Το άσθμα είναι μια ασθένεια που προσβάλλει τα τοιχώματα των αεραγωγών που τροφοδοτούν με αέρα τους πνεύμονες, δυσχεραίνοντας έτσι την αναπνοή. Τα κοινά συμπτώματα του άσθματος περιλαμβάνουν προβλήματα αναπνοής, συριγμό, βήχα και βάρος στο στήθος. Το άσθμα είναι μια κατάσταση που δεν θεραπεύεται∙ οι γιατροί εντοπίζουν τις αιτίες που προκαλούν το άσθμα και συνταγογραφούν ειδικές θεραπείες, όπως λήψη κορτιζόνης, ή ειδικά εισπνεόμενα φάρμακα, που περιέχουν αντιχολινεργικά και β-ανταγωνιστές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις ασθματικές επιθέσεις.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι φυσικοί τρόποι που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του άσθματος!

Η καλύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα του άσθματος: Αιθέρια έλαια!

Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες (ΠΡΟΣΟΧΗ: Η διάχυση αυτών των αιθέριων ελαίων μπορεί να είναι τοξική για τις γάτες).

  1. Μέντα

Το αιθέριο έλαιο της μέντας έχει αποσυμφορητικές και αντιισταμινικές ιδιότητες που ανακουφίζουν από το άσθμα. Η έκθεση σε αλλεργιογόνα όπως τα ακάρεα σκόνης και η γύρη προκαλούν απελευθέρωση ισταμινών, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν κρίσεις άσθματος. Η μέντα αναστέλλει την απελευθέρωση της ισταμίνης.

Οδηγίες εφαρμογής: Αναμιγνύουμε 2 σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας με μια σταγόνα λεμονιού, 8 σταγόνες λεβάντας και 20 σταγόνες ελαίου βάσης, όπως αιθέριο έλαιο από γλυκό αμύγδαλο, ελαιόλαδο ή jojoba. Κάνουμε εντριβή στο στήθος με αυτό το μείγμα δύο φορές την ημέρα.

  1. Λεβάντα

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας περιέχει ηρεμιστικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που βοηθούν στην ανακούφιση από το άσθμα.

Οδηγίες εφαρμογής:

  • Η χρήση και η εφαρμογή επιτυγχάνονται με την εισπνοή ενός συνδυασμού λεβάντας και ευκαλύπτου ή μέντας, που ανακουφίζουν από ήπιες κρίσεις άσθματος.
  • Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα μπολ με ζεστό νερό, να καλύψουμε το κεφάλι μας με μια πετσέτα και να εισπνεύσουμε τον ατμό από το μπολ, βοηθώντας στην ανακούφιση των αεραγωγών.
  1. Ρωμαϊκό χαμομήλι και περγαμόντο.

Αυτά τα αιθέρια έλαια είναι αντισπασμωδικά. Ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του άσθματος μειώνοντας τις μυικές συστολές που φράσσουν τις βρογχικές διόδους. Το αιθέριο έλαιο από ρωμαϊκό χαμομήλι και περγαμόντο καταπραΰνει και χαλαρώνει το σώμα μας. Αυτή η χαλάρωση είναι απαραίτητη, καθώς το άσθμα συνοδεύεται σχεδόν πάντοτε από ένταση του οργανισμού.

Οδηγίες εφαρμογής: Αναμειγνύουμε μερικές σταγόνες περγαμόντου και ρωμαϊκού χαμομηλιού και κάνουμε εντριβή στο στήθος και την πλάτη. Το μείγμα ανακουφίζει από ήπιες και σοβαρές κρίσεις άσθματος.

  1. Έλαιο τεϊόδεντρου.

Το έλαιο τεϊόδεντρου είναι αποτελεσματικό αποχρεμπτικό. Το αιθέριο έλαιο είναι επίσης αποτελεσματικό στην ανακούφιση των αναπνευστικών διαταραχών όπως ο βήχας και η βρογχίτιδα.

Οδηγίες εφαρμογής: Η χρήση είναι πολύ απλή. Μουσκεύουμε μια καθαρή πετσέτα προσώπου σε ζεστό νερό και προσθέτουμε μερικές σταγόνες ελαίου τεϊόδεντρου στην υγρή, θερμή πετσέτα. Εισπνέουμε από τη ζεστή πετσέτα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να ανακουφιστούμε.

  1. Ευκάλυπτος.

Το έλαιο ευκαλύπτου έχει έντονο άρωμα που βοηθά στην αποσυμφόρηση των αεραγωγών. Το λάδι περιέχει ευκαλυπτόλη, η οποία διαλύει φλέγματα και βλέννες και διευκολύνει την αναπνοή.

Οδηγίες εφαρμογής: Προσθέτουμε μερικές σταγόνες λάδι σε ζεστό νερό, και εισπνέουμε τον ατμό. Η εισπνοή αυτή χαλαρώνει τους σπασμούς των πνευμόνων.

  1. Λιβάνι.

Το αιθέριο έλαιο από λιβάνι έχει αποχρεμπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθά στην αποσυμφόρηση των πνευμόνων και των ρινικών διόδων σε μια κρίση άσθματος. Αυτό το αιθέριο έλαιο είναι επίσης ωφέλιμο στην ανακούφιση από το άγχος και το στρες.

Οδηγίες εφαρμογής: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια συσκευή διάχυσης αιθέριων ελαίων, ενώ εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε εντριβή στο στήθος.

  1. Ρίγανη.

Το αιθέριο έλαιο ρίγανης έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Ανακουφίζει άμεσα από αναπνευστικές δυσκολίες. Το αιθέριο έλαιο ρίγανης είναι επίσης αποτελεσματικό στην πρόληψη λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Οδηγίες εφαρμογής: Αναμιγνύουμε 25 σταγόνες λάδι με 140 γρ. νερό σε έναν νεφελοποιητή και στη συνέχεια εισπνέουμε τον ατμό. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε σταγόνες αιθέριου ελαίου σε μια συσκευή διάχυσης με νερό.

Γαρύφαλλο.

Το αιθέριο έλαιο από γαρύφαλλο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του άσθματος. Το έλαιο αυτό έχει πολλές αντισπασμωδικές, αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθά στη διεύρυνση των φραγμένων αναπνευστικών αεραγωγών και στην ανακούφιση των αναπνευστικών δυσκολιών.

Οδηγίες εφαρμογής: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν νεφελοποιητή, ή μία συσκευή διάχυσης και απελευθερώνουμε το έλαιο στην ατμόσφαιρα για περίπου 20 λεπτά. Το αιθέριο έλαιο από γαρίφαλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εντριβή στο στήθος. Ωστόσο, η εντριβή αιθέριου ελαίου απ΄ευθείας στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, οπότε καλύτερα να αραιώσουμε με νερό ή αμυγδαλέλαιο πριν την εφαρμογή.

  1. Αιθέριο έλαιο από θυμάρι.

Το αιθέριο έλαιο από θυμάρι είναι ωφέλιμο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του αναπνευστικού συστήματος, επειδή διαθέτει αντισηπτικές, αντιβακτηριακές και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Είναι αποτελεσματικό στην εξάλειψη όλων των συμπτωμάτων του άσθματος, όπως του βήχα και του κρυολογήματος.

Οδηγίες εφαρμογής: Μπορούμε να το συνδυάσουμε με αιθέριο έλαιο περγαμόντου και να κάνουμε εντριβή στο στήθος. Εναλλακτικά, προσθέτουμε έλαιο από θυμάρι σε ζεστό νερό και εισπνέουμε τον ατμό. Αυτή η θεραπεία βοηθάει στην αναπνοή και μειώνει το σύμπτωμα του συριγμού.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν συνδυάσουμε τα αιθέρια έλαια μεταξύ τους!
Ο συνδυασμός αιθέριων ελαίων ως θεραπεία των κρίσεων άσθματος προϋποθέτει προσοχή για να είναι ασφαλής. Οι έντονες οσμές, πολλές φορές, προκαλούν συμπτώματα και κρίσεις άσθματος. Ως εκ τούτου, καλύτερα να είμαστε βέβαιοι ότι το άρωμα του αιθέριου ελαίου που σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε δεν ενεργοποιεί τα συμπτώματα άσθματος. Συνιστάται η χρήση ελαίων με θεραπευτικές ιδιότητες, επειδή η χρήση τους κατά την εισπνοή είναι ασφαλής.
Παράλληλα, για λόγους ασφαλείας, καλύτερα να εφαρμόσουμε μια σταγόνα αιθέριου ελαίου στο δέρμα μας πριν τη χρήση για να δούμε την αντίδραση του οργανισμού μας στο αιθέριο έλαιο.

Τέλος, θα πρέπει να αποφύγουμε τη χρήση και την εφαρμογή του ελαίου εάν είμαστε ευαίσθητοι στο έλαιο, ή να το αραιώσουμε με λάδι βάσης.  Οι ποσότητες αιθέριων ελαίων που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να είναι μικρές και καλύτερα να συμβουλευόμαστε ειδικούς φαρμακοποιούς για την εφαρμογή τους.
Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο ως θεραπεία του άσθματος.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

Πηγές:

[1] Meamarbashi, A. (2014). Instant effects of peppermint essential oil on the physiological parameters and exercise performance. Retrieved January 19, 2018, from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103722/

[2] Ueno-Iio, T., Shibakura, M., Yokota, K., Aoe, M., Hyoda, T., Shinohata, R., . . . Kataoka, M. (2014, July 17). Lavender essential oil inhalation suppresses allergic airway inflammation and mucous cell hyperplasia in a murine model of asthma. Retrieved January 19, 2018, from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24909715

[3] Watanabe, E., Kuchta, K., Kimura, M., Rauwald, H. W., Kamei, T., & Imanishi, J. (n.d.). Effects of bergamot ( Citrus bergamia (Risso) Wright & Arn.) essential oil aromatherapy on mood states, parasympathetic nervous system activity, and salivary cortisol levels in 41 healthy females. Retrieved January 19, 2018, from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25824404

[4] Ninomiya, K., Hayama, K., Ishijima, S. A., Maruyama, N., Irie, H., Kurihara, J., & Abe, S. (2013, May 01). Suppression of Inflammatory Reactions by Terpinen-4-ol, a Main Constituent of Tea Tree Oil, in a Murine Model of Oral Candidiasis and Its Suppressive Activity to Cytokine Production of Macrophages in Vitro. Retrieved January 19, 2018, from https://www.jstage.jst.go.jp/article/bpb/36/5/36_b13-00033/_html

[5] Sadlon, A. E., & Lamson, D. W. (2010, April). Immune-modifying and antimicrobial effects of Eucalyptus oil and simple inhalation devices. Retrieved January 19, 2018, from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20359267

[6] Choi, S. Y., & Park, K. (2016). Effect of Inhalation of Aromatherapy Oil on Patients with Perennial Allergic Rhinitis: A Randomized Controlled Trial. Retrieved January 19, 2018, from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808543/

[7] Ben-Arye, E., Dudai, N., Eini, A., Torem, M., Schiff, E., & Rakover, Y. (2011). Treatment of Upper Respiratory Tract Infections in Primary Care: A Randomized Study Using Aromatic Herbs. Retrieved January 19, 2018, from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2967840/

[8] Asl, M. K., Nazariborun, A., & Hosseini, M. (2013). Analgesic effect of the aqueous and ethanolic extracts of clove. Retrieved January 19, 2018, from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4075701/

[9] Thosar, N., Basak, S., Bahadure, R. N., & Rajurkar, M. (2013, September). Antimicrobial efficacy of five essential oils against oral pathogens: An in vitro study. Retrieved January 19, 2018, from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4054083/