Αυτό το σπιτικό αντιηλιακό ενυδατώνει το δέρμα, ενώ το προστατεύει από τον ήλιο με τη χρήση του φυσικού δείκτη προστασίας που βρίσκεται στο οξείδιο του ψευδαργύρου ώστε να έχουμε ένα μη τοξικό αντιηλιακό.

Το οξείδιο του ψευδαργύρου είναι ένας θησαυρός στο κόσμο των καλλυντικών και έχει μια πληθώρα των χρήσεων, από την κρέμα εξανθημάτων πάνας, μέχρι το κύριο συστατικό σε φυσικά αντηλιακά. Όταν χρησιμοποιείται τοπικά, το οξείδιο του ψευδαργύρου προάγει την επούλωση ενώ παρέχει αδιάβροχη προστασία. Όταν συνδυάζεται με ενυδατικό βούτυρο καριτέ και λάδι καρύδας, δημιουργεί ένα αντηλιακό που υπερνικά τα κοινά αντιηλιακά που είναι φορτωμένα με τοξικές ουσίες. Χρησιμοποιείτε οξείδιο του ψευδαργύρου στη μη νανομορφή του χωρίς επίχριση. Στο φυσικά αντηλιακά, αυτός ο τύπος του ψευδαργύρου θεωρείται η καλύτερη ποιότητα για την προστασία του δέρματος από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Τα επίπεδα SPF στα σπιτικά αντηλιακά μπορεί να είναι δύσκολο να καθοριστούν, αλλά ως γενικός κανόνας το οξείδιο του ψευδαργύρου θα πρέπει να αποτελεί το 20% της συνταγής. Εάν έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα, χρησιμοποιήστε ένα επιπλέον κουτάλι σούπας ώστε να αυξήσετε τον συντελεστή ηλιακής προστασίας. Αυτή η συνταγή έχει δείκτη προστασίας περίπου περίπου SPF 20 και προστατεύει από το 93% των ακτίνων του ήλιου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μέτρια έκθεση στον ήλιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην μετατροπή του ηλιακού φωτός σε βιταμίνη D στο δέρμα. Έτσι, η έκθεση στον ήλιο για μικρές χρονικές διάρκειες είναι ευεργετική.

Τα συστατικά μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο και συχνά πωλούνται σε μεγάλες ποσότητες, αρκετές για να σας εξασφαλίσουν αρκετό αντηλιακό για όλο το καλοκαίρι. Ξεκινήστε λιώνοντας το  λάδι καρύδας, το βούτυρο καριτέ και το κερί μέλισσας χρησιμοποιώντας έναν διπλό βραστήρα. Το κερί μέλισσας σε σφαιρίδια είναι μια καλή επιλογή επειδή λιώνει πιο εύκολα από τα μεγαλύτερα κομμάτια. Το κερί μέλισσας βοηθά ώστε το σπιτικό αντιηλιακό που θα φτιάξετε να γίνει ακόμα πιο ανθεκτικό στο νερό λόγω της κηρώδης φύσης του. Μόλις λιώσουν, ανακατεύουμε το οξείδιο του ψευδαργύρου και το αιθέριο έλαιο μέσα στο μείγμα.   Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας για να αποφύγετε την εισπνοή του οξειδίου του ψευδαργύρου. Προσοχή! μην χρησιμοποιείτε έλαια εσπεριδοειδών όπως μανταρίνι, λεμόνι ή περγαμόντο στα αντηλιακά διότι δημιουργούν μια φωτοτοξική αντίδραση στο δέρμα που μιμείται ένα ηλιακό έγκαυμα. Ρίξτε το υγρό σε ένα μικρό γυάλινο βάζο και κλείστε το με καπάκι. Φυλάσσεται σε ξηρό δροσερό μέρος για τουλάχιστον 2 ώρες για να επιτρέψει το μείγμα να πυκτώσει.

Σπιτικό Αδιάβροχο Αντιηλιακό

Συνολικός Χρόνος:15 λεπτά

Ποσότητα: 170γρ

Αυτή η αντιηλιακή κρέμα, χωρίς τοξικές ουσίες ενυδατώνει το δέρμα, ενώ το προστατεύει από τον ήλιο με φυσικό SPF.

 

Εξοπλισμός:

 • Διπλό βραστήρα
 • μικρό βάζο

Συστατικά:

 • 1/2 φλιτζάνι λάδι καρύδας
 • 1/4 κούπας βούτυρο καριτέ
 • 2 κουταλιά οξείδιο του ψευδαργύρου ( στη μη νανομορφή του)
 • 1 κουταλιά της σούπας κερί μέλισσας
 • 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο (λεβάντα, βανίλια, ΜΗ χρησιμοποιείτε λάδι κίτρου)

Οδηγίες:

 1. Χρησιμοποιώντας ένα διπλό βραστήρα, λιώστε το έλαιο καρύδας, το βούτυρο καριτέ και κερί μέλισσας μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.
 2. Ανακατέψτε το οξείδιο του ψευδαργύρου και τα αιθέρια έλαια, χρησιμοποιώντας μια μάσκα ή ένα ύφασμα για να καλύψετε το στόμα και τη μύτη σας.
 3. Ρίξτε το μείγμα σε ένα μικρό βάζο και αποθηκεύστε σε ξηρό δροσερό σημείο. Η λοσιόν θα πηχτώσει καθώς κρυώνει.
 4. Ακόμα, βεβαιωθείτε να εφαρμόζετε  εκ νέου το αντιηλιακό κάθε μία ώρα.

Διαβάστε επίσης: Ηλιακά Εγκαύματα: 5 Αποτελεσματικές Σπιτικές Θεραπείες

 

Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα στο facebook
Για περισσότερα νέα σχετικά με Έξυπνα TIPS για DIY κατασκευές κάντε like στην σελίδα στο facebook