Κολλοειδής Άργυρος: 8 Τεκμηριωμένα Οφέλη -Χρήσεις και Παρενέργειες-
Ίσως δεν έχουμε συναντήσει ποτέ τον όρο κολλοειδής άργυρος, εκτός κι αν μας ενδιαφέρουν πολύ οι εναλλακτικές θεραπείες σε θέματα υγείας, όπως λοιμώξεις η ιώσεις.

Οι πληροφορίες σχετικά με τον κολλοειδή άργυρο είναι συγκεχυμένες εκφράζονται αντικρουόμενες απόψεις. Αφ΄ενός θα συναντήσουμε προσωπικές μαρτυρίες σχετικά με θεραπείες κάθε σχεδόν  νόσου, αφ΄ετέρου υπηρεσίες υγείας προειδοποιούν τους καταναλωτές σχετικά με την ασφάλεια (1)  και βασίζονται στην έλλειψη τεκμηρίων για τη χρήση του κολλοειδούς αργύρου. (2)

Ας δούμε μαζί ορισμένες πληροφορίες που βασίζονται σε τεκμήρια, οπότε μπορεί κανείς να επιλέξει με μεγαλύτερη βεβαιότητα.

Πώς λειτουργεί ο κολλοειδής άργυρος.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αργύρου, υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι με τους οποίους ο κολλοειδής άργυρος ενεργεί θεραπευτικά: (3)

 1. 1. Καταλυτική οξείδωση: Ο άργυρος προσκολλάται στα φυσικά μόρια οξυγόνου, τα οποία αντιδρούν με τις σουλφυδρικές (H) ομάδες που περιβάλλουν τα βακτηρίδια και τους ιούς. Με τη σειρά του, αυτό βοηθά στην παρεμπόδιση της κυτταρικής διεργασίας που συντηρεί τη ζωή και είναι γνωστή ως κυτταρική αναπνοή, η οποία ορίζεται ως «το σύνολο των μεταβολικών αντιδράσεων και διεργασιών που διενεργούνται στα κύτταρα των οργανισμών για τη μετατροπή της βιοχημικής ενέργειας από θρεπτικά συστατικά σε τριφωσφορική αδενοσίνη και στη συνέχεια να απελευθερώσει τα απόβλητα» (4)
 1. Αντίδρά με βακτηριακές μεμβράνες κυττάρων: Τα ιόντα αργύρου μπορούν να προσκολληθούν άμεσα στις κυτταρικές μεμβράνες των βακτηρίων και να παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα αναστολής της αναπνοής.
 2. Δέσμευση με το DNA: Φαίνεται ότι εισέρχεται κυριολεκτικά στο DNA των βακτηρίων, καθώς έχει ανιχνευτεί μέχρι και 12% αργύρου στο βακτήριο Pseudomonas aeruginosa. Σύμφωνα με μια πηγή, «Ενώ παραμένει ασαφές πώς ακριβώς συνδέεται ο άργυρος με το DNA χωρίς να καταστρέφει τους δεσμούς υδρογόνου που συγκρατούν το πλέγμα, παρ’όλα αυτά εμποδίζει το ξετύλιγμα του DNA, ένα ουσιαστικό βήμα για να συμβεί η κυτταρική αναπαραγωγή”.

Ας δούμε 8 τρόπους με τους οποίους ο κολλοειδής άργυρος επιδρά στον οργανισμό μας!

 1. Αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Πρώτον, η ικανότητα του κολλοειδούς αργύρου να ελέγχει τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά σούπερ μικρόβια είναι εκπληκτική. Επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει πάνω από 650 διαφορετικά παθογόνα τα οποία καταστράφηκαν σε λίγα λεπτά όταν εκτέθηκαν σε μικρές ποσότητες αργύρου. (6)

Ο κολλειδής άργυρος, σε αντίθεση με τα  σύγχρονα αντιβιοτικά, απλά δεν δημιουργεί αντίσταση ή ανοσία στους οργανισμούς που θανατώνονται από αυτό. Αυτό το σημείο διερευνάται σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σύμφωνα με τα οποία περισσότερα από 2 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ υποφέρουν από ασθένειες κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα μολύνσεων ανθεκτικών σε αντιβιοτικά, ενώ και 23.000 πεθαίνουν από αυτές τις λοιμώξεις. (7a)

Παράλληλα, άλλες ιατρικές μελέτες θεωρούν τον ιοντικό κολλοειδή άργυρο ως ευρέος φάσματος αντιμικροβιακό παράγοντα ενάντια τόσο σε αερόβια όσο και σε αναερόβια βακτήρια, αλλά η δραστικότητα του δεν ήταν τόσο έντονη ενάντια στους μύκητες. (7b)

 1. Επούλωση τραυμάτων/δερματικές διαταραχές.

Σύμφωνα με ερευνητές ο κολλοειδής άργυρος βοηθά στην επούλωση του δέρματος και των μαλακών ιστών. (8) Σύμφωνα με έρευνες της Pharmacognosy Communications το 2012, συνιστάται η χρήση ορισμένων παρασκευασμάτων κολλοειδούς αργύρου για τοπική χρήση για τη θεραπεία εγκαυμάτων, περιοδοντίτιδας και άλλων καταστάσεων. (9a)

Έχει δε παρατηρηθεί ότι η δερματοφυτία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση κολλοειδούς αργύρου, ως ισχυρού αντιμυκητιακού, καθώς καταπολεμά τον μύκητα που προκαλεί αυτή τη δερματοπάθεια. Επίσης, ανακουφίζει  από την ψωρίαση και το έκζεμα, καταπραΰνει τυχόν τραύματα και αποκαθιστά βλάβες από εγκαύματα. (9b).

Ο κολλοειδής άργυρος χρησιμοποιήθηκε ιστορικά για την επούλωση των εγκαυμάτων, αλλά η χρήση σταμάτησε μετά την εμφάνιση των αντιβιοτικών, μέχρι τη δεκαετία του 1960, όταν έγινε ξανά δημοφιλής. Ο συνδυασμός νιτρικού αργύρου και νατριούχου σουλφαδιαζίνης για τη δημιουργία ειδικής αλοιφής είναι εξαίρετα καταπραϋντική για πολλούς εγκαυματίες. (9c)

 1. Ροζ οφθαλμός και μολύνσεις των αυτιών.

Η ερυθρότητα των ματιών, ή αλλιώς «ροζ οφθαλμός» συνίσταται σε μια φλεγμονώδη βλεννογόνο μεμβράνη που καλύπτει το βολβό και την επένδυση των βλεφάρων και προκαλείται κυρίως από βακτηριακή ή ιική μόλυνση. Ο κολλοειδής άργυρος ενεργεί άμεσα, καταπολεμώντας αυτόν τον ερεθιστικό και εξαιρετικά μολυσματικό ιό και τα βακτήρια.

Κατά την εφαρμογή τα συστατικά του αργύρου συλλέγουν τα μολυσμένα κύτταρα, τα προσελκύουν ηλεκτρομαγνητικά και τα  διοχετεύουν στην κυκλοφορία του αίματος προς εξάλειψη.

Παράλληλα, οι μολύνσεις των αυτιών προκαλούνται από πολλαπλές κατηγορίες βακτηρίων, ενώ ενδεχομένως να είναι και μυκητιακές.

Στην περίπτωση αυτή, ο κολλοειδής άργυρος ενεργεί αποτελεσματικά ανεξάρτητα από την αιτία της μόλυνσης.

 1. Αντιιικές ιδιότητες.

Ο κολλοειδής άργυρος ενδεχομένως να αντιμετωπίζει ιούς όπως τον ιό HIV/AIDS, την πνευμονία, τον έρπητα, τον έρπητα ζωστήρα και τους ιούς κονδυλωμάτων. Σύμφωνα με μελέτες του Ινστιτούτο Διατροφής και Υγείας των Η.Π.Α. ο κολλοειδής άργυρος θεωρείται μία από τις φυσικές και δραστικές αντιιικές θεραπείες. (10)

Υπάρχουν επίσης πολυάριθμες αναφορές για την αποτελεσματικότητα του κολλοειδούς αργύρου έναντι του ιού της ηπατίτιδας C.

 1. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ο κολλοειδής άργυρος έχει εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα οι δερματικές φλεγμονές των ζώων επουλώθηκαν μετά από 72 ώρες, σε αντίθεση με άλλες ομάδες θεραπείας που δεν υποβλήθηκαν σε αγωγή με άργυρο. (11)

 1. Ιγμορίτιδα

Χρησιμοποιείται ευρέως για αντιμετώπιση κολπικών διαταραχών, ενώ ως ρινικό σπρέι, σύμφωνα με μελέτες, ανακουφίζει από την ιγμορίτιδα. (12)

Επίσης, εκτός από το άσθμα και τις αλλεργίες, ο κολλοειδής άργυρος καταπολεμά τις μολύνσεις από Pseudomonas aeruginosa.

 1. Ιώσεις/Γρίπη

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο κολλοειδής άργυρος βοηθά στην πρόληψη όλων των τύπων γρίπης, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης των χοίρων, καθώς και του κοινού κρυολογήματος. (13)

Σύμφωνα με μελέτες σε παιδιά η ομάδα που υποβλήθηκε σε θεραπεία με διάλυμα κολλοειδούς αργύρου και βήτα γλυκάνης, είχε καλύτερα αποτελέσματα και πλήρη θεραπεία! (14)

 1. Πνευμονία

Τα σύγχρονα φάρμακα δεν είναι απόλυτα αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της βρογχίτιδας ή της ιογενούς πνευμονίας. Δεν συμβαίνει το ίδιο για τον κολλοειδή άργυρο που καταπολεμά τους ιούς ανεξάρτητα από τον παθογόνο οργανισμό.

Ο κολλοειδής άργυρος καταπολεμά την βρογχίτιδα και την πνευμονία όταν απορροφάται εσωτερικά, βοηθά εξίσου καλά και ως εισπνεόμενο. Έτσι έρχεται σε άμεση επαφή με τα μικρόβια που προκαλούν βρογχίτιδα ή πνευμονία και η δράση είναι άμεση. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν νεφελοποιητή, σε δοσολογία 1 κ.γ. περίπου τρεις φορές την ημέρα για 10 έως 15 λεπτά.

Τι είναι ο κολλοειδής άργυρος;

Πριν την εφεύρεση του ψυγείου, υπήρχε η πρακτική να τοποθετεί κανείς ένα ασημένιο νόμισμα σε ένα δοχείο γάλακτος ως συντηρητικό επειδή ο άργυρος ήταν γνωστό ότι εμποδίζει την ανάπτυξη, βακτηριδίων και άλλων ανεπιθύμητων οργανισμών.

Ήδη από την αρχαιότητα, το ασήμι ήταν επίσης δημοφιλές φάρμακο για την  καταπολέμηση των ασθενειών, ενώ η χρήση του ως φυσικού αντιβιοτικού συνέχισε μέχρι τη δεκαετία του 1940, που παρασκευάστηκαν τα αντιβιοτικά.

Σήμερα,  το μόνο που χρειάζεται είναι να χρησιμοποιήσουμε προσεκτικά μερικές σταγόνες από ένα μπουκάλι που αγοράζουμε, το οποίο έχει την εξής σύνθεση:

Ένα διάλυμα νερού που περιέχει σωματίδια μεγέθους νανομέτρου αιωρούμενου αργύρου. Η συνολική περιεκτικότητα σε άργυρο εκφράζεται σε χιλιοστόγραμμα αργύρου ανά λίτρο (mg / L) νερού, το οποίο είναι αριθμητικά το ίδιο με τα μέρη ανά εκατομμύριο (ppm). Η συνολική περιεκτικότητα σε άργυρο χωρίζεται σε δύο μορφές αργύρου: τα ιόντα αργύρου και τα σωματίδια αργύρου. (15)

Υπάρχουν βασικά τρεις τύποι προϊόντων που διατίθενται στο εμπόριο ως «κολλοειδή άργυρος» και κατηγοριοποιούνται ως εξής:

 1. Ιόντα αργύρου.

Διαλύματα αργύρου των οποίων η περιεκτικότητα σε άργυρο αποτελείται κυρίως από ιόντα αργύρου. Αν και συχνά διατίθεται στο εμπόριο ως κολλοειδή άργυρος, στην ουσία δεν είναι. Επειδή η παραγωγή του είναι οικονομική είναι το πιο δημοφιλές προϊόν στην κατηγορία αυτή, χωρίς όμως τα πραγματικά οφέλη του κολλοειδούς αργύρου.

 1. Πρωτεΐνη αργύρου (πρωτεΐνη ασήμι).

Για να διατηρηθεί το μεγάλο μέγεθος των σωματιδίων αργύρου, τα προϊόντα με βάση την πρωτεΐνη αργύρου περιέχουν ζελατίνη. Η πρωτεΐνη είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής τύπος προϊόντος κολλοειδούς αργύρου στην αγορά και μπορεί εύκολα να παρασκευαστεί με την προσθήκη νερού σε σκόνη πρωτεϊνών αργύρου. Ωστόσο, δεν πρέπει να συγχέεται με την πραγματική ουσία του κολλοειδούς αργύρου. Ως συστατικό είναι λιγότερο αποτελεσματική και δεν προσφέρει τα οφέλη του γνήσιου κολλοειδούς αργύρου.

 1. Αληθινός/γνήσιος κολλοειδής άργυρος.

Τέλος, ο γνήσιος κολλοειδής άργυρος δεν περιέχει καμία πρωτεΐνη ή άλλα πρόσθετα, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα αποτελείται από νανοσωματίδια αργύρου. (16)

 

Παρενέργειες του κολλοειδούς αργύρου.

Παρόλο που οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο κολλοειδής άργυρος ενδέχεται να προκαλέσει κακή απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων, δεν υπάρχουν επαρκή τεκμήρια σχετικά με τις παρενέργειες στη χρήση κολλοειδούς αργύρου.  (17)

Ωστόσο, ενδέχεται να συναντήσετε αναφορές σχετικά με μία ασθένεια την αργυρία, ή αργύρωση, μια μη αναστρέψιμη κατάσταση (το άτομο γίνεται μπλε). Ωστόσο, αυτό οφείλεται σε κατάχρηση απομίμησης κολλοειδούς αργύρου, αλλά και φθηνότερων προϊόντων που διατίθενται στο εμπόριο ως κολλοειδής άργυρος, όπως τα ιόντα αργύρου ή η πρωτεΐνη.

Ωστόσο πρέπει να λάβετε υπόψη ότι, επειδή ο κολλοειδής άργυρος είναι ισχυρός αντιβακτηριακός παράγοντας, καλύτερα να λαμβάνετε προβιοτικά κατά τη διάρκεια της χρήσης για να έχετε σωστή ισορροπία της μικροχλωρίδας.

Δοσολογία & Χρήση

Ο κολλοειδής άργυρος εφαρμόζεται κατά περίπτωση. Για να επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματα του κολλοειδούς αργύρου, η δοσολογία είναι η εξής:

 • 2 – 5 σταγόνες απευθείας στο δέρμα
 • 1 σταγονόμετρο που λαμβάνεται από το στόμα για ενίσχυση του ανοσοποιητικού
 • 1-2 σταγόνες στην περίπτωση οφθαλμολογικής μόλυνσης
 • 1-2 σταγόνες βοηθούν στην απολύμανση τραυμάτων εφαρμόζοντας σε Band-Aid
 • Μετά από την κατάλληλα προετοιμασία, μπορεί να εγχυθεί σε μυ, καρκινικό όγκο ή στην κυκλοφορία του αίματος
 • 5 – 10 σταγόνες μπορούν να εφαρμοστούν κολπικά.
 • • 5 σταγόνες που προσθέτουμε σε μια κατσαρόλα, ή ψεκάζονται απευθείας στη μύτη, ή μέσω νεφελοποιητή (18)

 

Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για διάρκεια μεγαλύτερη των 14 συνεχόμενων ημερών.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

Για περισσότερα νέα σχετικά με Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης κάντε like στην σελίδα στο facebook

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο naturalsoul.gr έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε πληροφορία. Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.

Facebook Comments
2019-01-16T14:23:07+00:001 Σεπτεμβρίου 2018|Κατηγορίες: Φυσικές Θεραπείες|