Έχετε προσέξει μερικές φορές, όταν επικρατεί απόλυτη ησυχία, ένα ήπιο ήχο κουδουνίσματος που ταράζει την ηρεμία σας; Δυστυχώς, αυτό το κουδούνισμα δεν είναι και τόσο ήπιο για αρκετούς ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, πολλά άτομα νιώθουν αυτό το «κουδούνισμα» σαν έντονο βρυχηθμό, σαν μια εκκωφαντική κραυγή. Τα άτομα αυτά υποφέρουν από εμβοές.

Μεγάλο ποσοστό οδηγείται σε λύσεις, οι οποίες δεν είναι πολύ αποτελεσματικές και προκαλούν δυσάρεστες παρενέργειες που επιδεινώνουν την κατάσταση.

Ως εκ τούτου, ας δούμε μαζί κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ανακουφιστούμε από τις εμβοές. Πριν από αυτό όμως, ας δούμε τι είναι ακριβώς οι εμβοές και πού οφείλονται.

 

Τι είναι η Εμβοές;

Η εμβοή ορίζεται συνήθως ως μια αίσθηση κουδουνίσματος, η οποία δεν προέρχεται από εξωτερική πηγή θορύβου. Αυτός ο ήχος, συνήθως, προκαλεί κάτι που μοιάζει με εμβοή και τις περισσότερες φορές περιγράφεται ως κουδούνισμα. Ωστόσο, ο θόρυβος αυτός μπορεί να κυμαίνεται από μελωδικό σφύριγμα, έως δυνατό και εκκωφαντικό ήχο.

Πολλές φορές μπορεί το κουδούνισμα να είναι συνεχές, ή διακεκομμένο και γίνεται πιο αισθητό όταν το περιβάλλον είναι ήρεμο, όπως όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο σε ένα ήσυχο δωμάτιο ή προσπαθούμε να κοιμηθούμε. Σπανίως, ο ήχος συντονίζεται με τον καρδιακό παλμό.

Η πιο κοινή αιτία της εμβοής είναι η παρατεταμένη έκθεση σε έντονο θόρυβο. Οι περιπτώσεις που ενδεχομένως να προκαλέσουν εμβοές είναι η παρακολούθηση συναυλιών, οι επισκέψεις σε νυχτερινά κέντρα, εργασία σε εργοτάξια, οδήγηση μοτοσικλέτας, ενασχόληση με όπλα ή μηχανήματα που προκαλούν θόρυβο. Αυτός ο θόρυβος προκαλεί μόνιμη βλάβη στα κύτταρα που βρίσκονται στο εσωτερικό αυτί, προκαλώντας εμβοές, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις ενδεχομένως να προκαλέσει απώλεια ακοής. Ακόμη και μια απλή έκθεση σε έντονο θόρυβο αρκεί για να προκαλέσει εμβοές.

Αν και οι δυνατοί θόρυβοι είναι η συνηθέστερη αιτία εμβοής, υπάρχουν διάφορες άλλες αιτίες, όπως:

  • Μολύνσεις στο αυτί που προκαλούνται από τη δημιουργία κηρού, λοιμώξεις στο αυτί ή, σπανίως, καλοήθεις όγκους,
  • Ορισμένα φάρμακα όπως η ασπιρίνη, τα αντιφλεγμονώδη, τα ηρεμιστικά και τα αντικαταθλιπτικά
  • Διαδικασία γήρανσης
  • Νόσος του Menier
  • Ώτοσκλήρυνση
  • Τραυματισμοί στο κεφάλι ή στον αυχένα.

 

Πολλοί άνθρωποι, για να αντιμετωπίσουν τις εμβοές παίρνουν φάρμακα. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα προκαλούν άλλα συμπτώματα που ενδεχομένως να είναι ανησυχητικά, ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι δεν είναι πολύ αποτελεσματικά και σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως προκαλέσουν συμπτώματα εμβοής.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει μια ποικιλία εναλλακτικών θεραπειών για τις εμβοές με αποτελεσματικότητα η οποία είναι τεκμηριωμένη και χωρίς παρενέργειες. Ας δούμε μαζί τις 5 καλύτερες εναλλακτικές θεραπείες για τις εμβοές.

 

Βελονισμός

Υπάρχουν μελέτες που τεκμηρίωσαν την αποτελεσματικότητα του βελονισμού στην περίπτωση των εμβοών. Ένας βελονιστής που έχει μελετήσει συστηματικά την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι σε θέση να εφαρμόσει διαφορετική θεραπεία για διαφορετικές μορφές εμβοής και η θεραπεία συνήθως επικεντρώνεται στην «αποσυμφόρηση» των διαύλων του αυτιού.

Η βασική θεραπευτική αγωγή για εμβοές μπορεί να διαρκέσει για 10-15 συνεδρίες πριν από αισθητή βελτίωση. Οι βελονιστές γενικά στοχεύουν σε σημεία στο τριχωτό της κεφαλής, ή στο αυτί.

 

Gingko

Το Gingko biloba, ή σαλιβουρία ή γίνκο το δίλοβο, είναι ένα ευρέως μελετημένο φυτικό φάρμακο που θεωρείται ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος στα εξωτερικά μέρη του σώματος, ειδικά στον εγκέφαλο και στο κεφάλι. Αυτό το καθιστά αποτελεσματικό στη θεραπεία της εμβοής που προκαλείται από κυκλοφορικά προβλήματα. Συνιστάται η λήψη 240 mg Gingko σε κάψουλα ημερησίως για μέγιστη αποτελεσματικότητα. Συνήθως, βλέπουμε αισθητή βελτίωση από τα συμπτώματα μετά από 6 εβδομάδες τακτικής χορήγησης. Μετά την εξάλειψη των συμπτωμάτων, μπορούμε να μειώσουμε τη δόση σε 40-60 mg/ημέρα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με μελέτες, οι δόσεις των 29,2 mg-150 mg κρίνονται αποτελεσματικές για τη θεραπεία των εμβοών.

 

Αποσυμφόρηση σωλήνων της Ευσταχίας

Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται για την αποσυμφόρηση του σωλήνα που βρίσκεται πίσω από το τύμπανο, αποστραγγίζοντας το υγρό του αυτιού. Αυτό βοηθά στη θεραπεία της εμβοής που προκαλείται από συμφόρηση των αυτιών, της μύτης ή του λαιμού, καθώς η άνω αναπνευστική οδός συνδέεται με αυτόν το σωλήνα.

Πρώτον, πριν δοκιμάσετε αυτή την τεχνική, βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας είναι καθαρά.

Δεύτερον, ανοίγουμε το στόμα και τοποθετούμε τον δείκτη στο πίσω μέρος των γομφίων στη μία πλευρά. Πίσω από αυτούς τους γομφίους είναι ένα οστό, το οποίο επιτρέπει να ανοίγουμε και να κλείνουμε τη γνάθο.

Στο πίσω μέρος, υπάρχει ένας τένοντας, και ακριβώς πίσω του, στη ρίζα της γλώσσας βρίσκεται ο σωλήνας της Ευσταχίας. Τραβάμε απαλά τον σωλήνα από τη μία πλευρά στην άλλη για 15-20 δευτερόλεπτα και κάνουμε το ίδιο στην άλλη πλευρά.

Αυτή η διαδικασία σε καθημερινή βάση για μια εβδομάδα θα μας ανακουφίσει από τα συμπτώματα της εμβοής. Εάν δεν αισθάνεστε άνετα, μπορείτε να ζητήσετε από τον οικογενειακό σας γιατρό να σας βοηθήσει.

Συμπληρώματα.

Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου και βιταμίνης Β12 θεωρούνται αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση εμβοών που οφείλονται στην ηλικία και τον θόρυβο.

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες η λήψη ψευδαργύρου ανακουφίζει από εμβοές που σχετίζονται με την ηλικία. Η λήψη 90-150 mg για 3-6 μήνες μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική. Μπορούμε να λάβουμε ψευδάργυρο και σε κάψουλα. Εάν οι κάψουλες ψευδαργύρου έχουν δυσάρεστη γεύση, τότε πιθανότατα δεν πάσχετε από ανεπάρκεια ψευδάργυρου, ωστόσο εάν διαπιστώσετε ότι διαθέτουν ελάχιστη ή καθόλου, τότε πιθανόν πάσχετε από ανεπάρκεια ψευδαργύρου.

Πολλά άτομα που πάσχουν από εμβοές ως αντίδραση σε δυνατούς θορύβους έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Μια ποσότητα 1000 mcg Β12 σε ενέσιμη μορφή μειώνει την οξύτητα των συμπτωμάτων εμβοής. Παρόλο που δεν έχουν διεξαχθεί επίσημες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της λήψης Β12 από το στόμα για τη θεραπεία των εμβοών, θεωρείται ότι η χορήγηση έως και 100 mcg ημερησίως είχε ευεργετικές επιδράσεις.

Λευκός θόρυβος.


Ο λευκός θόρυβος μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων εμβοής, καθώς καταστέλλει τον συνεχή θόρυβο που προκαλούν οι εμβοές. Δεδομένου ότι οι εμβοές είναι συνήθως πιο έντονες όταν ο θόρυβος του περιβάλλοντος είναι ελάχιστος ή μηδαμινός, η χρήση συσκευής λευκού θορύβου μπορεί να βοηθήσει με την προσομοίωση ήχων, όπως η βροχή, ή το κύμα.

Εάν οι εμβοές δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε, δοκιμάστε μια συσκευή λευκού θορύβου με ηχεία για το μαξιλάρι. Επίσης, οι ανεμιστήρες, τα κλιματιστικά, οι υγραντήρες και οι αφυγραντήρες μπορούν να λειτουργήσουν ως αυτοσχέδιες συσκευές λευκού θορύβου. Παράλληλα, υπάρχουν ακουστικά βοηθήματα και άλλες διαθέσιμες συσκευές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκλείσετε τον θόρυβο που προκαλείται από τις εμβοές.

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε εάν κάποια από αυτές τις επιλογές σας βοήθησε να αντιμετωπίσετε τις εμβοές σας και κατά πόσον οι πληροφορίες του άρθρου σας φάνηκαν χρήσιμες.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.