Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη πληροφορίες, ουσιαστικές και ανούσιες που αφορούν ποικίλες καταστάσεις, οπότε ενδεχομένως να μη δίνουμε την πρέπουσα σημασία στο φαινόμενο της «γείωσης», όσον αφορά την επιστημονική του τεκμηρίωση. Κι όμως! Υπάρχει μια έρευνα που εκπονήθηκε από μια ομάδα ιατρών με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Τι είναι η γείωση;

Η «γείωση» δεν είναι τίποτε άλλο από την άμεση φυσική επαφή μας με τη γη, είτε περπατώντας ξυπόλητοι, είτε ξαπλωμένοι πάνω στο έδαφος. Ενδεχομένως να αναφέρεται επίσης στη χρήση αγώγιμων χαλιών ή υποδημάτων που επιτρέπουν στα ηλεκτρόνια να περάσουν από τη γη στο ανθρώπινο σώμα.

Ποια είναι τα οφέλη της γείωσης;

Η αντίληψη των πλεονεκτημάτων της γείωσης για την ψυχική και σωματική υγεία βασίζεται στο κίνημα «επιστροφή στη φύση» του 19ου αιώνα στη Γερμανία. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με πολλά παρόμοια κινήματα στον σύγχρονο κόσμο, μεγάλο μέρος του κοινού δεν βλέπει αυτές τις αντιλήψεις «με καλό μάτι». Κι όμως, κάτι αρχίζει να αλλάζει…

Ας δούμε ορισμένα  δημοφιλή οφέλη της γείωσης:

  • Βελτιώνει την αϋπνία και την ποιότητα του ύπνου
  • Μειώνει τους πόνους των μυών και των αρθρώσεων
  • Καταπολεμά τις φλεγμονές
  • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
  • Μειώνει το στρες
  • Αυξάνει την ενέργεια
  • Βοηθά στην επούλωση των πληγών

Υπάρχουν τεκμήρια;

Το 2015, οι Chevalier et al. ολοκλήρωσαν μια μελέτη με άτομα που υπέφεραν από διαταραχές του ύπνου και χρόνιους πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις για τουλάχιστον 6 μήνες. Τα άτομα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: την «ομάδα δοκιμής» και την «ομάδα ελέγχου». Οι δύο ομάδες έλαβαν αγώγιμα στρώματα άνθρακα για να κοιμηθούν. Η «ομάδα δοκιμής» τοποθέτησε τα στρώματα σε απευθείας γείωση με το έδαφος, ενώ η «ομάδα ελέγχου» τοποθέτησε τα στρώματα πάνω σε κάποιο επίθεμα, το οποίο βρισκόταν πάνω στο έδαφος.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Ποσοστό 75% – 100% των ατόμων από την «ομάδα δοκιμής» είδε βελτίωση των συμπτωμάτων σε αντίθεση με ποσοστό 0%-13% της «ομάδας ελέγχου».

Οι Sinatra, Oschman, Chevalier και Sinatra, μετά από μελέτες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γείωση είχε σημαντικά οφέλη για την υγεία. Μετά από εξέταση των αποτελεσμάτων οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα οφέλη σχετίζονται με τα ηλεκτρικά πεδία του ανθρώπινου σώματος.

«Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα μελέτες γείωσης, διαπιστώνονται ταχέως πολλαπλά οφέλη που βασίζονται στην ευρεία πρόσληψη και χρήση ηλεκτρονίων που λαμβάνει το σώμα από τη Γη. Τα ευρήματα, μεταξύ των τεκμηριωμένων αποτελεσμάτων, περιλαμβάνουν (1) καταπολέμηση φλεγμονής και πόνου, (2) βελτιωμένη ροή αίματος και μειωμένο ιξώδες αίματος, (3) μειωμένο στρες, (4) καλύτερο ύπνο, (5) βελτιωμένη ενέργεια και (6) βελτιωμένη και επιταχυνόμενη επούλωση τραυμάτων και πληγών».

(Sinatra, Oschman, Chevalier και Sinatra, 2017)

Πώς λειτουργεί η γείωση;

Σύμφωνα με του ερευνητές, το ανθρώπινο σώμα μπορεί να γίνει αντιληπτό ως βιο-ηλεκτρικός οργανισμός. Ως εκ τούτου, ρυθμίζεται από διαδικασίες που περιλαμβάνουν, κυρίως, ηλεκτρόνια. Τα ηλεκτρόνια επιτρέπουν στα άτομα να συνδέονται με άλλα άτομα και να σχηματίζουν μόρια.(1)

Ίσως έχετε ακούσει για τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες θεωρούνται υπεύθυνες για τη γήρανση και την πρόκληση ασθενειών. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι ελεύθερες ρίζες εντοπίζουν ηλεκτρόνια, τα οποία αποσπούν από τα μόρια ως μέρος μιας διαδικασίας καταστροφής των φθαρμένων κυττάρων, τα οποία αντικαθίστανται από νέα κύτταρα. Αυτό συμβάλλει στη δημιουργία «οξειδωτικού στρες». Ωστόσο, εδώ παρεμβαίνει η διαδικασία της γήρανσης! Τα ηλεκτρόνια από τη γη μπορούν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες που αναζητούν ηλεκτρόνια.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η πλειονότητα των ανθρώπων σήμερα πάσχουν από «ανεπάρκεια ηλεκτρονίων». Αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουμε επαρκή επαφή με τη γη λόγω της χρήσης υποδημάτων και της απομάκρυνσης από τη φύση.

Πως μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας με τη γείωση;

  1. Περπάτημα… χωρίς παπούτσια

Μακάρι να μπορούσαμε να μείνουμε χωρίς παπούτσια για 30 έως 40 λεπτά την ημέρα. Εάν δεν έχετε κήπο ή πάρκο κοντά σας, ή άλλες περιοχές όπου είναι ασφαλές και καθαρά για να περπατάτε χωρίς παπούτσια, τότε μπορείτε να αγοράσετε αγώγιμα υποδήματα.

  1. Κλινικές συνεδρίες γείωσης

Μια καλή πρόταση είναι να προσφερθεί η δυνατότητα συνεδρίας γείωσης σε κλινικό περιβάλλον για 30 λεπτά ή 1 ώρα, χρησιμοποιώντας αγώγιμα υλικά.

  1. Διάθεση προϊόντων γείωσης

Είναι γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη γείωση εάν μπορούσαν να αγοράσουν προϊόντα γείωσης, όπως χαλάκια γείωσης. Αναζητήστε ειδικούς προμηθευτές στο διαδίκτυο και συμβουλευθείτε τους – θα σας βοηθήσουν σε ασφαλείς αποφάσεις.

Προφυλάξεις για τον αναγνώστη

Φροντίστε να ανατρέξετε στη βιβλιογραφία  που αναφέρεται στο παρόν άρθρο, ώστε να είναι η ομάδα των συγκεκριμένων επιστημόνων που συμμετέχουν σε αυτές τις μελέτες.

Μην αγνοείτε τη γείωση…

Τα πιθανά οφέλη γείωσης που περιγράφονται στο άρθρο είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέροντα. Η ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την υγεία μας με διαφορετικό τρόπο είναι πλέον πολύ έντονη, ενώ οι περιορισμοί, ακόμη και οι κίνδυνοι, να στηριχθούμε σε μια βιοχημική προοπτική για την ανθρώπινη υγεία τείνουν να ξεκαθαρίσουν πλέον. Η ενημέρωση για την αρνητική επίδραση των φαρμάκων στον άνθρωπο είναι γεγονός, ενώ η φαρμακολογική θεραπευτική αγωγή για ψυχολογικές καταστάσεις, θεωρείται ήδη πολύ αμφιλεγόμενο ζήτημα.

Πράγματι, αρχίζουμε να παρατηρούμε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν φάρμακα χωρίς σαφείς ενδείξεις για την αποτελεσματικότητά τους. Επιπλέον, μπορεί να έχουν παρενέργειες που επιδεινώνουν παρά βελτιώνουν την κατάσταση της υγείας μας.

«Πριν από είκοσι χρόνια, η κοινωνία μας άρχισε να συνταγογραφεί τακτικά ψυχιατρικά φάρμακα σε παιδιά και εφήβους και τώρα ένας στους δεκαπέντε Αμερικανούς εισέρχεται στην ενηλικίωση με «σοβαρή ψυχική ασθένεια». Αυτό είναι απόδειξη του δραματικού γεγονότος ότι τα συμβατικά φάρμακα προκαλούν περισσότερα προβλήματα και παρενέργειες από τα ζητήματα που καλούνται να ρυθμίσουν. Η φαρμακευτική αγωγή των παιδιών και των νέων είναι μια καθημερινότητα πλέον και έχει δρομολογήσει μια γενιά ατόμων που θα βιώσει την πορεία μίας δια βίου ασθένειας».

(Whittaker, 2010)

Παράλληλα, είναι σαφές ότι η γείωση προσφέρει σημαντικά οφέλη χωρίς επιβλαβείς παρενέργειες και διατίθεται δωρεάν, ίσως για τον λόγο αυτό ελάχιστοι επιστήμονες έχουν διερευνήσει το θέμα αυτό. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι το καπιταλιστικό μοντέλο της υγειονομικής περίθαλψης και της επιστημονικής έρευνας κρύβει την αλήθεια για την υγεία μας αντί να την αναδεικνύει.

Πολύ συχνά, οι ερευνητές δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν χρηματοδότηση για τις σπουδές τους εάν οι τελευταίες δεν πρόκειται να είναι κερδοφόρες. Αυτό σημαίνει ότι πολλές έρευνες υψηλής ποιότητας για φυσικές και χωρίς κόστος λύσεις για τη βελτίωση της υγείας μας δεν δρομολογούνται για λόγους σκοπιμότητας.

Επιπλέον, οι γιατροί συνταγογραφούν φαρμακολογικές θεραπείες επειδή είναι επικερδείς. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και όταν είναι σαφές ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα ήταν πιο επωφελείς από τις φαρμακολογικές θεραπείες, οι άνθρωποι παίρνουν φάρμακα αντί να ακολουθήσουν φυσικούς τρόπους θεραπείας.

Συνολικά, αυτά τα ευρήματα είναι ένας άλλος λόγος για την εκ νέου αξιολόγηση του τρόπου ζωής στις σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες. Για άλλη μια φορά, διαπιστώνουμε ότι η έλλειψη σύνδεσης με τη φύση μπορεί να μας βλάψει και ότι ο ύπνος σε πολυώροφα κτίρια και η καθημερινή εργασία σε πολυκατοικίες μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία.

Πόσο καιρό θα συνεχίσουμε να αγνοούμε αυτά τα ευρήματα, προχωρώντας σε μια ακόμη μεγαλύτερη απομάκρυνση από τη φύση στο όνομα της «προόδου» ή, με άλλα λόγια, του κέρδους;

Οπότε, ας γειωθούμε, μόνο καλό θα μας κάνει!

 

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.