Η διαμόρφωση της συνήθειας είναι σαν την άρση βαρών στο γυμναστήριο. Στην αρχή, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Οι μύες καταρρέουν μετά από προπόνηση και αρνούμαστε να πιάσουμε βάρος στα χέρια μας. Αλλά εάν αυτό γίνει μια συνήθεια, τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα και η άρση βαρών γίνεται χωρίς έντονη προσπάθεια. Οι μύες μαθαίνουν να εργάζονται και γίνονται πιο δυνατοί.

Οι «μύες» του μυαλού και της ψυχής λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Πρέπει να κόψετε κακές συνήθειες για να χτίσετε δυνατά τις νέες . Φαίνεται αδύνατο στην αρχή, αλλά με την πάροδο του χρόνου, θα δείτε πόσα έχετε καταφέρει και θα νιώσετε χαρά και ικανοποίηση.

Οι κακές συνήθειες, σύμφωνα με τους ειδικούς, μας παρεμποδίζουν από την επίτευξη των στόχων μας.

Η Amy Morin συζητά αυτά τα θέματα στο νέο της βιβλίο, 13 Συνήθεις που δεν κάνουν οι δυναμικές γυναίκες, ιδιαίτερα όσον αφορά το φύλο και τις κακές συνήθειες που υιοθετούν οι γυναίκες. Οι πολιτισμικές προσδοκίες, οι κοινωνικές πιέσεις και οι μικρές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν μερικές φορές τα κορίτσια συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτών των ανθυγιεινών συνηθειών. [1]

Εάν αναγνωρίζετε μία ή περισσότερες από αυτές τις συνήθειες να ξέρετε ότι είναι πολύ σημαντικό. Έχετε ήδη κάνει το πρώτο βήμα για να αλλάξετε και να ενισχύσετε τους πνευματικούς μύες σας.

Ας δούμε 13 συνήθειες που αποφεύγουν οι δυναμικές γυναίκες

Αποφύγετε να:

 1. Συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους.

Τα κοινωνικά μέσα προβάλλουν πορτρέτα φαινομενικά τέλειων και επιτυχημένων ανθρώπων. Ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν λογαριασμό στα social media ενδεχομένως να περάσουν στιγμές ματαίωσης, όταν ένας φίλος ακτινοβολεί για την εκπληκτική δουλειά του, για την αύξηση, για την περιουσία του. Είναι δελεαστικό να συγκρίνετε τον εαυτό σας και να αναρωτιέστε γιατί εσείς δεν είστε σαν τους άλλους. Ωστόσο, αυτό είναι αντιπαραγωγικό. Δεν μπορείτε να ελέγξετε τη ζωή των άλλων ανθρώπων, μόνο τη δική σας. Μην αφήνετε τους άλλους να αποσπούν την προσοχή σας από τους στόχους σας.

 1. Να είστε τελειομανής.

Ο τελειομανία είναι τοξική. Προκαλεί απίστευτο άγχος και απορροφά κάθε απόλαυση από οποιαδήποτε δραστηριότητα, πέραν του γεγονότος ότι είναι εντελώς ανέφικτη. Οι υψηλές προσδοκίες είναι καλός στόχος, αλλά η τελειομανία είναι εξαντλητική. [2]

 1. Θεωρείτε την ευπάθεια αδυναμία.

Είναι χρήσιμο και σωστό να είστε αξιοπρεπείς, διότι σημαίνει ότι είστε σοβαροί και άξιοι εμπιστοσύνης. Ωστόσο, δεν χρειάζεται αυτό να ισχύει παντού και πάντα. Δεν είναι αναξιοπρεπές να ζητήσετε βοήθεια και να παραδεχτείτε ότι δεν γνωρίζετε όλες τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Εάν αναγνωρίσετε τις αδυναμίες σας θα γίνεται πιο δυνατές. Εάν βυθίζουμε το κεφάλι μας στην άμμο χωρίς να βλέπουμε ότι υπάρχουν προβλήματα μπορεί να παρεμποδίσει τη μακροπρόθεσμη επιτυχία σας.

 1. Επιτρέπετε στην αυτό-αμφισβήτηση να παρεμποδίζει τους στόχους σας

Όσοι κατορθώνουν επιτεύγματα έχουν μέσα τους μικρές φωνούλες που τους λένε ότι δεν είναι αρκετά ικανοί, πως ό, τι κάνουν δεν είναι επιτυχημένο και ότι οι κόποι τους είναι μάταιοι. Εάν κι εσείς ακούτε αυτές τις φωνούλες, συγχαρητήρια, έχετε κάτι κοινό με πολλούς σπουδαίους ανθρώπους. Όπως και αυτοί, αγνοήστε τις φωνές μέχρι να αποδείξετε ότι κάνουν λάθος.

 1. Σκέφτεστε υπερβολικά τα πάντα

Τα λάθη είναι ανθρώπινα και πράγματι ο καθένας κάνει λάθη, και μερικά στραβοπατήματα μπορεί να είναι πιο ενοχλητικά από άλλα. Αναγνωρίστε το λάθος και προχωρήστε. Μην χάνετε χρόνο και ψυχική ενέργεια αναβιώνοντας το σενάριο ξανά και ξανά, επαναλαμβάνοντας τον εαυτό σας, και ανησυχώντας για τις μακροχρόνιες συνέπειες. Αυτή η συμπεριφορά επιβάλλεται συναισθηματικά. Πάρτε ένα μάθημα από το βίωμα της ματαίωσης, υποσχεθείτε στον εαυτό σας να  μην το επαναλάβετε και συνεχίστε. [3]

 1. Μένετε μακριά από τις προκλήσεις

Βγείτε από τη ζώνη ασφάλειας που σας κρατάει μακριά από προκλήσεις. Εάν έχετε μεγάλα όνειρα, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε δύσκολες καταστάσεις για να τα εκπληρώσετε. Παρόλο που είναι δυσάρεστο και μερικές φορές τρομακτικό να αντιμετωπίζετε προκλήσεις, να είστε γενναίοι. Αντιμετωπίστε έναν φόβο κάθε φορά και απολαύστε το αίσθημα της πλήρωσης που θα έρθει αργότερα.

 1. Φοβάστε να παραβείτε τους κανόνες

Η ανατροφή που δίνει η κοινωνία σε πολλά νεαρά κορίτσια είναι να είναι ευγενικά και όμορφα. Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες οι κανόνες πρέπει να σπάσουν και αυτή η παραβίαση κάνει τη διαφορά. Μερικές φορές, οι άνθρωποι περιορίζουν τον εαυτό τους επιβάλλοντας οι ίδιοι κανόνες, οι οποίοι δεν ισχύουν παρά μόνο στο δικό τους μυαλό. Μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να περιορίσει τις δυνατότητές σας.

 1. Υποτιμάτε τους άλλους για να φανείτε εσείς

Μερικές φορές είναι δελεαστικό να προσβάλλετε τους ανθρώπους, να επισημάνετε τις ατέλειές τους ή να μειώνετε τα επιτεύγματά τους για να δείξετε ότι εσείς είστε πιο ικανές. Αυτό αλλοιώνει τον άλλον και, ενώ φαίνεται να είναι χρήσιμο βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα θα φανείτε αναξιόπιστες. Ο έπαινος των άλλων είναι και δική σας επιτυχία. Κερδίζετε την εμπιστοσύνη, τη βοήθεια των άλλων και μακροπρόθεσμα έρχεται και η προσωπική επιτυχία. [4]

 1. Επιτρέπετε στους άλλους να περιορίσουν τις δυνατότητές σας

Πολλοί μπορεί να σας πουν ότι δεν πρόκειται να πετύχετε ποτέ τίποτα, ότι οι οικονομικές δυσκολίες θα σας καταβάλλουν, ότι δεν αξίζει να προσπαθήσετε και δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχετε τα όνειρά σας. Αυτά τα λόγια θα μπορούσαν να συντρίψουν την ψυχή σας, αλλά μην επιτρέψετε να γίνει κάτι τέτοιο. Πιστέψτε στον εαυτό σας και τις ικανότητές σας. Καλύτερα να πάρετε μαθήματα από την κριτική και την απόρριψη, και μην αφήστε τους άλλους να σας κόψουν τον δρόμο προς την επιτυχία.

 1. Κατηγορείτε τον εαυτό σας μετά από μία αποτυχία

Η αποδοχή της ευθύνης είναι μια σημαντική δεξιότητα που πρέπει να αποκτήσετε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει συνεχώς να πέφτετε στην παγίδα της αυτό-ματαίωσης. Αυτή η τοξική συνήθεια μειώνει την εμπιστοσύνη και την παραγωγικότητά σας. Πείτε “πήρα μια κακή απόφαση” αντί να πείτε “είμαι ανίκανη.” [5]

 1. Παραμένετε σιωπηλές

Οι γυναίκες τείνουν να προτιμούν τη σιωπή σε περίπτωση έντασης και άγχους, όπως επιχειρηματικές συναντήσεις, ειδικά όταν βρίσκονται σε χώρους όπου οι άνδρες είναι η πλειονότητα. Συνήθως δεν μιλούν για τους εξής λόγους:

 • Δεν πίστευαν ότι οι ιδέες τους είναι καλές.
 • Δεν θέλουν να φαίνονται δυναμικές ή επιθετικές
 • Δεν σκέφτονται αρκετά γρήγορα χωρίς κατάλληλη προετοιμασία.
 • Φοβούνται να μην κάνουν λάθος. [6]

Η γρήγορη και αποφασιστική σκέψη είναι μια δεξιότητα που αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου με πρακτική και αυτοπεποίθηση. Οι άλλες τρεις εξαρτώνται αποκλειστικά από την αυτοεκτίμησή σας. Βρείτε τη φωνή σας και μην φοβάστε να τη χρησιμοποιήσετε.

 1. Μειώσετε τον ρυθμό ανάπτυξης για να βρείτε τους ρυθμούς σας

Μην μείνετε πίσω στους ρυθμούς προσωπικής ανάπτυξης, μένοντας προσκολλημένες στον παλιό εαυτό σας. Η προσωπικότητά σας, οι προτεραιότητες και οι αξίες σας θα αλλάξουν φυσικά καθώς ωριμάζετε. Επιτρέψετε στον χρόνο να σας οδηγήσει στην ανανέωση. Επαναδιαμορφώστε τον εαυτό σας στην καλύτερη δυνατή μορφή που μπορείτε να επιτύχετε, είτε πρόκειται για αλλαγή σταδιοδρομίας, είτε για αλλαγή φιλικού περιβάλλοντος, με σκοπό να αντικαταστήσετε παλιές τοξικές συνήθειες και σχέσεις και επιτρέψτε στους άλλους να αγκαλιάσουν την πνευματικότητά σας.

 1. Μειώνετε τα επιτεύγματά σας


Όταν κάποιος σας συγχαρεί, δεν χρειάζεται να πείτε κάτι που να σημαίνει “δεν ήταν και τίποτα, σιγά το πράγμα” ή “η ιδέα δεν ήταν δική μου, ανήκει σε κάποιο άλλο πρόσωπο” ή “το δικό σας επίτευγμα είναι πιο σημαντικό από το δικό μου”. Δεν είναι αλαζονικό να πείτε ένα απλό “ευχαριστώ πολύ”. Τα επιτεύγματα είναι δικά σας και έχετε δουλέψει σκληρά για να τα πετύχετε. [7]

Εργαστείτε πιο έξυπνα, όχι πιο σκληρά!

Η διακοπή αυτών των άχρηστων και ανώφελων συνηθειών ίσως αποτελεί πρόκληση, αλλά αξίζει τον κόπο. Η αλλαγή του τρόπου σκέψης, αίσθησης και δράσης θα αλλάξει τον τρόπο που εργάζεστε. Ο καιρός θα σας δείξει ότι μόλις πετάξετε από πάνω σας αυτές τις συνήθειες, θα εκπλαγείτε βλέποντας πόσα επιτεύγματα μπορείτε να επιτύχετε.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

Facebook Comments
Για περισσότερα νέα σχετικά με Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση κάντε like στην σελίδα στο facebook