Πολλοί θεωρούν ότι οι οδοντικές κοιλότητες (τρύπες) δεν θεραπεύονται και ως μοναδική λύση προτείνουν το γνωστό σε όλους μας οδοντικό «σφράγισμα». Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, οι κοιλότητες και η τερηδόνα θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντιμετωπιστούν μέσω της διατροφής. (1)

Σύμφωνα με μια μελέτη σε 62 παιδιά, οι οδοντικές κοιλότητες επιδεινώθηκαν σε εκείνα που κατανάλωσαν φυτικά οξέα και σιτηρά, σε αντίθεση με την περίπτωση των παιδιών που κατανάλωσαν λιγότερα δημητριακά, αλλά περισσότερα φρούτα, λαχανικά, γάλα, κρέας και συμπλήρωμα βιταμίνης D, τα οποία είδαν σημαντική βελτίωση. (2)

 

Ο ειδικός οδοντίατρος Ramiel Nagel, συγγραφέας του βιβλίου «Η Θεραπεία των Δοντιών» ενθάρρυνε την αντιμετώπιση της τερηδόνας και των κοιλοτήτων μέσω ισορροπημένης διατροφής με σκοπό την αποφυγή των επικίνδυνων σφραγισμάτων αμαλγάματος.

Αιτίες της τερηδόνας.

Ένας από τους σημαντικότερους οδοντιάτρους που έζησαν ποτέ, ο Weston A. Price –  πρόεδρος της Εθνικής Οδοντιατρικής Ένωσης (1914-1923) –  και πρωτοπόρος στην Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA) ερεύνησε τα αίτια της τερηδόνας και ανακάλυψε μια σχέση μεταξύ σύγχρονης διατροφής και οδοντικών κοιλοτήτων∙ είδε ότι πολλές απομονωμένες φυλές είχαν τέλεια στοματική υγιεινή μέχρι τη στιγμή που εκτέθηκαν στη δυτική διατροφή. Παράλληλα η δυτική διατροφή τους προκάλεσε απώλεια οστικής μάζας και χρόνιες παθήσεις.

Σύμφωνα με την ADA, η αιτία της τερηδόνας είναι η εξής: «Η τερηδόνα εμφανίζεται όταν τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες (σάκχαρα και άμυλα) όπως γάλα, σταφίδες, κέικ ή καραμέλες συχνά απομένουν στα δόντια. Τα βακτήρια που ζουν στο στόμα ευδοκιμούν σε αυτά τα τρόφιμα, και ως αποτέλεσμα παράγουν οξέα, τα οποία καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών προκαλώντας τερηδόνα».

Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς ερευνητές υπάρχουν τέσσερις βασικές αιτίες που συμβάλλουν στη δημιουργία της τερηδόνας: (3)

  1. Έλλειψη μετάλλων (έλλειψη ασβεστίου, μαγνησίου φωσφόρου)
  2. Έλλειψη λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, D, E και K, ιδιαίτερα ανεπάρκεια βιταμίνης D)
  3. Υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικά οξέα
  4. Υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης.

Ας δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις με φυσικούς τρόπους και ειδική διατροφή.

Αντιμετώπιση των οδοντικών κοιλοτήτων με φυσικό τρόπο.

Εκτός από το συχνό βούρτσισμα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσουμε τις κοιλότητες με φυσικό τρόπο και να ενισχύσουμε τη στοματική υγεία χωρίς φθοριούχα σκευάσματα:

  1. Αφαιρέστε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας.

Πιθανώς ο χειρότερος ένοχος όλων αυτών να είναι η ζάχαρη! Η ζάχαρη θρέφει τα βακτηρίδια που ζουν στο στόμα μας, εμποδίζοντας την υγιή ροή οδοντικών υγρών, αλλά είναι πολύ όξινη και μπορεί κυριολεκτικά να φθείρει το δομικό περιεχόμενο των δοντιών προκαλώντας τερηδόνα. (4)

Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε ακατέργαστο μέλι και σιρόπι σφενδάμου και να καταναλώνετε χυμούς με φειδώ. Προσέξτε τα τεχνητά γλυκαντικά, ενώ η καλύτερη λύση είναι η στέβια και το ακατέργαστο μέλι με μέτρο!

  1. Μειώστε τα φυτικά οξέα.

Το φυτικό οξύ βρίσκεται σε δημητριακά, ξηρούς καρπούς, φασόλια και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Το φυτικό οξύ βρίσκεται στο επίκεντρο επειδή έχουμε σταματήσει τις παλαιές τεχνικές παρασκευής τροφίμων που καταπολεμούν τα φυτικά οξέα. Η υψηλή πρόσληψη φυτικού οξέος προκαλεί ανεπάρκεια σε μέταλλα και οστεοπόρωση. Εκτός από την παρεμπόδιση της διαθεσιμότητας φωσφόρου, το φυτικό οξύ δεσμεύει μέταλλα που είναι απαραίτητα για τη στοματική υγεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος και ψευδάργυρος (5)

Το φυτικό οξύ απομακρύνει επίσης τα μέταλλα από τον οργανισμό, τα οστά και τα δόντια! (6)

Παράλληλα, οι επιδράσεις του φυτικού οξέος προκαλούν πεπτικές διαταραχές, απώλεια όρεξης, ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών και φθορά των δοντιών. Ένας καλός κανόνας είναι να περιορίσετε την κατανάλωση σιτηρών και να αποφύγετε προϊόντα από μη ζυμωμένη σόγια. (7)

Εάν θέλουμε να προσέξουμε την υγεία μας και τη στοματική μας υγιεινή θα πρέπει να αποφύγουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικό οξύ, όπως σιτηρά, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σόγια. Ωστόσο, καταναλώνετε προϊόντα ζύμωσης, μπορείτε να μειώσετε το φυτικό οξύ κατά 50% έως 100%.  (8)

  1. Καταναλώνουμε νωπά γαλακτοκομικά και τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

Τα νωπά γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα που συμβάλλουν στην υγιή ροή του οδοντικού υγρού και βοηθούν στη διατήρηση γερών δοντιών και σωστής στοματικής υγιεινής. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη Κ2, βιταμίνη D3, μαγνήσιο, φώσφορο και λιποδιαλυτές βιταμίνες, οπότε καλύτερα να καταναλώνονται νωπά σε εβδομαδιαία βάση. Προϊόντα όπως κεφίρ κατσικίσιου γάλακτος, νωπά τυριά και βιολογικό βόειο λίπος είναι εξαιρετικές επιλογές.

Εάν θέλετε να αντιμετωπίσετε τη φθορά των δοντιών, θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη λιποδιαλυτών βιταμινών και μετάλλων. Μια ιδανική διατροφή μπορεί να είναι:

  • Πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες όπως ζωμός οστών, κρέας, ψάρι και αυγά.
  • Ακατέργαστα και μαγειρεμένα λαχανικά, ειδικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
  • Ακατέργαστα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως κεφίρ, τυρί και βόειο λίπος.
  • Φρούτα ως πρωινό.
  • Βιταμίνη D – απολαύστε την ηλιοφάνεια ή δοκιμάστε συμπλήρωμα D3 5.000IU ημερησίως
  • Τρόφιμα πλούσια σε υγιή λίπη, όπως έλαιο καρύδας, αβοκάντο, ελιές και ψάρια ή ζυμωμένο έλαιο του ήπατος μπακαλιάρου.
  • Ζυμωμένα σιτηρά με μέτρο, όπως μαύρο ψωμί, ενώ μπορείτε να αγοράσετε ακατέργαστο αλεύρι.
  • Ξηρούς καρπούς και φασόλια από κήπο.
  • Τέλος, ΟΧΙ επεξεργασμένα τρόφιμα, συσκευασμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα.
  1. Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα με μεταλλικά στοιχεία.

Πράγματι το κόστος είναι μεγαλύτερο, αλλά υπάρχουν διάφορες μάρκες οδοντόκρεμας χωρίς που δεν χρειάζονται μια μικρή περιουσία. Επίσης, εάν θέλετε να βελτιώσετε την κατάσταση με φυσικούς τρόπους μπορείτε να παρασκευάσετε τη δική σας οδοντόκρεμα:

  • 4 κουταλιές λάδι καρύδας
  • 2 κουταλιές σούπας μαγειρικής σόδα
  • 1 κουταλιά της σούπας ξυλιτόλη ή 1/8 κουταλάκι του γλυκού στέβια
  • 20 σταγόνες μέντας ή αιθέριο έλαιο γαρίφαλου
  • 20 σταγόνες ιχνοστοιχεία ή (σκόνη ασβεστίου/μαγνησίου)
  1. Δοκιμάστε πλύσεις με λάδι.

Χρησιμοποιείται για αιώνες στην αγιουβερδική ιατρική και είναι μια φανταστική διαδικασία αποτοξίνωσης, πολύ δημοφιλής στις ΗΠΑ. Δεν χρειάζεται παρά να προσθέσετε μια κ.σ. λάδι στο στόμα σας και να ξεπλύνετε για 20 λεπτά. Αυτή η απλή διαδικασία λέγεται ότι θεραπεύει τα πάντα, από ουλίτιδα έως πονοκεφάλους και συστηματικές ασθένειες όπως ο διαβήτης. Αν δεν μπορείτε να αντέξετε 20 λεπτά, ακόμη και 3-5 λεπτά είναι επαρκή.

Καλύτερα να χρησιμοποιείτε λάδι καρύδας ή έλαιο MCT και μια σταγόνα ή δύο αιθέρια έλαια γαρίφαλου ή/και τσαγιού για μέγιστη αντισηπτική και αντιμυκητιαική δράση. Ας δούμε μερικές συμβουλές:

  • Ο καλύτερος χρόνος για πλύση είναι μόλις σηκωθούμε από το κρεβάτι το πρωί.
  • Ας μη γίνει εμπόδιο η διάρκεια των 20 λεπτών. Μπορείτε να κάνετε τις πλύσεις κατά τη διάρκεια της πρωινής ρουτίνας (δηλαδή, ενώ κάνετε ντους, ντύνεστε κ.λπ.).
  • Αμέσως μετά, ξεπλύνετε το στόμα σας με ζεστό νερό. Χρησιμοποιήστε αλμυρό νερό για πρόσθετες αντιμικροβιακές ιδιότητες.
  • Μην ταραχθείτε εάν το μείγμα λαδιού σάλιου είναι γαλακτώδες λευκό ή κίτρινο.
  • Τέλος, βουρτσίστε τα δόντια σας κανονικά.

Παρατήρηση: Αυτή θα πρέπει να είναι μια σχετικά χαλαρωτική διαδικασία, οπότε δεν χρειάζεται να κάνετε έντονες κινήσεις. Απλά μετακινήστε το λάδι με ήρεμες κινήσεις μέσα στη στοματική κοιλότητα και μέσα από τα δόντια χωρίς να το καταπιείτε.

Ανακεφαλαιώνοντας σχετικά με τη φυσική θεραπεία των οδοντικών κοιλοτήτων.

  • Σύμφωνα με τους Dr. Edward Mellanby, Dr. Weston Price και Ramiel Nagel, υπάρχουν τέσσερα βασικά στοιχεία που συμβάλλουν στην φθορά των δοντιών: έλλειψη μεταλλικών στοιχείων στη διατροφή (ασβεστίου, ανεπάρκεια μαγνησίου και φωσφόρου), έλλειψη λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, D, Ε και Κ, ιδιαίτερα ανεπάρκεια βιταμίνης D), υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικά οξέα και υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης.
  • Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις κοιλότητες με φυσικό τρόπο αφαιρώντας τη ζάχαρη και τα φυτικά οξέα από τη διατροφή σας, καταναλώνοντας νωπά γαλακτοκομικά και τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, χρησιμοποιώντας οδοντόκρεμα με μεταλλικά στοιχεία, ενώ προτείνουμε να δοκιμάσετε πλύσεις με έλαιο.

Με λίγα λόγια, αυτοί είναι οι καλύτεροι τρόποι για την αντιμετώπιση των οδοντικών κοιλοτήτων με φυσικούς τρόπους. Πάρτε στα χέρια σας την υγεία των δοντιών σας και χαρίστε στον εαυτό σας ένα υγιές χαμόγελο, γεμάτο υγεία και λάμψη!

Διαβάστε επίσης: Φυτική Λευκαντική Οδοντόκρεμα με Κουρκουμά. Φτιάξτε την Μόνοι Σας και Αποφύγετε τις Χημικές Ουσίες

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.