Σε κάθε περίπτωση ένα ποσοστό άγχους στη ζωή μας είναι δεδομένο και φυσιολογικό. Άλλωστε ο οργανισμός μας είναι προγραμματισμένος να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά σύντομες κρίσεις άγχους και να μην πνίγεται σε αυτό. Ωστόσο, όταν το άγχος συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, το νευρικό μας σύστημα αρχίζει να φθείρεται και σταδιακά τα ενοχλητικά συμπτώματα αρχίζουν να γίνονται αισθητά. Υπάρχουν όμως κάποιες τεχνικές, τις οποίες εάν ακολουθήσουμε καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα κατορθώσουμε να χαλαρώσουμε την ένταση που νιώθουμε και να επιτύχουμε ηρεμία και γαλήνη – στοιχεία τόσο απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε και να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις!

  1. Γέλιο!

Το γέλιο όχι μόνο μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία την ημέρα μας, αλλά συμβάλλει και στην εκτόνωση της κακής ενέργειας που συνοδεύει το άγχος, όπως η αρνητική και η επιθετική ενέργεια, οι τεταμένοι μύες και η παγιδευμένη ένταση στο σώμα. Και όπως είναι γνωστό, το γέλιο λειτουργεί και ως αναλγητικό.

Πράγματι! Το γέλιο βοηθά στην απελευθέρωση ενδογενών οπιοειδών («ορμόνες ευτυχίας»), γεγονός που μειώνει την αίσθηση του πόνου. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν και συνεδρίες γιόγκα γέλιου για όσους ενδιαφέρονται!

  1. Διαλογισμός – Ηρεμία με μια αναπνοή!

Ακόμη και 20 λεπτά διαλογισμού την ημέρα βοηθούν στην ανακούφιση από το άγχος, την ταραχή, την αϋπνία και τη διάθεση – και βελτιώνει την κατάσταση του νευρικού μας συστήματος. Η ενσωμάτωση μικρών χρονικών διαστημάτων διαλογισμού στην ημέρα μας (για παράδειγμα 5 βαθιές αναπνοές κατά τη διάρκεια της ημέρας) μπορεί να έχουν βαθιά ηρεμιστική επίδραση με την πάροδο του χρόνου.

  1. Άσκηση

Μέτρια άσκηση μέχρι 40 λεπτά εάν είναι έντονη, (διαφορετικά το σώμα θεωρεί ότι βρίσκεται σε κατάσταση στρες και ενεργεί ανάλογα) βοηθά στην απομάκρυνση του άγχους και της έντασης. Το γρήγορο περπάτημα στη φύση ή στον δρόμο όσο κάνουμε τις δουλειές μας (εάν δεν υπάρχει η επιλογή της φύσης) είναι ιδανική μέθοδος κίνησης!.

  1. Φανταστείτε ότι βρίσκεστε στο αγαπημένο σας μέρος!

Όταν φανταζόμαστε ότι βρισκόμαστε σε ένα μέρος που μας είναι πολύ αγαπημένο, αμέσως το νευρικό μας σύστημα ηρεμεί. Αντί να εμπλακείτε σε μια «φαντασίωση καταστροφολογίας» (φανταστικοί αντίπαλοι, συνωμοσιολογίες, αρνητικές σκέψεις), φανταστείτε ένα ήρεμο περιβάλλον που σας αγκαλιάζει και σας φροντίζει (η φύση είναι μια καλή αρχή) και πάρτε βαθιές ανάσες.

Προσπαθήστε να βιώσετε με όλες σας τις αισθήσεις το περιβάλλον στο οποίο έχετε βρεθεί – τι βλέπετε, τι ακούτε ή οσμίζεστε, πώς αγγίζει ο αέρας ή ο ήλιος το δέρμα σας… δοκιμάστε και πραγματικά θα δείτε ότι θα αρχίσετε να νιώθετε διάφορες συγκινήσεις με τις αισθήσεις σας και θα ηρεμήσετε.

  1. Γενναιοδωρία

Η προσφορά χρόνου, ενέργειας, αγάπης, πράξεων καλοσύνης – μας κάνει να νιώθουμε καλά, ανοίγει τις καρδιές μας και, ναι, ηρεμεί το νευρικό σύστημα – πράγματι!

  1. Δημιουργικές δραστηριότητες

Η απομάκρυνση κάθε κακής ή στρεσογόνας σκέψης που προκαλεί ταραχή και άγχος – και η πιο έντονη ενασχόληση με το δεξί μέρος του εγκεφάλου –  ηρεμεί το νευρικό μας σύστημα. Το έργο της Jill Bolte Taylor αναφέρεται αναλυτικά στις διαφορές του αριστερού και του δεξιού μέρους του εγκεφάλου και το άγχος που αισθανόμαστε και βιώνουμε σε όλο μας το σώμα. Η δημιουργικότητα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βγείτε για λίγο από τον αριστερό τμήμα του εγκεφάλου και να βουλιάξετε στην ειρήνη που προκαλεί το δεξί τμήμα του εγκεφάλου.

  1. Εξάσκηση της δραστηριότητας «δεν κάνω τίποτα»

Τι εννοείτε;;; να μην κάνουμε τίποτα;;; Η ενεργητική χαλάρωση (απραξία) περιλαμβάνει δραστηριότητα όπως μουσική, διαλογισμό, ζωγραφική, μαγείρεμα και μας επιτρέπει να περάσουμε μερικές στιγμές χωρίς σκέψη – απλώς υπάρχοντας. Ακόμη και το να κοιτάζουμε το ταβάνι, ή τον τοίχο είναι μια διαδικασία χαλάρωσης, όπου απλώς καθόμαστε, ή είμαστε ξαπλωμένοι. Σιωπηλοί! Τέλεια! Και ίσως έτσι, κοιτάζοντας τον τοίχο ή το ταβάνι καταφέρουμε να αφήσουμε τα γεγονότα της ημέρας να πάρουν τον δικό τους δρόμο.

Η διαδικασία ενεργητικής χαλάρωσης θεωρείται μια δραστηριότητα κινεζικής ιατρικής βασισμένη στο γιν (παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα) και αποτελεί βασικό στοιχείο για την ισορροπία. Αυτές οι δραστηριότητες εκλείπουν πολύ στον σύγχρονο κόσμο, ωστόσο, εάν καταφέρουμε να συμπεριλάβουμε μερικές από αυτές στην καθημερινότητά μας, ίσως βοηθήσουμε το σύστημα μας να επαναφορτιστεί και να αποσυμπιεστεί από το καθημερινό άγχος.

  1. Κατανάλωση τροφών ολικής άλεσης!

Μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας μας και τη μείωση του στρες. Οι μεταποιημένες τροφές προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις και επιβαρύνουν το σώμα μας προκαλώντας περιττό πρόσθετο στρες. Είμαστε πραγματικά αυτό που τρώμε!

  1. Επικοινωνία!

Η επικοινωνία δημιουργεί γέφυρες και διώχνει το άγχος! Βρεθείτε με φίλους, ή συνεργάτες, άτομα με τα οποία έχετε τις ίδιες ιδέες ή ενταχθείτε σε μια κοινότητα. Ο χρόνος που περνάμε με άλλους σε ένα μέρος όπου είμαστε πλήρως αποδεκτοί και μπορούμε να είμαστε αυτό που είμαστε έχει αποδειχθεί ότι έχει σημαντική επίδραση στην επούλωση, τη μείωση του άγχους την αύξηση της θετικής ενέργειας. Εννοείται ότι δεν χρειαζόμαστε μελέτες για να αντιληφθούμε τα θαύματα που κάνει η επικοινωνία – με ανθρώπους που νιώθουμε καλά μαζί τους!

  1. Περάστε ελαφρά τα δάχτυλά σας πάνω από τα χείλη σας

Ναι, σωστά διαβάσατε! Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παρασυμπαθητικών (PNS) νευρικών ινών στην περιοχή των χειλιών. Περνώντας ελαφρά τα δάχτυλά σας πάνω από τα χείλη σας, ενεργοποιείτε το σύστημα αυτό των PNS και ηρεμείτε το νευρικό σύστημα. Έτσι εξηγείται γιατί πολλοί άνθρωποι καταπολεμούν το άγχος τους τρώγοντας, ή…φιλώντας. Μπορείτε επίσης να πιπιλίσετε μια καραμέλα, καθώς αυτή η ενέργεια βοηθά επίσης να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα.

  1. Εντοπίστε την υποκείμενη αιτία του άγχους!

Ναι, υπάρχουν πράγματα που είναι πέρα ​​από τον έλεγχό μας, αλλά πολλές από τις δραστηριότητές μας – και με τον τρόπο που ασχολούμαστε με αυτές  – ΕΙΝΑΙ υπό τον έλεγχό μας. Μπορείτε να φύγετε 5 λεπτά νωρίτερα από το σπίτι για να μην αγχωθείτε; Φυσικά! Μπορείτε να παρακολουθείτε τα κοινωνικά μέσα ή το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα, αποφεύγοντας τον συνεχή έλεγχο και την υπερβολική ένταση;  Φυσικά και μπορείτε!

Αφήστε τη γη να γυρίσει χωρίς εσάς – για μια ημέρα! Κλείστε τη μουσική/ραδιόφωνο/τηλεόραση που μπορεί να σας πνίγουν, σβήστε τα δυνατά φώτα που μπορεί να σας ζαλίζουν! Υπάρχουν στιγμές που μπορείτε να μεταθέστε μια συζήτηση, ένα δείπνο, μια συνεδρίαση. Ίσως νομίζετε ότι μπορεί να είναι δύσκολο – ωστόσο θα καταφέρετε να το ελέγξετε και να καταπολεμήστε κάθε πηγή άγχους. Ακούστε τον εαυτό σας!

  1. Βαθιές ανάσες και εκπνοές.

Προσπαθήστε να διπλασιάσετε την εκπνοή σε αναλογία 1:2 (εισπνεύστε μετρώντας μέχρι το 3, εκπνεύστε μετρώντας μέχρι το 6 ή και περισσότερο). Αυτός είναι ο φυσιολογικός τρόπος που αναπνέουμε όταν είμαστε ήρεμοι και στην ουσία «ελέγχει» το νευρικό σύστημα ώστε το τελευταίο να θεωρεί ότι βρίσκεται σε κατάσταση χαλάρωσης. Δοκίμασε το!

  1. Αναπνοή από την κοιλιά!

Βαθιές αναπνοές από την κοιλιακή χώρα: Κατά την εισπνοή γεμίστε τους πνεύμονες πιέζοντας την κάτω κοιλία. Κρατήστε την αναπνοή σας για ένα δευτερόλεπτο περίπου και στη συνέχεια εκπνεύστε χαλαρά. Προσπαθήστε να αναπνεύσετε με αυτόν τον τρόπο για 60 δευτερόλεπτα.

  1. Όλα με τη σειρά τους.

Όταν πρέπει να φάτε, επικεντρωθείτε στο γεύμα σας, όταν διαβάζετε αφιερωθείτε στο βιβλίο σας! Αποφύγετε την εκτέλεση πολλών δραστηριοτήτων ταυτόχρονα, διότι η υπερβολική εφαρμογή αισθητηριακών δεδομένων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους. Οι διεγερτικές δραστηριότητες ή αντίστοιχα περιβάλλοντα (δυνατή μουσική, χώροι γεμάτοι κόσμο κ.λπ.) ή γενικά οι διεγερτικές ουσίες (καφεΐνη, ζάχαρη, ραφιναρισμένα τρόφιμα, ενεργειακά ποτά, ψυχοφάρμακα) τρελαίνουν το νευρικό μας σύστημα.

  1. Εκτιμήστε αυτό που έχετε. Απολαύστε τη ζωή σας.

Υπάρχει πάντα κάτι που επιθυμούμε περισσότερο – ωστόσο υπάρχουν στιγμές που θα πρέπει να σκεφτούμε την πραγματικότητα! Είναι η στιγμή που θα πρέπει να σκεφτούμε εάν αυτό που εμείς βιώνουμε είναι πράγματι χειρότερο από αυτό που βιώνουν κάποιοι άλλοι. Σε απλή μετάφραση: όταν έχουμε πόδια για να περπατήσουμε, τότε τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα…

Εάν έχουμε φαγητό στο ψυγείο μας και μια στέγη πάνω από το κεφάλι μας, θα πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι – πολλοί δεν έχουν αυτό το προνόμιο – κι ας μη μιλήσουμε για την υγεία, είτε τη δική μας, είτε των πολύ αγαπημένων μας προσώπων! Όταν εστιάζουμε στο τι είναι «λάθος» το νευρικό μας σύστημα δέχεται εντάσεις. Όταν εστιάσουμε στο σωστό, το σύστημά μας προσαρμόζεται ανάλογα. Και σύμφωνα με το Thich Nhat Hanh «σκεφτείτε το εξής – σκεφτείτε πόσο απολαυστικό είναι να μην έχετε πονόδοντο»!

Ορισμένες από αυτές τις δραστηριότητες είναι πολύ απλές και μπορείτε να τις κάνετε παντού και πάντα. Είναι αυτά τα πολύ μικρά πράγματα, που γίνονται σε τακτική βάση και μας χαρίζουν μια ήρεμη, ευτυχισμένη ζωή. Δοκιμάστε κάποια από αυτά τα μικρά τεχνάσματα και δείτε τι θα συμβεί!

Διαβάστε επίσης: Ευγνωμοσύνη: Τα Ευεργετικά της Οφέλη για την Υγεία

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

Για περισσότερα νέα σχετικά με Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση κάντε like στην σελίδα στο facebook