Θεραπεία Αναστροφής: Τα Οφέλη της & Πως να την Εφαρμόσετε
Οι χρόνιοι πόνοι είναι, δυστυχώς, πολύ συνηθισμένη κατάσταση. Από τη δουλειά πάμε στο σούπερ μάρκετ, από το σούπερ μάρκετ στο σπίτι και τις παιδικές αγκαλιές, τα πράγματα δυσκολεύουν για το μυοσκελετικό μας σύστημα. Είναι δε γνωστό ότι στην εγκυμοσύνη, το σώμα μας αποσυντονίζεται και παύει να βρίσκεται σε ευθυγράμμιση. Όλα αυτά οδηγούν σε πόνους στην πλάτη. Η θεραπεία σε στάση κατακόρυφου είτε με τη βοήθεια ενός πάγκου αναστροφής, είτε με τη βοήθεια άλλων οργάνων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου στην πλάτη και έχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.

Τι είναι η θεραπεία αναστροφής;

Η βαρύτητα μπορεί να προκαλέσει συμπίεση των σπονδύλων, συμβάλλοντας στον πόνο στην πλάτη και στην κακή κυκλοφορία. Η θεραπεία αναστροφής είναι όταν τοποθετούμε τα πόδια πάνω από το κεφάλι για να αντιστρέψουμε τα αποτελέσματα που έχει η βαρύτητα στο σώμα. Το 3000 π.Χ., οι γιόγκι χρησιμοποίησαν την αναστροφή για να εξισορροπήσουν το σώμα και να βελτιώσουν τις λειτουργίες του οργανισμού και του συστήματος γενικότερα. Ο Ιπποκράτης, πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, χρησιμοποίησε επίσης την αναστροφή για να βοηθήσει τους ασθενείς του. Τα τελευταία 50 χρόνια, το κατακόρυφο χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τους ασθενείς με πόνο στην πλάτη και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη βαρύτητα.

Οφέλη της Θεραπείας Αναστροφής.

Κατά πόσον η θεραπεία αναστροφής είναι πραγματικά ωφέλιμη είναι κάτι που εξετάζει η ιατρική κοινότητα. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Αμερικανικού Ιατρικού Κολλεγίου, το 2017, υπάρχουν ελάχιστα τεκμήρια που υποστηρίζουν τη χρήση του κατακόρυφου έναντι άλλων θεραπειών (αν και δεν είναι επιβλαβής για την υγεία). Από την άλλη πλευρά, τα διαθέσιμα κλινικά στοιχεία, μαζί με τα ανέκδοτα στοιχεία ιατρών και ασθενών δείχνουν ότι υπάρχει μια δόση αλήθειας όσον αφορά τη θεραπεία αναστροφής.

Ας δούμε μερικούς τρόπους με τους οποίους η αναστροφή μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό:

Βελτιωμένη λεμφική παροχέτευση.

Το λεμφικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του σώματος, ιδιαίτερα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βαρύτητα και οι συσπάσεις των μυών μεταφέρουν το λεμφικό υγρό μέσα στο σώμα, καθαρίζοντας τον οργανισμό από τις τοξίνες και τα βακτηρίδια. Επειδή πολλοί από εμάς κάνουμε καθιστική ζωή, οι μυϊκές συσπάσεις είναι ελάχιστες για τη σωστή μετακίνηση του λεμφικού υγρού μέσω του σώματος. Οπότε, η μόνη δύναμη που μετακινεί το λεμφικό υγρό είναι η βαρύτητα αλλά μεγάλο μέρος του λεμφικού υγρού παραμένει στο κάτω μέρος του σώματος. Η αναστροφή βοηθάει τη μετακίνηση του λεμφικού υγρού μέσω του σώματος με τη χρήση της αντίστασης βαρύτητας. Έτσι, η βαρύτητα που σε κανονικές συνθήκες μετακινεί το λεμφικό υγρό προς στα πόδια, τώρα το απομακρύνει από τα πόδια προς το άνω μέρος του σώματος. Στη συνέχεια, όταν είμαστε σε κανονική θέση, η βαρύτητα βοηθάει και πάλι την κίνηση του λεμφικού υγρού. Η αναστροφή βελτιώνει επίσης την κυκλοφορία. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το κατακόρυφο μειώνει την ένταση των μυών και βελτιώνει την κυκλοφορία και τη λεμφική κίνηση.

Διαβάστε επίσης: Λεμφικό Σύστημα: Μάθετε Πως να το Διατηρήσετε Υγιές και Δυνατό!

Μειώνει τους πόνους της πλάτης.

Η μειωμένη τάση των μυών είναι ένα όφελος από μόνο του, ωστόσο βοηθά στη μείωση του στρες και του πόνου γενικότερα. Σύμφωνα με ερευνητές το μεγαλύτερο μέρος του πόνου οφείλεται σε ψυχολογικές πιέσεις, καθώς η τάση που ασκείται στους μύες (λόγω άγχους) παγιδεύει τα απόβλητα, προκαλώντας πόνους.

Βελτιώνει την κατάσταση των δίσκων.

Όπως αναφέρθηκε, η αναστροφή αποκαθιστά την απόσταση μεταξύ των δίσκων και τους επιτρέπει να ενυδατώνονται και να αξιοποιούν τα θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα, απορροφούν καλύτερα τους κραδασμούς.

Η βαρύτητα συμπιέζει τους δίσκους, επιδεινώνει την κατάστασή τους και μπορεί να μειώσει και το ύψος! Το βράδυ, όταν κοιμόμαστε, η συμπίεση μειώνεται κι εμείς επανακτάμε το χαμένο ύψος και την υγεία του δίσκου (εκτός αν υπάρχουν καταστάσεις που δεν το επιτρέπουν). Η αναστροφή βοηθά σημαντικά στην διεύρυνση του χώρου μεταξύ των δίσκων.

Μειώνει τον πόνο των νεύρων και των αρθρώσεων.

Τα νεύρα βρίσκονται μεταξύ των σπονδυλικών δίσκων. Όταν οι δίσκοι είναι συμπιεσμένοι, ίσως νιώθουμε πόνο, ή ισχιαλγία. Όταν οι δίσκοι είναι σε καλή κατάσταση, τα νεύρα μας δεν συμπιέζονται και μειώνεται ο πόνος της ισχιαλγίας. Σύμφωνα με μελέτες, η χρήση της αναστροφής μειώνει την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης στο 70% των ασθενών με ισχιακό πόνο. Συγκριτικά, μόνο το 20% των ασθενών ανακουφίστηκε μετά από συνεδρία σε ειδική ομάδα ελέγχου πόνου.

Βοηθά στην επανευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.

Μέσα στην καθημερινότητα η σπονδυλική μας στήλη μπορεί να αποσυντονιστεί, είτε λόγω καθιστικής ζωής, μεταφοράς βαρέων αντικειμένων, άθλησης κ.λ.π. Μια κακή ευθυγράμμιση σημαίνει ότι ο σπόνδυλος είναι εκτός τόπου και η δομή των οστών δεν υποστηρίζει πλέον το βάρος του σώματος. Μόλις ένας σπόνδυλος είναι εκτός ευθυγράμμισης μπορεί να κρατηθεί εκτός ευθυγράμμισης από τους μύες και τους συνδέσμους γύρω του. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και η αποκατάσταση δεν μειώνει πλήρως τη συμπίεση. Αλλά η αναστροφή μπορεί να μειώσει τη συμπίεση στο μηδέν, ακόμα και όταν υπάρχει μη ευθυγράμμιση. Σύμφωνα με μελέτες η αναστροφή επέτρεψε στους δίσκους να επιστρέψουν στη σωστή θέση.

Η αναστροφή βελτιώνει επίσης την ευελιξία.

Σύμφωνα με μελέτες η αναστροφή βελτίωσε την οσφυϊκή ευελιξία και τη μυϊκή δύναμη, στοιχεία που διατηρούν την πλάτη σε σωστή θέση ευθυγράμμισης.

Αναστροφή σε βρέφη.

Η αναστροφή ήταν μια τεχνική που προτείνουν μερικές φορές οι μαίες για τα βρέφη, αλλά θα πρέπει να γίνεται πάντοτε με τις οδηγίες της μαίας ή του γιατρού, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη!

Πώς κάνουμε αναστροφή;

Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να χρησιμοποιήσουμε τη θεραπεία αναστροφής. Ας δούμε πώς μπορούμε να ωφεληθούμε:

 • Δέστρες/Μπότες αναστροφής – Γνωστές κι ως μπότες βαρύτητας, δένονται σε μια ράβδο (συχνά σε μια πόρτα) και σας επιτρέπουν να κάνετε την αναστροφή. Τυλίγετε τα πόδια σας και στη συνέχεια μένετε ανάποδα. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε αρκετά δυνατοί για να μπορέσουμε να σηκώσουμε το βάρος μας. Καλύτερα είναι βέβαια να έχετε κάποιον κοντά σας για βοήθεια. Χρησιμοποιήστε τις δέστρες πριν επιλέξετε το τραπέζι αναστροφής.
 • Γιόγκα αναστροφής – Οι θέσεις αναστροφής, όπως το κατακόρυφο, προσφέρουν πολλά από τα οφέλη της θεραπείας αναστροφής. Ωστόσο, όπως και οι μπότες αναστροφής, πρέπει να είστε σχετικά γυμνασμένοι για να χρησιμοποιήσετε αυτήν την τεχνική.
 • Ξαπλωμένος στο πάτωμα με τα πόδια σε έναν καναπέ – Αυτή η τεχνική δεν είναι μια πλήρης αναστροφή αλλά μπορεί να σας δώσει κάποια από τα οφέλη της αναστροφής, τοποθετώντας τα πόδια πάνω από την καρδιά για να μετακινηθεί το υγρό από τα πόδια. Είναι μια εύκολη τεχνική για τους περισσότερους από εμάς.
 • Ξαπλωμένος στο πάτωμα με τα πόδια επάνω στον τοίχο – Αν και δεν θεωρείται πραγματική αναστροφή, προσφέρει ωστόσο κάποια από τα οφέλη της θεραπείας. Είναι λίγο πιο δύσκολο από το να βάλουμε τα πόδια σε έναν καναπέ, αλλά εξακολουθεί να είναι σχετικά εύκολο (και δεν χρειάζεται εξοπλισμό).
 • Μπάλα γυμναστικής – Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μπάλα γυμναστικής για να έχετε μερικά από τα οφέλη της θεραπείας αναστροφής. Καθίστε στην μπάλα γυμναστικής και μετακινήστε τους γοφούς σας προς τα εμπρός. Βάλτε πίσω την μπάλα (και κυλήστε αν χρειαστεί) μέχρι το κεφάλι σας να φτάσει να βρίσκεται χαμηλότερα από τους γοφούς.
 • Τραπέζι αναστροφής – Αυτό το όργανο επιτρέπει την πλήρη αναστροφή ακόμα κι αν δεν είμαστε αρκετά δυνατοί για να σηκώσουμε τον εαυτό μας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί χωρίς βοήθεια και μας δίνει όλα τα οφέλη της αναστροφής. Είναι καλή λύση διότι είναι ασφαλέστερο για τους περισσότερους ανθρώπους και παρέχει όλα τα οφέλη της θεραπείας αναστροφής.
 • Παρόλο που δεν υπάρχουν μελέτες για την υποστήριξη αυτού του ισχυρισμού, πολλοί από εμάς είχαν καλύτερο ύπνο μετά από μια συνεδρία με το τραπέζι αναστροφής.

Τι πρέπει να προσέξουμε!

 • Ενώ η αναστροφή είναι ασφαλής για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις.
 • Η αναστροφή αυξάνει τους παλμούς και την αρτηριακή πίεση, οπότε αντενδείκνυται για όσους αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα.
 • Οι ασθενείς με γλαύκωμα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν την αναστροφή διότι μπορεί να προκαλέσει πίεση στα μάτια.
 • Η αναστροφή ενδεχομένως να μην είναι ασφαλής για τα παιδιά ή γυναίκες σε ενδιαφέρουσα.
 • Ενδέχεται να προκαλέσει πονοκεφάλους και θολή όραση σε ορισμένα άτομα.
 • Καθένας από εμάς είναι διαφορετικός, οπότε καλύτερα να μιλήσετε με κάποιον σύμβουλο υγείας σχετικά με την καταλληλότητα της θεραπείας αυτής.

Το τραπέζι αναστροφής είναι καλής ποιότητας;

 • Εάν υποφέρετε από χρόνιους πόνους στην πλάτη και πληρώνετε ήδη για χειροπρακτική φροντίδα, φυσική θεραπεία ή ακόμα και φαρμακευτική αγωγή, ένα τραπέζι αναστροφής μπορεί να είναι η καλύτερη επένδυση (και προσφέρει οφέλη και για άλλες καταστάσεις εκτός από τους πόνους στην πλάτη).
 • Η θεραπεία αναστροφής είναι ακίνδυνη για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, οπότε αξίζει να τη δοκιμάσετε!

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

Για περισσότερα νέα σχετικά με Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης κάντε like στην σελίδα στο facebook

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο naturalsoul.gr έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε πληροφορία. Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.

Facebook Comments
2018-10-20T21:22:59+00:0020 Οκτωβρίου 2018|Κατηγορίες: Εναλλακτικές Θεραπείες|