Αυτό το γαλαζοπράσινο φύκι είναι γνωστό για την έντονη γεύση του και τις ιδιότητές του. Τα οφέλη της σπιρουλίνας μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση και την αναζωογόνηση της υγείας σας, σύμφωνα με 1.700 άρθρα, επιστημονικώς τεκμηριωμένα. (1)

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δύο είδη που είναι κατάλληλα για κατανάλωση: το είδος Arthrospira platensis και το Arthrospira maxima και καλλιεργούνται ως συμπλήρωμα διατροφής αλλά και για ζωοτροφές. (2)

10 Τεκμηριωμένα οφέλη της σπιρουλίνας

Μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά σπιρουλίνα για τους ακόλουθους λόγους.

 1. Αποτοξινώνει από Βαρέα Μέταλλα (Ειδικά το αρσενικό)

Η τοξικότητα του αρσενικού είναι σοβαρό πρόβλημα(3). Πράγματι, 3% του πληθυσμού του Μπαγκλαντές δηλητηριάστηκε με αρσενικό. (4) Η σπιρουλίνα βοηθά στην αποτοξίνωση των βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό μας.

 1. Εξαφανίζει τον μύκητα Candida.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα είδη Candida ανήκουν στο φυσιολογικό μικροβιότοπο του γαστρεντερικού σωλήνα. (5) Χωρίς υγιή ισορροπία μικροχλωρίδας είμαστε πολύ πιο ευάλωτοι σε ασθένειες.

Στην πραγματικότητα, το σύνδρομο διαρροής εντέρου και οι διαταραχές συνδέονται με την ανισορροπία της μικροχλωρίδας. (6) Τα πολλά σάκχαρα στη διατροφή μας προκαλούν φλεγμονές, ωστόσο,  η σπιρουλίνα φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει και μάλιστα θεωρείται αποτελεσματικός αντιμικροβιακός παράγοντας, ιδιαίτερα για τον μύκητα candida. (789). Η σπιρουλίνα ενισχύει την υγιή βακτηριδιακή χλωρίδα του εντέρου, η οποία με τη σειρά της θεραπεύει από τον ιό Candida. (10)

 1. Βοηθά στην αντιμετώπιση του HIV/AIDS.

Μέχρι πρόσφατα, οι επιδημιολόγοι αναζητούσαν τους λόγους που οι άνθρωποι στην Ιαπωνία, την Κορέα και το Τσαντ έχουν σχετικά χαμηλά ποσοστά HIV / AIDS. Μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012, μπορεί να είναι το γεγονός κατανάλωσης φυκιών στις συγκεκριμένες περιοχές!

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες  (11) κατά τη χορήγηση φυκιών για τρεις μήνες, ανακαλύφθηκαν δύο βασικά ευρήματα:

 1. Δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες παρενέργειες.
 2. Τα κύτταρα CD4 (λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τη μόλυνση) και το HIV-1 (άλλος βιοδείκτης HIV) παρέμειναν σταθερά.

Τα αποτελέσματα ήταν τόσο πολλά υποσχόμενα ώστε, η σπιρουλίνα αξίζει μια θέση στη φυσική θεραπεία του HIV.

 1. Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου.

Σύμφωνα με μελέτες, “σε ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες η σπιρουλίνα αυξάνει την παραγωγή αντισωμάτων, πρωτεϊνών που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, και άλλων κυττάρων που βελτιώνουν την ανοσία και βοηθούν στην αποτροπή λοιμώξεων και χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος”. (12)

Υπάρχουν περισσότερα από 70 δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα που αξιολογούν την ικανότητα της σπιρουλίνας να επηρεάζει τα καρκινικά κύτταρα. (13)

Σύμφωνα με άλλα άρθρα, η σπιρουλίνα είναι επίσης πλούσια σε τετραπυρρολικές ενώσεις που σχετίζονται στενά με το μόριο χολερυθρίνης, έναν ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιπολλαπλασιαστικό παράγοντα. (14)

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες «η πειραματική θεραπεία μειώνει σημαντικά τον πολλαπλασιασμό των ανθρώπινων κυτταρικών διατάξεων του καρκίνου του παγκρέατος in vitro με τρόπο εξαρτώμενο από τη δόση.» Αυτό ουσιαστικά υποδηλώνει ότι η σπιρουλίνα ενδεχομένως να είναι φυσική θεραπεία του καρκίνου.

 1. Ρυθμίζει την υπέρταση.

Η φυκοκυανίνη είναι μια χρωστική ουσία που βρίσκεται στην σπιρουλίνα, και ρυθμίζει την υπέρταση (15). Ιάπωνες ερευνητές ισχυρίζονται ότι αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση της σπιρουλίνας αναστρέφει την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία στο μεταβολικό σύνδρομο και απομακρύνει  τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και εγκεφαλικού επεισοδίου. (16)

 1. Ρυθμίζει τη χοληστερόλη.

Σύμφωνα με μελέτες  (17) η σπιρουλίνα προλαμβάνει την αθηροσκλήρωση και μειώνει τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, μειώθηκαν σημαντικά τα τριγλυκερίδια του ορού και η ολική χοληστερόλη.

 1. Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Σύμφωνα με την προαναφερόμενη μελέτη, το συμπλήρωμα σπιρουλίνας μπορεί να αποτρέψει την αθηροσκλήρωση και το εγκεφαλικό επεισόδιο. (18)

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτή η κλινική δοκιμή διεξήχθη σε ζώα που εξακολουθούσαν να καταναλώνουν σπιρουλίνα και υποδηλώνει ότι η τακτική κατανάλωση σπιρουλίνας μπορεί κυριολεκτικά να αναστρέψει μερικές από τις βλάβες που προκαλούνται από την κακή διατροφή. Οπότε φανταστείτε τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει σε όσους κάνουν ισορροπημένη διατροφή!

 1. Ενισχύει την ενέργεια.

Είναι γνωστό ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά σπιρουλίνα έχουν αυξημένη ενέργεια. Ο Dr. Mehmet Oz συνιστά να συνδυάσετε 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σπιρουλίνας με 340 χυμό λάιμ και να καταψύξετε το μείγμα για να αποκτήσετε ενέργεια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές, αν και υπάρχουν πολλές ανεπίσημες αναφορές ότι η σπιρουλίνα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας.

 1. Καταπολεμά τις ιώσεις.

Η σπιρουλίνα ωφελεί τον οργανισμό μειώνοντας τυχόν φλεγμονές που προκαλούν στους ανθρώπους προβλήματα στη φλεβοκομβική κοιλία, σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες. (19) Σύμφωνα με κλινικές δοκιμές, η σπιρουλίνα είναι αποτελεσματική στη μείωση του κνησμού, της ρινικής έκκρισης, της ρινικής συμφόρησης και του φταρνίσματος.

 1. Προστατεύει από διαταραχές του εγκεφάλου και ενισχύει τη μνήμη.

Σύμφωνα με πειράματα σε αρουραίους, η σπιρουλίνα παρείχε νευροπροστασία σε ένα μοντέλο α-συνουκλεΐνης της νόσου του Parkinson. Αυτό δεν συνέβη με τη διατροφή ελέγχου. (20) Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015, όπου εξετάστηκαν οι επιδράσεις της σπιρουλίνας στη δυσλειτουργία της μνήμης, στην καταστροφή του οξειδωτικού στρες και στην αντιοξειδωτική δράση του ενζύμου με ποντίκια, το Spirulina platensis μπορεί να “αποτρέψει την απώλεια της μνήμης πιθανώς μειώνοντας τη συσσώρευση πρωτεΐνης ΑΒ, μειώνοντας την οξειδωτική βλάβη και αυξάνοντας κυρίως την δραστικότητα της καταλάσης” (21).

Ενώ και οι δύο μελέτες αφορούν ζώα, ενδέχεται να δίνουν ενδείξεις για ανθρώπους που πάσχουν από νόσο του Πάρκινσον, άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες και άτομα με προβλήματα μνήμης.

Διαβάστε επίσης: 7 Συνήθειες που Βελτιώνουν τη Μνήμη και έχουν Πραγματικά Αποτελέσματα Σύμφωνα με την Επιστήμη

Διατροφικά στοιχεία σπιρουλίνας!

Η σπιρουλίνα είναι αναμφίβολα η πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σουπερτροφή και είναι απαραίτητη για την υγεία μας. Περίπου 30 gr. περιέχουν τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά: (24)

 • Θερμίδες: 81
 • Πρωτεΐνη: 39 γραμμάρια
 • Διαιτητικές ίνες: 1 γραμμάριο
 • Σάκχαρα: 0,9 γραμμάρια

Λίπη:

 • Συνολικά λίπη: 3% Σ.Η.Π.
 • Κορεσμένο λίπος: 4% Σ.Η.Π.
 • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: 230 χιλιοστόγραμμα
 • Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα: 351 χιλιοστόγραμμα

Μεταλλικά στοιχεία:

 • Χαλκός: 85% Σ.Η.Π.
 • Σίδερο: 44% Σ.Η.Π.
 • Μαγγάνιο: 27% Σ.Η.Π.
 • Μαγνήσιο: 14% Σ.Η.Π.
 • Νάτριο: 12% Σ.Η.Π.
 • Κάλιο: 11% Σ.Η.Π.
 • Ψευδάργυρος: 4% Σ.Η.Π.
 • Φωσφόρος: 3% Σ.Η.Π.
 • Ασβέστιο: 3% Σ.Η.Π.
 • Σελήνιο: 3% Σ.Η.Π.

Βιταμίνες:

 • Ριβοφλαβίνη: 60% Σ.Η.Π.
 • Θειαμίνη: 44% Σ.Η.Π.
 • Νιασίνη: 18% Σ.Η.Π.
 • Παντοθενικό οξύ: 10% Σ.Η.Π.
 • Βιταμίνη Κ: 9% Σ.Η.Π.
 • Βιταμίνη Ε: 7% Σ.Η.Π.
 • Φολάτη: 7% Σ.Η.Π.
 • Βιταμίνη Β6: 5% Σ.Η.Π.
 • Βιταμίνη C: 5% Σ.Η.Π.
 • Βιταμίνη Α: 3% Σ.Η.Π.

Πιθανές παρενέργειες της σπιρουλίνας.

Υπάρχουν ορισμένες δημοσιευμένες αναφορές περιπτώσεων ατόμων που αντιμετώπισαν αυτοάνοσες αντιδράσεις μετά τη χρήση σπιρουλίνας. (25)  Θεωρείται ότι αυτό μπορεί να προκληθεί από την ενεργοποίηση ενός φλεγμονώδους παράγοντα, του ΤΝΡ-άλφα, ο οποίος θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικός στους ανθρώπους με προδιάθεση για αυτοάνοσα νοσήματα. Ωστόσο, άλλες εργαστηριακές και ερευνητικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η σπιρουλίνα ενδέχεται να καταστείλει αυτή τη φλεγμονώδη πρωτεΐνη, επομένως πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες σχετικά. (26)

Εάν πάσχετε από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν αποφασίσετε να λάβετε αυτό το συμπλήρωμα. Φροντίστε το προϊόν που θα αγοράσετε να είναι ποιοτικό ηλεγμένο.

Σύμφωνα με μελέτες, η μολυσμένη σπιρουλίνα μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα: (27)

 • Ηπατική βλάβη
 • Πόνος στο στομάχι
 • Ναυτία
 • Εμετό
 • Αδυναμία
 • Δίψα
 • Ταχυπαλμία
 • Σοκ – ακόμη και θάνατο

Επίσης, ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι η σπιρουλίνα αντενδείκνυται για γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης και για παιδιά. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν λάβετε  συμπληρώματα σπιρουλίνας.

Ανακεφαλαιώνοντας…

Η σπιρουλίνα, ένα γαλαζοπράσινο φύκι καλλιεργείται σε μερικά από τα πιο όμορφα μέρη του κόσμου, έχει μελετηθεί όσον αφορά τα ισχυρά οφέλη της. Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη περιλαμβάνουν:

 1. Αποτοξινώνει από βαρέα μέταλλα (ειδικά αρσενικό)
 2. Εξαλείφει τον μύκητα Candida
 3. Βελτιώνει το HIV / AIDS
 4. Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου
 5. Ρυθμίζει την υπέρταση
 6. Μειώνει τη χοληστερόλη
 7. Μειώνει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου
 8. Ενισχύει την ενέργεια
 9. Ανακουφίζει από τις ιώσεις
 10. Προσφέρει νευροπροστασία για διαταραχές του εγκεφάλου και ενισχύει τη μνήμη.

Αυτό το φύκι έχει πλούσια ιστορία και μερικές φορές συγχέεται με τη χλωρέλλα, αν και έχουν ορισμένες διαφορές.

Η σπιρουλίνα μπορεί να προκαλέσει αυτοάνοσες αντιδράσεις σε άτομα ευαίσθητα σε αυτοάνοσα νοσήματα. Δεν συνιστάται επίσης για έγκυες γυναίκες ή παιδιά. Φροντίστε να προμηθεύεστε σπιρουλίνα υψηλής ποιότητας, καθώς η σπιρουλίνα που έχει υποστεί μόλυνση οδηγεί σε επιπλέον παρενέργειες.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

Facebook Comments