Μήπως είστε από τα άτομα που του αρέσει να τρώνε τα νύχια τους όλη μέρα; Αν ναι, δεν είστε ο μόνος. Ένα ποσοστό περίπου 50% των παιδιών και των εφήβων ασχολούνται με αυτή τη δραστηριότητα, ενώ οι ενήλικες συνεχίζουν με επιτυχία αυτή τη συνήθεια την οποία ξεκίνησαν όταν ήταν νεότεροι και δεν αποχωρίστηκαν ποτέ [1]. Κι όμως! Μήπως η ονυχοφαγία είναι κάτι περισσότερο από μια άκομψη συνήθεια; Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν την ονυχοφαγία στους ενήλικες;
Ονυχοφαγία! Τι μας λέει για την προσωπικότητά μας!
Οι περισσότεροι από εμάς συνδέουν την ονυχοφαγία με άγχος και νευρικότητα. Αν και αυτό δεν είναι εντελώς ψευδές, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Behavior Therapy και Experimental Psychiatry η ονυχοφαγία ενδεχομένως να είναι ένδειξη τελειομανίας.
Ονυχοφαγία και τελειομανία.
Για τους τελειομανείς, η ζωή είναι μια ατελείωτη λίστα αναφοράς γεμάτη επιτεύγματα ή ειρωνικά και υποτιμητικά βλέμματα [2]. Η τελειομανία συχνά συνοδεύεται από κατάθλιψη και διατροφικές διαταραχές και ενώ οι τελειομανείς επιθυμούν την επιτυχία, εστιάζουν περισσότερο στην αποφυγή της αποτυχίας. Η τελειομανία μπορεί να κληροδοτηθεί από τους γονείς. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν ένα υποτιμητικό βλέμμα μετά από ένα τεστ στα μαθηματικά ή την ιστορία [2].
Η ονυχοφαγία κατηγοριοποιείται ως επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που εστιάζεται στο σώμα (BFRB), όπως η τριχοτιλλομανία, ή το τράβηγμα τρίχας ή η δερματιλλομανία [3]. Οι ερευνητές θέλησαν να συγκρίνουν την τάση συμμετοχής σε συμπεριφορές BFRB χρησιμοποιώντας δύο μοντέλα: συναισθηματική ρύθμιση (ER) και δράση ματαίωσης (FA) [3].
Το μοντέλο ER δείχνει ότι οι συμπεριφορές BFRB ενεργοποιούνται από τα αρνητικά συναισθήματα και την ανακούφιση από το δυσάρεστο αποτέλεσμα. Το μοντέλο FA υποθέτει ότι οι συμπεριφορές BFRB ενεργοποιούνται και ανακουφίζουν την ανυπομονησία, την πλήξη, τη ματαίωση και τη δυσαρέσκεια.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι εκείνοι που εμπλέκονται σε συμπεριφορές BFRB είναι πιο επιρρεπείς σε ενέργειες του συμπεριφορικού προτύπου FA, καθώς “επιδεικνύουν ακατάλληλες μορφές διαχείρισης που χαρακτηρίζονται από υψηλά πρότυπα και δυσκολία χαλάρωσης”, δύο χαρακτηριστικά που είναι εγγενή στους τελειομανείς.
Ο Kieron O’Conner, βασικός συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: “Πιστεύουμε ότι τα άτομα με αυτές τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ενδέχεται να είναι τελειομανείς, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να χαλαρώσουν και να εκτελέσουν καθήκοντα με φυσιολογικό ρυθμό. Επομένως, είναι επιρρεπείς σε ματαίωση, ανυπομονησία και δυσαρέσκεια όταν δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους “.
Οπότε, η ονυχοφαγία ενδεχομένως να είναι πράγματι ένα σημάδι τελειομανίας. Σύμφωνα με τη μελέτη ο συσχετισμός μεταξύ ονυχοφαγίας και άγχους είναι λιγότερο έντονος σε σύγκριση με τον συσχετισμό που αφορά τη ματαίωση – σε συνδυασμό με άλλα χαρακτηριστικά τελειομανίας, όπως η ανυπομονησία, η πλήξη και η δυσαρέσκεια. Ας δούμε όμως τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αποφύγομε αυτή την κακή συνήθεια!
Πώς μπορείτε να διακόψετε τη συνήθεια της ονυχοφαγίας.
Μπορεί η ονυχοφαγία να μην προκαλεί σοβαρές βλάβες, ωστόσο έχει ορισμένα μειονεκτήματα [1]:
- Καταστρέφει την εικόνα του χεριού. Η ονυχοφαγία καταστρέφει τον ιστό γύρω από τα νύχια, οπότε δεν μεγαλώνουν ομαλά με αποτέλεσμα η εικόνα τους να είναι αντιαισθητική.
- Καταστρέφει το χαμόγελό σας. Η ονυχοφαγία μπορεί να προκαλέσει σπασίματα και ρωγμές στα δόντια σας. Μακροπρόθεσμη ονυχοφαγία ενδέχεται να προκαλέσει πόνους στη γνάθο.
- Σας φορτώνουν μικρόβια. Τα νύχια σας ενδεχομένως να φιλοξενούν επικίνδυνα μικρόβια. Η ονυχοφαγία αυξάνει την πιθανότητα ασθενειών. Η δερματιλλομανία αυξάνει επίσης την πιθανότητα εισόδου βακτηριδίων στο σώμα σας.
Ας δούμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διακόψουμε τη συνήθεια! [1]:
- Κόψτε τα νύχια πολύ κοντά.
- Καλύψτε τα με ουσίες που έχουν άσχημη γεύση.
- Φόρεσε γάντια.
- Αναζητήστε τους λόγους! Την επόμενη φορά που θα πιάσετε τον εαυτό σας να μασάει τα νύχια του, αναρωτηθείτε γιατί το κάνετε. Μόλις ανακαλύψετε την αιτία, προσπαθήστε να βρείτε διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης.
- Κρατήστε τα χέρια ή το στόμα σας απασχολημένα.
Τέλος, ενώ η ονυχοφαγία μπορεί να αποκαλύψει μια κρυμμένη τελειομανία, σίγουρα δεν είναι μια υγιής συνήθεια. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε την ανάγκη αυτή, δοκιμάστε να δαγκώσετε ένα μήλο, σίγουρα είναι πιο υγιεινό!
Διαβάστε επίσης: Πως να Σταματήσετε να «Επιτίθεστε» στον Εαυτό σας: 9 Τρόποι να Θεραπεύσουμε τα Αυτοάνοσα Νοσήματα!
Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.