Μια πρόσφατη εκδρομή με πέντε παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο μου άφησε μια βαριά μαστίτιδα. Το πρώτο βράδυ ένιωσα μια δυσφορία, αλλά την απέδωσα στο υψηλό υψόμετρο, έτσι πήγα νωρίς να κοιμηθώ. Το επόμενο πρωί, κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και το απόγευμα της ίδιας μέρας ένιωσα ένα σκληρό γρομπαλάκι στο στήθος, κλασικό σημάδι φραγμένου γαλακτικού πόρου. Αργότερα ανέβασα πυρετό (σημάδι λοίμωξης του ανοσοποιητικού συστήματος). Καταλαβαίνω πολύ καλά (και συμπάσχω με) τη σοβαρότητα αυτού του τύπου λοιμώξεων!
Ήμουν χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι, τον γιατρό μου και τη μαία, χωρίς φάρμακα που φυλάμε όλοι στο σπίτι. Ήθελα να αποφύγω τα αντιβιοτικά, αν και σοβαρές περιπτώσεις μαστίτιδας σίγουρα απαιτούν αντιβιοτικά (τα οποία είναι καλύτερη επιλογή από την ανάπτυξη ενός αποστήματος).
Αναζήτησα αμέσως φυσικές θεραπείες για να ανακουφιστώ. Τέσσερις μέρες αργότερα ήμουν πολύ καλύτερα. Η πρόληψη οδηγεί σε θεραπεία και θα μπορούσα πιθανώς να την αποφύγω αν θήλαζα το μωρό πιο συχνά.
Δοκίμασα πολλές θεραπείες, αλλά αυτές που λειτούργησαν καλύτερα στην περίπτωσή μου ήταν οι εξής:
Φυσικές θεραπείες για μαστίτιδα
- Ξεκούραση και συνεχής θηλασμός: Έχω ακούσει ειδικούς για τον θηλασμό να λένε ότι η μαστίτιδα μπορεί να είναι ένα σημάδι πίεσης, ή ότι δεν έχεις θηλάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πρώτο που έκανα όταν συνειδητοποίησα ότι είχα μαστίτιδα ήταν να πάω για ύπνο και να θηλάσω το μωρό τακτικά για να τραβήξει το γάλα μέσα από τον φραγμένο πόρο.
- Θερμότητα και κρύο: Ανακάλυψα ότι η θερμότητα και το κρύο με ανακούφισαν από τον πόνο. Ζέσταινα το στήθος για 15-30 λεπτά πριν τον θηλασμό για να χαλαρώσω το φράξιμο του πόρου και να διευκολύνω τον θηλασμό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούσα πάγο μετά τον θηλασμό για 15-30 λεπτά για να ανακουφίσει από το πρήξιμο. Επίσης, έκανα ζεστά λουτρά με άλατα epsom.
- Μασάζ: Ακούγεται παράξενο, αλλά το μασάζ κάνει πολύ καλό σε έναν φραγμένο γαλακτικό πόρο. Έκανα μασάζ στον πόρο μου με μικρούς κύκλους ενώ θήλαζα το μωρό.
- Ενυδάτωση: Το νερό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την καταπολέμηση της μαστίτιδας. Κρατώ πάντα δίπλα μου μπουκάλια με νερό, βοηθά στην παραγωγή γάλακτος, με κρατά ενυδατωμένη και βοηθά το σώμα μου να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.
- Ωμό σκόρδο: Το σκόρδο μπορεί να μην είναι ό,τι καλύτερο για το πεπτικό του βρέφους, αλλά κάνει θαύματα στις μολύνσεις. Έτσι, προμηθεύτηκα μερικές σκελίδες, κάτι που κάνω πάντα όταν έχω μια σοβαρή λοίμωξη ή ασθένεια και πάντα βλέπω βελτίωση πολύ σύντομα, μέσα στην ημέρα. Ο ευκολότερος τρόπος να το καταναλώσει κανείς είναι να ψιλοκόβουμε το σκόρδο και στη συνέχεια να το καταπίνουμε με ένα κουτάλι και τη βοήθεια νερού.
- Φύλλα από λάχανο: Θυμήθηκα το λάχανο διότι μου το είχε συστήσει ο παιδίατρος στο μαιευτήριο. Δεν ξέρω αν βοήθησε στη μόλυνση, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν έβλαψε. Πώς χρησιμοποιείται: τοποθετήστε ένα κρύο φύλλο λάχανου απευθείας στο μαστό πάνω από το σημείο του φραγμένου πόρου. Αλλάζετε κάθε ώρα, όπως είναι απαραίτητο. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ορισμένες γυναίκες παρατηρούν μείωση της παραγωγής γάλακτος από τη χρήση φύλλων λάχανου, οπότε προσέξτε).
- Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι πάντοτε απαραίτητη. Πήρα 4 κάψουλες κάθε τέσσερις ώρες μέχρι να θεραπευθεί η λοίμωξη.
- Προβιοτικά: Επίσης, έλαβα μεγάλες δόσεις προβιοτικών για να διατηρήσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα ισχυρό. Πήρα 3 καψάκια προβιοτικού δύο φορές την ημέρα και θα συνεχίσω για μια εβδομάδα πριν επιστρέψω στην κανονική δοσολογία.
- Ζυμωμένο έλαιο ήπατος γάδου: Άλλο ένα συμπλήρωμα που έχω πάντα μαζί μου. Πήρα 1 κ.γ. αυτού του συστατικού δύο φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια της μόλυνσης.
Ανακεφαλαιώνοντας…
Μόλις συνειδητοποίησα ότι είχα μαστίτιδα, ένιωσα απαίσια. Ανέβασα υψηλό πυρετό με ρίγη και μυϊκούς πόνους όπως στην γρίπη. Μέσα σε 24 ώρες, ακολουθώντας αυτά τα βήματα, ο πυρετός είχε πέσει και ένιωσα πολύ καλύτερα.
Μετά από 48 ώρες, το μόνο που απέμεινε ήταν ένα μικρό γρομπαλάκι, το οποίο εξαφανίστηκε μετά από τρεις μέρες και όλα έγιναν φυσιολογικά.
Η μαστίτιδα μπορεί να είναι μια σοβαρή λοίμωξη και μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα. Σίγουρα, οι φυσικές θεραπείες δεν βοηθούν πάντοτε, ίσως χρειαστείτε ειδικό γιατρό. Αν έχετε συμπτώματα που χειροτερεύουν ή δεν ανακουφίζονται, καλύτερα να επισκεφτείτε έναν γιατρό.
Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.