Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο; Σίγουρα δεν γνωρίζουμε όλες τις αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν αυτή την ασθένεια, ωστόσο σύμφωνα με πανεπιστημιακές μελέτες, περίπου το 39,6% ανδρών και γυναικών θα διαγνωστεί με καρκίνο κάποια στιγμή της ζωής τους. (1) Σύμφωνα με έρευνες η γενετική αντιπροσωπεύει μόνο το ήμισυ όλων των μορφών καρκίνου, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες και οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες ενδεχομένως διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Ο καρκίνος έχει ανελιχθεί πλέον σε μία από τις κύριες αιτίες θανάτου, αλλά γνωρίζοντας τους ενδεχόμενους κινδύνους, ίσως καταφέρουμε να αποφύγουμε μια πιθανή διάγνωση.

Η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, η ορμονική ανισορροπία και η χρόνια κατάσταση φλεγμονής είναι γνωστές αιτίες καρκίνου, ωστόσο υπάρχουν και μερικές αιτίες που δεν είναι τόσο προφανείς. Ας δούμε μερικές από τις πιο απρόσμενες αιτίες που συνδέονται με τον καρκίνο…

Αιτίες καρκίνου – αιτίες που δεν πάει το μυαλό μας!

  1.Περιοχή διαβίωσης. Σύμφωνα με μελέτη του 2017, περιοχές με κακής ποιότητας αέρα, νερό, γη, δομημένο περιβάλλον και κοινωνικοδημογραφικούς δείκτες αντιμετωπίζουν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου. Ο μολυσμένος αέρας και το κακής ποιότητας δομημένο περιβάλλον (παρουσία μεγάλων αυτοκινητοδρόμων κ.λπ.) σχετίζονται με υψηλά ποσοστά καρκινογένεσης. (2) Άλλες έρευνες αναφέρουν ότι περιοχές με μειονοτικό πληθυσμό αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. (3)

  2.Αρωματικά κεριά και αποσμητικά χώρου. Σύμφωνα με μελέτες το λιμονένιο – συνθετικό χημικό που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μυρωδιάς εσπεριδοειδών, αποδείχθηκε ότι ήταν ο «νούμερο 1 ένοχος». Περισσότερες έρευνες είναι απαραίτητες, αλλά γνωρίζουμε ότι όταν απελευθερωθεί το λιμονένιο στον αέρα, αντιδρά με το όζον και δημιουργεί φορμαλδεΰδη, η οποία έχει συνδεθεί με διάφορους καρκίνους – συμπεριλαμβανομένης της μυελογενούς λευχαιμίας και του ρινοφαρυγγικού καρκίνου. (4) Οι κίνδυνοι των συνθετικών αρωμάτων δεν αφορούν μόνο τον καρκίνο, αλλά συνδέονται με το ορμονική ανισορροπία, άσθμα και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αντιμετώπιση: Μειώνοντας τη χρήση αρωματισμένων προϊόντων, μπορείτε να μειώσετε την έκθεση σε λιμονένιο (και επομένως φορμαλδεΰδης). (5) Καλύτερα να αποφεύγουμε οποιοδήποτε προϊόν περιέχει αρώματα, φθαλικά, DEP, DBP ή DEHP. Σύμφωνα με μελέτες, η αποφυγή συνθετικών οσμών είναι ένας από τους κύριους τρόπους αντιμετώπισης αυτού του κινδύνου. (6)

  3.Αλκοόλ. Σύμφωνα με μια μελέτη Δανών ερευνητών η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που αύξησαν την ποσότητα αλκοόλ που κατανάλωναν μέσα σε μια πενταετία αντιμετώπισαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, η ίδια μελέτη διαπίστωσε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου στις γυναίκες που έπιναν περισσότερο. (7) Ευτυχώς, υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της καθημερινής άσκησης, διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, διαχείριση άγχους.

Το αλκοόλ συνδέεται επίσης με εγκεφαλικούς όγκους, όγκους τραχήλου και οισοφάγου, ήπατος και ορθού. (8) Γιατί το αλκοόλ παρουσιάζει αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις; Το σώμα μας μεταβολίζει την αιθανόλη των αλκοολούχων σε ακεταλδεΰδη, η οποία μπορεί να βλάψει το DNA. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει οξείδωση στο σώμα, να βλάψει περαιτέρω το DNA. Η μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί επίσης να θεωρηθούν ένοχα. (9)

  4.Σωματίδια ξύλου.Αυτό κι αν είναι απρόσμενο! Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) τα σωματίδια ξύλου (πριονίδι) κατηγοριοποιούνται ως καρκινογόνα ουσία. Σύμφωνα με μια μελέτη οι μαραγκοί και άλλοι εργαζόμενοι που εκτέθηκαν σε πριονίδι είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια μορφή ρινικού καρκίνου που ονομάζεται αδενοκαρκίνωμα – με το πριονίδι της οξιάς και της βελανιδιάς να βρίσκονται πιο ψηλά στην ιεράρχηση των επικίνδυνων ξύλων. Μπορείτε να προστατευθείτε με καλό εξαερισμό! Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να φοράτε αναπνευστήρα ή μάσκα. (10)

  5.Συσκευασία τροφίμων. Δεν είναι μόνο η διατροφή επικίνδυνη! Ακόμη και η συσκευασία μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Οι συσκευασίες φαγητού ταχείας παρασκευής, όπως τα περιτυλίγματα και τα κουτιά περιέχουν συχνά υπερφθοριωμένα χημικά. Επίσης γνωστές ως PFCs και PFAS, αυτές οι μεμβράνες που απωθούν λίπη και λεκέδες μεταναστεύουν εύκολα από τη συσκευασία στα τρόφιμα και – δυστυχώς – συνδέονται με πολλές βλάβες, από καρκίνο και αναπτυξιακές διαταραχές, έως προβλήματα αναπαραγωγής, διαταραχές του ανοσοποιητικού κ.α. (11) Πώς να το αποφύγετε: Εάν είστε έξω για φαγητό, ίσως είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφύγετε τις υπερφθοριωμένες χημικές ουσίες, αλλά φροντίστε να προμηθεύεστε περισσότερα φρέσκα γεύματα. Επίσης, αποφύγετε τα χάρτινα πιάτα και άλλα επιτραπέζια σκεύη – συχνά φέρουν τις ίδιες χημικές ουσίες στεγανοποίησης (όπως τα σακουλάκια ποπ κορν που μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων – επιλέξτε το παραδοσιακό που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ.)

  6.Ορισμένα αντηλιακά. Μπορεί η υπερβολική έκθεση στον ήλιο να προκαλέσει μελάνωμα, ωστόσο, η υπερβολική χρήση αντιηλιακού έχει επίσης παρόμοιους κινδύνους. Η βενζοφαινόνη-3 (ή οξυβενζόνη), κοινό συστατικό σε αντηλιακά, παράγει ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο DNA και καρκινογένεση. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγείας, η βενζοφαινόνη περιορίζεται σε 3% – 6% – και δεν έχει απαγορεύσει εντελώς τη χημική ουσία – εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι αποτελεσματική στην προστασία από τις ακτίνες UV. (12)

Αντιμετώπιση: Αναζητήστε μια λίστα τα καλύτερης ποιότητας αντηλιακά – και αποφύγετε την αγορά όσων περιέχουν σκληρές χημικές ουσίες όπως παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ, σαλικυλικό οκτύλιο, κινοξάτη, διοξυβενζόνη, φαινυλοβενζιμιδαζόλιο, ομοσαλικό, ανθενίτη μενθυλίου, οκτοκρυλένιο, μεθοξυκινναμωμικό, παραμπέν και φυσικά οξυβενζόνη. Η καλύτερη λύση είναι βέβαια να παρασκευάσετε ένα σπιτικό αντηλιακό με αιθέρια έλαια, λάδι καρύδας, βούτυρο shea και μη-νανο-οξείδιο ψευδαργύρου.

Φτιάξτε Σπιτικό Αντιηλιακό: Αδιάβροχο και χωρίς Τοξικές Ουσίες!

  7.Έλλειψη ηλιακού φωτός. Σύμφωνα με έρευνες, περίπου 250.000 κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου και 350.000 κρούσματα καρκίνου του μαστού θα μπορούσαν να αποφευχθούν παγκοσμίως με την αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D3. Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ βιταμίνης D και καρκίνου και ανακάλυψαν ότι όσο λιγότερη η βιταμίνη D, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. (13) Αν και η υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να είναι επιβλαβής για το δέρμα, ο ήλιος είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης D. Ωστόσο, μην το παρακάνετε και φροντίστε να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα βιταμίνης D.

Αντιμετώπιση: Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να απολαύσετε τον ήλιο και να πάρετε την καθημερινή σας δόση βιταμίνης D. Κάντε μια μικρή απόδραση το Σαββατοκύριακο για να απολαύσετε τα οφέλη της εξοχής, πηγαίνετε για τρέξιμο, εφαρμόστε τη δραστηριότητα της γείωσης, κάντε κηπουρική, ποδήλατο, κολύμπι κι ό,τι άλλο σας ικανοποιεί έξω από το σπίτι!

  8.Ιοί και βακτήρια.Ιοί όπως ο Epstein-Barr και ο HIV συνδέονται με καρκινογενέσεις. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τουλάχιστον το 95% του πληθυσμού επηρεάζεται γενικά από τον ιό Epstein-Barr (EBV) κατά την ενηλικίωση. Ο EBV είναι γνωστό ότι προκαλεί μονοπυρήνωση, γνωστή ως «νόσο του φιλιού» αλλά οι περισσότερες μολύνσεις από την EVB δεν είναι αισθητές – ακόμη και όταν δραστηριοποιούνται στον οργανισμό. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν υποφέρουν από συμπτώματα ή άμεσες συνέπειες. Ο EBV παραμένει αδρανής μέχρις ότου ενεργοποιηθεί. Η κακή διατροφή, οι τραυματισμοί, η έκθεση σε βαρέα μέταλλα και ψυχικά τραύματα ενδεχομένως να ενεργοποιήσουν έναν αδρανοποιημένο ιό. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα του μαστού συνδέονται με τον ιό Epstein Barr και μετατρέπονται σε επιθετικό καρκίνο. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο EBV ενδεχομένως να επιταχύνει τον ρυθμό αύξησης του κακοήθους καρκίνου του μαστού. (14)

Σύμφωνα με έρευνες άτομα με HIV αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σάρκωμα Kaposi, λέμφωμα μη Hodgkin και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. (15)

  9.Νυχτερινή βάρδια. Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού εργάζεται νυχτερινή βάρδια και σύμφωνα με πολλές μελέτες, η νυχτερινή βάρδια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Σε μια μελέτη σε πειραματόζωα, οι ερευνητές του MIT διαπίστωσαν ότι δύο γονίδια που είναι επιφορτισμένα με τον έλεγχο του κιρκαδικού ρυθμού των κυττάρων – ο 24ωρος κύκλος που ρυθμίζεται όταν κοιμόμαστε και όταν ξυπνούμε – λειτουργούν επίσης ως καταστολείς όγκων.

Δεδομένου ότι ο κιρκαδικός ρυθμός του σώματος (ρολόι του οργανισμού) λειτουργεί κυρίως ως αντίδραση στο φως και το σκοτάδι, οι νυχτερινές βάρδιες τον διαταράσσουν. Σύμφωνα με μελέτες, πειραματόζωα που εκτέθηκαν σε μη φυσιολογικό φωτισμό παρουσίασαν ταχύτερη και πιο επιθετική ανάπτυξη όγκου. (16)

  10.Υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος. Η σχέση του καρκίνου με τα τηγανητά και τις φλεγμονές μπορεί να μη μας προκαλεί έκπληξη, αλλά δεν είναι μόνο αυτά! Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που παράγεται σε αμυλούχα τρόφιμα όταν μαγειρεύονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Το τηγάνισμα, το ψήσιμο και το ψήσιμο στη σχάρα αμυλούχων τροφών πάνω από 120 βαθμούς C φαίνεται ότι ενεργοποιεί τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου, ενώ το βράσιμο και ο φούρνος μικροκυμάτων δεν είναι τόσο ένοχα. Μελέτες υποδεικνύουν ότι το ακρυλαμίδιο μπορεί να βλάψει το DNA και να προκαλέσει καρκίνο στα ζώα. Για το λόγο αυτό, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο ταξινόμησε το ακρυλαμίδιο ως «πιθανό καρκινογόνο». (17)

Επίσης, ένας επιβαρυντικός παράγοντας είναι το ψητό κρέας. Αλλά τα νέα είναι καλά! Μπορείτε να μειώσετε τις καρκινογόνες ουσίες της σχάρας κατά 99% χρησιμοποιώντας απλές τεχνικές. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, μαρινάδες με υπερβολική ποσότητα ζάχαρης και σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, πράγματι μπορεί να τριπλασιάσουν την ποσότητα ετεροκυκλικών αμινών, τοξικών και καρκινογόνων ενώσεων που βρίσκονται επίσης στον καπνό τσιγάρων.

Αντιμετώπιση: Φροντίστε να καταναλώνετε τα αμυλώδη τρόφιμα μόλις «ροδίσουν», χωρίς να είναι παραμαγειρεμένα. Αποφύγετε τηγάνισμα, ψήσιμο στη σχάρα ή πολύωρο ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες – χρησιμοποιήστε αυτό το εύκολο τέχνασμα τρικ. Επίσης, εάν βάλετε σε νερό τις πατάτες, ολόκληρες ή κομμένες για 30 λεπτά μειώνονται τα επίπεδα ακρυλαμιδίου κατά 38%, ενώ αν μείνουν για πάνω από 2 ώρες θα μειωθεί σχεδόν στο μισό – ακόμη και ένα γρήγορο ξέβγαλμα βοηθά, μειώνοντας τα επίπεδα κατά 23%.

Φυσικά, αποφεύγοντας τηγανιτές πατάτες και τσιπς είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την απομάκρυνση του ακρυλαμιδίου και των υπερβολικών θερμίδων.

Ιδανικά, για να μειώσετε τα επίπεδα HCA χρησιμοποιήστε μαρινάδες με βάση το ξύδι, μαζί με κουρκουμά, σκόρδο και βότανα – π.χ. δεντρολίβανο.

Το Σώμα Απορροφά Καλύτερα τα Θρεπτικά Συστατικά των Τροφών Όταν Μαγειρεύονται με Αυτούς τους Τρόπους!

  11.Ο καθιστικός τρόπος ζωής. Σύμφωνα με μελέτες άτομα με καθιστική ζωή αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου και του πνεύμονα. Ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται όσο αυξάνεται και ο χρόνος καθιστικής ζωής. Αυτό μάλλον είναι ανεξάρτητο από τη σωματική δραστηριότητα, υπονοώντας ότι η καθιστική ζωή είναι επιζήμια σε κάθε περίπτωση. (18)

Σύμφωνα με την American Cancer Society, η περίοδος άθλησης για ενήλικες είναι τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας ανά εβδομάδα. Αυτό δεν περιλαμβάνει καθημερινές δραστηριότητες όπως ανέβασμα σκάλας αντί του ανελκυστήρα ή των οικιακών εργασιών. Για τα παιδιά, η σύσταση είναι τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριας ή έντονης δραστηριότητας κάθε μέρα, με έντονη δραστηριότητα τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα. (19)

Αντιμετώπιση: Η καθιστική εργασία είναι αναπόφευκτη για υπαλλήλους γραφείου, ωστόσο, μπορείτε να  αντικαταστήσετε τη συμβατική καρέκλα γραφείου με μια μπάλα άσκησης. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, φροντίστε να σηκώνεστε για να κάνετε μικρές διατάσεις. Όσο μπορείτε περπατήστε, ή κάντε βόλτες γύρω από το κτήριο όσο μιλάτε στο τηλέφωνο.

Ανακεφαλαιώνοντας σχετικά με τους απρόσμενους κινδύνους.

  • Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο καλύτερα μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια διάγνωση καρκίνου, δεδομένου ότι τουλάχιστον το ήμισυ των περιπτώσεων καρκίνου προκαλούνται από περιβαλλοντικούς ή κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες. Με άλλα λόγια, δεν είναι υπεύθυνη μόνο η κληρονομικότητα.
  • Η δραστηριότητα και η άσκηση, η σωστή διατροφή, η αποφυγή τοξικών χημικών ουσιών και ένα υγιεινό περιβάλλον ενδεχομένως να μειώσουν την επικινδυνότητα.
  • Τέλος και σε κάθε περίπτωση, απαιτείται αλλαγή πολιτικής για τη διατήρηση των τοξικών παρασιτοκτόνων και των οικιακών χημικών ουσιών από τα τρόφιμα και τα καθημερινά προϊόντα για ευρύτερη προστασία από την έκθεση σε αυτά.

 

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

Για περισσότερα νέα σχετικά με Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση κάντε like στην σελίδα στο facebook