Μπορείτε να φανταστείτε μια καθημερινή ρουτίνα που διαρκεί μόνο πέντε λεπτά, έχει εκπληκτικά οφέλη ευεξίας, δεν απαιτεί γνώση κάποιας τεχνικής, κάνει το δέρμα να λάμπει και μπορεί να σας κάνει αισθάνεστε πολύ καλά; Ακούγεται ιδανικό; Το στεγνό βούρτσισμα του δέρματος τα παρέχει όλα αυτά! Υπάρχει εδώ και καιρό αλλά τώρα τελευταία έχει αρχίσει να γίνεται πιο διαδεδομένο.

Το στεγνό βούρτσισμα βοηθά στην απόφραξη των πόρων και στην αποβολή των τοξινών που παγιδεύονται κάτω από το δέρμα. Γνωρίζατε ότι μας δέρμα θεωρείται ένα όργανο; Είναι το μεγαλύτερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα. Δεδομένου ότι το ένα τρίτο των τοξινών του σώματος απεκκρίνονται μέσω του δέρματος, αυτό το πολύ μεγάλο όργανο χρειάζεται καθημερινή φροντίδα.

Ο μέσος ενήλικας άνθρωπος έχει περίπου 2-4 τετραγωνικά δέρμα. Το δέρμα σας είναι πολύ πιο πολύτιμο από ό, τι μπορείτε να συνειδητοποιήσετε, καθώς αυτό το μεγάλο αυτό όργανο αποτελείται από νεύρα που στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σας για να βοηθήσουν στην προστασία σας. Το δέρμα περιέχει επίσης αδένες και στρώματα κυττάρων που χρησιμεύουν στην προστασία από μικρόβια, βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, και επιτρέπουν τις αισθήσεις της αφής, του κρύου και του ζεστού.

Το δέρμα είναι επίσης υπεύθυνο για την παραγωγή αντιβακτηριακών ουσιών που σας προστατεύσουν από μολύνσεις, και όταν εκτίθεστε στον ήλιο, το δέρμα βοηθά το σώμα σας να παράγει την απαραίτητη βιταμίνη D.(1)

Φαίνεται ότι το στεγνό βούρτσισμα έχει χρησιμοποιήθηκε για αιώνες από τους Σκανδιναβούς και Ρώσους. Περισσότερα από 30 χρόνια πριν, ένας Φινλανδός γιατρός με το όνομα Paavo Airola συνταγογράφησε αυτή την τεχνική στους ασθενείς του για την αποτοξίνωση,  την απολέπιση και την τόνωση του δέρματος.

5 οφέλη του ξηρού δέρματος βούρτσισμα

  1. Αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα

Όταν βρίσκεστε στην εφηβεία και στην δεκαετία των 20 σας, το στεγνό βούρτσισμα δεν είναι αναγκαίο, διότι το δέρμα ανανεώνετε αυτόματα. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνετε, είναι χρήσιμο να κάνετε απολέπιση μία ή δύο φορές την εβδομάδα για να βοηθήσετε την ανανέωση του δέρματος και να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, ώστε να έχετε μια πιο φρέσκια εμφάνιση και υγιέστερο δέρμα.

Είναι σημαντικό να το κάνετε αυτό απαλά, έτσι ώστε να μην τραυματίσετε το το δέρμα. Δεν θα θέλαμε να κάνουμε ζημιά το προστατευτικό στρώμα του δέρματος ή να προκαλέσει ερεθισμό στο ευαίσθητο δέρμα, το οποίο θα μπορούσε να μολυνθεί. Η συχνή απολέπιση μπορεί επίσης να αφυδατώσει το δέρμα, το οποίο είναι ότι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε.(2)

  1. Διεγείρει το λεμφικό σύστημα

Επειδή το δέρμα σας βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, είναι σημαντικό να το διατηρείτε υγιές, έτσι ώστε να μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Ωστόσο, αν το δέρμα σας έχει πάρα πολλές τοξίνες ή νεκρά κύτταρα, μπορεί να μην είναι σε θέση να εξαλείψει τα απόβλητα από το σώμα σας τόσο αποτελεσματικά όσο χρειάζεται.

Το στεγνό βούρτσισμα του δέρματός σας μπορεί να βοηθήσει το λεμφικό σας σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αφαίρεση των τοξινών από το σώμα και κατ’επέκταση σας προστατεύει από το να αρρωστήσετε.  Όταν η φλεγμονή συσσωρεύεται στο σώμα, μπορεί να προκαλέσει το σώμα να αγωνίζονται για την καταπολέμηση της στα ανοικτά ότι η φλεγμονή. Αν το δέρμα είναι υγιές, μπορεί να βοηθήσει να απελευθερώσει αυτές τις τοξίνες, έτσι ώστε το σώμα δεν χρειάζεται να εργάζονται τόσο σκληρά για να απαλλαγεί από αυτές.

  1. Μειώνει την κυτταρίτιδα

Όλοι μας μισούμε την κυτταρίτιδα, και φαίνεται να είναι τόσο δύσκολο να χάσουν. Η κυτταρίτιδα είναι η εμφάνιση της όψης φλούδας πορτοκαλιού του δέρματος κυρίως στα πόδια, στους γλουτούς, στην κοιλιά και στα μπράτσα. Συχνά προκαλείται από κατακράτηση υγρών, κακή κυκλοφορία, ασθενής δομή του κολλαγόνου και αύξηση του σωματικού λίπους σε συνδυασμό με ορμονικές ανισορροπίες,ιατρικές παθήσεις, γενετικούς παράγοντες, κακή διατροφή και τοξικότητα.

Η κυτταρίτιδα είναι πιο συχνή σε έφηβες και ενήλικες γυναίκες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άντρες. Ενώ υπάρχουν πολλές υποσχόμενες θεραπείες, το στεγνό βούρτσισμα φαίνεται να είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση των κυττάρων και να διασπάσει τις τοξίνες από κάτω από το δέρμα και έτσι μπορεί να λειτουργήσει ως μια φυσική θεραπεία για την κυτταρίτιδα.

  1.   Αποφράσσει τους πόρους

Η Dr Cynthia Thaik, MD, μια καρδιολόγος απόφοιτη του Χάρβαρντ και συγγραφέας του Your Vibrant Heart μας λέει ότι με την πάροδο του χρόνου, οι πόροι μας φράσουν από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τους ρύπους και τα καλλυντικά. Αυτό αναγκάζει το συκώτι και τα νεφρά να εργαστούν πολύ σκληρά για απομακρύνουν τις τοξίνες. Το στεγνό βούρτσισμα αποφράσσει τους πόρους του δέρματος σας και βοηθά το δέρμα σας να απορροφήσει περισσότερα θρεπτικά συστατικά, έτσι προάγει τη διατήρηση ενός υγιές δέρματος και καθιστά ευκολότερη την αποτοξίνωση του οργανισμού(3).

  1. Προσφέρει ανακούφιση από το στρες

Ένα άλλο πλεονέκτημα του στεγνού βουρτσίσματος είναι ότι είναι έχει παρόμοια επίδραση με το μασάζ στη μείωση του στρες, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την υγεία σας. Μια μελέτη ανέφερε ότι το μασάζ ολόκληρου του ήταν αποτελεσματικό στη μείωση του άγχους και τη σταθεροποίηση ζωτικών σημείων των ασθενών με οξέα στεφανιαία σύνδρομα(4).  Το στεγνό βούρτσισμα είναι παρόμοιο με το μασάζ στο να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, αλλά πολύ φθηνότερο, δεδομένου ότι μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας.

Όπως το μασάζ με τα χέρια, το στεγνό βούρτσισμα μπορεί να παρέχει τόσο αναγκαία φυσική ανακούφιση από το στρες. Όταν είστε λιγότερο στρεσσαρισμένοι τόνισε, το σώμα σας μπορεί να θεραπευτεί πολύ γρηγορότερα από οποιοδήποτε φλεγμονή.

Γνωρίζατε ότι το 75 με 90 τοις εκατό όλων των επισκέψεων γιατρών γραφείο σχετίζονται με παθήσεις που προκαλούνται από το στρες;  Το στρες προκαλεί ορμονικές αλλαγές που μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή και να προκαλέσει διάφορα άλλα προβλήματα. Εάν βιώνετε άγχος για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι επικίνδυνο και είναι ικανό να αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, διαβήτη, αύξηση βάρους ή παχυσαρκία, ψυχικές διαταραχές, αυτοάνοσες ασθένειες, διαταραχές του πεπτικού συστήματος, ακόμη και καρκίνο.


Ως εκ τούτου, η εξεύρεση τρόπων που βοηθούν στην εξάλειψη του στρες είναι ζωτικής σημασίας. Το στεγνό βούρτσισμα είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειώσετε το στρες και να χαλαρώσετε!