Έχετε μια μοναδική και ξεχωριστή προσωπικότητα που ανήκει μόνο σε εσάς, αλλά μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι υπάρχουν μόνο 4 κύρια στοιχεία που καθορίζουν τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς σας.

Όταν γεννιέστε αρχίζετε να παρατηρείτε και να γνωρίζετε τον κόσμο γύρω σας, αλλά το ερώτημα “Ποιός είμαι εγώ;” αρχίζει να σας απασχολεί λιγάκι αργότερα.

Γύρω στην ηλικία των 2 ετών αρχίζουμε να αναγνωρίζουμε τον ευατό μας σαν ξεχωριστό ον από τους γονείς μας και αποκαλύπτουμε την δική μας προσωπικότητα.

Τα 4 Στοιχεία που Καθορίζουν την Προσωπικότητά μας Σύμφωνα με τους Ψυχολόγους

Ανάμεσα στην ηλικία των 2 και των 6, αρχίζουμε να αναπτύσσουμε τη δική μας μοναδική αίσθηση του εαυτού μας. Είναι αυτό το διάστημα στο οποίο αυτά τα στοιχεία αρχίζουν να παίρνουν μορφή και μας βοηθούν να γίνουμε αυτός που είμαστε. Φυσικά, η ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας δε συμβαίνει μόνο στην παιδική ηλικία, για αυτό τον λόγο θα αναφερθούμε στα βασικά στοιχεία που επηρεάζουν τη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας σε νεαρή αλλά και σε μεγαλύτερη ηλικία.

1.Γενετικοί Παράγοντες

Η γενετική σας είναι ένα βασικό στοιχείο που καθορίζει περίπου το 40% της εξέλιξης της προσωπικότητάς σας. Τα γονίδια που έχουν περάσει σε εσάς από τους γονείς σας, είναι το κομμάτι στο οποίο δεν έχετε κανέναν απολύτως έλεγχο. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αλλάξε αρνητικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, αν το επιθυμείτε. Όλος ο τομέας της ψυχολογίας είναι αφιερωμένος στο να βοηθά τους ανθρώπους να αλλάξουν προς το καλύτερο.

Έτσι, αν έχετε γεννηθεί με μια άγρια και επιθετική προσωπικότητα, αυτό σημαίνει ότι ποτέ δεν θα είστε σε θέση αλλάξετε; Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Η προσωπικότητα σας δεν παραμένει σταθερή καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Οι ερευνητές εξέτασαν τη σταθερότητα των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας από την παιδική ηλικία μέχρι τα γηρατειά και διαπίστωσαν πως μόνο το 30% αυτών των χαρακτηριστικών αυτών είναι σταθερά κατά την παιδική ηλικία, αυξάνεται σε ποσοστό 54% αμέσως μετά την ενηλικίωση. ενώ φτάνει το 74% σε ηλικίες 50 και 70 ετών.

2.Το περιβάλλον σας

Το περιβάλλον που συμβάλλει στη δόμηση της προσωπικότητά σας μπορεί να περιλαμβάνει, το μέρος που μένετε, τις πολιτιστικές και πνευματικές επιρροές, την οικονομική σας ασφάλεια, αλλά και τις οικογενειακές, φιλικές και εργασιακές σας εμπειρίες. Οι κοινωνικές εμπειρίες διαμορφώνουν της προσωπικότητά σας, γιατί μέσα από αυτές γνωρίζετε τη διαφορετικότητα και μπορείτε να κάνετε συγκρίσεις. Ερευνητές στο King College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Wisconsin και το Πανεπιστήμιο του Ουρμπάνα του Illinois μελέτησαν τις εμπειρίες στον χώρο εργασίας των νέων ενηλίκων και το πώς αυτές οι εμπειρίες βοήθούν στη διαμορφώση της προσωπικότητά τους. Κατέληξαν στο ότι η ανάλυση στοιχείων της προσωπικότητας άτομων ηλικίας 18 ετών, θα μπορούσε να ορίσει αν μια δουλειά θα άρεσε σε κάποιον από αυτούς στην ηλικία των 26. Δηλαδή, θα μπορούσαν να προβλέψουν από την ηλίκια των 18, ποιαά δουλειά θα μπορούσε να κάνει ευχάριστα κάθε άτομο ηλικίας 18 ετών στα 26 του χρόνια. Επιπλέον, τα ευρήματα τους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι εργασιακές εμπειρίες είναι συνδεδεμένες με αλλαγές της προσωπικότητας από την ηλικία των 18 έως και τα 26.

Ενδιαφέρον γεγονός αποτελεί  ότι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που ήταν υπεύθυνα για την επιλογή της συγκεκριμένης καριέρας, ήταν και αυτά που άλλαξαν με την απόκτηση της εκάστοτε εργασιακής εμπειρίας σε κάθε άτομο.

3. Οικογενειακές επιρροές

Ακόμη και μονοζυγωτικά δίδυμα μοιράζονται μόνο το 50% από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους. Μπορεί να μοιάζουν πανομοιότυπα, αλλά λειτουργούν σαν δύο διαφορετικά άτομα.  Τα διζυγωτικά δίδυμα μοιράζονται μόνο το 30% των χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς τους, και τα αδέλφια είναι συνήθως μόνο περίπου 20%. Τα παιδιά που μένουν στο ίδιο σπίτι αλλά δεν τους συνδέει κάποιος δεσμός αίματος, όπως για παράδειγμα αδέρφια που το ένα ή και τα δύο είναι υιοθετημένα από διαφορετικούς γονείς, έχουν ένα 7% κοινά χαρακτηριστικά στις προσωπικότητές τους.

Η οικογένεια σας μπορεί να σας μεταφέρει κάποιες παραδόσεις που θα κρατήσετε, όπως για παράδειγμα η φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός που μπορούν θα επηρεάσουν το στοιχείο της γενναιοδωρίας της προσωπικότητά σας. Ομοίως, η οικογένειά σας μπορεί να έχει συντηρητική παράδοση και αυτές οι αξίες να περάσουν σε σας. Σαν αποτέλεσμα, εσείς μπορεί να έχετε πιο συντηρητική προσωπικότητα που δε θα είναι τόσο άνετη με το να ρισκάρει ή να δεχτεί αλλαγές.

4.Οι Εμπειρίες της Ζωής

Οι τραυματικές εμπειρίες της παιδική ηλικίας, ή ακόμα και στα εφηβικά χρόνια, όπου η προσωπικότητα αναπτύσσεται, μπορεί να έχει αντίκτυπο στην τελική της διαμόρφωση. Αναπτύσσουμε φοβίες από πολύ νωρίς και αυτές συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι να διαψευθούν από τις εμπειρίες μας. Για παράδειγμα, αν φοβάστε τους σκύλους και έρθετε σε επαφή με έναν σκύλο που σας δημιουργήσει θετική εντύπωση, μπορεί να ξεπεράσετε αυτή τη φοβία.

Τα χαρακτηριστικά της εσωστρέφεια ή της εξωστρέφειας πιστεύεται ότι καθορίζονται από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας και συγκεκριμένα από τον τρόπο που ερμηνεύουμε την αντιμετώπισή μας από τους συμμαθητές μας. Αν μας γελοιοποιούν για τις προσπάθειές μας να κάνουν φίλους, είναι πιο πιθανό να γίνουμε εσωστρεφής.Ομοίως, αν μας προσφέρουν χαμόγελα, αγκαλιές και είναι διατεθιμένοι να παίζουν μαζί μας, είναι πιθανότερο να γίνουμε εξωστρεφής, καθώς η προσπάθειά μας να κάνουμε φίλους έχει θετική ανταπόκριση.

Για περισσότερα νέα σχετικά με Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση κάντε like στην σελίδα στο facebook