Τι είναι η κρυοθεραπεία/παγόλουτρο;

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η μουσική βελτιώνει και ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία! Σήμερα θα δείτε πως η αλλαγή θερμοκρασίας επιδρά στον οργανισμό μας μάλλον με τον ίδιο τρόπο!

Η κρυοθεραπεία  είναι ουσιαστικά η βύθιση του σώματος σε παγωμένο λουτρό, διαδικασία που προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Το παγόλουτρο χρησιμοποιείται ήδη από το 1700 για ανακούφιση από τον πόνο, ενώ μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η χρήση πάγου σε έναν τραυματισμό, ή λιγότερο απλή όσο η χρήση μιας cryotank (κρυοδεξαμενής).

Η θεραπεία με παγόλουτρο είναι προσφιλής στους αθλητές χρόνια τώρα για τη μείωση του πόνου και την επιτάχυνση της ανάκαμψης από τραυματισμούς.

Πλεονεκτήματα παγόλουτρου: Γιατί να εγκαταλείψω τη ζεστή μπανιέρα μου;

Γενικά, η κρυοθεραπεία ισχυρίζεται ότι η ψύξη του σώματος σε παγωμένο νερό καθιστά το σώμα πιο ανθεκτικό και το συσφίγγει ώστε να διατηρήσει τις εσωτερικές θερμοκρασίες. Αυτό αυξάνει τη ροή του αίματος σε ολόκληρο το σώμα.

Ας δούμε μερικά από τα οφέλη του παγόλουτρου.

Ταχύτερη αποθεραπεία μετά από προπόνηση και τραυματισμό

Οι αθλητές γνωρίζουν ότι η κρυοθεραπεία βοηθά στην αποθεραπεία μετά από προπόνηση, καθώς το κρύο μειώνει το πρήξιμο των μυών, συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία.

Σύμφωνα με έρευνες, η βύθιση σε παγόλουτρο μετά από μια έντονη προπόνηση αυξάνει την οξυγόνωση των ιστών, γεγονός που αποκαθιστά τους μύες. Επίσης, βοηθά στην ανακούφιση από πόνους ακόμη και όταν το σώμα είναι ακόμη θερμό. Ωστόσο,  πρέπει να είμαστε προσεκτικοί  καθώς οι επιστήμονες διερευνούν εάν η φλεγμονώδης διαδικασία παρεμποδίζει την ανάκαμψη των μυών. Σύμφωνα με μία μελέτη του 2015, οι μύες μαθαίνουν να προσαρμόζονται στο είδος της δραστηριότητας που κάνουμε με βάση τη φλεγμονώδη ανταπόκριση. Εάν η φλεγμονή είναι μεγάλη, το σώμα μαθαίνει ότι οι μύες πρέπει να είναι σε θέση να προσαρμόζονται στο επίπεδο της δραστηριότητας που προκάλεσε τη φλεγμονή. Η επούλωση αυτής της φλεγμονής μπορεί να σημαίνει βραδύτερη βελτίωση.

Άρα: Η κρυοθεραπεία είναι μια καλή λύση για τη μείωση του πόνου περιστασιακά, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή για συχνή αποκατάσταση μυών ή τραυματισμών.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Επειδή ο χειμώνας είναι η εποχή των ιώσεων, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι το κρύο μπορεί να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά όντως είναι έτσι! Σύμφωνα με κλινικές μελέτες στις Κάτω Χώρες εκείνοι που έκαναν κρύα ντους αρρώσταιναν 29% λιγότερο.

Το παγόλουτρο αυξάνει επίσης τα λευκοκύτταρα που προστατεύουν από ασθένειες ενώ θεωρείται ότι μπορεί το παγόλουτρο να επηρεάσει ακόμη και τα καρκινικά κύτταρα. Η καθημερινή σύντομη ψυχρή καταπόνηση (όπως από ψυχρό λουτρό ή ντους) έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον αριθμό και τη δραστηριότητα των κυτταροτοξικών Τ-κυττάρων και των ΝΚ κυττάρων. Αυτά τα κύτταρα είναι οι κύριοι παράγοντες στην πρόληψη καρκινικής μετάλλαξης των κυττάρων. Επιπλέον, η ξαφνική βύθιση σε παγωμένο νερό αυξάνει τη διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, γεγονός που μπορεί να προσφέρει προστασία από ορισμένες μολύνσεις.

Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση

Το παγόλουτρο βελτιώνει επίσης την ψυχική διάθεση και συγκέντρωση, πιθανόν λόγω της απελευθέρωσης κατεχολαμίνης που απελευθερώνεται με την κρυοθεραεπία. Η έκθεση στο κρύο ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και αυξάνει τις ενδορφίνες (νευροδιαβιβαστές που αισθάνονται καλά). Αυξάνει επίσης την απελευθέρωση της νοραδρεναλίνης στον εγκέφαλο, η οποία προετοιμάζει το σώμα για δράση και οξύνει τη συγκέντρωση.

Για τους ίδιους λόγους η κρυοθεραπεία βελτιώνει τη διάθεση, καθώς τα ψυχρά ντους στέλνουν ηλεκτρικές δονήσεις στον εγκέφαλο, απομακρύνοντας την κατάθλιψη, γεγονός που θεωρείται ότι μπορεί να έχει και αντιψυχωσικά αποτελέσματα για τον ίδιο λόγο.

Αυξάνει την ενέργεια, τον μεταβολισμό και βοηθά στην απώλεια βάρους

Εάν έχετε βουτήξει ποτέ στο κρύο νερό γνωρίζετε ότι το σοκ της αλλαγής θερμοκρασίας μπορεί να σας ενεργοποιήσει. Αυτό πιθανόν οφείλεται στην απελευθέρωση κατεχολαμινών (αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης) και ενδορφινών ως αντίδραση στο κρύο. Τα παγόλουτρα μπορούν επίσης να βελτιώσουν το μεταβολισμό και να επιταχύνουν την απώλεια βάρους, καθώς η έκθεση στο κρύο βοηθά το λευκό λίπος να δρα περισσότερο σαν καστανό λίπος. Το καστανό λίπος είναι το “καλό λίπος” που βοηθά το σώμα να δημιουργήσει θερμότητα (τα νεογέννητα έχουν μεγάλη ποσότητα καστανού λίπους). Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία με κρύο βοηθά το λευκό λίπος να καίγεται πιο εύκολα, ενώ το καστανό λίπος σχετίζεται με καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν βυθιζόμαστε στον πάγο!

Η θεραπεία με παγόλουτρο ενέχει κινδύνους, οι οποίοι είναι οι εξής:

  • Μεταβολική αλκάλωση (pH πάνω από τα κανονικά)
  • Διαταραχές της συνείδησης (σπάνιες)
  • Μείωση της ροής αίματος της εγκεφαλικής αρτηρίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία
  • Γρήγορος ή μη φυσιολογικός καρδιακός παλμός
  • Αλλεργικό και αναφυλακτικό σοκ
  • Τραυματισμός λόγω κρύου (παρόμοιο με κρυοπαγήματα αλλά όχι τόσο σοβαρό)

Ωστόσο, οι λάτρεις των παγόλουτρων θεωρούν ότι υπάρχουν κάποιες προφυλάξεις ασφαλείας που βοηθούν στην απομάκρυνση των κινδύνων αν και η ασφάλεια κατά τη διαδικασία του παγόλουτρου ποικίλλει ανάλογα με την ατομική ανοχή.

Οι μελέτες που έγιναν σχετικά με την κρυοθεραπεία αφορούσαν υγιείς ανθρώπους. Εάν πάσχετε από κάποια νόσο, καλύτερα να μην το δοκιμάσετε (και σε καμία περίπτωση εάν είστε έγκυος). Σε κάθε περίπτωση συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν από κάθε νέα θεραπεία, ειδικά εάν πρέπει να εκθέσετε τον οργανισμό σας σε θερμοκρασίες πάγου.

Πώς γίνεται το παγόλουτρο!

Αν θέλετε να δοκιμάσετε μια παγωμένη βουτιά για να βελτιώσετε την σωματική σας κατάσταση, μπορείτε να κάνετε το εξής:

  • Σταδιακή διαδικασία – Η βύθιση σε παγωμένο νερό είναι ένα σοκ για τον οργανισμό. Ξεκινήστε με ένα κρύο ντους, αναπνεύστε καλά και σωστά, χαλαρώστε. Αυξήστε σταδιακά την ποσότητα παγωμένου νερού που προσθέτετε στη μπανιέρα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε περισσότερο πάγο κάθε φορά που δοκιμάζετε ένα παγόλουτρο. Ακόμα και ένα λουτρό με κρύο νερό προσφέρει οφέλη.
  • Βυθιστείτε σε μια κρύα μπανιέρα – Για να λειτουργήσει σωστά αυτός ο τρόπος, χρειάζεστε μια μπανιέρα που να σας επιτρέπει να βυθίσετε ολόκληρο το σώμα σας. Εάν δεν σας αρέσει η ιδέα να μεταφέρετε πάγο κάθε φορά που επιθυμείτε ένα παγόλουτρο, μπορείτε να προμηθευτείτε μια ειδική μπανιέρα παγόλουτρου, ενώ μπορείτε αμέσως μετά το παγόλουτρο να κάνετε σάουνα για καλύτερα αποτελέσματα. Σίγουρα χρειάζεται μερικές βαθιές ανάσες για την πρώτη βουτιά, αλλά σιγά-σιγά δα δείτε ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο!
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες ασφαλείας και φροντίστε να αναπνέετε κανονικά και να ακούτε το σώμα σας.

Ανακεφαλαιώνοντας…

Μπορεί να αντιμετωπίζετε με κάποια στωικότητα τα οφέλη του παγόλουτρου, ωστόσο αξίζει τον κόπο! Το παγόλουτρο προσφέρει πολλά οφέλη, όπως καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιωμένη πνευματική διαύγεια, καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και αναζωογονημένη διάθεση!

 

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.