Το υπεροξείδιο του υδρογόνου (H202) σε συγκέντρωση 3% ή λιγότερο βρίσκεται, συνήθως, σε ένα βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών οικιακής χρήσης. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ένας αντιμικροβιακός παράγοντας που μας βοηθά να απαλλαγούμε από λεκέδες, να απολυμάνουμε επιφάνειες, να προστατέψουμε την υγεία της στοματικής μας κοιλότητας και να απαλλαγούμε από μούχλα ή μύκητες.

Μπορεί η χρήση του υπεροξειδίου του υδρογόνου να συνιστά μια χρήσιμη αλλά και αποτελεσματική θεραπεία όσον αφορά, εκτός των άλλων, τον καθαρισμό των αυτιών από το κερί. Ωστόσο μήπως βοηθά και στην πρόληψη της εκδήλωσης λοιμώξεων του αυτιού;

Καθαρισμός με τη χρήση υπεροξειδίου του υδρογόνου 3%.

Η κυψελίδα είναι μια φυσική ουσία που παράγει το σώμα για να κρατήσει το εσωτερικό αυτί ενυδατωμένο, λιπαρό και απαλλαγμένο από βακτήρια. Το περίσσευμα της κυψελίδας απομακρύνεται φυσιολογικά από το αυτί, ωστόσο – εάν το σώμα παράγει αρκετό ασβέστιο με αποτέλεσμα τη φραγή των αυτιών, το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι μια μέθοδος καθαρισμού που μαλακώνει το κερί και βοηθά στην απομάκρυνσή της κυψελίδας και ανακουφίζει από τα βουλωμένα αυτιά.

Η διαδικασία είναι απλή και μπορεί να γίνει στο σπίτι με σύριγγα ή σταγονόμετρο 3-5 ml:

  1. Προσθέστε 1-3 ml υπεροξειδίου του υδρογόνου 3% σε σύριγγα ή σταγονόμετρο.
  2. Γυρίστε το κεφάλι σας προς τα πλάγια εφαρμόζοντας μερικές σταγόνες μέσα στο αυτί.
  3. Βοηθήστε στην αναρρόφηση του υπεροξειδίου πιέζοντας αργά τον τράγο (το μικρό στέλεχος που προστατεύει την οδό του αυτιού) για 10-15 δευτερόλεπτα. Θα πρέπει να ακούσετε ήχο σαν να δημιουργούνται φουσκάλες.
  4. Γυρίστε το κεφάλι σας αντίθετα προς τον νιπτήρα, έτσι ώστε η περισσή ποσότητα υπεροξειδίου του υδρογόνου να μπορεί να απομακρυνθεί.
  5. Χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι βαμβάκι για να αφαιρέσετε προσεκτικά το κερί από το αυτί σας.
  6. Αφήστε να στεγνώσει και κατόπιν επαναλάβετε από το άλλο αυτί.

Αντιμετωπίστε εξωτερικές λοιμώξεις του αυτιού με υπεροξείδιο υδρογόνου 3%!

Οι εξωτερικές λοιμώξεις του αυτιού (εξωτερική ωτίτιδα), αφορούν φλεγμονή του εξωτερικού αυτιού και συνήθως προκαλούν φαγούρα, πόνο, ερυθρότητα και εκκρίσεις διαυγούς υγρού.

Κατά την πρώτη φάση μόλυνσης, μπορείτε να αξιοποιήσετε τα αντιμικροβιακά οφέλη του υπεροξειδίου του υδρογόνου 3% για να εμποδίσετε την ανάπτυξη μολύνσεων:

  1. Γυρίστε το κεφάλι σας στο πλάι και προσθέστε μερικές σταγόνες υπεροξειδίου του υδρογόνου στο αυτί που πάσχει.
  2. Αφήστε για 10 έως 15 δευτερόλεπτα, δεν απαιτείται αναρρόφηση και, στη συνέχεια, γυρίστε το κεφάλι στο άλλο πλάι για να απομακρυνθεί τυχόν περίσσευμα υπεροξειδίου του υδρογόνου.
  3. Χρησιμοποιήστε ένα βαμβάκι για να αφαιρέσετε κυψελίδα που περισσεύει από το εξωτερικό αυτί
  4. Επαναλάβετε 2 έως 3 φορές την ημέρα μέχρι να επουλωθεί η μόλυνση.

Μην ξεχνάτε ότι ποτέ δεν τοποθετούμε αντικείμενα στο εσωτερικό του αυτιού σε μια προσπάθεια να απομακρύνουμε την κυψελίδα. Αυτό απλώς θα ωθήσει το κερί ακόμη πιο βαθιά και θα φράξει το αυτί μας ακόμη περισσότερο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της φλεγμονής.

Η κυψελίδα πρέπει να απομακρύνεται τακτικά καθώς η συσσώρευση μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις του αυτιού.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου δεν πρέπει να λαμβάνεται εσωτερικά, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, ακόμη και σε συγκεντρώσεις 3% ή λιγότερο. Η λήψη υψηλότερης συγκέντρωσης μεγαλύτερης από 10% μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως έλκη, εσωτερικό καύσο, έμετο ή έντονο κοιλιακό άλγος  [1] [2].


Ενώ το  υπεροξείδιο του υδρογόνου 3% για τρόφιμα είναι γενικά ασφαλές όσον αφορά λοιμώξεις των αυτιών, δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε εάν υποφέρετε από μολύνσεις στο εσωτερικό αυτί, ή από διάτρηση τυμπάνου. Εάν η απόφραξη είναι σοβαρή ή η κυψελίδα παρεμποδίζει τη φυσιολογική δραστηριότητα της ακοής, πρέπει να επισκεφθείτε τον ιατρό σας.

Σε κάθε περίπτωση επιλέξτε υπεροξείδιο υδρογόνου “ποιότητας τροφίμων” το οποίο έχει παρασκευαστεί και δοκιμαστεί και θεωρείται ασφαλές για χρήση όσον αφορά επεξεργασία και απολύμανση τροφίμων. Το βιομηχανικό υπεροξείδιο του υδρογόνου που δεν είναι πιστοποιημένο για χρήση ως τρόφιμο ενδεχομένως να περιέχει επιβλαβή βαρέα μέταλλα, χημικά και σταθεροποιητές και αυτά πρέπει πάντα να αποφεύγονται.

Διαβάστε επίσης: 8 Κοινά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζονται με 2 κουταλιές Άλατα Epsom!

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.