Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μάς εκθέτει σε σχεδόν απεριόριστες πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Αυτή η έκθεση έχει δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την υγεία. Μπορούμε να αναστρέψουμε αυτές τις συνέπειες; Ας δούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε!

Οι συσκευές στα σπίτια μας είναι ισχυρές πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας κι ίσως αυτό ακούγεται τρομακτικό.

Τι είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία;

 1. Ο ορισμός της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σύμφωνα με τη φυσική.

Η Φυσική ορίζει την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία ως κύματα (κβάντα ή φωτόνια) ενός ηλεκτρομαγνητικού πεδίου που ακτινοβολούν διαμέσου του χώρου. Περιλαμβάνουν υπεριώδες φως, ακτίνες γάμμα και ακτίνες Χ.

 1. Η φύση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Συμβατικά, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αποτελείται από ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Αυτά είναι συγχρονισμένα, κινούμενα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία. Χαρακτηρίζονται συνήθως υπό κενό.

Τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία είναι κάθετα μεταξύ τους. Είναι επίσης κάθετα προς την κατεύθυνση του κυματικού σχηματισμού και της ενέργειας και σχηματίζουν εγκάρσιο κύμα.

Κατά σειρά αυξανόμενης συχνότητας, τα τυπικά ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι τα εξής:

 • Ραδιοκύματα
 • Μικροκύματα
 • Υπεριωδης ακτινοβολία
 • Ακτινογραφίες
 • Ακτίνες γάμμα
 1. Πώς λειτουργεί η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία;

Τα ηλεκτρικά σωματίδια που υφίστανται επιτάχυνση εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Αυτά τα κύματα στη συνέχεια αλληλεπιδρούν με άλλα σωματίδια και ασκούν πίεση σε αυτά. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι ελεύθερα να ακτινοβολούν χωρίς τη βοήθεια κινούμενων φορτίων.

 1. Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην κβαντική μηχανική

Η κβαντική μηχανική υποδηλώνει ότι η EMR αποτελείται από φωτόνια, ποσοτικά στοιχεία της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης, υπεύθυνα για τις ηλεκτρομαγνητικές αλληλεπιδράσεις.

Η κβαντική ηλεκτροδυναμική αφορά το πώς η EMR αντιδρά με την ατομική ύλη. Οι κβαντικές επιδράσεις οδηγούν σε πρόσθετες πηγές EMR, οι οποίες περιλαμβάνουν τη μετάβαση των ηλεκτρονίων σε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας.

 1. Η επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε χημικές ενώσεις

Ο τρόπος που η EMR επηρεάζει τις χημικές ενώσεις και τους βιολογικούς οργανισμούς εξαρτώνται από τη δύναμη και τη συχνότητα της ακτινοβολίας.

Η EMR χαμηλών ή ορατών συχνοτήτων όπως το φως, τα μικροκύματα και τα ραδιοκύματα είναι μη ιονίζουσα ακτινοβολία. Τα μεμονωμένα φωτόνια δεν έχουν αρκετή ενέργεια για να ιονίσουν τα άτομα ή να σπάσουν τους χημικούς δεσμούς.

Η υψηλής συχνότητας υπεριώδης ακτινοβολία, οι ακτίνες γάμμα και ακτίνες Χ είναι ιονίζουσα ακτινοβολία. Τα μεμονωμένα φωτόνια έχουν αρκετή ενέργεια για να ιονίσουν μόρια και να σπάσουν τους χημικούς δεσμούς. Προκαλούν χημικές αντιδράσεις και βλάπτουν τα ζωντανά κύτταρα.

Γιατί η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι επικίνδυνη.

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δονεί τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού, η κίνηση αυτή προκαλεί θερμότητα, η οποία τα υποχρεώνει να μεταλλαχθούν.

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία χαμηλής συχνότητας λειτουργεί όπως ο φούρνος μικροκυμάτων. Τα μικροκύματα δονούν μόρια για να παράγουν έντονη θερμότητα. Η ένταση της θερμότητας μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές για την υγεία μας, ακόμη και καρκίνο.

Επίσης, επηρεάζει τη γονιμότητα των ανδρών και των γυναικών. Η μακροχρόνια έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί να κάψει το δέρμα και να διασπάσει το DNA.

Πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο σπίτι!

 1. Κινητά τηλέφωνα.

Τα κινητά τηλέφωνα είναι από τις ισχυρότερες πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Όλοι μας έχουμε δίπλα το κινητό μας όλη την ημέρα.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η χρήση κινητού τηλεφώνου σχετίζεται με όγκους, ενώ έχει κι άλλες δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία. Αποφύγετε να κοιμάστε με το τηλέφωνο δίπλα σας, ή να το βάζετε στην τσέπη σας. Τοποθετήστε το τηλέφωνό σας σε λειτουργία πτήσης εάν χρειάζεστε ξυπνητήρι. Αυτό αποτρέπει τις εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

 1. Τηλεόραση.

Ίσως να θυμάστε ότι οι γονείς σας, σάς έλεγαν να μην κάθεστε κοντά στην τηλεόραση και είχαν δίκιο. Συνήθως παλαιές συσκευές εκπέμπουν σημαντικά ποσά ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Οπότε, οι σύγχρονες τηλεοράσεις, με WIFI και άλλες μορφές τεχνολογίας, εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Καλύτερα να μην αγοράζετε τηλεοράσεις με δυνατότητα WIFI.

 1. Φούρνοι μικροκυμάτων.

Οι φούρνοι μικροκυμάτων εκπέμπουν ισχυρά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Φανταστείτε ότι η  θερμότητα που παράγουν μπορεί να ψήσει το φαγητό μας.

Τα μικροκύματα διαρρέουν. Η ταμπέλα στην πόρτα του φούρνου σας φθείρεται με την πάροδο του χρόνου, οπότε η πληροφόρηση δεν είναι επαρκής. Η ακτινοβολία που απελευθερώνεται μπορεί να επηρεάσει εσάς και τα κύτταρα του εγκεφάλου σας. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μια τοστιέρα ή το κατσαρολάκι για να ζεστάνετε ή να ξεπαγώσετε τις τροφές, αλλιώς μείνετε μακριά του όταν το χρησιμοποιείτε.

 1. Υπολογιστές.

Οι υπολογιστές είναι ισχυρές πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, επειδή καθόμαστε μπροστά τους όλη μέρα.

Αποφύγετε να ακουμπάτε τον υπολογιστή πάνω σας, διότι έτσι εκθέτετε τα όργανα σας σε ακτινοβολία. Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό μαξιλάρι υπολογιστή, που θα σας προστατεύσει από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

 1. Συσκευές WiFi

Κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη σε δίκτυο Wi-Fi παράγει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μάς οδηγεί να χρησιμοποιούμε διάφορες συσκευές ταυτόχρονα, οπότε μπορείτε να φανταστείτε το εύρος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αυτή ενδέχεται να προκαλέσει νευροαναπτυξιακές επιδράσεις, έως και καρκίνο. Απενεργοποιήστε τα ρούτερ όταν δεν τα χρησιμοποιείτε.

 1. Ηλεκτρική καλωδίωση.

Μήπως οι καλωδιώσεις σας είναι ένας χάος; Τα ελεύθερα καλώδια επέκτασης εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Οι κακώς σχεδιασμένες ηλεκτρικές καλωδιώσεις ενδέχεται να παράγουν υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας από άλλες. Χρησιμοποιήστε έναν μετρητή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας για να ελέγξετε τα επίπεδα ακτινοβολίας στο σπίτι σας.

Μην συνδέετε τα καλώδια επέκτασης μεταξύ τους. Επιπλέον, φροντίστε να απενεργοποιήσετε όλες τις συσκευές και τις πηγές τροφοδοσίας όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.

 1. Διακόπτες Dimmer.

Οι διακόπτες Dimmer είναι ισχυρές πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Όταν ενεργοποιούνται, μέρος του ηλεκτρικού ρεύματος που κινείται μέσω αυτών μεταδίδεται ως ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Χρησιμοποιήστε κανονικούς διακόπτες, αν είναι δυνατόν.

 1. Υδραυλικές εγκαταστάσεις.

Έκπληξη! Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις αποτελούν πηγή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Τα περισσότερα σπίτια έχουν κάτω από το πάτωμα υπόγειους σωλήνες. Εάν μια πηγή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, όπως μια γραμμή ρεύματος, βρίσκεται κοντά, το μέταλλο λειτουργεί ως αγωγός και το μετατρέπει σε πηγή. Βεβαιωθείτε ότι ο υδραυλικός σας εγκαθιστά σωστά τους αγωγούς.

 1. Ηλεκτρική θέρμανση.

Ανάβετε επιδαπέδιες σόμπες τον χειμώνα; Το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται είναι πηγή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Οι ειδικοί εικάζουν ότι ενδέχεται να υπάρχει ο κίνδυνος καρκίνου. Απενεργοποιήστε το θερμαντικό σώμα όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

 1. Ο γείτονας.

Πολύ πιθανόν η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι συσκευές WIFI του γείτονα να εισέρχονται στον δικό σας χώρο εάν μένετε πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Καλύτερα να επιλέξετε περιοχές όπου τα σπίτια είναι πολύ μακριά το ένα από το άλλο.

Φυτά που απορροφούν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

 1. Κάκτος

Η NASA πραγματοποίησε μια μελέτη που έδειξε ότι ο κάκτος απορροφά αποτελεσματικά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Απορροφά την ακτινοβολία που παράγεται από υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, οπότε είναι ιδανική παρέα για το γραφείο σας.

Ο κάκτος διατηρείται εύκολα και δεν χρειάζεται καθημερινό πότισμα. Αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμές περιοχές με πολύ φως. Κρατήστε τους σε μια ευθεία γραμμή, εάν θέλετε να εξαλείψετε τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα από τον υπολογιστή σας.

 1. Δράκαινα.

Απορροφά αποτελεσματικά την ακτινοβολία του υπολογιστή. Τοποθετήστε το κοντά σε πηγές ακτινοβολίας για να μειώσετε τις εκπομπές. Αυτό το φυτό μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο. Είναι κομψό και όμορφο και είναι ιδανικό φυτό εσωτερικού χώρου.

Επίσης, δεν χρειάζεται συνεχές πότισμα. Ελέγξτε το έδαφος μία φορά την εβδομάδα για να βεβαιωθείτε ότι έχει αρκετό νερό και φροντίστε να είναι στραμμένο σε έμμεσο ηλιακό φως.

 1. Χλωρόφυτο (Spider plant).

Έχει την ιδιότητα να απορροφά ρύπους και ακτινοβολία από τις συσκευές. Αυτό το φυτό είναι αυτοσυντηρούμενο και παράγει άνθη που θα δώσουν ένα νέο φυτό.

Η υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία θα κάψει τα φύλλα του, οπότε καλύτερα να βρίσκεται κοντά σε σκιά. Ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες μεταξύ 25 και 40 βαθμών Κελσίου.

 1. Αρέκα.

Η αρέκα δίνει χάρη στην επίπλωση οποιουδήποτε δωματίου. Εκτός από την όμορφη εμφάνισή της, απορροφά ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Οι ιδιότητες του υδροξυλίου και του υπεροξειδίου επιτρέπουν την εξάλειψη των ραδιενεργών σωματιδίων της ατμόσφαιρας, ενώ απορροφά επίσης βλαβερά αέρια. Αφού η ακτινοβολία μετακινείται σε ευθεία γραμμή, τοποθετήστε την μπροστά από τον υπολογιστή σας.

 1. Stone Lotus

Μοιάζει με κάκτο αλλά διαφέρει στη δομή. Απορροφά την ακτινοβολία αποτελεσματικά, παρά το μικρό του μέγεθος. Είναι η ιδανική παρέα για να έχετε δίπλα στον υπολογιστή σας. Ευδοκιμεί με λίγο φως και νερό.

 1. Αλόη Βέρα

Το φυτό Aloe Vera περιορίζει την τριχόπτωση και θεραπεύει την ακμή. Λίγοι γνωρίζουν ότι απορροφά και την ακτινοβολία. Απορροφά επίσης το διοξείδιο του άνθρακα και το μετατρέπει σε οξυγόνο.

Τοποθετήστε το σε ένα βάζο και φροντίστε να υπάρχει επαρκής αποστράγγιση, καθώς η ανεπάρκεια νερού μπορεί να νεκρώσει το φυτό. Τοποθετήστε σε ευθεία γραμμή, μπροστά από την πηγή ακτινοβολίας.

 1. Κισσός.

Ο κισσός είναι ένα από τα καλύτερα φυτά του είδους που απορροφούν ακτινοβολία. Απορροφά 90% βενζολίου από την ατμόσφαιρα μέσα σε 24 ώρες. Ο κισσός ομορφαίνει το περιβάλλον και βελτιώνει την ποιότητα του αέρα, διαλύοντας το διοξείδιο του άνθρακα, το μονοξείδιο του άνθρακα και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Ευδοκιμεί με λίγο νερό και έντονο φως.

 1. Σπαράγγια Fern (καλλωπιστικό σπαράγγι).

Μυρίζουν υπέροχα και απορροφούν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ενώ έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που περιορίζουν τη ζημιά που προκαλείται από ακτινοβολία γάμμα.

Καλύτερα να τοποθετήσετε αυτό το φυτό σε υγρό εσωτερικό χώρο. Κρατήστε μακριά τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα, καθώς τα φύλλα τους είναι ελαφρώς ακανθώδη. Αγαπά το νερό, οπότε φροντίστε το πότισμά του.

 1. Κράμβη.

Όλοι ξέρουμε ότι είναι θρεπτική τροφή, ωστόσο απορροφά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και περιορίζει το οξειδωτικό στρες

Μπορείτε να το τοποθετήστε σε κλειστό χώρο, όταν τα στελέχη τους δυναμώσουν αρκετά. Αφήστε το σε ηλιόλουστο μέρος με άφθονη σκιά. Χρειάζονται περίπου 60 γρ. νερού την εβδομάδα.

Τέλος, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι χρήσιμη αλλά χρειάζεται προσοχή. Ευτυχώς, η φύση μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τις επικίνδυνες συνέπειες της ακτινοβολίας. Αρκεί να γεμίσουμε το σπίτι μας με αυτά τα φυτά!

Διαβάστε επίσης: 12 φυτά που δίνουν θετική ενέργεια στο σπίτι σας

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.