογόνο αποθηκεύεται σε λιπώδη κύτταρα, οπότε το υπερβολικό βάρος διατηρεί κρατά την ορμόνη σε υψηλά επίπεδα. Ο λιπώδης ιστός καταστρέφει άλλες ορμόνες για να δημιουργήσει περισσότερα οιστρογόνα, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την ορμονική ανισορροπία.

 1. Θεραπεία αντιμετώπησης ορμονών (HRT) και αντισύλληψη

Η HRT και η χορήγηση αντισυλληπτικών χαπιών γεμίζει τον οργανισμό οιστρογόνα και όχι προγεστερόνη, κάτι που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ενός ισορροπημένου ορμονικού συστήματος. Η προγεστερόνη είναι μια ζωτικής σημασίας ορμόνη που μειώνει το άγχος, αυξάνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης και βελτιώνει τα συμπτώματα προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Παράγεται μόνο μετά την ωορρηξία, η οποία καταργείται σε περίπτωση λήψης αντισυλληπτικών. Αντ’ αυτού, το χάπι περιέχει μια συνθετική εκδοχή της προγεστερόνης, η οποία δεν προσφέρει τα ίδια οφέλη με την προγεστερόνη και στην πραγματικότητα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Επιπλέον, οι ορμόνες σε αυτά τα φάρμακα είναι συνήθως τοξικές και συνθετικές εκδοχές των ορμονών που παράγει ο οργανισμός μας. Αυτές οι μη φυσικές ενώσεις δεν μεταβολίζονται εύκολα από το ήπαρ, οδηγώντας σε διαταραχές του DNA και σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου.

 1. Χρόνιο Στρες

Το χρόνιο στρες οδηγεί τον οργανισμό να μετατρέψει την προγεστερόνη σε κορτιζόλη. Τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κυριαρχία οιστρογόνων.

ΡΥΘΜΙΣΤΕ ΤΑ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ

 1. Φροντίστε τη διατροφή σας.  Ελαχιστοποιήστε ή εξαλείψτε το κρέας και τα γαλακτοκομικά και προτιμήστε λαχανικά, φρούτα και γενικά βιολογικά προϊόντα, μειώνοντας παράλληλα την έκθεσή σας σε ορμόνες και φυτοφάρμακα.
 2. Φίλτρο νερού. Τα ξενοοιστρογόνα είναι ευρέως διαδεδομένα στην παροχή ύδατος, οπότε φροντίστε να εγκαταστήσετε ειδικό φίλτρο νερού στην κουζίνα και το μπάνιο σας.
 3. Ελέγξτε τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Ελέγξτε προσεκτικά τους καταλόγους συστατικών του σαμπουάν, της οδοντόκρεμας, του μακιγιάζ και άλλων προϊόντων ομορφιάς, αναζητώντας ειδικότερα τον όρο “άρωμα”.
 4. Αποφύγετε το πλαστικό. Είτε είναι BPA ή όχι, το πλαστικό περιέχει ξενοοιστρογόνα που επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα των ορμονών. Χρησιμοποιήστε αντ ‘αυτού γυάλινα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων.
 5. Εξετάστε εναλλακτικές λύσεις για την ορμονική θεραπεία και την αντισύλληψη. Και οι δύο αυτές μέθοδοι μπορούν να συμβάλουν στην κυριαρχία των οιστρογόνων. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να λάβετε ορμόνες, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για να λάβετε ορμόνες παρόμοιες με αυτές που παράγει ο οργανισμός μας.
 6. Διαχειριστείτε το άγχος σας. Δοκιμάστε γιόγκα ή διαλογισμό και φροντίστε να κοιμάστε καλά, καθώς η ρύθμιση του στρες και ο επαρκής ύπνος παρεμποδίζουν τη μετατροπή της προγεστερόνης σε κορτιζόλη.
 7. Σπόροι και διατροφή. Ο «κύκλος των σπόρων» είναι μια διατροφική πρακτική, όπου οι γυναίκες καταναλώνουν τέσσερις διαφορετικές ποικιλίες σπόρων κατά τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο. Θεωρείται ότι η πρακτική αυτή βοηθά φυσικά την ισορροπία μεταξύ προγεστερόνης και οιστρογόνου: των δύο κύριων γυναικείων αναπαραγωγικών ορμονών. Σύμφωνα με τον κύκλο αυτό, τα οιστρογόνα είναι υψηλότερα κατά το πρώτο εξάμηνο και η προγεστερόνη αυξάνεται κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης. Εάν ο κύκλος αυτός διαταραχθεί, προκύπτουν ενδεχομένως εμμηνορρυσιακές ανωμαλίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη έχουν πολύ διαφορετικές λειτουργίες και πρέπει να διατηρηθούν σε ορισμένα επίπεδα για βέλτιστη λειτουργία.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

ΗΜΕΡΕΣ 1-14:

 • 1-2 κουταλιές ακατέργαστου, βιολογικού, φρεσκοαλεσμένου λιναρόσπορου καθημερινά
 • 1-2 κουταλιές σπόρων ακατέργαστων, οργανικών, φρέσκων σπόρων κολοκύθας καθημερινά

Και τα δύο είδη περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και αυξάνουν τη ροή αίματος της μήτρας και προστατεύουν την κυτταρική μεμβράνη. Επιπλέον, ο λιναρόσπορος περιέχει πολυφαινόλες που συνδέονται με την περίσσεια οιστρογόνων η οποία δεν βλάπτει κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης, ενώ οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε ψευδάργυρο και βοηθά κατά τη δεύτερη φάση του κύκλου.

ΗΜΕΡΕΣ 15-28

 • 1-2 κουταλιές σούπας ακατέργαστου, οργανικού, φρεσκοαλεσμένου σουσαμιού καθημερινά (ή ταχίνι)
 • 1-2 κουταλιές ακατέργαστων, οργανικών, φρεσκοκομμένων ηλιόσπορων καθημερινά (ή βούτυρο ηλιόσπορου)

Το σουσάμι περιέχει επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες εμποδίζουν την υπερβολική ποσότητα οιστρογόνου. Οι ηλιόσποροι περιέχουν σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά στην αποτοξίνωση των υπερβολικών ορμονών από το ήπαρ.

 1. Εξασφαλίστε αποτελεσματική αποτοξίνωση του ήπατος. Η αποτοξίνωση του ήπατος βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει την υπερβολική ποσότητα οιστρογόνων και εμποδίζει την μετατροπή του σε επιβλαβείς μεταβολίτες. Τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, τα καρύδια, το σκόρδο, τα τεύτλα, τα εσπεριδοειδή, ο κουρκουμάς, τα σταυροειδή λαχανικά και το πράσινο τσάι μπορούν να βελτιώσουν την αποτοξίνωση του ήπατος.

Διαβάστε επίσης: 7 Τρόποι για να Εξισορροπήσετε τις Ορμόνες σας με Φυσικό Τρόπο!

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΝΟΝΤΑΣ…

Οι ορμόνες, ιδιαίτερα αυτές που συνδέονται με το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, είναι εξαιρετικά ευαίσθητες σε παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση, το άγχος και οι τοξίνες του περιβάλλοντος. Οι παραμικρές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε ανισορροπίες, οι οποίες συχνά εκδηλώνονται ως υπερβολική ποσότητα αρσενικών ορμονών.

Οι διατροφικές αλλαγές, η διαχείριση του στρες, η ήπια άσκηση και η εξασφάλιση επαρκούς ύπνου συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των ορμονικών επιπέδων και βελτιώνουν την καθημερινότητά μας. Επίσης, η πρακτική λήψης σπόρων και η προσοχή στη χρήση καλλυντικών βοηθούν τον οργανισμό να ρυθμίσει τα επίπεδα ορμονών και να διατηρήσει την υγεία του σε ιδεατή κατάσταση.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.